Klæbo, Krogh og Northug sliter – nå vil Iversen ha ankeretappen 

LILLEHAMMER (NRK): Emil Iversen (27) flyr høyt om dagen. Det som akkurat nå er den beste skiløperen i verdenscupsirkuset forstår godt at han seiler opp som den heteste ankermann-kandidaten i Norge.

World Cup Nordiske grener Lillehammer

I STORFORM: Emil Iversen gliser bredt etter at han ble nummer tre på jaktstarten i Lillehammer søndag.

Foto: Tore Meek / NTB scanpix

– Jeg har tenkt på det selv og det ser dessverre sånn ut, sier Emil Iversen og smiler godt, når han av NRK får spørsmål om ikke han nå er best egnet som avslutter i det norske laget.

Stafettdrama kommende helg

Denne sesongen er det to anledninger til å teste ut konstellasjoner og prøve seg mot andre nasjoner i stafett før VM i Seefeld i februar.

Første potensielle duell mot finner, svensker og russere kommer allerede neste helg når verdenscupen fortsetter på Beitostølen.

Der står stafett med fire ganger 7,5 kilometer på programmet søndag. Også under verdenscuphelgen i Ulricehamn etter nyttår er det stafett på programmet.

Lest denne? Iversen planla å skjelle ut egen smører: – Vurderte å knekke skiene i løypa

Ankermennene sliter

Verdenscup langrenn

ANKER-KANDIDAT: Finn-Hågen Krogh gikk ankeretappen for Norge under Lahti-VM i 2017. På Lillehammer fikk han en opptur, men har fortsatt litt igjen til toppformen.

Foto: Geir Olsen / NTB scanpix

Norge er regjerende verdensmester i konkurransen. Debatten rundt ankermenn har pågått helt siden Petter Northug i 2016/2017-sesongen trøblet for å komme i form til mesterskap. Og nå melder Iversen seg på i kampen.

Han er egentlig en klassisk-løper, men verdenscuplederen er full av selvtillit etter en svært suksessfull helg på Lillehammer.

Og samtidig som Iversen er i toppslag, er Northug foreløpig langt bak i år også. Klæbo står over Beitostølen-helgen og Krogh er ennå et stykke unna toppform.

Les også: Mammas melding etter Iversens VM-grep: «Må du være så kjepphøy»?

– Har lyst til å prøve

World Cup Nordiske grener Lillehammer

DROPPER BEITOSTØLEN: Johannes Høsflot Klæbo er ikke aktuell for den første stafettkonkurransen for sesongen.

Foto: Tore Meek / NTB scanpix

– Hvis Klæbo ikke får fart på skiene og Krogh fortsetter i den duren han holder på nå, så må vi tenke annerledes. Jeg får snakke med trenerne. Jeg har vist at jeg er bra til å avslutte, sier Iversen – og viser til prestasjonene denne helgen, hvor han blant annet ble nummer to på skøytesprinten fredag og råsterkt spurtet seg inn til tredjeplass på jaktstarten søndag.

– Med den historikken jeg har i skøyting så er det spennende å sette meg på sisteetappen. Men jeg tar den. Jeg har lyst til å prøve, sier ski-profilen

– Iversen er en potet. Det er klassisk som har ligget ham nærmest. Men i den formen han er i nå, kan han gå det meste. Både første- og sisteetappe, er skussmålet fra allroundtrener Eirik Myhr Nossum.

Les også: Iversen krevde endringer: Følte seg glemt på samlingene i fjor

Ekstremt vanskelig

Høring i dopingsaken mot Therese Johaug, januar 2017.

NRK-EKSPERT: Fredrik Aukland.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Fredrik Aukland lister opp to mulige stafettlag til kommende søndag: Emil Iversen, Martin Johnsrud Sundby, Didrik Tønseth og Sjur Røthe - i den rekkefølgen. Et alternativ kan, ifølge NRK-eksperten, bli Sundby, Tønseth, Røthe og Iversen på ankeretappen.

I bakhånd til Beitostølen er løpere som Simen Hegstad Krüger, Hans Christer Holund og nevnte Krogh. Skal man legge Auklands forslag til grunn må trioen stille på start for Norges andrelag.

– Akkurat nå er vi i den heldige posisjon at vi kan stille mange gode stafettlag. Det er jeg fornøyd med. Jeg har hele tiden sagt at det er ekstremt vanskelig å ta ut det norske laget, sier Nossum.

Siste nytt

 • Solbakken-seier i gjenåpningen

  Ståle Solbakkens FC København slo Lyngby 4-1 borte da den danske serien startet igjen mandag.

  De tok dermed litt innpå serieleder Midtjylland som overraskende tapte hjemme mot Horsens, men avstanden opp til Midtjylland er likevel på hele ni poeng med én runde igjen til sluttspillet.

  FCK ligger på andreplass.

  Solbakken
  Foto: Jens Nørgaard Larsen / NTB scanpix
 • Carlsens overmann leder finalen

  Hikaru Nakamura, som slo Magnus Carlsen i semifinalen i Rapid Challenge, åpnet finalen med 2,5-1,5-seier over Daniil Dubov i første kamp mandag.

  Finalen spilles best av tre kamper.

  Hikaru Nakamura
  Foto: Carina Johansen / NTB scanpix
 • Måtte snu - er fire timer forsinket

  Iditarod-vinner Thomas Wærner rakk bare så vidt å komme seg på vingene med veteranflyet tilbake til Norge før han måtte lande igjen 2. pinsedag.

  Flyet måtte snu etter ca 40 minutter i luften for å reparere en feil på den ene motoren, skriver Wærners kone på Facebook.

  Det var Dagbladet som først omtalte saken.

  Men etter ca to timer på bakken i Fairbanks i Alaska får NRK litt før kl 18 opplyst at flyet er på vingene igjen og omtrent halvveis mot mellomlanding i canadiske Yellowknife, en tur på totalt drøyt fire timer. Det bekrefter prosjektleder Ole Johan Berg.

  – Det var en ledning som var litt løs. Den måtte fikses for å ikke risikere at propellen får såkalt «over speed» og rives løs, sier Berg til NRK.

  Det skal ha vært en enkel feil å fikse. Planen er å fly direkte til Stavanger lufthavn Sola etter drivstoffylling i Canada, om det gode været holder seg.

  Men forventet ankomst Sola er nå rundt kl 16 tirsdag.

  «Motor i stykker ved avgang. I orden nå. Vi er nok fire timer forsinket», skriver Wærner i en tekstmelding til Nils Marius Otterstad mandag kveld.

  Otterstad er prosjektleder for verdenscupen i hundekjøring og pressekontakt i forbindelse med Wærners hjemkomst.

  Wærner har sittet koronafast i Alaska i tre måneder etter at han vant det prestisjetunge hundeløpet Iditarod 18. mars.

  Thomas Wærner
  Foto: Marc Lester / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal