Hopp til innhold

Klæbo vraket fra allround-laget mot sin vilje

ØKERN (NRK): Johannes Høsflot Klæbo (20) er et av verdens støste langrennstalent, men trønderen ble ikke hørt før uttaket av langrennslandslagene.

Klæbo

PÅ SPRINTLAGET: Johannes Høsflot Klæbo blir en del av sprintlandslaget til tross for å ha ønsket en plass på allroundlaget.

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Et av de store spørsmålene før landslagsuttaket har vært om Norges nye skikomet ville bli tatt ut på sprint- eller allroundlaget.

Løfshus

PRESENTERTE LANDSLAGENE: Landslagssjef Vidar Løfshus.

Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

20-åringen selv har gitt uttrykk for at han ønsker å bli tatt ut på allround-laget for å forbedre seg som allround-løper, men skiesset er likevel ikke blitt hørt.

– Rart

Det ble klart da landslagene ble presentert onsdag formiddag.

Petter Northug, Simen Hegstad Krüger, Emil Iversen, Hans Christer Holund, Finn-Hågen Krogh, Sjur Røthe, Didrik Tønset, Niklas Dyrhaug og Martin Johnsrud Sundby utgjør allround-laget for 2017/18-sesongen.

– Jeg tror det var en vanskelig sak, egentlig. Johannes vant sprintcupen sammenlagt, og han er verdens beste sprinter, men siden han har ytret ønske om å være på allround-laget, er det rart at han ikke blir hørt, sier NRK-ekspert Torgeir Bjørn.

Eksperten mener det er tydelig at lederne har skjært igjennom og vist hvem som bestemmer.

Vil ikke kommentere diskusjonene

Klæbo uttrykte ønsket om å være på allround-laget senest tirsdag kveld overfor NTB, men onsdag ønsker ikke stortalentet å gå inn på hvordan diskusjonene har vært i forkant.

– Jeg hadde et mål om å være på et elitelag, og jeg gleder meg til å være en del av sprintlandslaget, sier Klæbo til NRK.

– Hvordan har de (ledelsen) overbevist deg?

– Det handler ikke om overbevisning, men det er en kabal som skal legges. Jeg tror kommende sesong blir bra, sier Klæbo.

– Jeg ønsker ikke å gå inn på detaljer om argumenter, og i mitt hode står det kun to bokstaver: OL. Jeg skal være best rustet til det, sier 20-åringen.

– To perspektiver

Landslagssjef Vidar Løfshus legger ikke skjul på at løperne ofte har konkrete meninger om det viktige uttaket, men samtidig skal kabalen legges av ledelsen, påpeker Løfshus.

– Det er ikke tvil om at ledere og trenere bestemmer uttaket, sier Løfshus, som ikke tror Klæbo er nevneverdig skuffet etter avgjørelsen.

– Nei, det tror jeg ikke. Han er veldig takknemlig for å være på landslaget. Det er forskjellige perspektiver på dette: langsiktig og kortsiktig mot OL, sier Løfshus.

Det var ingen overraskelser på elitelaget for kvinner, hvor Kathrine Harsem som ventet var det eneste nye ansiktet.

Therese Johaug, som venter på å få dopingdommen vurdert på nytt av CAS, vil tre inn på landslaget først når dommen er ferdig sonet.

Allerede tirsdag ble det bekreftet at Ola Vigen Hattestad er vraket til sprintlandslaget, mens Pål Golberg er tilbake i varmen.

Holmlia - Stabæk 2011

Siste nytt

 • Eikeri klar for doublefinale i Tokyo

  Den norske tennisspilleren Ulrikke Eikeri og makkeren Ingrid Neel fra Estland spilte seg helt fram til finalen i WTA500-turneringen i Tokyo fredag.

  Den norske jenta spiller denne gangen sammen med Neel, og sammen slo de Nicole Melichar fra USA og Ellen Perez fra Australia med 6-4, 4-6, 11-9 i semifinalen.

  Det var TV 2 som omtalte seieren først.

  Eikeri har tidligere hatt flere forskjellige makkere i double. I august spilte hun blant annet med kinesiske Lin Zhu.

  I finalen møter Eikeri/Neel det japanske paret Eri Hozumi og Makoto Ninomiya. Finalen går natt til lørdag norsk tid.

  Switzerland Tennis International Ladies
  Foto: Jean-Christophe Bott / AP
 • NFF legger press på regjeringen etter gummigranulat-forbud – advarer kommunene

  Fotballpresident Lise Klaveness vil med regjeringens hjelp ha på plass en kampplan etter gummigranulat-forbudet. Kommunene advares mot å forhaste seg med forbud.

  EU-kommisjonen vedtok denne uken de nye reglene som forbyr bruk av mikroplast i blant annet fotballbaner av kunstgress. De nye retningslinjene vil tre i kraft om tre uker, men det legges opp til en overgangsperiode på åtte år, frem til oktober 2031, for det som omhandler utfasing av gummigranulat.

  – Vi støtter forbudet, men vil ikke klare det uten en nasjonal kampplan. Dette vil kreve en enorm omstilling i hele norsk fotball, og EU har varslet at regningen blir stor. NFF har vært tydelig på at denne regningen ikke kan sendes over til våre klubber, sier fotballpresident Lise Klaveness i en uttalelse.

  NFF peker på at samtaler med regjeringen om den etterlyste kampplanen allerede er igangsatt og at dialogen er god.

  – Vi har to store problemer. Det ene er at vi må kvitte oss med gummigranulat. Det andre er at vi ikke har alle alternativ på plass. Vi må samarbeide, og nå har vi begynt å utvikle en felles kampplan, sier Klaveness.

  Jobben på kort sikt er, ifølge NFF, å kartlegge kunstgress-situasjonen på landsbasis. Til dette arbeidet har regjeringen varslet at det vil komme fem millioner kroner over statsbudsjettet.

  På lang sikt er utfordringen at det må komme på markedet gode nok alternativer til gummigranulat som fyllmasse i kunstgressbaner. Derfor advarer nå Norges Fotballforbund norske kommuner mot å vedta forbud mot gummigranulat før overgangsperioden på åtte år er over.

  – En overgangsperiode på åtte år representerer, tror vi, at også EU anerkjenner at alternativene på markedet ennå ikke er fullgode, sier generalsekretær i NFF, Karl-Petter Løken.

  – Nå har vi fått åtte år på å fase ut gummigranulat. Da er det viktig at norske klubber får den nødvendige tiden det tar før markedet responderer med gode nok alternativer og at kommuner ikke innfører restriksjoner mot gummigranulat før testingen er skikkelig i gang, fortsetter han.

  Fotballtoppen mener det må tilrettelegges for at det på kort sikt kan «bygges og rehabiliteres» baner med gummigranulat for å opprettholde aktiviteten.

  (NTB)

  Gummigranulat
  Foto: Trond Teigen / NTB
 • Reuters: Russiske utøvere får delta i Paralympics i Paris etter at kongress sa nei til utelukkelse

  Russiske idrettsutøvere får delta i Paralympics i Paris neste år etter et vedtak på kongressen til Den internasjonale paralympiske komité fredag.

  Det er nyhbetsbyrået Reuters som melder om utfallet av avstemningen på kongressen i Bahrain.

  Medlemmene stemte rundt hvorvidt Russland skulle utelukkes fullstendig fra sommerlekene i Frankrike. Utfallet her ble at 74 stente mot, mens 65 stemte for utestengelse.

  13 avsto fra å avgi stemme.

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sportsvideoer
Spiller nå
Hovland med hole-in-one - bilder med tillatelse fra Viaplay 01:16
Neste