Klæbo vil gjøre noe ingen har vært i nærheten av

VAL DI FIEMME (NRK): Ved å konkurrere seg i form til OL, kan Johannes Høsflot Klæbo (21) bli den første som vinner verdenscupen sammenlagt uten å delta i Tour de Ski.

Klæbo

VIL HA TILBAKE DEN GULE TRØYA: Martin Johnsrud Sundby leder verdenscupen etter Tour de Ski, men Johannes Høsflot Klæbo kan være tilbake i gult om to uker.

Foto: Anders Skjerdingstad

– Han har lyst til å komme i gang igjen, få reisefølelsen, få tre verdenscuphelger, sier sprintlandslagstrener Arild Monsen.

Han snakker om verdens suverent beste langrennsløper før jul, Johannes Høsflot Klæbo.

Mens rivalene har kjempet i Tour de Ski, har Klæbo vært hjemme i Norge. Han har trent mye og godt, tatt imot sin første pris på idrettsgallaen (årets gjennombrudd) – og bygd opp et stort konkurransesug.

Nå slippes villdyret løs igjen.

OL-planen

Her er konkurranseplanen fram mot OL:

 • NM-sprint torsdag
 • To konkurranser i verdenscupen i Dresden 13.-14. januar (sprint og lagsprint)
 • To konkurranser i verdenscupen i Planica 20.-21. januar (sprint og 15 km klassisk)
 • Sprinten i prøve-VM i Seefeld 27. januar

– Dette er det vi ønsker, om ting fungerer, sier Arild Monsen til NRK.

Vil bli historisk

Først og fremst skal det være en perfekt formoppbygging til OL i Pyeongchang. Men Monsen bekrefter at Klæbo også tenker på verdenscupen sammenlagt.

Fram til nå har det vist seg umulig å vinne verdenscupen uten å delta i Tour de Ski.

I sju av elleve sesonger med Tour de Ski, har vinneren av touren og vinneren av verdenscupen vært samme person. Faktisk har ingen herreløper vunnet verdenscupen uten å være blant de fire beste i Tour de Ski.

(Se oversikt nederst i saken.)

Nå har mannen som sist vinter ble tidenes yngste vinner av sprintverdenscupen en alle tiders mulighet til å nok en gang flytte grenser.

– Han ligger jo bare 123 poeng bak Martin Johnsrud Sundby, påpeker Monsen, og refererer til denne lista etter Tour de Ski:

1. Martin Johnsrud Sundby 875
2. Dario Cologna 807
3. Alex Harvey 780
4. Johannes Høsflot Klæbo 752

– Alt ser bra ut

Fortsetter Klæbo i samme stil som før jul, er han tilbake i gul vest lenge før OL i Pyeongchang.

Ifølge Monsen har Klæbo fått den gode treningsperioden han hadde håpet på ved å droppe Tour de Ski.

– Han har fått en bra mengdeperiode. Han trente veldig mye i jula, og så har han tatt det litt mer med ro den siste uka. Alt ser veldig bra ut, sier Arild Monsen.

Siste nytt

 • Greide ikke ny medalje på 400 meter

  Norges svømmestjerne Henrik Christiansen endte på en skuffende 7.-plass i finalen på 400 meter fri i langbane-EM. Han hadde ambisjoner om medalje i Budapest

  Tiden 3.46,87 holdt heller ikke for Christiansen til å slå sin egen bestenotering. I 2016 satte han norsk rekord på 3.46,37.

  Mandagens finale ble vunnet av Martin Maljutin fra Russland, mens Felix Auböck (Østerrike) og Danas Rapsys (Litauen) tok de øvrige medaljene.

  Henrik Christiansen svømme-VM 2019
  Foto: Jessica Gow/TT / Jessica Gow/TT
 • Sagan sterkest i Giro-spurt

  Peter Sagan tok sin første etappeseier i årets Giro d'Italia. Slovaken hadde spurtsterke Fernando Gaviria på hjul, men lot ikke sin andre Giro-triumf i karrieren glippe. Gaviria ble toer foran hjemmehåpet Davide Cimolai.

  Tobias Foss kom i mål sammen med resten av hovedfeltet. Han er eneste norske innslag i årets Giro d'Italia.

  Peter Sagan
  Foto: JENNIFER LORENZINI / Reuters
 • Jakob Ingebrigtsen i stjerneselskap

  Jakob Ingebrigtsen er et av stjernenavnene som trekkes fram på deltakerlistene foran kommende helgs Diamond League-åpning i friidrett i Gateshead.

  Den norske mellomdistanse-løperen kommer til England med beste personlig rekord av samtlige i startfeltet på 1500 meter.

  20-åringen har 3.28,68 som bestenotering. Nærmest av konkurrentene i Gateshead er australske Stewart McSweyn, som har løpt på 3.30,51. Ronald Musagala fra Uganda har en personbeste på 3.30,58.

  Storebror Henrik Ingebrigtsen skal på sin side løpe 5000 meter i årets første Diamond League-stevne. Der får han tøff konkurranse. Best personlig rekord i startfeltet har kenyaneren Nicholas Kipkorir Kimeli med 12.51,78. Henrik Ingebrigtsen har løpt på 13.15,38.

  Stevnet i Gateshead er kommende søndag. (NTB)

  8yUHAwLljDo
  Foto: Christine Olsson/TT / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal