Hopp til innhold

Knust Klæbo etter femmilsdisken: – Jeg må være ærlig. Det er mye frustrasjon og sinne

OBERSTDORF/OSLO (NRK): Søndag 7. mars vil trolig stå igjen som en merkedag i VM-historien som en av de mest dramatiske noensinne. Hovedrollene ble spilt av Johannes Høsflot Klæbo, Aleksandr Bolsjunov og Emil Iversen.

DRAMA: Staven til Aleksandr Bolsjunov knekker i det både han og Johannes Høsflot Klæbo søker helt til høyre på oppløpet.

Etter flere timer med dramatikk, skistjerner og ledere i juryrommet, protester fra både Russland og Norge, en følelsesmessig berg-og-dalbane for alle involverte, endte det opp med at Johannes Høsflot Klæbo trodde han hadde tatt gull, men ble disket etter den avsluttende VM-distansen på 50 kilometer.

Sent søndag kveld velger Klæbo for første gang å kommentere dramaet på Instagram.

– Dette føles som den tøffeste dagen i hele min karriere, skriver han – og innrømmer:

– Jeg må være ærlig. Det er mye frustrasjon og sinne etter rennet i dag.

– Jeg må være forsiktig med å si hva jeg har på hjertet

Ar2R1xPLG_g

UT AV JURYROMMET OG TIL HOTELLET: Dette var noe av det siste vi så av Johannes Høsflot Klæbo etter søndagens 50 kilometer i Oberstdorf.

Foto: Terje Pedersen / Terje Pedersen

Han forteller at han hadde sett frem til femmila lenge, det var hovedmålet for sesongen. Klæbo legger til at han aldri har vært mer forberedt, hadde store ambisjoner og visste han hadde sjanser til å vinne. Han forteller at diskingen er en enorm skuffelse.

– Jeg må være forsiktig med å si hva jeg har på hjertet akkurat nå. Men uansett er jeg veldig skuffet over hvordan FIS håndterte situasjonen og juryens siste avgjørelse. Akkurat nå virker alt mørkt, men jeg kommer tilbake. Jeg trenger bare litt tid.

Også pappa Haakon Klæbo er sterkt kritisk til FIS (Det internasjonale skiforbundet).

– Jeg har snakket med Johannes i kveld, og han er veldig skuffet over beslutningen som FIS har valgt å ta. Han føler seg rett og slett dømt helt bort av FIS, sier han til NTB.

– Jeg har full forståelse for den følelsen som Johannes sitter med nå. Dette fortjente han ikke.

Det er hendelsen i videovinduet øverst i denne saken og like under dette avsnittet som førte til diskingen.

Klæbo mistet dermed gullmedaljen en time etter at han først trodde han ble verdensmester.

– Egner seg ikke i norske medier

Langrennssjef Espen Bjervig satte ord på Klæbos frustrasjon etter å ha hatt litt kontakt med ham på langrennsstadion.

– Det ordet egner seg ikke i norske medier, tror jeg, sa Bjervig til NRK på spørsmål om kommunikasjonen dem imellom.

– Det var ett ord, så ville han bare komme seg vekk.

– Hvordan vil du beskrive hans følelsesregister her?

– Klart han er kjempelei seg. Han gjør den beste femmila han noen gang har gjort. Han går fra å vinne sprint til å gå først i mål på femmila, det er det komplette man kan gjøre i et mesterskap, og så skjer det noe de siste hundre meterne som gjør at han mister den, så det er klart han er veldig, veldig lei seg.

L5dLQ1XJ4sg

HEKTISK AKTIVITET: Blant norske ledere i skifteområdet like etter rennet. Her ved Eirik Myhr Nossum og langrennssjef Espen Bjervig.

Foto: Terje Pedersen / NTB

Vurderer appell

I stedet ble Emil Iversen etter noen timers venting kronet til verdensmester. Han trodde opprinnelig han tok sølv. Bolsjunov rykket opp til sølvmedalje, mens Simen Hegstad Krüger tok bronsen.

Saken er ikke endelig over. Langrennssjef Espen Bjervig bekrefter at Norge nå vurderer å anke juryavgjørelsen til en appellkommisjon innen 48 timer.

En slik kommisjon vil lande på en avgjørelse innen 72 timer. Om Skiforbundet velger å gjøre det er ikke endelig avgjort.

Først vil Norges Skiforbund benytte seg av jurister og gå gjennom rennreglementet.

Uvitende Klæbo var sjeleglad

All dramatikken i timene etter målgang handlet om de siste hundre meterne av femmila. Om hvem som hadde valgt riktig spor etter sin naturlige linje inn på oppløpet. Og hvem som hadde retten til å gå inn i sporet først.

– Jeg føler at jeg kommer på siden, han prøver å skvise meg ut. Jeg føler det er sånn som skjer, han har masse plass på venstresiden. Det er utrolig kjedelig med en slik avslutning, sa Klæbo.

CknifAWvVmc

VISSTE INGENTING: Aleksandr Bolsjunov er utrøstelig etter det han trodde var en bronse, mens Klæbo tror han har tatt gull like etter målgang.

Foto: Terje Pedersen / NTB

Skistjernen kalte det en fantastisk følelse å ha vunnet løpet, distansen han aldri har vært i nærheten av å vinne. Han trodde ikke noen protest ville holde. Han uttalte at «det endelig var slutt på at han bare er en sprinter».

Klæbo avsluttet med å si at det var en guttedrøm som gikk i oppfyllelse og at han var tom for ord.

Da var han helt uvitende om de smått absurde scenene og hva som kom til å skje de neste timene.

Det gikk nemlig ikke lang tid før saken ble vurdert i juryrommet.

Aleksandr Bolsjunov

Aleksandr Bolsjunov forklarer sin side av saken etter den dramatiske avgjørelsen

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

– Den eneste grunnen

Russeren var tydelig overfor NRK.

– Kontakten med Klæbo var den eneste grunnen til at jeg tapte i dag.

Juryens første konklusjon var at det var en «race incident», det vil si at Klæbo ikke ville bli straffet for hendelsen.

Men det russiske Skiforbundet protesterte.

Det utløste enda mer dramatiske scener. Klæbo så tydelig oppgitt og stresset ut der han stod i skifteområdet da han ble kalt opp til juryrommet for å forklare seg.

Klæbo inne hos juryen etter femmila.

HOS JURYEN: Her forklarer Klæbo situasjonen til juryrommet.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

Det samme gjorde russiske og norske ledere, blant dem sprintlandslagstrener Arild Monsen og langrennssjef Bjervig.

– Det er uenighet om hvem som hindrer hvem. Om Johannes hindrer slik at han brekker staven, eller om Bolsjunov bevisst presser han ut av løypa.

Allroundtrener Nossum var på sin side enda tydeligere:

– Johannes har ikke så mye valg. Han sikter på utenfor sporet. Er man først kan man velge, men han (Bolsjunov) går kun etter å ta Johannes og det er like mye obstruksjon, mener Nossum.

– Prøver å ta over sporet

Da 24-åringen ble kalt opp på juryrommet for andre gang virket det som han hadde fått den nedslående beskjeden om at han var disket. Klæbo gikk via skifteområdet og deretter sporenstreks ut av stadion og angivelig rett til utøverhotellet.

Klæbo forlater stadion etter disking

REISER: Johannes Høsflot Klæbo går bakveien ut av stadion etter å ha fått beskjed om at han ble disket fra VM-gull på 50 kilometer.

Kort tid senere kom den offisielle beskjeden fra FIS (Det internasjonale Skiforbundet). Han var disket, gullet tapt, og en ny pall måtte gjøre seg klar for VMs siste medaljeseremoni.

– Jeg tror vi alle så det var spenning i avslutningen. Det tok lang tid for å komme frem til en beslutning. Vi mener at Johannes prøver å ta over sporet. Reglene sier ingen kroppskontakt eller kontakt med utstyret. I dette tilfellet kommer Johannes i kontakt med Bolsjunov, sier renndirektør Pierre Mignerey til NRK.

– Det var trist. Han har gjort sitt livs femmil. Men for en gangs skyld gjør han et risikabelt valg. Jeg føler med Klæbo. Han gjorde alt rett i 49,9 kilometer, sier NRK-ekspert Torgeir Bjørn.

Pallen

Emil Iversen ble stående igjen med gullmedaljen etter noen dramatiske timer etter målgang. Aleksandr Bolsjunov måtte ta til takke med sølv og Simen Hegstad Krüger fikk bronse.

Foto: Lise Åserud / NTB

Medaljeseremonien som skulle runde av VM ble også rar og spesiell. Emil Iversen var stolt over prestasjonen, han sier det fortsatt føles som et sølv-løp og at han naturligvis ikke kan gjøre noen ting med alt som skjedde etter løpet.

Iversen gull

SPESIELL MEDALJE: For Emil Iversen, her med gullet etter 50 kilometeren i Oberstdorf.

Foto: Christof Stache / AFP

– Spesielt, sier Iversen og legger til:

– Men jeg må nyte følelsen om at jeg har lyktes med en guttedrøm. Men jeg er lei meg på Johannes sine vegne. Jeg er ikke enig, men for min del endte det med et gull. Jeg må bare ta det, sier Iversen.

– Hva skal du gjøre når du møter Klæbo nå?

– Jeg skal gi Johannes en god klem. Han er den moralske vinneren og jeg synes veldig synd på ham. Det blir feiring uansett for jeg tok medalje. Jeg må nesten feire det, sier Iversen selv.

Siste nytt

  • Villa forlenger med suksesstreneren

    Unai Emery har skrevet under en ny kontrakt med Premier League-klubben Aston Villa. Den nye avtalen til manageren strekker seg til 2027.

    Emery har ledet Birmingham-klubben med stor suksess etter at han tok over for Steven Gerrard i november 2022. I skrivende stund ligger laget på fjerdeplass i Premier League med fire kamper igjen. Dermed kan klubben sikret sin første mesterligadeltakelse på over 40 år.

    Emery sier til klubbens nettsider at han er veldig fornøyd med å forlenge avtalen sin.

    – Vi nyter tiden i Villa, og vi har en flott gruppe med spillere. Jeg og mitt trenerteam deler visjonen til eierne, og de er veldig støttende og respektfulle. Strukturen er på plass for at vi skal fortsette å utvikle klubben, sier spanjolen. (NTB)

    7ZFc-Z9Pon8
    Foto: AP
  • United-manageren fyrte løs mot pressen: – En skam

    Manchester United-sjef Erik ten Hag langet ut mot journalistene da han stilte til pressekonferanse tirsdag.

    Nederlenderen ble spurt om han forstår kritikken som har kommet i etterkant av FA-cupsemifinalen mot Coventry der de rødkledde til slutt tok seg videre etter en dramatisk kamp.

    – Kommentarene er en skam, sa Ten Hag.

    – Fotball handler om resultater, og vi kom til finalen. Og vi fortjente det, ikke bare etter den kampen, men alle de andre kampene, sa Ten Hag.

    Manchester United ledet 3-0, men mistet hele overtaket i løpet av de siste 20 minuttene av ordinær tid. Coventry utlignet til 3-3, og senere traff de tverrliggeren og fikk et mål annullert etter en VAR-sjekk. På straffer vant United 4-2.

    Tidligere spiller Roy Keane var blant dem som var harde med klubben etter avansementet mot laget fra nivå to. Han kalte prestasjonen for «pinlig».

    – Det var en som spurte om det var pinlig. Nei, reaksjonen fra dere er pinlig, sa Ten Hag. (NTB)

    776131836
    Foto: GLYN KIRK / AFP
  • Stina Nilsson gir seg som skiskytter – bytter idrett igjen

    Det bekrefter Nilsson til SVT.

    – Jeg skal gå langløp neste år, og det føles veldig kult, sier Nilsson.

    For fire år siden la hun brått opp langrennskarrieren, og begynte å satse på skiskyting. Det ble ingen suksess, og nå sier hun stopp.

    – Geværet er lagt på hylla, sier Nilsson.

    Nilsson har signert for det norske langløpslaget Team Ragde Charge, og skal gå Ski Classics neste sesong.

    – Allerede da jeg gikk over til skiskyting så jeg på meg selv nesten som en tretrinnsrakett. Det blir langrenn, skiskyting og så skal jeg prøve meg på langløp. Og nå føles det veldig riktig og spennende.

    Nilsson fikk med seg en pallplass i skiskyting, og sier de to første sesongene var veldig bra. Deretter gikk det nedover. Til slutt gikk hun lei enkelte deler av sporten.

    – Man kan være i superbra form, skyte en veldig god liggende serie, og likevel skyte seg bort på stående. Jeg var ganske lei av det på slutten, at jeg hadde gjort det så bra, men likevel var det noe som ikke stemte.

    Stina Nilsson
    Foto: BILDBYRÅN

Sendeplan

Kl. Program Kanal