Hopp til innhold

Knust Klæbo etter femmilsdisken: – Jeg må være ærlig. Det er mye frustrasjon og sinne

OBERSTDORF/OSLO (NRK): Søndag 7. mars vil trolig stå igjen som en merkedag i VM-historien som en av de mest dramatiske noensinne. Hovedrollene ble spilt av Johannes Høsflot Klæbo, Aleksandr Bolsjunov og Emil Iversen.

DRAMA: Staven til Aleksandr Bolsjunov knekker i det både han og Johannes Høsflot Klæbo søker helt til høyre på oppløpet.

Etter flere timer med dramatikk, skistjerner og ledere i juryrommet, protester fra både Russland og Norge, en følelsesmessig berg-og-dalbane for alle involverte, endte det opp med at Johannes Høsflot Klæbo trodde han hadde tatt gull, men ble disket etter den avsluttende VM-distansen på 50 kilometer.

Sent søndag kveld velger Klæbo for første gang å kommentere dramaet på Instagram.

– Dette føles som den tøffeste dagen i hele min karriere, skriver han – og innrømmer:

– Jeg må være ærlig. Det er mye frustrasjon og sinne etter rennet i dag.

– Jeg må være forsiktig med å si hva jeg har på hjertet

Ar2R1xPLG_g

UT AV JURYROMMET OG TIL HOTELLET: Dette var noe av det siste vi så av Johannes Høsflot Klæbo etter søndagens 50 kilometer i Oberstdorf.

Foto: Terje Pedersen / Terje Pedersen

Han forteller at han hadde sett frem til femmila lenge, det var hovedmålet for sesongen. Klæbo legger til at han aldri har vært mer forberedt, hadde store ambisjoner og visste han hadde sjanser til å vinne. Han forteller at diskingen er en enorm skuffelse.

– Jeg må være forsiktig med å si hva jeg har på hjertet akkurat nå. Men uansett er jeg veldig skuffet over hvordan FIS håndterte situasjonen og juryens siste avgjørelse. Akkurat nå virker alt mørkt, men jeg kommer tilbake. Jeg trenger bare litt tid.

Også pappa Haakon Klæbo er sterkt kritisk til FIS (Det internasjonale skiforbundet).

– Jeg har snakket med Johannes i kveld, og han er veldig skuffet over beslutningen som FIS har valgt å ta. Han føler seg rett og slett dømt helt bort av FIS, sier han til NTB.

– Jeg har full forståelse for den følelsen som Johannes sitter med nå. Dette fortjente han ikke.

Det er hendelsen i videovinduet øverst i denne saken og like under dette avsnittet som førte til diskingen.

Klæbo mistet dermed gullmedaljen en time etter at han først trodde han ble verdensmester.

– Egner seg ikke i norske medier

Langrennssjef Espen Bjervig satte ord på Klæbos frustrasjon etter å ha hatt litt kontakt med ham på langrennsstadion.

– Det ordet egner seg ikke i norske medier, tror jeg, sa Bjervig til NRK på spørsmål om kommunikasjonen dem imellom.

– Det var ett ord, så ville han bare komme seg vekk.

– Hvordan vil du beskrive hans følelsesregister her?

– Klart han er kjempelei seg. Han gjør den beste femmila han noen gang har gjort. Han går fra å vinne sprint til å gå først i mål på femmila, det er det komplette man kan gjøre i et mesterskap, og så skjer det noe de siste hundre meterne som gjør at han mister den, så det er klart han er veldig, veldig lei seg.

L5dLQ1XJ4sg

HEKTISK AKTIVITET: Blant norske ledere i skifteområdet like etter rennet. Her ved Eirik Myhr Nossum og langrennssjef Espen Bjervig.

Foto: Terje Pedersen / NTB

Vurderer appell

I stedet ble Emil Iversen etter noen timers venting kronet til verdensmester. Han trodde opprinnelig han tok sølv. Bolsjunov rykket opp til sølvmedalje, mens Simen Hegstad Krüger tok bronsen.

Saken er ikke endelig over. Langrennssjef Espen Bjervig bekrefter at Norge nå vurderer å anke juryavgjørelsen til en appellkommisjon innen 48 timer.

En slik kommisjon vil lande på en avgjørelse innen 72 timer. Om Skiforbundet velger å gjøre det er ikke endelig avgjort.

Først vil Norges Skiforbund benytte seg av jurister og gå gjennom rennreglementet.

Uvitende Klæbo var sjeleglad

All dramatikken i timene etter målgang handlet om de siste hundre meterne av femmila. Om hvem som hadde valgt riktig spor etter sin naturlige linje inn på oppløpet. Og hvem som hadde retten til å gå inn i sporet først.

– Jeg føler at jeg kommer på siden, han prøver å skvise meg ut. Jeg føler det er sånn som skjer, han har masse plass på venstresiden. Det er utrolig kjedelig med en slik avslutning, sa Klæbo.

CknifAWvVmc

VISSTE INGENTING: Aleksandr Bolsjunov er utrøstelig etter det han trodde var en bronse, mens Klæbo tror han har tatt gull like etter målgang.

Foto: Terje Pedersen / NTB

Skistjernen kalte det en fantastisk følelse å ha vunnet løpet, distansen han aldri har vært i nærheten av å vinne. Han trodde ikke noen protest ville holde. Han uttalte at «det endelig var slutt på at han bare er en sprinter».

Klæbo avsluttet med å si at det var en guttedrøm som gikk i oppfyllelse og at han var tom for ord.

Da var han helt uvitende om de smått absurde scenene og hva som kom til å skje de neste timene.

Det gikk nemlig ikke lang tid før saken ble vurdert i juryrommet.

Aleksandr Bolsjunov

Aleksandr Bolsjunov forklarer sin side av saken etter den dramatiske avgjørelsen

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

– Den eneste grunnen

Russeren var tydelig overfor NRK.

– Kontakten med Klæbo var den eneste grunnen til at jeg tapte i dag.

Juryens første konklusjon var at det var en «race incident», det vil si at Klæbo ikke ville bli straffet for hendelsen.

Men det russiske Skiforbundet protesterte.

Det utløste enda mer dramatiske scener. Klæbo så tydelig oppgitt og stresset ut der han stod i skifteområdet da han ble kalt opp til juryrommet for å forklare seg.

Klæbo inne hos juryen etter femmila.

HOS JURYEN: Her forklarer Klæbo situasjonen til juryrommet.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

Det samme gjorde russiske og norske ledere, blant dem sprintlandslagstrener Arild Monsen og langrennssjef Bjervig.

– Det er uenighet om hvem som hindrer hvem. Om Johannes hindrer slik at han brekker staven, eller om Bolsjunov bevisst presser han ut av løypa.

Allroundtrener Nossum var på sin side enda tydeligere:

– Johannes har ikke så mye valg. Han sikter på utenfor sporet. Er man først kan man velge, men han (Bolsjunov) går kun etter å ta Johannes og det er like mye obstruksjon, mener Nossum.

– Prøver å ta over sporet

Da 24-åringen ble kalt opp på juryrommet for andre gang virket det som han hadde fått den nedslående beskjeden om at han var disket. Klæbo gikk via skifteområdet og deretter sporenstreks ut av stadion og angivelig rett til utøverhotellet.

Klæbo forlater stadion etter disking

REISER: Johannes Høsflot Klæbo går bakveien ut av stadion etter å ha fått beskjed om at han ble disket fra VM-gull på 50 kilometer.

Kort tid senere kom den offisielle beskjeden fra FIS (Det internasjonale Skiforbundet). Han var disket, gullet tapt, og en ny pall måtte gjøre seg klar for VMs siste medaljeseremoni.

– Jeg tror vi alle så det var spenning i avslutningen. Det tok lang tid for å komme frem til en beslutning. Vi mener at Johannes prøver å ta over sporet. Reglene sier ingen kroppskontakt eller kontakt med utstyret. I dette tilfellet kommer Johannes i kontakt med Bolsjunov, sier renndirektør Pierre Mignerey til NRK.

– Det var trist. Han har gjort sitt livs femmil. Men for en gangs skyld gjør han et risikabelt valg. Jeg føler med Klæbo. Han gjorde alt rett i 49,9 kilometer, sier NRK-ekspert Torgeir Bjørn.

Pallen

Emil Iversen ble stående igjen med gullmedaljen etter noen dramatiske timer etter målgang. Aleksandr Bolsjunov måtte ta til takke med sølv og Simen Hegstad Krüger fikk bronse.

Foto: Lise Åserud / NTB

Medaljeseremonien som skulle runde av VM ble også rar og spesiell. Emil Iversen var stolt over prestasjonen, han sier det fortsatt føles som et sølv-løp og at han naturligvis ikke kan gjøre noen ting med alt som skjedde etter løpet.

Iversen gull

SPESIELL MEDALJE: For Emil Iversen, her med gullet etter 50 kilometeren i Oberstdorf.

Foto: Christof Stache / AFP

– Spesielt, sier Iversen og legger til:

– Men jeg må nyte følelsen om at jeg har lyktes med en guttedrøm. Men jeg er lei meg på Johannes sine vegne. Jeg er ikke enig, men for min del endte det med et gull. Jeg må bare ta det, sier Iversen.

– Hva skal du gjøre når du møter Klæbo nå?

– Jeg skal gi Johannes en god klem. Han er den moralske vinneren og jeg synes veldig synd på ham. Det blir feiring uansett for jeg tok medalje. Jeg må nesten feire det, sier Iversen selv.

Siste nytt

  • Medier: Haikin nær overraskende retur til Bodø/Glimt

    Bodø/Glimt er i ferd med å hente målvakten Nikita Haikin tilbake til klubben etter et kort englandsopphold, skriver Nettavisen og flere medier.

    Tirsdag ettermiddag landet målvakten på Bodø lufthavn. Ifølge Nettavisen , TV 2 og Avisa Nordland er han der for å signere en kontrakt med eliteserieklubben.

    Haikin hadde stor suksess som Glimt-spiller, men valgte å gi seg i klubben etter forrige sesong for å prøve lykken utenlands. Valget landet på Bristol City på nivå to i England, der han har vært annenkeeper de siste månedene.

    Haikins kontrakt med Bristol City varer kun fram til sommeren, og den er angivelig i ferd med å bli terminert.

    Etter at Haikin forlot Glimt, har Julian Faye Lund vært keeper i laget. Samtidig har klubben ikke lagt skjul på at den jakter en ny førstekeeper. (NTB)

    Eliteserien i fotball 2022: Vålerenga - Bodø/Glimt
    Foto: Christoffer Andersen / NTB
  • Barcelonas anke avvist – stortalent kan dra gratis til sommeren

    Barcelona fikk anken sin mot La Liga i Gavi-saken avvist. Det betyr at supertalentet kan gå gratis til sommeren dersom klubben ikke får økonomien på plass.

    I sommer tok Gavi steget opp på Barcelonas førstelag og ble registrert som en A-lagsspiller i klubben. Det mente La Liga at Barcelona ikke kunne gjøre, og de nektet Gavi status som seniorspiller ettersom det ville overstige klubbens lønnstak.

    Saken gikk videre til den spanske domstolen, hvor La Liga vant fram. Barcelona anket så dommens beslutning, men fikk tirsdag anken avvist ettersom de ikke forholdt seg til den spanske domstolens frist.

    Det betyr av Gavi fortsatt har status som ungdomsspiller, og at kontrakten han signerte med Barcelona sist sommer til 2026, ikke er gyldig.

    Dermed må både klubb og spiller forholde seg til den tidligere kontrakten, som går ut allerede til sommeren. (NTB)

    Spain Soccer La Liga
    Foto: Joan Monfort / AP
  • Northug spent før kvartfinalen: –  Det er bare å ta på seg boksehanskene

    Franske Lucas Chanavat slo Johannes Høsflot Klæbo med seks hundredels sekund på sprintprologen i fristil i Tallinn.

    De ble nummer én og to i prologen. Svensken Edvin Anger var tredje raskest, mens Even Northug og Erik Valnes fulgte på de neste plassene.

    Det meldes om utfordrende føre i Tallinn, men enn så lenge har det gått greit. Northug tror derimot det vil bli en ordentlig kamp om pallplassene.

    – Det er bare å ta på seg boksehanskene, sier Northug til Viaplay etter prologen.

    Sindre Bjørnestad Skar tok seg også problemfritt videre med sin 7.-plass. Harald Østberg Amundsen, Gjøran Tefre og Ansgar Evensen er også klare for utslagsrundene.

    – Det blir løst og utfordrende. Jeg tror det er viktig å ligge langt framme og holde seg på beina, sier Skar.

    Klokken 18.30 starter kvartfinalene.

    Verdenscup langrenn, sprint prolog og finaler i World Cup Drammen
    Foto: Lise Åserud / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Femmilas historie: Brekker seg av gammelt smøretriks 02:59
Neste