Bolsjunovs ukjente drama – fryktet han ikke fikk delta

QUEBEC (NRK): Aleksandr Bolsjunov var tydelig skuffet etter å ha tapt kampen mot Johannes Høsflot Klæbo. Visumproblemer gjorde oppladningen vanskelig.

AFP_1F096W

DRAMATISK: Duellen mellom Johannes Høsflot Klæbo og Aleksandr Bolsjunov har ble ikke avgjort før på den siste kilometeren. Der var Klæbo best. Sjur Røthe (t.h.) tok tredjeplassen i verdenscupen sammenlagt.

Foto: MARTIN OUELLET-DIOTTE / AFP

– Først da vi var i Falun for en uke siden fikk Bolsjunov visum til Canada. Vi var ikke sikre på om det var mulig for ham å reise, avslører Russland-trener Markus Cramer.

Det var med andre ord bare timer før avreise at Bolsjunov fikk svar på om han i det hele tatt fikk sjansen til å duellere med Johannes Høsflot Klæbo, en kamp han til slutt tapte etter at Klæbo vant verdenscupfinalen i Quebec.

Og Bolsjunov var ikke den eneste russeren med visumproblemer. Flere løpere og ledere fikk aldri sjansen til å reise.

Dermed stilte Russland med redusert mannskap og redusert serviceteam.

– Jeg er den eneste treneren her, og vi har bare sju i støtteapparatet, sier Cramer, som erkjenner at det ikke var optimalt da både Bolsjunov og Natalja Neprjajeva skulle kjempe om de største krystallkulene.

Treneren manglet

Blant dem som ikke kom seg til Canada, var Bolsjunovs trener Jurij Borodavko. Russerne hadde heller ikke tolk, derfor har ikke NRK klart å få kommentarer fra Bolsjunov selv.

Johannes Høsflot Klæbo, som også sliter med å kommunisere med rivalen, er overrasket når han hører om visumproblemene.

– Det var kanskje litt i seneste laget. Men han viser uansett oppladning at han er på pallen og oppi der hele tida. I dag er det han som drar og drar, og vi andre blir smågutter når han peiser på, sier Klæbo.

Bolsjunov hadde et vanskelig utgangspunkt før den avsluttende jaktstarten, etter at han brakk staven mot slutten av lørdagens fellesstart.

Russeren gikk ut 52 sekunder bak Klæbo, og måtte forbi for å vinne verdenscupen. Han hentet inn hele luka og dro med seg Alex Harvey opp, men Klæbo tok spurten foran Harvey.

AVGJØRELSEN: Her skaffer Johannes Høsflot Klæbo luka som avgjøre verdenscupen.

– Lov å være skuffa

Etter målgang ble en tydelig skuffet Bolsjunov stående lenge og henge på stavene, før Klæbo kom bort og ga ham et kort håndtrykk.

Hadde du forventet at han kom bort og gratulerte?

– For meg er det viktig å være fair hele veien. Det skal være lov å være skuffa, men det handler om å være en bra fyr og vise respekt overfor dem du konkurrerer mot, og det skal i hvert fall jeg gjøre, sier Klæbo etter å ha sikret sammenlagtseieren for andre år på rad.

Han har samtidig forståelse for Bolsjunovs skuffelse, og forteller at tonen dem imellom var gode i kulissene etter at Klæbo hadde fått den største krystallkula.

– Bak her røsket han tak i storkofferten, skulle ha storkula og fleipet litt, så han er en artig mann. Det hadde vært artig å få ham til Trondheim eller å trene med ham en gang, det hadde vært kult hvis vi hadde greid å kommunisere.

Om den store kula glapp, fikk Aleksandr Bolsjunov med seg ei litt mindre kule som beviser at han har vært verdens klart beste på distanse denne sesongen.

Det motiverer Klæbo til å hevde seg i distanserenn fram mot neste sesong.

Laster innhold, vennligst vent..

Siste nytt

 • Brann uten poeng mot Kristiansund

  Brann måtte dra hjem til Bergen uten poeng etter at Kristiansund slo bergenserne 1-0 i Eliteserien søndag. Det var Amahl Pellegrino som scoret kampens eneste mål. Dermed har begge lag 32 poeng etter 21 kamper. Brann er på 5.-plass på tabellen, mens Kristiansund følger på plassen bak.

  Resultater andre kamper: Bodø/Glimt – Stabæk 3-3, Haugesund – Mjøndalen 0-0, Molde – Tromsø 3-0, Strømsgodset – Ranheim 1-0, Viking – Odd 2-0.

  Eliteserien fotball 2019, Kristiansund - Brann.
  Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix
 • Sterk PGA-avslutning av Hovland

  Viktor Hovland avsluttet PGA-turneringen i West Virginia med en knallsterk 64-runde. Det plasserte ham på 5.-plass da han var ferdig med sin runde. Et par timer senere var han nede på delt 8.-plass. Det er flere spillere som ikke er ferdig med sin runde.

  Viktor Hovland
  Foto: Jonathan Ferrey / AFP
 • Stabæk kapret poeng mot Glimt

  Stabæk var heldige og effektive på bortebane i Eliteserien søndag. Det holdt til 3-3 borte mot gulljagende Bodø/Glimt. Ettersom Molde vant hjemme mot Tromsø, ligger Bodø/Glimt nå tre poeng bak serielederen.

   Bodø/Glimts Patrick Berg og Stabæks Emil Bohinen
  Foto: Mats Torbergsen / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal