Hopp til innhold

Fnyser av Russland-trenerens Klæbo-spådom: – Nei, nei, nei. Han er ingen rundingsbøye

VAL DI FIEMME/OSLO (NRK): Tour de Ski-avslutningen i herreklassen ser ut til å bli uhyre nervepirrende. Men trenerne til Russland og Norge er helt uenige om både betydningen av sprinten lørdag og hvem som er best å klatre monsterbakken av sine tre stjerner.

EeAVTuMPqM0

GODT FORNØYD MED DAGEN: Allroundtrener Eirik Myhr Nossum og Johannes Høsflot Klæbo, her i pressesonen etter rennet i Val di Fiemme fredag.

Foto: Terje Pedersen

Laster innhold, vennligst vent..

På spørsmål om han er nødt til å vinne sprinten lørdag for å ha en sjanse til å vinne Tour de Ski, svarer Klæbo slik til mediene under sin egen pressekonferanse fredag ettermiddag:

– Hvis jeg sier jeg er nødt til å vinne, så kommer jeg ikke til å vinne. Jeg kommer til ha fokus på det som om det er et vanlig sprintrenn. Så får vi telle opp og ta et steg om gangen, sier 23-åringen.

VANT: Johannes Høsflot Klæbo var best på fredagens fellesstart.

Kan være «dødt løp»

Klæbo sørget nemlig med både bonussekunder på innlagt spurt underveis, og til slutt seier på 15 kilometeren i fellesstart fredag for at spenningen er til å ta og føle på før de to siste konkurransene.

Status er i hvert fall at det er Aleksandr Bolsjunov som leder i sammendraget. Det er 18 sekunder ned til Klæbo på andreplass, mens Ustjugov er 21 sekunder bak sin landsmann.

Nå venter sprint i klassisk stil i Val di Fiemme lørdag. Det er om mulig Klæbos favorittdistanse. Vinner han – slik Russland-trener Markus Cramer tror – tar han 60 bonussekunder. Men dersom både Ustjugov og Bolsjunov også når finalen, får de dårligst 42 bonussekunder.

Det kan med andre ord bli så nær dødt løp som overhodet mulig på den siste avsluttende fellesstarten søndag, der monsterbakken skal klatres til slutt.

cFIbnrAw0Rc

RUSSLAND-TRENER: Markus Cramer, her avbildet under årets Tour de Ski.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpi

Tror finaleplass holder til seier

«Ja!», svarer Cramer på NRKs spørsmål om de to russerne slår Klæbo i Tour de Ski sammenlagt dersom de kommer seg til sprintfinalen lørdag. Han mener med andre ord det skal være nok til at de to parkerer den norske skistjernen i monsterbakken søndag og dermed vinner.

– Han må minst komme til semifinalen. Det er han klok nok til å skjønne selv. Det er mulig å komme til finalen også. Det er det viktigste nå, sier Russland-treneren.

FVZhrGmgR3M

TETT DUELL: Mellom fredagens pallgutter.

Foto: Terje Pedersen

– Ingen rundingsbøye

Norges landslagstrener, Eirik Myhr Nossum, svarer følgende når han får høre Cramers spådom:

– Nei, nei, nei. Johannes er ingen rundingsbøye oppover der. Jeg tror ganske mange skal få slite og hadde slitt med Johannes opp der når vi går det som fellesstart og han får henge.

– Ustjugov er kanskje den sterkeste, så Johannes, mens Bolsjunov er nummer tre av dem hvis de hadde gått mange løp opp den bakken, sier Nossum.

Cramer påpeker på sin side at han var overrasket over Klæbo i fjor. Han mener nordmannen skal være såpass mye lettere enn de to russerne, men da Ustjugov jaktet nordmannen for ett år siden, tok han over ett minutt på ham.

– Jeg har ikke peiling. En ting er sikkert. Når den sistebakken kommer, så skal jeg gjøre alt jeg kan for å henge på. Mer enn det trenger jeg ikke å si, sier Klæbo om hvor sterk han kan være mot de to russerne.

Johannes Høsflot Klæbo spurtslo Sergej Ustjugov og Aleksandr Bolsjunov på fredagens fellesstart i Tour de Ski.

VANT: Johannes Høsflot Klæbo var best på fredagens fellesstart.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– En kjempedag

Langrennspublikummet både på stadion og på TV fikk i hvert fall fredag en liten forsmak på det som venter. De tre ski-stjernene preget den 15 kilometer lange fellesstarten hele veien.

Klæbo fikk full klaff på den innlagte spurten underveis. Men verken Bolsjunov eller Ustjugov var langt unna.

Til slutt var det også de tre som var sterkest da det skulel avgjøres. Ustjugov klemte til i en av de siste bakkene. Han var råsterk. Men de to rivalene fulgte. Like før oppløpet skled Klæbo forbi og i spurten kunne ingen gjøre noe med ham – som vanlig.

Det gikk litt ujevnt og det passet greit for min del. Jeg synes aldri det gikk noe voldsomt fort, bortsett fra på sisterunden. Jeg hadde en kjempedag i dag og det føltes bra. Jeg kjente med en gang at dette kunne bli en bra dag, sier Klæbo til NRK.

Allerede klokken 09.25 får vi en liten pekepinn på sammenlagtfavorittenes sprintform. Da er det duket for herreprolog i Val di Fiemme.

Og allroundtrener Nossums drømmescenario?

– Det er full norsk finale. Og russere som ikke har kommet seg videre, sier han, smiler og vet selv at det trolig ikke skjer.

PS: Prolog for damer og herrer følger du på NRK1 eller NRK.no med sendestart klokken 08:55. Finalene for begge kjønn ser du på NRK1 og NRK.no fra klokken 11:15.

Sportsnyheter

Jan Jönsson

Treneren stormet banen, ble utvist og prøvde å klemme dommer: – Ikke akseptabel oppførsel

I kampen mellom Vålerenga og Stabæk ble det baluba på overtid. I sentrum: Stabæk-trener Jan Jönsson.

Siste nytt

  • Grøvdal vraker 10.000 meter i EM – går for ny distanse

    Karoline Bjerkeli Grøvdal (33) endrer konkurranseplanen for sommerens europamesterskap i Roma.

    Hun dropper 10.000 meter og planlegger for å løpe halvmaraton.

    Det bekrefter hun overfor NRK.

    Nå satser hun på å løpe 5000 meter fredag 7. juni og halvmaraton 9. juni – og regnes som en sterk medaljekandidat på begge distansene.

    – Det kan være en morsom kombo det, sier Grøvdal, som presiserer at hun vil ta en endelig avgjørelse etter det første løpet.

    Hun vant nylig New York halvmaraton på tiden 1.09.09 minutter. Hun er rangert som den femte beste europeeren i kategoriene 5000 meter og gateløp.

    Grøvdal har vel å merke ikke tatt EM-kravet på 32 minutter på 10.000 meter, men det ville vært for en formalitet å regne. Hun har løpt minuttet raskere to ganger på asfalt, men måtte tatt på seg piggsko for å kvalifisere seg til europamesterskapet. Det ønsker hun ikke å prioritere i en viktig treningsperiode inn mot EM- og OL-sesongen.

    Den erfarne langdistanseprofilen har bronse på 10.000 meter og 3000 meter hinder fra tidligere europamesterskap, samt at hun har vunnet EM i terrengløp tre år på rad.

    Halvmaraton er ikke en tradisjonell mesterskapsøvelse, men arrangeres i EM i år som sammenfaller med OL.

    PS! EM i Roma og OL i Paris ser du på NRK.

    Friidretts-VM 2023: Pressetreff
    Foto: Beate Oma Dahle / NTB
  • Storhamar sikret gullet etter «sliteseier»: – Ekstrem lettelse

    Storhamar vant den femte NM-finalen med 4-3 over Vålerenga i forlengning. Med 4-1 i kamper kunne vertene juble for tittelen.

    Eirik Salsten ble helten med scoring 50 sekunder ut i spilleforlengelsen. Da eksploderte det på Hamar – som hadde «mætt fjøs» med over 7100 tilskuere.

    For veteran Patrick Thoresen ble det ekstra spesielt å vinne foran familien på tribunen.

    – Det er helt magisk. Jeg har jo vært med på veldig mange finaler, dessverre tapt veldig mange de siste par åra, så det var en ekstrem lettelse å få være med å vinne. Jeg har drømt om dette. Dette har vært et stort, stort mål de siste åra mine, sier Thoresen til NRK.

    – Det er helt sykt at det er 7000 mennesker her som har fulgt oss i tykt og tynt mer eller mindre i hele år.

    Med tirsdagens triumf er Storhamars åttende kongepokal i boks. Vålerenga er fortsatt ledende i Norge med sine 26 «bøtter».

    Tross tapet, lar Storhamar-trener Petter Thoresen seg imponere av motstanden og kaller tirsdagens kamp for en «sliteseier».

    – Imponert av Vålerenga. De har mistet flere sentrale spillere og kriget mot Oilers i syv kamper. Jeg er faktisk imponert over det de leverer, skal jeg være helt ærlig, sier Thoresen til NRK.

    Og det var gjestene fra hovedstaden som kom best i gang i den femte kampen i NM-sluttspillet. Lagets storscorer Thomas Olsen satte 1-0 etter tre og ett halvt minutt. Da Storhamar fikk muligheten i overtall i midtperioden satte Peter Quenneville inn utligningen. Storhamar gikk så opp til 2-1, før Magnus Brekke Henriksen utlignet for Vålerenga.

    55 minutter og 25 sekunder ut i kampen sendte Jakob Berglund Storhamar nok en gang opp i ledelsen, men 12 sekunder før slutt sikret Vålerenga spilleforlengelse da Christopher Bengtson satte 3-3. I spilleforlengelsen sørget Saltsten for seier til Storhamar. (NRK/NTB)

    NM finale Ishockey Storhamar IL - Vålerenga IF i CC Amfi. SIL - VIF
    Foto: Cornelius Poppe / NTB
  • Sævik med ny scoring da Vålerenga beholdt tabelltoppen

    Både Karina Sævik og Iris Omarsdottir scoret sitt fjerde mål for sesongen da Vålerenga slo Stabæk 3-2 på hjemmebane i Toppserien tirsdag.

    Kampen skulle opprinnelig spilles i september, men ble framskyndet for å legge til rette for Vålerengas deltakelse i mesterligakvalifiseringen. Med tirsdagens seier ligger Vålerenga og Rosenborg på topp med tolv poeng, men VIF har bedre målforskjell. Deretter følger Røa med ni.

    Vålerengas hjemmeseier tirsdag kom etter scoringer av Olaug Tvedten, Ylinn Tennebø og Sævik, som scoret sitt fjerde mål for sesongen. For gjestene sto spisstalentet Omarsdottir for begge nettkjenningene – den siste fem minutter før slutt. 20-åringen har i likhet med Sævik scoret fire ganger denne sesongen.

    Stabæk står med seks poeng etter to seirer og tre tap hittil. Vålerenga har byderby mot Lyn til helgen, mens Stabæk får besøk av Brann. (NTB)

    Toppserien fotball 2023: Vålerenga - LSK Kvinner
    Foto: Lise Åserud / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal