Sensasjonen kun slått av Klæbo – møtte kjæresten i tårer : – Hun har sett meg stange hodet i veggen

LILLEHAMMER (NRK): Johannes Høsflot Klæbo imponerte og slo tilbake etter en svært turbulent uke. Men den som imponerte mest var ukjente Thomas Helland Larsen.

Klæbo

TAKK FOR KAMPEN, ROMKAMERAT: Johannes Høsflot Klæbo og Thomas Helland Larsen, ble nummer én og to på sprinten på Lillehammer. De to har også delt rom denne verdenscuphelgen.

Foto: Fredrik Varfjell / Ali Zare

For like bak seierherre Johannes Høsflot Klæbo var det nettopp Larsen som skled over målstreken som nummer to og Norges nest beste på dagens fristilssprint på Lillehammer.

Ikke bare fikk han sitt definitive gjennombrudd i et verdenscuprenn, men også i en OL-øvelse.

– Stanget huet i veggen

Han gikk runden i pressesonen etter rennet. Ganske ydmyk og holdt følelsene litt tilbake.

Men i møte med mamma, pappa og kjæresten Marte Lier kom tårene. For alle fire.

– Hun har sett på at jeg har stanget hue i veggen, så hun syntes det er gøy hun óg. Det er mye som ligger bak, så det er ekstra gøy, sier Helland Larsen til NRK om kjæresten.

Møte

STERK PRESTASJON: Thomas Helland Larsen møter kjæresten Marte Lier etter rennet på Lillehammer fredag.

Foto: Mikal Aaserud / NRK

Stort talent til tunge år

23-åringen tilhører Fossum IF og er en del av det hardtsatsende privatlaget Team Norconsult. Selv om han fortsatt er ung og lovende, var han et ordentlig stort talent. Helland Larsen har gull i ungdoms-OL 2016 og både gull og sølv fra junior-VM i 2017.

Men siden har det vært tre svært tunge år, forteller han, som ikke har klart å levere så bra i overgangen til seniorløper.

– Det gikk utrolig bra i mange år og så gikk det skikkelig dårlig i noen år. Jeg tror du lærer mest i motgang. Jeg har alltid prøvd å lære av det når det går dårlig, og ikke bare glemme. Prøve å gjøre det bedre og bedre. Nå fikk jeg betalt for det.

Å vise overfor seg selv at han får det til betydde alt for Helland Larsen fredag formiddag.

– Jeg driter litt i hva andre synes. Hvis du stanger hue i veggen i tre år begynner du å miste litt trua.

– Ikke noe gøy for meg å se på

Helland Larsen

TAKK FOR STØTTEN! Thomas Helland Larsen og kjæresten, her utenfor langrennsstadion på Lillehammer.

Foto: Mikal Aaserud / NRK

Derfor har ting sett svært lyst ut i år. Han har trappet litt ned på treningsmengdene, men alt i alt gjennomført en veldig god treningshøst. Men så ble han syk foran langrennsåpningen på Beitostølen i november. Der ble sprinten som kjent avlyst og han reiste derfra med en 77. plass på klassiskdistansen.

– Stakkars! Det har vært tøft. Spesielt etter Beitostølen, da var han langt nede. Det er jo ikke noe gøy for meg å se på det, for jeg får jo ikke gjort noe med det, sier Marte Lier, før hun fortsetter:

– Så jeg må bare trøste for å få han i godt i humør igjen. Komme med dårlige historier og vitser som han heldigvis ler av.

– Klarer ikke se for meg at de kan unngå Thomas

Det neste fristilsrennet i verdenscupen kommer allerede neste helg. Nemlig i høyden i Davos i Sveits. Det er det andre av tre uttaksrenn til OL i Beijing i februar. Norge har en kvote på seks utøvere til dét rennet.

Johannes Høsflot Klæbo er allerede klar.

NRK spurte Helland Larsens trener i Team Norconsult, Ola Kvisle, om sprintlandslagstrener Arild Monsen kan unngå fredagens sensasjon i uttaket til Davos.

– Nei, det håper jeg ikke. Han er nest beste norske i dag. Han viste også forrige helg at han var bra. Jeg klarer ikke se for meg at de klarer å unngå Thomas, sier Kvisle.

Flere landslagsprofiler fikk det ikke til

Monsen nøyde seg i kjent stil med å slå fast at Helland Larsen hadde lagt inn en god søknad. Han fikk ingen stor dag sett med landslagsløpernes øyne.

Emil Iversen røk igjen rett ut i prologen. Pål Golberg og Sindre Bjørnestad Skar sa takk for seg i kvartfinalen. Erik Valnes var ikke god nok for mer enn en semifinale fredag, mens Håvard Solås Taugbøl gikk til finalen og ble nummer fire der.

Klæbo slo tilbake etter tung uke

I tillegg til Helland Larsen imponerte en annen norsk utøver stort. Nemlig Johannes Høsflot Klæbo. Etter en uke preget av mye utenomsportslig fokus var det spenning knyttet til hvor mye energi det har tatt fra Norges store sprintstjerne.

Det er mulig han bare har blitt trigget.

For Klæbo gjorde som han ville. Han vant prolog, kvart- og semifinale, og gjorde som han ville i finalen. Der henviste han romkamerat Helland Larsen til andreplass, mens franske Richard Jouve ble nummer tre.

Q9zMkvjUSe8

OVERLEGEN SEIERHERRE: Johannes Høsflot Klæbo først over målstreken på Lillehammer fredag.

Foto: Fredrik Varfjell / NTB

– Har nesten gitt ham for mange råd

Selv var Klæbo godt fornøyd etter målgang. Både med egen seier, men også med romkameratens andreplass.

– Det er deilig å komme hit og klare å skru på nok til å klare å kjempe om seieren. Stas å krysse mållinjen først. Vi har bodd på rom, og nå er det nesten som jeg har gitt ham for mye råd. Det var nesten han som tok meg, og jeg må passe på hva jeg sier neste gang, sier Klæbo og gliser.

Helland Larsen innrømmer at han har nytt godt av å bo på rom med Klæbo.

– Det er så stort for meg. Jeg vet ikke hva jeg skal si. I fjor røk jeg ut i alle kvartfinaler. Jeg har følt jeg har hatt det inne, men ikke fått det ut. Nå fikk jeg det ut. Jeg har spurt litt generelt om litt av hvert. Litt taktikk og litt trening. Jeg har mye å lære, sier Larsen.

Karrierens første pallplass

På kvinnenes sprint var det kun Tiril Udnes Weng som klarte å ta seg til finale. Der innfridde hun, og tok sin aller første pallplass i verdenscupsammenheng, da hun spurtet inn til tredjeplass.

Svenske Maja Dahlqvist forsvarte seieren fra verdendscupåpningen i Ruka, og vant overlegent foran amerikanske Jessie Diggins på andreplass.

Tvillingsøster Lotta Udnes Weng og Maiken Caspersen Falla røk ut i semifinalene, mens Mathilde Myhrvold, Kathrine Harsem, Kristine Stavås Skistad, Anikken Gjerde Alnæs og Ane Appelkvist Stenseth røk alle ut i kvartfinalene.

Siste nytt

 • Carlsen snublende nær turneringsseier

  Magnus Carlsen spilte remis mot Santosh Gujrathi Vidit i et over fem timer langt parti fredag. Han er svært nær sammenlagtseier i turneringen i Nederland.

  Det blir i så fall åttende gang han vinner turneringen i Wijk aan Zee. Forrige gang var i 2019.

  Med to runder igjen er Carlsen et halvt poeng foran Richard Rapport, et helt poeng foran Anish Giri og Shakyriyar Mamedyarov. Han kommer til å få et helt poeng søndag i form av walkover mot Daniil Dubov, som er ute av turneringen etter å ha testet positivt på koronaviruset.

  Dubov ga tidligere i turneringen walkover til Giri fordi han nektet å spille med munnbind etter å ha vært nærkontakt med en smittet person. Fredag ble det klart at russeren selv har testet positivt, og hans tre siste motstandere får dermed seier uten å spille.

  Det betyr at Carlsen kan avgjøre allerede lørdag ved å få minst remis mot Fabiano Caruana og matche Rapports resultat mot Andrej Esipenko. (NTB)

  Magnus Carlsen
  Foto: GIUSEPPE CACACE / AFP
 • Sophie Román Haug blir Roma-spiller

  LSK Kvinner har solgt Sophie Román Haug til Roma, opplyser klubben.

  – Dette var ikke en mulighet jeg ikke kunne la gå fra meg, sier Haug.

  Hun har spilt for LSK siden 2015. I Roma gjenforenes hun med Emilie Haavi, som ble klar for Roma like før jul.

  – Det gleder jeg meg veldig til. Emilie er jo en av de beste spillerne jeg har spilt med, og har blitt en god venn i løpet av årene i Lillestrøm, så det å få dele dette med henne er noe jeg ser veldig frem til, sier Haug.

  Toppserien 2019, fotball kvinner, Vålerenga - LSK kvinner (1-2)
  Foto: Ryan Kelly / NTB
 • Ingen nye positive tester i dag

  Landslagstrener Eirik Myhr Nossum bekrefter til NRK at det ikke har kommet noen nye positive tester i dag.

  Etter planen skal de norske langrennsløperne bli testet hver dag etter at flere utøvere har testet positivt de siste dagene.

  Fredag kveld ble det kjent at Johannes Høsflot Klæbo har fløyet hjem til Norge før resten av laget. I morgen skal de andre løperne følge etter, en dag tidligere enn først planlagt. Men Nossum informerer om at verken Simen Hegstad Krüger eller Harald Østberg Amundsen er med på det flyet.

  Krüger testet positivt torsdag, mens Østberg Amundsen har delt rom med Krüger frem til onsdag. Foreløpig har ikke han testet positivt.

  Italy Norway Olympians Virus
  Foto: Felice Calabro' / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal