Hopp til innhold

Klæbo-skaden verre enn først antatt: – Vi har ikke funnet noen forklaring

Sommeren til Johannes Høsflot Klæbo har vært alt annet enn problemfri. Trønderen er likevel ikke bekymret før sesongstart.

Johannes Høsflot Klæbo ved Sjusjøen

SKADET: Johannes Høsflot Klæbo trener alternativt for ikke å irritere skaden øverst i hamstringen.

Foto: Fredrik Tombra / NRK

215 deltagere fra 24 nasjoner hadde funnet veien til Sjusjøen for å få en tjuvstart på vintersesongen. Mandag stod klassisk sprint på programmet. Og i strålende solskinn var selveste sprintkongen, Johannes Høsflot Klæbo, på plass for å kaste glans og dele ut sine beste råd.

Han innrømmet at han aller helst skulle stått på startstreken. Men akkurat nå må han smøre seg med tålmodighet. En skade på baksiden av låret gjør at han ikke kan trene som planlagt, i hvert fall ikke før i september.

Det går nå som det går. Det har ikke vært så mye progresjon så langt. Jeg har fått beskjed om at det tar tid og det er noe jeg er forberedt på. Nå får jeg bare være tålmodig og stå i det, sier langrennsesset til NRK.

Hvordan oppsto skaden?

Det kom egentlig over natta. Jeg skulle ut og springe en løpetur en dag, og på den løpeturen så ble det sakte, men sikkert vondere. Det var sånn det kom. Vi har ikke funnet noen forklaring på hvorfor det har blitt som det har blitt. Det har jeg heller ikke tenkt til å bruke så mye tid på. Jeg hadde gjort det samme igjen. Det er en del av gamet. Vi balanserer på en knivsegg og trener mye. Det her er kanskje en form for slitasje, hvem vet, svarer han.

69FA0B4A-D010-4C94-A38D-26D4CB7DF80D

OMRINGET: Johannes Høsflot Klæbo tok seg tid til unge talenter i jakt etter råd og en selfie med skistjernen.

Foto: Fredrik Tombra / NRK

Har is i magen

Og verst av alt – muskelen er helt sentral om han skal få utnyttet sitt fremste våpen i VM-sprinten i klassisk: Klæbo-klyvet.

Klæbo mener at å gå klassisk diagonal nå er tilnærmet umulig.

Jeg kan ikke dra i gang den (Klæbo-klyvet) enda. Da hadde jeg nok blitt stående fast i bakken. Jeg er nok et stykke unna det. Jeg hadde nok ikke vunnet skirenn i den formen jeg er i nå. Jeg håper det slipper opp sakte, men sikkert og at jeg kommer meg i gang igjen.

For når trønderen jakter sitt femte strake mesterskapsgull i VM-sprinten i Planica, skjer det i klassisk stilart. Likevel er han ikke bekymret før verdensmesterskapet.

Jeg har nok is i magen enn så lenge. Jeg prøver å leve litt uke til uke nå. Jeg har egentlig et høydeopphold som var planlagt mot slutten av måneden. Jeg skal ta en ny runde nå på fredag med evaluering og med en ny sjekk. Så blir det egentlig å holde på sånn helt frem til rett før høyden om vi reiser eller ikke. Det blir neste viktige beslutning å ta, sier Klæbo.

Overrasket hvis han er rundingsbøye

Landslagstrener Eirik Nossum er ikke bekymret for trønderen før VM-starten i Slovenia.

Per nå så kjenner jeg ikke skadeomfanget og alvorlighetsgraden av det. Det er ikke hvitt (snø) her enda og ikke Planica heller. Jeg blir overrasket hvis han er rundingsbøye i Planica. Jeg tror han er en «man to beat» der og, sier han til NRK.

Nossum

HÅPEFULL: Nossum er sikker på at Klæbo, sammen med sitt støtteapparat, kommer seg godt gjennom skaden.

Foto: Fredrik Tombra

Nossum skjønner likevel at Klæbo er frustrert.

Skade og sykdom er en del av toppidretten. Den som er mest frustrert er jo selvfølgelig han. Han er ikke laget for å sitte i ro eller gjøre noe annet enn det som er planen. Det som kjennetegner enerne, som han definitivt er, er at han er fryktelig god på å gjøre kloke valg når ting først skjer.

Siste nytt

 • Russarar får bokse igjen

  Det internasjonale bokseforbundet (IBA) kunngjer at russiske og belarusiske boksarar kan få byrje å gå boksekampar igjen.

  – IBA-styret stemde for å oppheve den tidlegare avgjerda si og la boksarar frå Russland og Belarus konkurrere på IBA-arrangement. IBA er overtydd om at politikk ikkje bør ha nokon innverknad på sport. Derfor bør alle utøvarar givast likt moglegheiter, skriv IBA i ei pressemelding.

  Russiske og belarusiske boksarar har vore utestengde frå alle IBA-arrangement sidan Russlands invasjon av Ukraina.

  Styreleiar i IBA er russaren Umar Kremlev, som vart attvalt i september.

  Den internasjonale olympiske komiteen (IOC) har fleire gonger uttrykt uro for måten IBA har vore styrt på av Kremlev. Det internasjonale bokseforbundet får mellom anna ikkje arrangere bokseturneringa under OL i Paris i 2024. Den jobben skal skjøttast av ein uavhengig IOC-utnemnd arbeidsgruppe.

  Umar Kremlev
  Foto: Alexander Zemlianichenko / AP
 • Klubbeigarar går etter overgrepsskandalen i USA

  Merritt Paulson og Arnim Whisler trer til side frå Portland Thorns og Chicago Red Stars etter rapporten om systematisk misbruk i kvinnefotballen i USA.

  – Eg kan ikkje be om orsaking nok for vår rolle i grov systemisk svikt i å beskytte spelarane sin tryggleik, og feiltrinna vi gjorde i 2015. Eg beklagar verkeleg, sa Paulson i ei utsegn der han annonserte sin avgang som beslutningstakar i Thorns.

  Toppleiarane Gavin Wilkinson og Mike Golub vil også tre til side, fortalde han.

  Kort tid etter kunngjeringa sa Arnim Whisler, eigaren av Chicago Red Stars, at han trekkjer seg frå styret og overlèt den operative kontrollen av klubben til deira leiarteam i Chicago.

  Både Paulson og Whisler blei namngitte i rapporten om systematisk misbruk.

  – Eg er djupt lei meg for det spelarane våre opplevde under tida dei budde i Chicago, sa Whisler.

  Merritt Paulson
  Foto: Bruce Ely / AP
 • Landslagstrenar dømd til 109 års fengsel

  Brasils tidlegare landslagstrenar i turn, Fernando de Carvalho Lopes er dømd til fengsel i 109 år og åtte månader for valdtekt mot fire utøvarar. Ein av utøvarane var berre 13 år, skriv nettavisa Globo Esporte.

  Han nektar straffeskuld, og vil anke saka.

  Lopes var trenar for landslaget i 20 år, men blei fjerna like før OL i Rio i 2016, etter klage frå foreldra til 13-åringen..

  Det førte til etterforsking, og han blei i 2019 utestengd frå all turn-relatert aktivitet for livstid.

  Han kan få fleire rettssaker mot seg. For fire år sidan fortalde rundt 40 utøvarar at dei hadde vore utsett for psykisk, fysisk og seksuell trakassering av trenaren.

  Lopes er ikkje den første turntoppen som får lang fengselstraff. I 2018 blei landslagslege Larry Nasser dømd for overgrep mot 265 utøvarar, dei fleste mindreårige.

  Fernando de Carvalho Lopes
  Foto: Eraldo Peres / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 64 klipp
Sport
Spiller nå
Kjønn og religion er ingen hindring 00:45
Neste