Duket for thrilleravslutning: Treneren og Klæbo frykter «cowboy»-tilstander i avslutningen

VAL DI FIEMME (NRK): Det skiller få sekunder mellom Johannes Høsflot Klæbo, Aleksandr Bolsjunov og Sergej Ustjugov i Tour de Ski. I den norske leiren er det nå mer frykt for det kaoset som kan oppstå i feltet enn den melkesyren som venter.

wmBJQLBEnR4

TILBAKE I KAMPEN: Johannes Høsflot Klæbo gikk langt i avskrive seg selv tidligere i touren, men etter to strake etappeseiere er det nå han som leder før løperne skal kappgå opp den såkalte Monsterbakken.

Foto: Terje Pedersen

– Målet er å holde oss unna trøbbel. Jeg er alltid nervøs hvis det gås for sent, det «pakker» seg og blir mange cowboy'er som vil frem. Det vil jeg unngå. Det er mulig vi må klekke ut en god plan, sier landslagstrener Eirik Myhr Nossum.

– Får håpe nummer 50 ikke har tenkt å lage kaos

For helt nytt av året er at den siste Tour de Ski-etappen – som avsluttes med klatring opp monsterbakken – gjennomføres i fellesstart.

NRK har skrevet om smale partier, høy fart og mange utøvere, kanskje opp mot 60 mann, som skal gjennom ett spesielt sted i traséen. Der kan faktisk Touren i verste fall avgjøres.

– Ja, det kan det i verste fall. Så vi må bare håpe og tro at nummer 50 ikke har tenkt å komme seg forbi og skal lage kaos. Men vi får ta det som det er og prøve å gjøre det beste utav det. Fellesstart er det uansett, så det er likt for alle, sier Johannes Høsflot Klæbo.

23-åringen var naturligvis strålende fornøyd med å ha vunnet en tett og jevn sprint, der han henviste Sergej Ustjugov og Aleksander Bolsjunov til andre- og tredjeplass.

Klæbo leder nå Tour de Ski og det skiller henholdsvis ett og 15 sekunder mellom ham og de to russerne før det skal avgjøres søndag.

Ru2CXI3AqTI

SUVEREN SEIER: Klæbo var langt foran i mål på sprinten, og hadde tid til å snu seg for å se på konkurrentene.

Foto: Terje Pedersen

– Blir fryktelig vondt

Men det ble likevel litt prat også om hvem som er sterkest opp bakken og ikke minst den smerten som venter underveis.

Hva gjør du for å håndtere smerten, for dette blir en mental kamp like mye som en fysisk kamp?

– Jeg må bare prøve å grave dypt. Det blir et rent … Jeg skal ikke si ordet engang, men det blir fryktelig vondt fra vi begynner bakken og helt opp til toppen. Så jeg må prøve å finne en gulrot som kan være bra å tenke på når jeg kommer på toppen, så det er målet, sier Klæbo.

Slik så det ut da Klæbo satte inn turbogiret og vant sprinten.

– Hvem som helst kan miste kontrollen

Likevel er det nok Ustjugov som har det største favorittstempelet på seg før løperne skal gå opp alpinbakken i Val di Fiemme.

– Det er kun femten sekunder som skiller mellom meg og Johannes, og jeg er kanskje litt bedre i bakken. Kanskje..., sier Ustjugov til NRK og smiler.

– Vi får se. De er veldig sterke begge to, legger han til.

Bolsjunov sier til NRK at han gruer seg såpass mye til den avsluttende etappen at han nesten ikke vil snakke om det.

– Det blir veldig hardt i morgen. Akkurat nå prøver jeg å ikke tenke så mye på det, sier han.

På spørsmål om hvordan han ser for seg at de tre kommer til å løse det taktiske, sier han at han ikke helt vet.

– Det kommer til å bli så hardt at når man kommer midtveis... Hvem som helst kan miste kontrollen. Det går kanskje ikke å kontrollere, sier Bolsjunov.

Siste nytt

 • God Ødegaard i viktig seier

  Martin Ødegaard hadde en fot med i spillet da Real Sociedad greide å bryte ned et defensivt solid Valladolid-lag og sikre 1-0-seier i La Liga.

  Nordmannen var involvert i mye, spesielt i 2. omgang.

  Målscorer var imidlertid Adnan Januzaj. Den tidligere Manchester United-spillerens nikk fra kort hold var ustoppelig for keeper Jordi Masip.

  Seieren fører Real Sociedad opp til 3.-plass før resten av helgens serierunde spilles, med like mange poeng som Atlético Madrid og Sevilla på plassene bak. Fram til Barcelona og Real Madrid er det henholdsvis 12 og 10 poeng.

  Martin Ødegaard
  Foto: Ander Gillenea / AFP
 • Kvinnenes Big Air avlyst

  Kvinnenes Big Air-renn, som skulle sendes kl 13 lørdag, er blitt avlyst på grunn av vanskelige værforhold, opplyser arrangøren. Mennenes renn kl 20 lørdag kveld skal imidlertid etter planen gå som planlagt, blir det sagt.

 • Disse hopper lagkonkurransen

  Landslagssjef Alexander Stöckl har tatt ut Daniel-André Tande, Robert Johansson, Marius Lindvik og Johann André Forfang til lørdagens lagkonkurranse i Lahti. Tande ble nummer tre i fredagens individuelle renn, kun slått av Stefan Kraft og Karl Geiger.

  Ski Jumping - FIS Ski Jumping World Cup - Lahti Ski Games 2020
  Foto: Lehtikuva / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal