Hopp til innhold

Duket for thrilleravslutning: Treneren og Klæbo frykter «cowboy»-tilstander i avslutningen

VAL DI FIEMME (NRK): Det skiller få sekunder mellom Johannes Høsflot Klæbo, Aleksandr Bolsjunov og Sergej Ustjugov i Tour de Ski. I den norske leiren er det nå mer frykt for det kaoset som kan oppstå i feltet enn den melkesyren som venter.

wmBJQLBEnR4

TILBAKE I KAMPEN: Johannes Høsflot Klæbo gikk langt i avskrive seg selv tidligere i touren, men etter to strake etappeseiere er det nå han som leder før løperne skal kappgå opp den såkalte Monsterbakken.

Foto: Terje Pedersen

– Målet er å holde oss unna trøbbel. Jeg er alltid nervøs hvis det gås for sent, det «pakker» seg og blir mange cowboy'er som vil frem. Det vil jeg unngå. Det er mulig vi må klekke ut en god plan, sier landslagstrener Eirik Myhr Nossum.

– Får håpe nummer 50 ikke har tenkt å lage kaos

For helt nytt av året er at den siste Tour de Ski-etappen – som avsluttes med klatring opp monsterbakken – gjennomføres i fellesstart.

NRK har skrevet om smale partier, høy fart og mange utøvere, kanskje opp mot 60 mann, som skal gjennom ett spesielt sted i traséen. Der kan faktisk Touren i verste fall avgjøres.

– Ja, det kan det i verste fall. Så vi må bare håpe og tro at nummer 50 ikke har tenkt å komme seg forbi og skal lage kaos. Men vi får ta det som det er og prøve å gjøre det beste utav det. Fellesstart er det uansett, så det er likt for alle, sier Johannes Høsflot Klæbo.

23-åringen var naturligvis strålende fornøyd med å ha vunnet en tett og jevn sprint, der han henviste Sergej Ustjugov og Aleksander Bolsjunov til andre- og tredjeplass.

Klæbo leder nå Tour de Ski og det skiller henholdsvis ett og 15 sekunder mellom ham og de to russerne før det skal avgjøres søndag.

Ru2CXI3AqTI

SUVEREN SEIER: Klæbo var langt foran i mål på sprinten, og hadde tid til å snu seg for å se på konkurrentene.

Foto: Terje Pedersen

– Blir fryktelig vondt

Men det ble likevel litt prat også om hvem som er sterkest opp bakken og ikke minst den smerten som venter underveis.

Hva gjør du for å håndtere smerten, for dette blir en mental kamp like mye som en fysisk kamp?

– Jeg må bare prøve å grave dypt. Det blir et rent … Jeg skal ikke si ordet engang, men det blir fryktelig vondt fra vi begynner bakken og helt opp til toppen. Så jeg må prøve å finne en gulrot som kan være bra å tenke på når jeg kommer på toppen, så det er målet, sier Klæbo.

Slik så det ut da Klæbo satte inn turbogiret og vant sprinten.

– Hvem som helst kan miste kontrollen

Likevel er det nok Ustjugov som har det største favorittstempelet på seg før løperne skal gå opp alpinbakken i Val di Fiemme.

– Det er kun femten sekunder som skiller mellom meg og Johannes, og jeg er kanskje litt bedre i bakken. Kanskje..., sier Ustjugov til NRK og smiler.

– Vi får se. De er veldig sterke begge to, legger han til.

Bolsjunov sier til NRK at han gruer seg såpass mye til den avsluttende etappen at han nesten ikke vil snakke om det.

– Det blir veldig hardt i morgen. Akkurat nå prøver jeg å ikke tenke så mye på det, sier han.

På spørsmål om hvordan han ser for seg at de tre kommer til å løse det taktiske, sier han at han ikke helt vet.

– Det kommer til å bli så hardt at når man kommer midtveis... Hvem som helst kan miste kontrollen. Det går kanskje ikke å kontrollere, sier Bolsjunov.

Siste nytt

 • Carlsen slo tilbake etter tabbe og tap

  Magnus Carlsen tapte fredagens første parti i Champions Chess-turneringen etter en kjempetabbe, men slo tilbake og vant to av de tre neste.

  Carlsen kom skjevt ut mot Rameshbabu Praggnanandhaa i dagens første parti. Inderen fikk et stort overtak, men verdensmesteren hadde utlignet det og så ut til å ha sikret remis med svarte brikker da han med dårlig tid gjorde et grovt feiltrekk med springeren. Det var bare å gi opp partiet etter 41 trekk.

  Han viste ingen nåde mot amerikanske Sam Shankland i dagens siste parti. Det ble vunnet etter 41 trekk, og med 15 av 24 mulige poeng er Carlsen i tetsjiktet etter to dager. Wei Yi fra Kina leder fortsatt med 18.

  Dermed ligger han fortsatt godt an vel halvveis i grunnspillet i onlineturneringen. De åtte beste tar seg videre til kvartfinale.

  Dubai World Chess Championship
  Foto: Jon Gambrell / AP
 • Rally Portugal: Mikkelsen leder WRC2

  Andreas Mikkelsen leder WRC2-klassen i Rally Portugal etter fredagens prøver. Han overtok ledelsen da Teemu Suninen punkterte.

  Finnen tapte nesten et minutt på punkteringen. Mikkelsen leder klassen med 40,9 sekunder, selv om han slet med bilen.

  World Rally Championship - Rally Finland
  Foto: LEHTIKUVA / Reuters
 • Hauger med skuffende Barcelona-kvalifisering

  Dennis Hauger måtte nøye seg med 14.-plass i kvalifiseringen til helgens Formel 2-runde i Barcelona. Det gir dårlig startposisjon i helgens løp.

  En kort stund så det ut til at han skulle få den viktige 10.-plassen med minste margin, men helt på tampen ble tiden hans slått av ytterligere fire biler.

  – Jeg er selvfølgelig skuffet. Jeg hadde forventninger om å kvale en god del høyere opp i feltet. Det er sikkert litt tid å hente på selve kjøringen, men jeg har ikke svar på den store tidsforskjellen, sa Hauger i en uttalelse. Han var 0,769 sekund bak bestetiden.

  Føreren på 10.-plass får starte først i lørdagens sprintløp. Da snus rekkefølgen for de ti beste på hodet. I søndagens hovedløp starter bilene i rekkefølgen fra kvalifiseringen. For Haugers del blir det 14. startposisjon i begge helgens løp.

  – Vi skal jobbe utover kvelden med ingeniørene, analysere nøye det som skjedde i kvalifiseringen og prøve å finne best mulig kompromiss for morgendagens løp, sier han.

  Red Bull cliff diving Oslo
  Foto: Annika Byrde / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 39 klipp
Sport
Spiller nå
Haalands karriere fra A til NÅ 03:44
Neste