Johaug advarer Klæbo: – De yngre vet ikke hvordan det var

HOLMENKOLLEN (NRK): Landslagskollegaene følger nøye med på Johannes Høsflot Klæbos kamp mot skiforbundet. Han får både støtte og advarende pekefingrer.

Therese Johaug

VELGER IKKE SIDE: Therese Johaug har respekt for kampen Johannes Høsflot Klæbo tar med Norges Skiforbund, men påpeker at saken har to sider.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

Torsdag trillet Klæbo inn til en beskjeden 14.-plass i Oslo skishow. Fredag drar han på samling med allroundlandslaget.

Det til tross for at han fortsatt ikke har signert den obligatoriske landslagsavtalen, ti dager at fristen er ute.

– Nei, det er ikke signert ny kontrakt. Vi jobber med det, men vi ser at tida er imot oss, det nærmer seg sommer og jeg drar på ferie en liten periode, sier Espen Bjervig til NRK i forbindelse med torsdagens skishow i Holmenkollen.

Slik forklarer langrennssjefen at Klæbo likevel kan delta på landslagsaktiviteter:

– Vi er blitt enige om at vi står ved den avtalen som gjaldt i fjor, og begge parter følger den til ny avtale er på plass, sier Bjervig til NRK.

Johannes Høsflot Klæbo

MED PÅ LAGET: Johannes Høsflot Klæbo stiller i landslagstøy selv om han ikke har signert ny landslagsavtale, med broren Ola (t.h.) på slep for å lage innhold til Klæbos sosiale medier.

– Gjør det ikke kun for meg selv

Det er altså markedsmessige forhold som diskuteres og partene er uenige om hvor skillet bør gå mellom når utøverne representerer skiforbundet og når de er privatpersoner.

Også landslagskollegaene følger med på hva som skjer. Flere av dem støtter Klæbo.

– I vanlig jobb har man den ikke 24/7. Jeg er jo på en måte kanskje litt enig i det. Jeg skal ikke klage, vi har det jo bra, men litt enig i det, sier Heidi Weng til NRK.

Både Astrid Uhrenholdt Jacobsen og Martin Johnsrud Sundby mener at diskusjonen Klæbo og hans representanter har med skiforbundet kan komme alle utøverne til gode.

– Jeg er ikke den som har vært mest opptatt av kommersielle ting, så for min egen del har det ikke vært så viktig. Men jeg ser at behovet har vært der, så det er bra noen orker å ta den runden, for det gagner alle sammen, sier Jacobsen.

Det er Klæbo glad for å høre.

– Jeg gjør ikke det her kun for meg selv, jeg gjør et jo for at jeg mener det er ting som skal endres for alle. Jeg setter pris på den støtten jeg får fra dem, sier Klæbo.

Therese Johaug tillater seg imidlertid å komme med en advarende pekefinger. Hun er klar på at de omfattende rettighetene forbundet har er en nøkkel til rammene de har skapt for landslagsutøverne.

– Vi eldre vet hvordan det var før

– De første årene på laget hadde vi det ikke i nærheten så bra som det vi har det i dag, sånn økonomisk sett. Jeg tror på en måte vi eldre på laget vet hvordan det var før, mens de yngre ikke vet hvordan det var. De vet heller ikke hvordan det var da Marit (Bjørgen) var på sitt beste for ti år siden, og hvilke premisser hun hadde da, i forhold til folk som er på laget nå. Det er ganske mye bedre nå, for å si det sånn, sier Johaug til NRK.

– Jeg vet ikke hvordan det var for ti år siden, så det er vanskelig å uttale seg om. Der har jeg ikke så mye jeg skulle sagt, men det er ikke noe tvil om at vi alle trives på landslag, er Klæbos svar til det.

Johaug understreker også at hun har respekt for at Klæbo tar en grundig diskusjon med forbundet. Hun legger ikke skjul på at hun har hatt sine egne diskusjoner opp igjennom årene.

– Jeg har engasjert meg litt selv, hvis det virkelig har brent under føttene mine, erkjenner hun.

– Jeg skjønner på en måte Johannes sin side, og så skjønner jeg skiforbundet på den andre siden, jeg tar ingens parti her, sier Therese Johaug, som i motsetning til Klæbo gikk til topps i Oslo skishow.

Johannes Høsflot Klæbo understreker at han håper og tror på en snarlig løsning i saken. Det samme gjør langrennssjef Espen Bjervig.

Siste nytt

 • Di Maria-dobbel da PSG vant

  Angel Di Maria var den store spilleren da Paris Saint-Germain vant 4-1 borte mot Nice i den franske toppdivisjonen fredag.

  Argentineren scoret to mål på seks minutter før pause da hovedstadsklubben tok tre poeng fredag. De økte ledelsen på toppen av tabellen.

  Nantes på andreplass er fem poeng bak, men kan knappe inn når de møter bunnlaget Metz på bortebane lørdag.

  DXhS2bwFxBo
  Foto: Daniel Cole / Daniel Cole
 • Ny remis for Carlsen

  Magnus Carlsen spilte remis for andre dag på rad da han møtte kinesiske Wang Hao på den åttende dagen av turneringen på Isle of Man fredag.

  Nordmannen spilte med svarte brikker mot kineseren, men etter 31 trekk ble spillerne enige om remis. Dette var andre dag på rad Carlsen spiller remis. Torsdag gjorde 28-åringen det samme mot Kirill Aleksejenko. Før det hadde han to strake seire på Isle of Man.

  Med resultatet har Carlsen 5,5 poeng av 8 mulige, det samme som motstander Hao. Med det er nordmannen et halvt poeng bak ledertrioen Fabiano Caruana, Levon Aronian og David Guijarro. De to førstnevnte møttes og spilte remis fredag.

  Det gjenstår tre runder av turneringen.

  Norway Chess
  Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix
 • Tre slag over par i Frankrike

  Kristoffer Reitan fikk det ikke helt til å stemme på den andre dagen av Open de France i golf i Paris. Han klarte likevel cuten med god margin.

  Reitan startet turneringen med å gå tre slag under par torsdag.

  Fredag ble det tre slag over par, noe som førte til at han falt 18 plasser på resultatlisten. Nordmannens par etter to dager holder til en 31.-plass.

  U.S. Open - Round One
  Foto: Andrew Redington / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal