Klæbo får ingen norsk hjelp: – Frykter det kommer til å bli gått steinhardt

PYEONGCHANG (NRK): Hver nordmann går for egne sjanser på søndagens OL-tremil. Tre av dem har felles interesse av å kvitte seg med Johannes Høsflot Klæbo.

Klæbo og hetland

MÅ KLARE SEG SELV: Landslagstrener Tor-Arne Hetland gir Martin Johnsrud Sundby, Hans Christer Holund og Simen Hegstad Krüger frie tøyler for å ta knekken på Johannes Høsflot Klæbo.

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

– Jeg frykter det kommer til å bli gått steinhardt, og det er ikke det som passer meg best. Min oppgave blir å prøve å henge på, sier Klæbo da det norske tremilslaget møter media i OL-byen.

Søndag kan 21-åringen bryte nok en barriere og bli tidenes yngste olympiske mester i herrelangrenn, når OL innledes med 30 km fellesstart med skibytte.

De fleste peker på Klæbo som den aller største favoritten etter vinterens herjinger. Men trønderen må klare seg selv i OL-debuten. Det blir ingen hjelp å få av lagkameratene Hans Christer Holund, Simen Hegstad Krüger og Martin Johnsrud Sundby.

Snarere tvert imot.

Går for egne sjanser

– Alle disse guttene får lov til å gå for sin egen sjanse. Det vi vet er at alle må gå ifra Johannes når det kommer til avslutningen, inklusiv utlendingene, så det blir spennende å se utviklinga underveis, sier landslagstrener Tor-Arne Hetland.

Så lenge Klæbo ikke gjør som Petter Northug på VM-tremila i Sapporo i 2007 – snubler i sin egen stav på oppløpet – vil han trolig være uslåelig i en spurt. Og jo lavere fart underveis, jo større sjanse for å henge med til spurten.

De tre andre på det norske har stikk motsatt interesse, å knekke så mange konkurrenter som mulig før finalen.

– Er det bra for deg?

– Nei, det er jo egentlig ikke det. Jeg må bare å bite meg fast så mye det går, svarer Klæbo.

Sundby, Klæbo, Holund, Krüger

STERKT LAG: Martin Johnsrud Sundby, Johannes Høsflot Klæbo, Hans Christer Holund og Simen Hegstad Krüger tok de fire første plassene i tremila på Lillehammer før jul.

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Kan mislykkes

Kanadiske Alex Harvey er en av få som kanskje kan utfordre Klæbo i en spurt. Tidligere i uka uttrykte han overfor NRK forundring over det norske laguttaket, som han mener ikke er i favør Norges største gullhåp.

NRKs ekspert Torgeir Bjørn støtter uttaket, men er enig i at det ikke er til hjelp for Klæbo.

– De fire som går er de fire beste, og da må man legge opp taktikken deretter. Tre av dem vil prøve å riste av seg de beste spurterne underveis, inkludert Klæbo, sier Bjørn.

– Faren er at man tauer Dario Cologna og Alex Harvey fram til en spurt, og hvis man i tillegg mister Klæbo på veien, da har taktikken mislyktes, konstaterer eksperten.

Én stallordre

Martin Johnsrud Sundby frykter at Klæbo uansett har lite å frykte.

– Selv om vi andre er sterke kapasitetsløpere, så har vi vel alle til gode å slå Johannes denne sesongen. Vi har fire gutter som tåler ekstremt høy fart og det er en ekstremt stor fordel. Når utlendingene i tillegg er nødt til å gå av Johannes før slutten, så kan vi la utlendingene stå for taktikken, og det er litt behagelig inn i en OL-øvelse, sier Sundby.

Ifølge trener Hetland får de norske løperne bare én kommando:

– En klar stallordre er at en nordmann skal ikke taue opp et helt felt til en enslig nordmann i tet. Da skal han i hvert fall vinne, fastslår Hetland.

Siste nytt

 • Bunnlag i League one møter United

  Tranmere, som har bare to lag under seg i League one, slo Watford i omkampen i FA-cupen torsdag. I omkampen var klubben fra Birkenhead best og dro i land en 2-1 seier etter ekstraomganger. I neste runde venter hjemmekamp mot Manchester United allerede førstkommende søndag.

  FA Cup Third Round Replay - Tranmere Rovers v Watford
  Foto: Jason Cairnduff / Reuters
 • Atlético Madrid med cupsmell

  Atlético Madrid fikk en real nesestyver i den spanske cupen torsdag. Hovedstadslaget ble ydmyket og utslått av tredjedivisjonslaget Cultural y Deportiva Leonesa etter ekstraomganger. I det 108. minutt scoret Sergio Benito 2-1-målet som sendte Atlético ut av cupen.

  Atlético Madrid i tredje runde av den spanske cupen.
  Foto: Cesar Manso / AFP
 • Ingen oppsigelser i LSK

  To ansatte i LSK fikk innvilget sluttpakke, men ingen mister jobben, skriver Romerikes Blad. – Kravene vil bli mye tydeligere og det vil bli evalueringer oftere. Vi må hele tiden se på hvordan vi skape en bærekraftig klubb, sier daglig leder Robert Lauritsen til avisen.

  Skuffa LSK-spelarar
  Foto: Geir Olsen / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal