NRK Meny
Normal

Klæbo får ingen norsk hjelp: – Frykter det kommer til å bli gått steinhardt

PYEONGCHANG (NRK): Hver nordmann går for egne sjanser på søndagens OL-tremil. Tre av dem har felles interesse av å kvitte seg med Johannes Høsflot Klæbo.

Klæbo og hetland

MÅ KLARE SEG SELV: Landslagstrener Tor-Arne Hetland gir Martin Johnsrud Sundby, Hans Christer Holund og Simen Hegstad Krüger frie tøyler for å ta knekken på Johannes Høsflot Klæbo.

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

– Jeg frykter det kommer til å bli gått steinhardt, og det er ikke det som passer meg best. Min oppgave blir å prøve å henge på, sier Klæbo da det norske tremilslaget møter media i OL-byen.

Søndag kan 21-åringen bryte nok en barriere og bli tidenes yngste olympiske mester i herrelangrenn, når OL innledes med 30 km fellesstart med skibytte.

De fleste peker på Klæbo som den aller største favoritten etter vinterens herjinger. Men trønderen må klare seg selv i OL-debuten. Det blir ingen hjelp å få av lagkameratene Hans Christer Holund, Simen Hegstad Krüger og Martin Johnsrud Sundby.

Snarere tvert imot.

Går for egne sjanser

– Alle disse guttene får lov til å gå for sin egen sjanse. Det vi vet er at alle må gå ifra Johannes når det kommer til avslutningen, inklusiv utlendingene, så det blir spennende å se utviklinga underveis, sier landslagstrener Tor-Arne Hetland.

Så lenge Klæbo ikke gjør som Petter Northug på VM-tremila i Sapporo i 2007 – snubler i sin egen stav på oppløpet – vil han trolig være uslåelig i en spurt. Og jo lavere fart underveis, jo større sjanse for å henge med til spurten.

De tre andre på det norske har stikk motsatt interesse, å knekke så mange konkurrenter som mulig før finalen.

– Er det bra for deg?

– Nei, det er jo egentlig ikke det. Jeg må bare å bite meg fast så mye det går, svarer Klæbo.

Sundby, Klæbo, Holund, Krüger

STERKT LAG: Martin Johnsrud Sundby, Johannes Høsflot Klæbo, Hans Christer Holund og Simen Hegstad Krüger tok de fire første plassene i tremila på Lillehammer før jul.

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Kan mislykkes

Kanadiske Alex Harvey er en av få som kanskje kan utfordre Klæbo i en spurt. Tidligere i uka uttrykte han overfor NRK forundring over det norske laguttaket, som han mener ikke er i favør Norges største gullhåp.

NRKs ekspert Torgeir Bjørn støtter uttaket, men er enig i at det ikke er til hjelp for Klæbo.

– De fire som går er de fire beste, og da må man legge opp taktikken deretter. Tre av dem vil prøve å riste av seg de beste spurterne underveis, inkludert Klæbo, sier Bjørn.

– Faren er at man tauer Dario Cologna og Alex Harvey fram til en spurt, og hvis man i tillegg mister Klæbo på veien, da har taktikken mislyktes, konstaterer eksperten.

Én stallordre

Martin Johnsrud Sundby frykter at Klæbo uansett har lite å frykte.

– Selv om vi andre er sterke kapasitetsløpere, så har vi vel alle til gode å slå Johannes denne sesongen. Vi har fire gutter som tåler ekstremt høy fart og det er en ekstremt stor fordel. Når utlendingene i tillegg er nødt til å gå av Johannes før slutten, så kan vi la utlendingene stå for taktikken, og det er litt behagelig inn i en OL-øvelse, sier Sundby.

Ifølge trener Hetland får de norske løperne bare én kommando:

– En klar stallordre er at en nordmann skal ikke taue opp et helt felt til en enslig nordmann i tet. Da skal han i hvert fall vinne, fastslår Hetland.

Siste nytt

 • N'Zonzi klar for Roma

  Steven N’Zonzi er klar for Roma. Han kommer fra Sevilla og koster cirka 250 millioner kroner. 29-åringen var med i Frankrikes VM-tropp som tok gull tidligere i sommer. Midtbanemannen har underskrevet en 4-årsavtale.

  SOCCER-WORLDCUP-FINAL/
  Foto: CHRISTIAN HARTMANN / Reuters
 • Ajer og Celtic utslått

  Det blir ikke mesterligafotball på Kristoffer Ajer og Celtic i høst. AEK Aten tok seg videre til siste kvalrunde med 3–2 sammenlagt. Grekerne vant 2–1 hjemme tirsdag og klarte 1–1 i Glasgow. Ajer var ikke med til Aten på grunn av karantene.

  Kristoffer Ajer
  Foto: Berit Roald / NTB scanpix
 • Dahle gir seg i Ørn

  Thomas Dahle fratrer som hovedtrener for fotballjentene i Trondheims-Ørn etter en tung sesong så langt. Det gjenstår åtte kamper av serien, og Ørn ligger tredje sist. Klubben jobber med å få på plass en midlertidig trenerløsning.

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
NRK Sport Live med NM-veka
NM-veka: Skyting, finpistol kvinner
NM-veka
NM-veka: Skyting finpistol, kvinner
NM-veka: X trial, finale for junior og kvinner
NM-veka: X trial