Hopp til innhold

Klæbo måtte bryte, gir blaffen i verdenscupen: – Helt natta

OBERSTDORF (NRK): Da rivalen Alexandr Bolsjunov spurtet inn til seier og økte ledelsen i verdenscupen til 299 poeng, var Johannes Høsflot Klæbo allerede i intervjusonen – men uten svar på hva som gikk galt.

Johannes Høsflot Klæbo, Emil Iversen etter at de brøt 30 km fellesstart med skibytte under prøve-VM i Oberstdorf 25. januar 2020

HELSVART DAG: Både Johannes Høsflot Klæbo og Emil Iversen brøt dagens 30 kilometer med skibytte.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

Det ble en bra dag for Norge på lørdagens 30 km fellesstart med skibytte under prøve-VM i Oberstdorf. Simen Hegstad Krüger, Sjur Røthe, Martin Johnsrud Sundby og Hans Christer Holund sørget for norsk på andre-, tredje-, fjerde- og femteplass.

Likevel var det på mange måter også en mørk dag for Norge. For både Johannes Høsflot Klæbo og Emil Iversen brøt løpet da resten skulle bytte ski midtveis.

Samtig tok Alexandr Bolsjunov en ny verdenscupseier. Dermed ligger nå russeren 299 poeng foran Klæbo i verdenscupen.

Klæbo kan ikke annet enn erkjenne at muligheten for sammenlagtseier for tredje år på rad svinner hen.

– Ja, det tror jeg nok, vi får glede oss over at vi har en del nordmenn oppi der. Jeg får prøve å komme meg til i morgen, og prøve å gjøre en best mulig sprint, men verdenscupen sammenlagt begynner å se mørkt ut, sa Klæbo til NRK før Bolsjunov var i mål.

Klæbo sto fortsatt i intervjusonen da Bolsjunov passerte målstreken.

– Han er sterk. Det er ikke annet å si. Det han gjør er imponerende. Det skal bli tøft å ta verdenscupen, konstaterte han.

Iversens oppfordring: – Ikke gi opp!

Etter at de ga seg, hadde Klæbo og Iversen en prat i smøretraileren før de gikk ut og møtte pressen. Er det noen som kan leve seg inn i Klæbos situasjon, er det nettopp Iversen.

Emil Iversen og Johannes Høsflot Klæbo

MANGE SPØRSMÅL, FÅ SVAR: Johannes Høsflot Klæbo og Emil Iversen vet ikke hvorfor det gikk så smått at de ikke engang orket å fullføre.

Foto: Anders Skjerdingstad

I likhet med Klæbo, hadde han en ambisjon om å vinne verdenscupen sammenlagt. Men for hans del gikk toget da han måtte bryte Tour de Ski med sykdom etter to etapper.

– Den var tung. Jeg var veldig lei meg i teltet i Tour de Ski da jeg skjønte det. Johannes er litt nedfor nå, men det er ingen vits i å gi opp, heller. Han må bare prøve, hva annet skal han gjøre? Du kan reise til Syden, men du kan også gå skirennene – ting kan skje. Men hvis Bolsjunov fortsetter i den duren her, blir det vanskelig, erkjenner Iversen.

Klæbos plan er å slutte å tenke på verdenscupen sammenlagt.

– For å være helt ærlig har jeg gitt litt blaffen. For min del må jeg bare prøve å ha fokus på de skirennene jeg skal gå, og så er det en russer som går fryktelig fort, som kommer til å gå fort helt inn, og så får jeg bare ha fokus på mine ting. Det er ingen tvil om at det begynner å se mørkt ut.

– Ingen vits

Lørdag ettermiddag må Iversen og Klæbo også finne ut hva som gikk galt. Iversen erkjenner at han ikke hadde best ski i feltet, men er klokkeklar på at det ikke var hovedårsaken til nedturen.

Klæbo vet ikke om skiene spilte en rolle i det hele tatt – på en dag der fire nordmenn hadde gode nok ski til å kjempe om seieren helt inn på oppløpet.

– Det er lenge siden jeg har kjent meg så dårlig som i dag. Det var egentlig bare helt natta. Jeg klarer ikke kjempe om topp 30 engang, og da er det ingen vits i å gå rundt her, sier Klæbo, som håper at kroppen viser deg fra en helt annen side på søndagens sprint.

– Vi får håpe det skjer noe i natt for at man skal kunne være med og kjempe om noen poeng i morgen, sier han.

Bekymret Iversen

Iversen er usikker på om han i det hele tatt stiller søndag. Han fikk plutselig mye å tenke på.

– Det er det som er litt fascinerende med idrett, noen ganger går det veldig bra – starten var veldig bra, og så får jeg en sykdomsperiode – og nå funker ingenting. Jeg gikk et bra skirenn forrige helg, men i dag er det helsvart. Jeg blir rådvill, erkjenner han.

– Jeg er litt bekymret for hva som er galt med kroppen, for det er ikke normalt det jeg føler i dag, sier Iversen.

Men noen nordmenn kunne altså smile.

– Jeg følte jeg hadde god fart inn på oppløpet og nærmet meg, men så bommet jeg litt på et par tak med stive ben, og da hadde jeg ikke sjans. Men alt i alt en bra dag, oppsummerte Simen Hegstad Krüger etter andreplassen.

JPpikW_Aq_Y

PALLEN: Simen Hegstad Krüger og Sjur Røthe ble nummer to og tre bak Bolsjunov.

Foto: Heiko Junge / Heiko Junge

– Det var fire mus mot en katt der

Sjur Røthe ble nummer tre til tross for mageproblemer underveis.

– Jeg har slitt litt med magen i hele dag. Det har ulmet underveis, i det jeg begynner å ta drikke fra drikkestasjon. Så jeg måtte gå og slure litt på gassen, men det ble en bra dag, sa Røthe til NRK etter rennet.

Samtidig har hverken dagens tredjemann eller andremann noe klart svar på hvordan man skal slå sesongens suverene skiløper, Aleksandr Bolsjunov.

Han har vært klart best i hele år. Han viser det gang etter gang at han er enda smartere enn oss. Vi må prøve igjen å finne på noe smart for å slå han, han gjør et utrolig sterkt skirenn, forteller Røthe og fortsetter:

– Sånn som han gikk underveis, og egentlig lekte litt, det var fire mus mot en katt der. Jeg så og hørte at han hadde relativt god kontroll.

Laster innhold, vennligst vent..

Siste nytt

  • Lyn vant etter kjempetabbe

    Lyn tok sesongens første seier da LSK Kvinner ble slått 1–0 i Toppserien fredag kveld.

    Kampens eneste scoring kom etter en fæl tabbe fra LSKs forsvarsspiller Camilla Huseby. Hun spilte ballen rett i beina til Lyns Jenny Røsholm Olsen, som vippet ballen over keeper og i mål.

    Lyn står dermed med fire poeng på fire kamper, mens LSK Kvinner står med to seirer og to tap etter fire runder.

    Toppserien i fotball 2024: Portretter av Lyn
    Foto: Fredrik Varfjell / NTB
  • Zuccarello vil spille ishockey-VM for Norge

    Mats Zuccarello åpner for å spille årets ishockey-VM for Norge «om han blir tatt ut på laget».

    Minnesota Wild er ikke med i årets NHL-sluttspill. Derfor er kalenderen fri for landslagsoppdrag for nordmannen. Han har ikke spilt VM for Norge siden i Russland i 2016.

    – Det er lenge siden han har kunnet representere landslaget og har lyst til det nå, bekrefter Zuccarello-agent Kevin Skabo til nitten.no fredag ettermiddag.

    Zuccarello spilte og scoret da det ble tap for Seattle Kraken i sesongens siste kamp i grunnspillet for Minnesota Wild. De var aldri skikkelig med i kampen om en plass i sluttspillet.

    Under fredagens pressekonferanse kom han ifølge journalisten Michael Russo med følgende melding som Russo har lagt på X.

    – Han sa at han spiller for Norge i VM om han kommer med på laget, skriver Russo.

    (NTB)

    NHL: Minnesota Wild at Tampa Bay Lightning
    Foto: Kim Klement Neitzel / Reuters
  • Kastet opp før renn – nå legger NM-vinneren opp 

    Landslagsalpinist Markus Nordgård Fossland (25) avslutter karrieren. Han sier følelsen av å risikere livet, samt vedvarende skadeproblemer, ligger bak.

    – Jeg er lettet. Jeg er sinnssykt lettet, sier Fossland til NRK etter å ha fortalt alle at han er ferdig som toppalpinist.

    – Vet du hva du skal nå?

    – Nei! Det er klart det er skummelt, men det er også sinnssykt spennende, svarer han.

    Fossland, som nylig tok NM-gull i super-G, forteller på Instagram at det er hovedsakelig tilbakevendende problemer med ryggen som utgjør en viktig del av beslutningen om å gi seg. Smertene har han hatt i seks år.

    Deretter peker han på at risikoen han tar ved å sette utfor verdens mest krevende alpinløyper også har blitt en stor belastning. 25-åringen sier perspektivet hans rundt dette har endret seg det siste året.

    – Det å kjøre verdenscuprenn i fartsdisiplinene medfører en risiko. Det trodde jeg at jeg var OK med. Å erfare at jeg ikke kan akseptere denne risikoen har vært smertefullt, frustrerende og sjokkerende, skriver Fossland – og fortsetter:

    – Å kaste opp før flesteparten av rennene i år, og følelsen av å sette livet på spill hver helg, har vært tøft. Det å oppdage at jeg ikke gir hundre prosent på renndager, har vært enda tøffere.

    (NTB / NRK)

    World cup alpint utfor Kvitfjell
    Foto: Erik Johansen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal