Hopp til innhold

Klæbo måtte bryte, gir blaffen i verdenscupen: – Helt natta

OBERSTDORF (NRK): Da rivalen Alexandr Bolsjunov spurtet inn til seier og økte ledelsen i verdenscupen til 299 poeng, var Johannes Høsflot Klæbo allerede i intervjusonen – men uten svar på hva som gikk galt.

Johannes Høsflot Klæbo, Emil Iversen etter at de brøt 30 km fellesstart med skibytte under prøve-VM i Oberstdorf 25. januar 2020

HELSVART DAG: Både Johannes Høsflot Klæbo og Emil Iversen brøt dagens 30 kilometer med skibytte.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

Det ble en bra dag for Norge på lørdagens 30 km fellesstart med skibytte under prøve-VM i Oberstdorf. Simen Hegstad Krüger, Sjur Røthe, Martin Johnsrud Sundby og Hans Christer Holund sørget for norsk på andre-, tredje-, fjerde- og femteplass.

Likevel var det på mange måter også en mørk dag for Norge. For både Johannes Høsflot Klæbo og Emil Iversen brøt løpet da resten skulle bytte ski midtveis.

Samtig tok Alexandr Bolsjunov en ny verdenscupseier. Dermed ligger nå russeren 299 poeng foran Klæbo i verdenscupen.

Klæbo kan ikke annet enn erkjenne at muligheten for sammenlagtseier for tredje år på rad svinner hen.

– Ja, det tror jeg nok, vi får glede oss over at vi har en del nordmenn oppi der. Jeg får prøve å komme meg til i morgen, og prøve å gjøre en best mulig sprint, men verdenscupen sammenlagt begynner å se mørkt ut, sa Klæbo til NRK før Bolsjunov var i mål.

Klæbo sto fortsatt i intervjusonen da Bolsjunov passerte målstreken.

– Han er sterk. Det er ikke annet å si. Det han gjør er imponerende. Det skal bli tøft å ta verdenscupen, konstaterte han.

Iversens oppfordring: – Ikke gi opp!

Etter at de ga seg, hadde Klæbo og Iversen en prat i smøretraileren før de gikk ut og møtte pressen. Er det noen som kan leve seg inn i Klæbos situasjon, er det nettopp Iversen.

Emil Iversen og Johannes Høsflot Klæbo

MANGE SPØRSMÅL, FÅ SVAR: Johannes Høsflot Klæbo og Emil Iversen vet ikke hvorfor det gikk så smått at de ikke engang orket å fullføre.

Foto: Anders Skjerdingstad

I likhet med Klæbo, hadde han en ambisjon om å vinne verdenscupen sammenlagt. Men for hans del gikk toget da han måtte bryte Tour de Ski med sykdom etter to etapper.

– Den var tung. Jeg var veldig lei meg i teltet i Tour de Ski da jeg skjønte det. Johannes er litt nedfor nå, men det er ingen vits i å gi opp, heller. Han må bare prøve, hva annet skal han gjøre? Du kan reise til Syden, men du kan også gå skirennene – ting kan skje. Men hvis Bolsjunov fortsetter i den duren her, blir det vanskelig, erkjenner Iversen.

Klæbos plan er å slutte å tenke på verdenscupen sammenlagt.

– For å være helt ærlig har jeg gitt litt blaffen. For min del må jeg bare prøve å ha fokus på de skirennene jeg skal gå, og så er det en russer som går fryktelig fort, som kommer til å gå fort helt inn, og så får jeg bare ha fokus på mine ting. Det er ingen tvil om at det begynner å se mørkt ut.

– Ingen vits

Lørdag ettermiddag må Iversen og Klæbo også finne ut hva som gikk galt. Iversen erkjenner at han ikke hadde best ski i feltet, men er klokkeklar på at det ikke var hovedårsaken til nedturen.

Klæbo vet ikke om skiene spilte en rolle i det hele tatt – på en dag der fire nordmenn hadde gode nok ski til å kjempe om seieren helt inn på oppløpet.

– Det er lenge siden jeg har kjent meg så dårlig som i dag. Det var egentlig bare helt natta. Jeg klarer ikke kjempe om topp 30 engang, og da er det ingen vits i å gå rundt her, sier Klæbo, som håper at kroppen viser deg fra en helt annen side på søndagens sprint.

– Vi får håpe det skjer noe i natt for at man skal kunne være med og kjempe om noen poeng i morgen, sier han.

Bekymret Iversen

Iversen er usikker på om han i det hele tatt stiller søndag. Han fikk plutselig mye å tenke på.

– Det er det som er litt fascinerende med idrett, noen ganger går det veldig bra – starten var veldig bra, og så får jeg en sykdomsperiode – og nå funker ingenting. Jeg gikk et bra skirenn forrige helg, men i dag er det helsvart. Jeg blir rådvill, erkjenner han.

– Jeg er litt bekymret for hva som er galt med kroppen, for det er ikke normalt det jeg føler i dag, sier Iversen.

Men noen nordmenn kunne altså smile.

– Jeg følte jeg hadde god fart inn på oppløpet og nærmet meg, men så bommet jeg litt på et par tak med stive ben, og da hadde jeg ikke sjans. Men alt i alt en bra dag, oppsummerte Simen Hegstad Krüger etter andreplassen.

JPpikW_Aq_Y

PALLEN: Simen Hegstad Krüger og Sjur Røthe ble nummer to og tre bak Bolsjunov.

Foto: Heiko Junge / Heiko Junge

– Det var fire mus mot en katt der

Sjur Røthe ble nummer tre til tross for mageproblemer underveis.

– Jeg har slitt litt med magen i hele dag. Det har ulmet underveis, i det jeg begynner å ta drikke fra drikkestasjon. Så jeg måtte gå og slure litt på gassen, men det ble en bra dag, sa Røthe til NRK etter rennet.

Samtidig har hverken dagens tredjemann eller andremann noe klart svar på hvordan man skal slå sesongens suverene skiløper, Aleksandr Bolsjunov.

Han har vært klart best i hele år. Han viser det gang etter gang at han er enda smartere enn oss. Vi må prøve igjen å finne på noe smart for å slå han, han gjør et utrolig sterkt skirenn, forteller Røthe og fortsetter:

– Sånn som han gikk underveis, og egentlig lekte litt, det var fire mus mot en katt der. Jeg så og hørte at han hadde relativt god kontroll.

Laster innhold, vennligst vent..

Siste nytt

  • NFF legger press på regjeringen etter gummigranulat-forbud – advarer kommunene

    Fotballpresident Lise Klaveness vil med regjeringens hjelp ha på plass en kampplan etter gummigranulat-forbudet. Kommunene advares mot å forhaste seg med forbud.

    EU-kommisjonen vedtok denne uken de nye reglene som forbyr bruk av mikroplast i blant annet fotballbaner av kunstgress. De nye retningslinjene vil tre i kraft om tre uker, men det legges opp til en overgangsperiode på åtte år, frem til oktober 2031, for det som omhandler utfasing av gummigranulat.

    – Vi støtter forbudet, men vil ikke klare det uten en nasjonal kampplan. Dette vil kreve en enorm omstilling i hele norsk fotball, og EU har varslet at regningen blir stor. NFF har vært tydelig på at denne regningen ikke kan sendes over til våre klubber, sier fotballpresident Lise Klaveness i en uttalelse.

    NFF peker på at samtaler med regjeringen om den etterlyste kampplanen allerede er igangsatt og at dialogen er god.

    – Vi har to store problemer. Det ene er at vi må kvitte oss med gummigranulat. Det andre er at vi ikke har alle alternativ på plass. Vi må samarbeide, og nå har vi begynt å utvikle en felles kampplan, sier Klaveness.

    Jobben på kort sikt er, ifølge NFF, å kartlegge kunstgress-situasjonen på landsbasis. Til dette arbeidet har regjeringen varslet at det vil komme fem millioner kroner over statsbudsjettet.

    På lang sikt er utfordringen at det må komme på markedet gode nok alternativer til gummigranulat som fyllmasse i kunstgressbaner. Derfor advarer nå Norges Fotballforbund norske kommuner mot å vedta forbud mot gummigranulat før overgangsperioden på åtte år er over.

    – En overgangsperiode på åtte år representerer, tror vi, at også EU anerkjenner at alternativene på markedet ennå ikke er fullgode, sier generalsekretær i NFF, Karl-Petter Løken.

    – Nå har vi fått åtte år på å fase ut gummigranulat. Da er det viktig at norske klubber får den nødvendige tiden det tar før markedet responderer med gode nok alternativer og at kommuner ikke innfører restriksjoner mot gummigranulat før testingen er skikkelig i gang, fortsetter han.

    Fotballtoppen mener det må tilrettelegges for at det på kort sikt kan «bygges og rehabiliteres» baner med gummigranulat for å opprettholde aktiviteten.

    (NTB)

    Gummigranulat
    Foto: Trond Teigen / NTB
  • Reuters: Russiske utøvere får delta i Paralympics i Paris etter at kongress sa nei til utelukkelse

    Russiske idrettsutøvere får delta i Paralympics i Paris neste år etter et vedtak på kongressen til Den internasjonale paralympiske komité fredag.

    Det er nyhbetsbyrået Reuters som melder om utfallet av avstemningen på kongressen i Bahrain.

    Medlemmene stemte rundt hvorvidt Russland skulle utelukkes fullstendig fra sommerlekene i Frankrike. Utfallet her ble at 74 stente mot, mens 65 stemte for utestengelse.

    13 avsto fra å avgi stemme.

  • Landslagssamlinger i ishockey reddet – spleiselag innbrakte millionbeløp

    Pengehjelp fra både sponsorer og Oilers-toppen Tore Christiansen bidrar til at deler av landslagsaktiviteten til Norges Ishockeyforbund fram til nyttår berges.

    Det opplyser hockeypresident Tage Pettersen til NTB. Tidligere i høst ble det kjent at forbundet måtte sette all landslagsaktivitet, med unntak av på U20-laget for menn, på pause ut året.

    Årsaken er store økonomiske vanskeligheter som følge av utfordringer med å innhente kommersielle midler. Nå ser plutselig situasjonen atskillig lysere ut.

    – Siden vi måtte gi den kjedelige beskjeden om at vi skulle pause alt, har vi hatt en ambisjon om å få med støttespillere for å kunne gjennomføre i hvert fall én samling for samtlige landslag i løpet av de internasjonale vinduene i november og desember, sier hockeypresident Tage Pettersen til NTB.

    Han bekrefter videre at en løsning for dette var klar torsdag. TV 2 har også omtalt saken.

    NBO presenterer sine nye, etiske retningslinjer
    Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sportsvideoer
Spiller nå
Hovland med hole-in-one - bilder med tillatelse fra Viaplay 01:16
Neste