NRK Meny
Normal

Jansrud om VM-spøkelset: – Vanskelig å si hvorfor

ST. MORITZ (NRK): Norge herjer i super-G både i verdenscup og OL, men i VM har det ikke blitt et eneste gull på 18 år.

ALPINESKIING-WORLD/MEN

SPØKELSE? PÅ grunn av sykdom var Kjetil Jansrud godt kledd under utfortreningen tirsdag.

Foto: DENIS BALIBOUSE / Reuters

Både Kjetil Jansrud, Aksel Lund Svindal og Aleksander Aamodt Kilde har dominert i super-G de siste årene. Det har vært selve paradegrenen. Bortsett fra når det kommer til VM. Der har ingen nordmenn tatt et gull siden Lasse Kjus stod øverst på pallen i 1999.

WORLD ALPINE CHAMPIONSHIPS

VM-KONGE: Lasse Kjus tok hele fem medaljer under VM i 1999.

Foto: SUSAN WALSH / AP

På de 18 årene har det faktisk bare blitt to bronsemedaljer til Svindal i disiplinen (i 2009 og 2013), mens det i OL derimot har endt med norsk gull de fire siste gangene.

– Det er vanskelig å si hvorfor, for det er ingen grunn til at ikke vi skal kunne heve oss i et VM, som vi gjør i OL, sier Jansrud til NRK.

– Vi har sterke kort. Det føles ikke som en forbannelse ennå, fortsetter Jansrud, som har kjørt ut i tre av fire verdensmesterskap.

– Hovedsakelig tilfeldig

Han er en av de desidert største favorittene når herrene VM-åpner onsdag, fordi han har vunnet tre av fire renn og leder super-G-cupen soleklart. Kilde følger to plasser bak, og vant super-G-kula i fjor. Inngangen mot VM i Vail for to år siden var ganske lik for Jansrud, som da endte på en sur fjerdeplass.

– Det kan jo absolutt virke som et spøkelse, så jeg håper gutta motbeviser det og kaster det spøkelset langt ut av skapet, sier NRKs ekspert, Bjarne Solbakken.

– Det er vanskelig å gi et godt svar på hvorfor det er slik. Det er nok hovedsakelig litt tilfeldig, og litt med formkurve akkurat når det er VM. Jeg har en følelse på at det kan komme nå. Vi har to kandidater til gull og som kan havne på pallen, legger han til.

– Har lyst på det gullet

Et spøkelse eller ei, Jansrud drømmer om å ta karrierens første VM-gull.

– I VM er det tre ting som gjelder: medaljeplassene. Det har vært en liten akilleshæl tidligere, og jeg har kjørt mye ut og i Vail gikk det ikke som jeg håpet. Jeg vet ikke om jeg skal si at jeg er revansjelysten, men samtidig er VM-gull noe jeg har lyst til å ha. Jeg håper det er riktig at hele VM-potensialet mitt ikke er løst ennå, forteller 31-åringen fra Vinstra.

Kjetil Jansrud

GULLSMIL? Kjetil Jansrud har vært syk før VM, men det stoppet han ikke fra å være i godt humør to dager før første øvelse i St. Moritz.

Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Jansrud har ikke hatt en optimal oppladning med flere dagers sykdom. Derfor tok han det roligere på mandagens utfortrening, hvor han hadde den 11. beste tiden.

– Hvor mye mer har du å gi?

– Det er fristende å si mye, men det er sånn som kan komme å bite deg litt i ræva, så jeg tror i hvert fall jeg har noe.

 • Herrenes super-G-renn starter klokken 12.00. NRKs VM-sending ser du fra 11.30.

Siste nytt

 • Wolff Eikrem frigitt

  Magnus Wolff Eikrem er frigitt fra Seattle Sounders, etter kun en halv sesong i klubben. Det bekrefter klubben på sine hjemmesider.

  Det ble 17 kamper og to mål for midtbanespilleren i MLS, der kun seks av kampene var fra start.

  Magnus Wolff Eikrem
  Foto: Ted S. Warren / AP
 • Son signerte forlenget med Spurs

  Tottenhams sørkoreanske stjerne Son Heung-min har signert en ny kontrakt med London-klubben som gjelder til sommeren 2023.

  26-åringen har scoret 47 mål på 140 kamper for Tottenham siden han ble hentet fra tyske Leverkusen sommeren 2015.

  South Korea Heung-Min Son
  Foto: Lee Jin-man / AP
 • Løkberg til Brann

  Brann har sikret seg Ranheim-profilen Kristoffer Løkberg. Det melder bergensklubben på sin hjemmeside. 26-åringen har imponert på Ranheims midtbane så langt i eliteserien, og vært ønsket i Brann en stund. – Det er litt vemodig, sa han til brann.no

  Eliteserien i fotball 2018. Ranheim møter Sarpsborg.
  Foto: Ned Alley / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Tour de France 14.etappe og friidrett Diamond League, London
Friidrett: Diamond League fra London
Tour de France 14.etappe og friidrett Diamond League, London
X Games Minneapolis
X Games Minneapolis -- Menn BMX Dirt Finale | Menn Motorcross Best Whip Finale | Menn Motocross Best Trick Finale | Menn Skateboard Big Air Finale