NRK Meny
Normal

Idrettsjurist: – Ikke forbud mot å bruke hodet i Skiforbundet

Advokat og spesialist på idrettsjus, Gunnar Martin Kjenner, mener Petter Northug og andre topputøvere har en ytringsfrihet som går lenger enn i resten av samfunnet.

Petter Northug

INSTAGRAM-BRÅK: Skiforbundet og Petter Northug er i interne samtaler etter Instagram-posten.

Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix

– Det er en praksis for at idrettsutøvere, og da spesielt på topplan, har en ytringsfrihet som går noe lenger enn det som er vanlig ellers i samfunnet. Det gjelder både internt og det gjelder nok også ute i offentligheten, sa Kjenner i tirsdagens utgave av Her og Nå på P1.

Advokaten sikter til Northugs siste utspill på sosiale medier, der han raljerer med både landslagsledelse og lagkamerater.

Tirsdag opplyser Norges Skiforbund at harseleringen nå behandles som en personalsak internt i forbundet. Det skal imidlertid ikke være opprettet en formell personalsak mot langrennsstjernen, ifølge VG.

– Vi har og skal ha dialog med Northug og hans folk. Det dreier seg blant annet om hvordan han omtaler lagkamerater. Utover det henviser jeg til det vi har sagt i hele dag om dette, sier Graff i en SMS til NRK.

Kjenner

Idrettsjurist Gunnar Martin Kjenner.

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Kjenner reagerer

Saken har skapt voldsom debatt på sosiale medier, mange er kritiske til Norges Skiforbund og måten de har håndtert denne saken på. Også Kjenner reagerer på Skiforbundets reaksjon.

– Jeg ser kanskje at noe av den karakteristikken han har kommet med, kan komme inn under den ordlyden i utøverkontrakten, men det betyr jo ikke at det er forbud mot å bruke hodet i Skiforbundet, kommenterer han.

I utøverkontrakten til landslagsløperne heter det blant annet at: «utøver skal til enhver tid opptre lojalt overfor de vedtak og beslutninger NSF fatter, og skal ikke utføre handlinger som kan være i strid med NSFs interesser. Utøvere skal også til enhver tid oppføre seg som en god lagkamerat i vedkommendes lag».

– Kan det bli aktuelt med en straff?

– Det vil i så fall bli en irettesettelse, jeg kan ikke se for meg at det kan bli snakk om noe annet her.

jante

Northugs Instagram-post.

– Bensin på bålet

Også idrettsjurist Robin Mackenzie-Robinson mener Northug har holdt seg innenfor reglementet.

– Jeg synes det høres drastisk ut å dra det Northug postet i går, som noe som faller inn under det som står i utøverkontraktens punkt 5.1.2. De bruker vel ikke ordet, men sikter vel til mobbing og det å være en dårlig lagkamerat og illojal oppførsel. Jeg synes ikke Northug kan karakteriseres som en dårlig lagkamerat på grunn av dette.

Idrettsjuristen mener situasjonen burde vært håndtert annerledes.

– Jeg er redd for at dette er med på å helle bensin på bålet, sier han.

Kjenner mener Norges Skiforbund kan lære av Det svenske fotballforbundet og Zlatan.

– Man kan sammenligne det litt med hvordan svenskene har hatt det med Zlatan. De greide å temme et villdyr på en måte som gjorde at det totale laget ble bedre med ham. En god leder i Norges Skiforbund burde gjort det samme med Northug på skilandslandslaget, forteller advokaten.

Les også: NRK-ekspert om Northug-konflikten: – Kan svekke mulighetene hans på landslaget

Siste nytt

 • Krusjelnitskij dropper CAS-høring

  Alexander Krusjelnitskij møter ikke til CAS-høring i sin dopingsak torsdag. Curlingutøveren mener utfallet er gitt ettersom det foreligger positive prøver. Han spilte på OAR-laget som slo Norge i bronsekampen i mixed double.

  Aleksandr Krusjelnitskij
  Foto: CATHAL MCNAUGHTON / Reuters
 • Høyring curling-dopingsaka torsdag

  Den internasjonale idrettsdomstolen CAS melder i dag at høyringa i dopingsaka mot den rusiske curlingspelaren Aleksandr Krusjelnitsjki tek til i morgon kl 06, norsk tid.

  Han har avgitt positiv dopingprøve. Om han blir dømd, kan OUR miste bronsen i miks-double, som Norge i så fall vi få i staden.

  Aleksandr Krusjelnitskij
  Foto: CATHAL MCNAUGHTON / Reuters
 • Kristoff spurtet til seier

  Ingen kunne gjøre noe med Alexander Kristoff spurtet til seier foran italienske Andrea Guardini på den første etappen av Abu Dhabi Tour

  – En herlig seier for meg og laget. Jeg vil takke lagkameratene mine for hjelpen. Det er en god følelse å åpne rittet med å vinne, sa Kristoff etter etappen.

  Alexander Kristoff
  Foto: PHILIPPE LOPEZ / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
OL-magasin
OL-profiler: Johannes Høsflot Klæbo