Hopp til innhold

Bowling-legenden Tore treffer selv i blinde

Bowlingsporten har knapt sett en mer lidenskapelig toppspiller enn norske Tore Torgersen (46). Nå skal han igjen spille VM på banen der han vant VM-tittelen for 15 år siden.

Tore Torgersen, tidligere verdensmester i bowling, får i oppdrag å bowle med feil arm, med bind for øynene, og med kula i håndkle.

Se Tore Torgersen bli testet på bowlingbanen

– Det blir en spesiell opplevelse. Jeg ble verdensmester sist jeg var i den hallen. Nå gjelder det bare å komme i min beste form, sier Tore Torgersen foran mesterskapet i Abu Dhabi.

Det er 20 år siden rogalendingen slo gjennom med sin første World Cup-seier, og 15 år siden han ble verdensmester. I to år var han bowlingproff i USA. Det er ett år siden han gjorde det «umulige» da han som første spiller oppnådde toppscoren 300 poeng i to serier på rad under et World Cup-stevne.

I dag skal han bli testet av NRK.

Test 1: Feil arm-bowling

Denne viser seg å være lett. Tore Torgersen banker ned alle ti kjeglene på første forsøk med venstrearmen. Man må være en kjenner av enten bowling eller Torgersen for i det hele tatt å se at dette er «feil» arm.

Tore Torgersen med bind for øynene

Bind for øynene er ingen hindring. Torgersen treffer de fleste kjeglene likevel

Foto: NRK

Test 2: Blindebowling

Den første kula går ut i den høyre renna og slår dermed ikke ned noen av kjeglene.

– Hvilke av renne var det? spør han forvirret når han hører den for nybegynnerne velkjente lyden av ball i renna.

Han prøver igjen. Denne gangen treffer han bedre.

– Det høres bra ut, sier han og ler når han hører lyden av kule som treffer kjegler.
Åtte av ti faller, og han gir seg selv godkjent.

Test 3: Håndklebowling

Denne gang pakker Torgersen kula inn i et håndkle. Der han normalt stikker tre fingre inn i kula for å styre både retningen og skruen, er han nå prisgitt helt andre faktorer.

På det første forsøket får han likevel til det som for en lekmann ser ut til å være en fin skru. Kula treffer, og seks av de ti kulene går ned.

– Ikke galt det der, sier Torgersen, men tror han kan klare det bedre.

Han prøver igjen, og på det andre kastet treffer han enda bedre. Åtte av de ti kjeglene faller. Han prøver flere ganger og får ned seks kjegler og ni kjegler. Så til slutt får han til et perfekt treff. Allerede lenge før kula er fremme ved kjeglene vet Tore hvordan dette vil ende. Vi andre må vente et par sekunder før vi ser at alle kjeglene går ned i en perfekt strike.

Video: Han ble verdensmester for 15 år siden. Nå vil ha hente en ny tittel (artikkelen fortsetter under videovinduet)

Tore Torgersen ble verdensmester i bowling i Abu Dhabi i 1999. Nå, 16 år senere skal han forsøke å gjenta suksessen i VM i desember. Men det krever knallhard trening, og bowling blottet for pizza og cola.

Lukker seg inne

– Tore er unik i den forstand at når han finner ut av banene, så har han et spesielt spill, sier sportssjef Erik Garder i bowlingforbundet.

Han har fulgt Torgersen i en årrekke, og har sett hvordan landsmannen har funnet ut av «umulige» baner, slått de merkeligste slag og vunnet stort sett alt innen bowlingsporten.

Nå har han vært med på å plukke veteranen ut til Norges lag som skal til VM i Abu Dhabi i desember.

Erik Garder

Sportssjef Erik Garder mener Torgersen er unik.

Foto: NRK

Om han finner ut av underlaget, finner en kule som passer, og ikke minst finner modusen, så tror Torgersen selv at han kan være med og kjempe i toppen selv om han har blitt 46 år gammel.

– Jeg prøver å lukke meg inne i min egen lille verden. Jeg er ikke veldig sosial og sprudlende når jeg spiller. Bowling er en repetisjonsidrett, så jeg må gjøre det mest mulig likt hver gang, sier han.

– Når det går som best, så går alt automatisk. Men å komme dit der følelsen kommer av seg selv, det er et slit. Når man slutter å tenke, det er da det blir perfekt, sier Torgersen.

Ble hektet tidlig

Det er nemlig dedikasjonen til sporten som kjennetegner Tore Torgersen.

Det startet da han som 10-åring ble tatt med i bowlinghallen av sin mor. Han ble hektet umiddelbart.

– Jeg har ofret alt siden. Skulle jeg på tivoli, så spurte jeg pent om jeg kunne bruke pengene til å gå i bowlinghallen i stedet. Jeg har spilt bowling i 35 år, og jeg blir ikke lei, sier han.

Ved siden av å spille, så har han utdannet seg til kuleborer, og han har startet opp to spesialbutikker for bowlingutstyr. Han har tatt vitenskapen med å utforske utstyret og banene svært langt. Dedikasjonen har gjort at når han når sitt toppnivå, så er han fryktelig vanskelig å slå.

24 striker på rad

Tore Torgersen 1999

Tore Torgersen vant VM da det ble arrangert i Abu Dhabi i 1999. I desember skal han tilbake for å spille VM på samme sted.

Foto: Privat

Som under World Cup i Sibir i 2013 da han som tidenes første fikk toppnoteringen 300 poeng i to serier på rad. Det betyr 24 kast der alle ti kjeglene faller.

Sportssjef Garder husker seriene veldig godt. At han først klarte en perfekt serie, og så var i gang også med den andre.

– Vi begynner på neste serie, og han setter de tre første strikene (slår ned alle ti kjeglene). Så sier han at han hadde en følelse av at han kanskje kan klare en 300-serie til, sier Garder.

Han mener nettopp denne modusen og flyten Torgersen kan komme inn i, er et sikkert kjennetegn på en toppspiller. Og Torgersen fortsatte å spille perfekt i Sibir.

– Han satte ni striker til, og dermed ble han den første i verden som har klart å spille to 300-serier på rad i World Cup. Nyheten om dette gikk verden over på et sekund, sier Garder.

Paradoksalt nok endte ikke turneringen i Sibir med totalseier, men:

– Jeg fikk til noe annet som var kult, sier Torgersen og smiler.

Uvisst om han fortsetter

Torgersen bor i Sverige med familien, og aner ikke hvor lenge han vil holde på som toppspiller. Han har et håp om å kjempe i toppen under årets VM på samme sted som han tok VM-gullet i 1999.

– Jeg har lovet meg selv at når jeg ikke liker det mer, så skal jeg gi meg. Når VM er slutt, så får jeg ta en tid for meg selv og tenke på hva som skjer. Jeg vil ikke slutte å bowle, men jeg får ta diskusjonen med meg selv og familien, sier Torgersen.

Siste nytt

  • Landevei: Iversby Hvideberg returnerer til Uno-X

    Sykkelprofilen Jonas Iversby Hvideberg blir Uno-X-syklist etter inneværende sesong, melder nettstedet Landevei.no.

    TV 2 meldte for en tid tilbake at Andreas Leknessund forlater DSM-laget til fordel for Uno-X neste år. Nå hevder Landevei å ha kilder på at lagkameraten Iversby Hvideberg slår følge.

    24-åringen fra Rolvsøy i Østfold var også tidligere en del av Uno-X, før han sluttet seg til DSM året etter at Leknessund gikk samme vei.

    Iversby Hvideberg har ikke mulighet til å si noe om den påståtte avtalen med det norske profflaget.

    – Det er ikke noe jeg kan kommentere nå. Hvor jeg sykler neste år blir klart en eller annen gang etter august, sier Iversby Hvideberg til Landevei.

    Regelverket til Det internasjonale sykkelforbundet (UCI) sier at man ikke kan offentliggjøre nye signeringer før etter 1. august.

    Arctic Race of Norway 2019: 4. Etappe: Lødingen - Narvik (165,5 km)
    Foto: Fredrik Hagen / NTB
  • VG: Datatilsynet setter ned foten for strømming av barneidrett

    – Med dagens løsning, og basert på hvordan vi ser det i dag, så vil det i de fleste tilfeller være vanskelig, sier direktør i Datatilsynet, Line Coll, til VG.

    Debatten om strømming av barneidrett har rast en god stund, men nå setter Datatilsynet ned foten. Grepet de tar gjør det i praksis umulig å strømme barneidrett i Norge.

    Idretter der flere barn eller unge filmes samtidig kan som hovedregel ikke gjennomføres lovlig etter personregelverket. Det kommer frem i en ny veiledning publisert tirsdag.

    – Dersom idrettslag eller tjenester strømmer lagidrett for barn, utover toppidrettsarrangementer med allmenn interesse, så er det etter vår vurdering stor risiko for å behandle personopplysninger ulovlig, sier Coll.

    Unntaket er toppidrett eller idrett med «allmenn interesse».

    MyGame-kamera
    Foto: MyGame
  • Uno-X må gjøre draktgrep foran Tour de France

    Uno-X har måttet endre hovedfarge på sin drakt foran debuten i prestisjetunge sykkelrittet Tour de France i sommer.

    Grunnen er at den vanligvis så gule drakten er for lik den knallgule ledertrøya i rittet, sier markedssjef i Uno-X, Magne Haugland, til TV 2.

    – Vi ble pålagt denne endringen av det internasjonale sykkelforbundet (UCI). Det handler om at gul var en for stor del av drakten, og det respekterer vi. Den gule trøyen til Tour de France er ikonisk på så mange måter, forteller Haugland.

    Dermed blir rød den dominerende fargen når Uno-X skal ut i ilden i Frankrike i juli. (NTB)

    Uno-X ny drakt
    Foto: Connor Bryan/Wordup Projects

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
NRK forklarer: Rasismeskandalen i Spania 02:41
Neste