Hopp til innhold

Bowling-legenden Tore treffer selv i blinde

Bowlingsporten har knapt sett en mer lidenskapelig toppspiller enn norske Tore Torgersen (46). Nå skal han igjen spille VM på banen der han vant VM-tittelen for 15 år siden.

Tore Torgersen, tidligere verdensmester i bowling, får i oppdrag å bowle med feil arm, med bind for øynene, og med kula i håndkle.

Se Tore Torgersen bli testet på bowlingbanen

– Det blir en spesiell opplevelse. Jeg ble verdensmester sist jeg var i den hallen. Nå gjelder det bare å komme i min beste form, sier Tore Torgersen foran mesterskapet i Abu Dhabi.

Det er 20 år siden rogalendingen slo gjennom med sin første World Cup-seier, og 15 år siden han ble verdensmester. I to år var han bowlingproff i USA. Det er ett år siden han gjorde det «umulige» da han som første spiller oppnådde toppscoren 300 poeng i to serier på rad under et World Cup-stevne.

I dag skal han bli testet av NRK.

Test 1: Feil arm-bowling

Denne viser seg å være lett. Tore Torgersen banker ned alle ti kjeglene på første forsøk med venstrearmen. Man må være en kjenner av enten bowling eller Torgersen for i det hele tatt å se at dette er «feil» arm.

Tore Torgersen med bind for øynene

Bind for øynene er ingen hindring. Torgersen treffer de fleste kjeglene likevel

Foto: NRK

Test 2: Blindebowling

Den første kula går ut i den høyre renna og slår dermed ikke ned noen av kjeglene.

– Hvilke av renne var det? spør han forvirret når han hører den for nybegynnerne velkjente lyden av ball i renna.

Han prøver igjen. Denne gangen treffer han bedre.

– Det høres bra ut, sier han og ler når han hører lyden av kule som treffer kjegler.
Åtte av ti faller, og han gir seg selv godkjent.

Test 3: Håndklebowling

Denne gang pakker Torgersen kula inn i et håndkle. Der han normalt stikker tre fingre inn i kula for å styre både retningen og skruen, er han nå prisgitt helt andre faktorer.

På det første forsøket får han likevel til det som for en lekmann ser ut til å være en fin skru. Kula treffer, og seks av de ti kulene går ned.

– Ikke galt det der, sier Torgersen, men tror han kan klare det bedre.

Han prøver igjen, og på det andre kastet treffer han enda bedre. Åtte av de ti kjeglene faller. Han prøver flere ganger og får ned seks kjegler og ni kjegler. Så til slutt får han til et perfekt treff. Allerede lenge før kula er fremme ved kjeglene vet Tore hvordan dette vil ende. Vi andre må vente et par sekunder før vi ser at alle kjeglene går ned i en perfekt strike.

Video: Han ble verdensmester for 15 år siden. Nå vil ha hente en ny tittel (artikkelen fortsetter under videovinduet)

Tore Torgersen ble verdensmester i bowling i Abu Dhabi i 1999. Nå, 16 år senere skal han forsøke å gjenta suksessen i VM i desember. Men det krever knallhard trening, og bowling blottet for pizza og cola.

Lukker seg inne

– Tore er unik i den forstand at når han finner ut av banene, så har han et spesielt spill, sier sportssjef Erik Garder i bowlingforbundet.

Han har fulgt Torgersen i en årrekke, og har sett hvordan landsmannen har funnet ut av «umulige» baner, slått de merkeligste slag og vunnet stort sett alt innen bowlingsporten.

Nå har han vært med på å plukke veteranen ut til Norges lag som skal til VM i Abu Dhabi i desember.

Erik Garder

Sportssjef Erik Garder mener Torgersen er unik.

Foto: NRK

Om han finner ut av underlaget, finner en kule som passer, og ikke minst finner modusen, så tror Torgersen selv at han kan være med og kjempe i toppen selv om han har blitt 46 år gammel.

– Jeg prøver å lukke meg inne i min egen lille verden. Jeg er ikke veldig sosial og sprudlende når jeg spiller. Bowling er en repetisjonsidrett, så jeg må gjøre det mest mulig likt hver gang, sier han.

– Når det går som best, så går alt automatisk. Men å komme dit der følelsen kommer av seg selv, det er et slit. Når man slutter å tenke, det er da det blir perfekt, sier Torgersen.

Ble hektet tidlig

Det er nemlig dedikasjonen til sporten som kjennetegner Tore Torgersen.

Det startet da han som 10-åring ble tatt med i bowlinghallen av sin mor. Han ble hektet umiddelbart.

– Jeg har ofret alt siden. Skulle jeg på tivoli, så spurte jeg pent om jeg kunne bruke pengene til å gå i bowlinghallen i stedet. Jeg har spilt bowling i 35 år, og jeg blir ikke lei, sier han.

Ved siden av å spille, så har han utdannet seg til kuleborer, og han har startet opp to spesialbutikker for bowlingutstyr. Han har tatt vitenskapen med å utforske utstyret og banene svært langt. Dedikasjonen har gjort at når han når sitt toppnivå, så er han fryktelig vanskelig å slå.

24 striker på rad

Tore Torgersen 1999

Tore Torgersen vant VM da det ble arrangert i Abu Dhabi i 1999. I desember skal han tilbake for å spille VM på samme sted.

Foto: Privat

Som under World Cup i Sibir i 2013 da han som tidenes første fikk toppnoteringen 300 poeng i to serier på rad. Det betyr 24 kast der alle ti kjeglene faller.

Sportssjef Garder husker seriene veldig godt. At han først klarte en perfekt serie, og så var i gang også med den andre.

– Vi begynner på neste serie, og han setter de tre første strikene (slår ned alle ti kjeglene). Så sier han at han hadde en følelse av at han kanskje kan klare en 300-serie til, sier Garder.

Han mener nettopp denne modusen og flyten Torgersen kan komme inn i, er et sikkert kjennetegn på en toppspiller. Og Torgersen fortsatte å spille perfekt i Sibir.

– Han satte ni striker til, og dermed ble han den første i verden som har klart å spille to 300-serier på rad i World Cup. Nyheten om dette gikk verden over på et sekund, sier Garder.

Paradoksalt nok endte ikke turneringen i Sibir med totalseier, men:

– Jeg fikk til noe annet som var kult, sier Torgersen og smiler.

Uvisst om han fortsetter

Torgersen bor i Sverige med familien, og aner ikke hvor lenge han vil holde på som toppspiller. Han har et håp om å kjempe i toppen under årets VM på samme sted som han tok VM-gullet i 1999.

– Jeg har lovet meg selv at når jeg ikke liker det mer, så skal jeg gi meg. Når VM er slutt, så får jeg ta en tid for meg selv og tenke på hva som skjer. Jeg vil ikke slutte å bowle, men jeg får ta diskusjonen med meg selv og familien, sier Torgersen.

Sportsnyheter

UEFA Euro 2024 Qualifiers - Group H - Kazakhstan v Denmark

Hareide om Danmark-smell: – Et sjokk for danskene

Alt så ut til å gå mot en oppskriftsmessig seier for Danmark, men så kollapset gjestene fullstendig mot Kasakhstan.

Siste nytt

 • Northug mister NM-comebacket grunnet sykdom

  Petter Northug skulle etter planen gjøre comeback under NM på Tolga, men må melde avbud grunnet sykdom, melder Adresseavisen.

  – Petter er forkjølet og stiller ikke på lagsprinten i NM på onsdag. Strindheim stiller da med Håkon Skaanes og Even Northug, sier Morten Bostad til avisen.

  Bostad er ansvarlig for seniorløperne i Strindheim IL.

  I utgangspunktet skulle Northug gjøre NM-comeback på Tolga under lagsprinten for Strindheim. Det blir nå altså ikke noe av. (NTB)

  Tour de ski 2022/23
  Foto: Terje Pedersen / NTB
 • Saka-magi etter stor Ukraina-markering

  Bukayo Saka scoret kampens andre og fineste mål da England slo Ukraina 2-0 på hjemmebane i EM-kvalifiseringen. Det ble en emosjonell markering før kampstart.

  England fikk en pangstart på kampen da kaptein Harry Kane sendte britene i ledelsen etter å ha blitt spilt opp av Bukayo Saka, før Arsenal-stjernen doblet ledelsen med et drømmeskudd i krysset.

  Kane gjorde seg også toneangivende i 2-1-seieren over Italia tidligere i uken. Da scoret han sitt 54. landslagsmål og passerte Wayne Rooney som tidenes toppscorer for England.

  England og Ukraina spiller i gruppe C. I tillegg til Italia skal de også møte Nord-Makedonia og Malta.

  Før avspark var det en stor markering mot invasjonen av Ukraina, hvor de oppmøtte supporterne veivet med ukrainske flagg mens spillerne stile opp side om side foran et ukrainsk flagg med påskriften «fred» på engelsk.

  Russland invaderte Ukraina i februar i fjor. Søndagens bortekamp var Ukrainas første i EM-kvalifiseringen. Deres første hjemmekamp kommer mot Malta 19. juni. Det er ikke oppgitt hvor den skal spilles enda.

  England Ukraine Euro 2024 Soccer
  Foto: Alastair Grant / AP
 • Syk Holund dropper NM – Klæbo står over femmila

  Hans Christer Holund er fortsatt syk og reiser ikke til NM på Tolga denne uken. Johannes Høsflot Klæbo står over den avsluttende femmila, skriver Adressa.

  Holund har slitt litt med sykdom etter VM, og søndag opplyser landslagstrener Eirik Myhr Nossum at Lyn-løperen ikke blir å se i NM del to på Tolga denne uken.

  – Alle reiser i utgangspunktet, men «HC» blir hjemme. Han er fortsatt ikke helt frisk, sier Nossum til Adresseavisen.

  Klæbo har levert en kjempesesong og avsluttet den med å vinne verdenscupen sammenlagt. Sprinttrener Arild Monsen sier til Adressa at Klæbo planlegger å gå lagsprinten og 10-kilometeren på Tolga, men at trønderen dropper femmila fredag.

  Det er lagsprint onsdag, 10 kilometer klassisk torsdag før NM rundes av med femmil. (NTB)

   Ski-VM 2023: 4x10 km stafett for menn
  Foto: Terje Pedersen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Nektet å prate om Haaland - så skjedde dette 01:00
Neste