Kjempenedtur for Solskjær – United er ferdig i mesterligaen

Ole Gunnar Solskjær og Manchester United er ferdige i mesterligaen etter et sviende nederlag for Leipzig tirsdag. United hadde vært videre med ett poeng, men tapte til slutt 3-2.

Champions League - Group H - RB Leipzig v Manchester United

– Vi kom i gang for sent. Det vitnet om sterk lagånd å komme tilbake, men du kan ikke gi et lag en 3-0-ledelse og så forvente å gå videre, sa Solskjær til BT Sport etter kampen.

– Selvfølgelig kan du ikke si at vi var gode nok, for det var vi ikke. Men det var en vanskelig gruppe. Det store nederlaget for oss var borte mot Istanbul - det var der vi mistet poengene vi burde hatt, mener Solskjær.

– I dag var vi nær, men vi visste at vi måtte forsvare oss. Som fotballspiller kan du ikke synes synd på deg selv. Det kan du gjøre noen minutter i kveld, så må vi fokusere på lørdagens kamp, sier United-manageren etter tapet.

Solskjær har nå tapt seks av sine 10 mesterligakamper som manager, ifølge BBC.

– Dette var svakt. En dårlig kamp av United, konstaterer NRKs fotballekspert Morten Morisbak Skjønsberg.

– Dette legger ytterligere press på United i den hjemlige serien, mener han.

Det var mye som stod på spill for begge lag i dette oppgjøret, nemlig videre avansement i mesterligaen.

Manchester United trengte likevel kun uavgjort mot Leipzig for å sikre mesterligaavansementet.

– De forspilte den muligheten. Det var et tafatt lag, både i angrep og forsvar, sier Skjønsberg.

Nedtur for Ole Gunnar Solskjær, som nå er ute av mesterligaen.

Sjokkstart

Solskjær fikk en skikkelig sjokkstart på oppgjøret. Allerede etter to minutter sendte Angeliño hjemmelaget i ledelsen med et skudd i hjørnet fra rundt 16 meter.

Et overrumplet United havnet på hælene allerede fra start, og et offensivt Leipzig styrte mye av spillet i åpningen av første omgang.

Solskjærs menn hadde faktisk ennå ikke hatt en ordentlig målsjanse da Amadou Haidara doblet ledelsen etter 13 minutters spill.

Denne gangen bidro målscorer Angeliño med en målgivende pasning, som Haidara kvitterte med å sette ballen i mål på helvolley fra 12 meter.

På dette tidspunktet lekte Leipzig seg med United. Etter en halvtime kunne det også ha blitt 3-0 da Willi Orban satte ballen bak David de Gea, men etter en sjekk med VAR-dommerne ble det konkludert med offside.

Harry Maguire mener laget skapte altfor lite i første omgang.

– I andre omgang ga vi alt, sier han.

– Jeg vil ikke komme med unnskyldninger, legger han til overfor BT Sport.

– Vi må gå ut og være aggressive, vinne ballen. Det er det grunnleggende.

David de Gea

David de Gea må se ballen gå i nettet, men scoringen ble annullert for offside.

Måtte unngå tap

I utgangspunktet måtte United altså kun unngå å tape i dette oppgjøret.

Både Manchester United, PSG og Leipzig hadde ni poeng i denne gruppen foran den siste runden i gruppespillet. Men med poengdeling ville altså Alexander Sørloths Leipzig forbli bak de to lagene på tabellen.

United greide likevel ikke å skape noe som helst de første 45 minuttene.

Laget virket likevel bedre organiserte da de kom på banen i andre omgang. Hjemmelaget la imidlertid om til et mer defensivt spill og var flinke til å forsvare seg mot Uniteds besøk foran Leipzig-målet.

Straffemål

Både Pogba og Sørloth startet på benken for sine lag i oppgjøret. Etter 61 minutter kom imidlertid Pogba innpå da Nemanja Matic ble tatt av banen, uten at det endret så mye. Sørloth fikk aldri sjansen på gressmatta denne gangen.

Kampen var 69 minutter gammel da Justin Kluivert satte inn Leipzigs tredje for kvelden og gjorde ydmykelsen total for Manchester United.

Glade Leipzig-spillere. Laget er nå videre i mesterligaen.

Men akkurat idet man trodde kampen var avgjort, satte United-laget inn en offensiv og skapte ny spenning.

United fikk en redusering 10 minutter før ordinær tid da Bruno Fernandes satte ballen sikkert i mål fra straffemerket. Og så, bare noen minutter etterpå, fikk Solskjærs menn nytt håp da Leipzigs Ibrahima Konaté var sistemann på ballen.

Sluttspurten kom likevel for sent.

United kom til tirsdagens kamp etter at laget greide å snu lørdagens kamp mot West Ham.

Det greide de ikke denne gangen. En drøy måned etter at United vant 5-0 mot Leipzig i det motsatte oppgjøret på Old Trafford.

NRKs fotballekspert regner nå med at debatten rundt Solskjærs stilling som United-manager vil forsterkes.

– Den debatten pågår hele tiden, kommenterer han.

Foreløpig er det uklart hva som skjer med poengfordelingen til PSG etter at oppgjøret mellom det franske laget og tyrkiske Basaksehir ble avbrutt etter anklager om rasisme. Den er i skrivende stund ikke kommet i gang igjen.

• Store endringer på kombinertlandslaget: Fra 13 til seks utøvere

I vinter var det ni menn og fire kvinner på kombinertlandslaget. Til neste sesong slås de to lagene sammen til ett, samtidig som det kuttes drastisk.

– Vi ønsker å spisse satsingen enda mer mot et VM på hjemmebane neste år og optimalisere satsingen mot de aller, aller beste, sier sportssjef Ivar Stuan til NRK.

De seks utøverne som blir en del av Elite A-landslaget er: Jørgen Graabak, Ida Marie Hagen, Gyda Westvold Hansen, Mari Leinan Lund, Jens Lurås Oftebro og Jarl Magnus Riiber.

Samtidig har ledelsen opprettet et B-landslag. Der er det én kvinne og syv menn. Blant dem flere som har medaljer og gull fra VM og OL.

B-laget består av: Marte Leinan Lund, Espen Andersen, Espen Bjørnstad, Kasper Moen Flatla, Einar Lurås Oftebro, Aleksander Skoglund, Andreas Skoglund og Simen Tiller.

– Vi legger også til rette for de nest beste, men de vil trene mye mer lokalt med sine regionale team, sier sportssjef Stuan om utøverne Elite B-laget.

Ifølge Stuan handler kuttet i antall på A-laget først og fremst om optimalisering, men også noe økonomi.

Neste år er det VM på hjemmebane i Trondheim.

Kombinert
  • VG: VM endte med millionunderskudd for Norges Håndballforbund

Den norske delen av VM i håndball gikk over én million kroner i underskudd. Medarrangørene Danmark og Sverige fikk bedre økonomiske resultater.

Norges håndballpresident Kåre Geir Lio opplyser om underskuddet til VG. Håndballmesterskapet for kvinner ble avholdt i november og desember 2023.

Ifølge Lio fikk Danmark et overskudd på seks millioner kroner, mens svenskene gikk omtrent i null. Det økonomiske tapet skal likevel ikke være en sperre for mesterskap i Norge i framtiden.

– Vi må være modige og tørre, sier Lio til avisen.

Norge arrangerte totalt 23 VM-kamper i gruppespillet, hovedrunden og kvartfinaler. Det var totalt 36.870 tilskuere på kampene til de norske håndballjentene. Mesterskapet endte med VM-sølv for Norge.

Neste år er Norge vertskap sammen med Danmark og Kroatia når håndball-VM for menn arrangeres. (NTB)

cLJZ5U40J_M
  • Eliteserieklubbene smadret salgsrekorden i 2023

Norsk Toppfotballs (NTF) mål om at landets fotballklubber samlet skal selge spillere for mer enn én milliard kroner årlig innen 2028 er nesten nådd allerede.

Det viser en fersk rapport fra Europatoppen.

I 2023 solgte norske klubber spillere for hele 959 millioner kroner. Det var en markant økning fra 355 millioner i 2022.

– Det er fantastiske tall, og det viser at spillere i norske klubber er attraktive på det internasjonale markedet. Samtidig er det en risiko for at ligaen blir svekket dersom man ikke klarer å fylle på med egenutviklede spillere eller bommer på spillerkjøp, sier NTFs sportssjef Erik Hoftun.

I fjor solgte Molde alene spillere for nær en kvart milliard kroner, mens også Bodø/Glimt (149 millioner) og Rosenborg (105 millioner) passerte et tresifret antall millioner. (NTB)