Hopp til innhold

Johaugs beskjed til ustø Fossesholm etter stafettnedtur: «Som å følge noen som hadde vært på byen»

LILLEHAMMER (NRK): Russiske Veronika Stepanova knuste Norge og Sverige i spurten i den siste stafetten før OL. For Norges ankerkvinne Helene Marie Fossesholm ble det drama også etter rennet.

_LdiS-amKjI

MÅTTE HA HJELP: Therese Johaug hjelper Helene Marie Fossesholm ut av målområdet etter stafetten på Lillehammer søndag.

Foto: Fredrik Varfjell

– Jada, jeg var stiv, da. Det så man kanskje. Jeg fikk høre av Johaug at det var som å følge noen som hadde vært en tur på byen, sier Helene Marie Fossesholm til NRK etter rennet.

– Ja, det føltes sånn, bekrefter Johaug og bryter ut i latter.

– Jeg vet ikke hvordan det (å dra hjem fra en bytur) er, men fikk kanskje en følelse av det nå, sier Fossesholm og smiler tappert.

STØTTES: Her må Fossesholm ha hjelp av helsepersonell og Therese Johaug etter stafettnedturen.

Frosne fingre og ben

Norges ankerkvinne hadde akkurat vært med på et intenst stafettdrama, endt med å bli spurtslått av både russiske Veronika Stepanova og Sveriges Moa Olsson, da hun la seg rett i snøen etter målgang.

Hun var tydelig sliten og ble liggende i mange minutter. Til slutt kom lagvenninnene til for å hjelpe henne opp. Da hun omsider kom seg på beina var Fossesholm tydelig ustø. 20-åringen måtte ha hjelp av helsepersonell for å komme seg ut av målområdet.

– Helene var sliten og forfrosset. Hun fikk neglesprett og måtte få noe for hendene og for beina, for hun stod nesten ikke, sier landslagstrener Ole Morten Iversen til NRK.

Hun sjanglet?

– Ja, hun gjorde jo det. Hun hadde tatt seg ut og plutselig var hun følelsesløs.

Det så dramatisk ut?

– Ja, jeg ble bekymret. Da hun kom inn så var det neglene som var forfrosset som plutselig var veldig vonde, sier Iversen videre.

BT5lMIxUQC4

REISTE SEG IGJEN: Helene Marie Fossesholm (høyre) kom seg til hektene og stilte til intervjuer med resten av det norske førstelaget søndag. Her med Heidi Weng, Therese Johaug og Tiril Udnes Weng.

Foto: Fredrik Varfjell / NTB

Fikk hjelp

Da NRK prater med 20-åringen etter rennet, så hun tilsynelatende ut til å ha det bra.

– Det var ekkelt. Det var akkurat som de (beina) forsvant. Det var godt jeg hadde mange som kunne stable meg på beina og holde meg litt. De var som krykker for meg, sier Fossesholm.

– Det var hardt. Det er en løype som ikke er så lett å gå ifra. Jeg ga et forsøk og i dag holdt det ikke helt inn, sier hun videre.

TwXmki5G-nY

FORSØKTE Å DRA FRA: Therese Johaug loset på Ebba Andersson og Tatjana Sorina på dagens tredjeetappe.

Foto: Fredrik Varfjell / NTB

Therese Johaug, som gikk tredjeetappen for Norges førstelag, var en av de som måtte hjelpe Fossesholm. 33-åringen var bekymret for lagvenninnen da hun la seg ned i målområdet.

– Jeg tror Helene var litt stiv. Hun trengte hjelp å komme seg på føttene igjen.

– Ble du bekymret for Helene?

– Ja, jeg måtte se hvordan hun hadde det. Hun slet med å komme seg på beina. Det er ikke rart, hun var pinnestiv. Det er hardt. Du ser jentene har gitt alt, det er det ingen tvil om, sier Johaug.

UDi_f52azKA

MÅTTE HA HJELP: En ustø Helene Marie Fossesholm får en hjelpende hånd av Therese Johaug etter dagens stafett.

Foto: Fredrik Varfjell

Stod mellom tre nasjoner

Norge stilte med to sterke lag på dagens stafett. Tiril Udnes Weng, Heidi Weng, Therese Johaug og Helene Marie Fossesholm, utgjorde førstelaget, mens Maiken Caspersen Falla, Anne Kjersti Kalvå, Ragnhild Haga og Lotta Udnes Weng gikk for Norges andrelag.

Men da to etapper var unnagjort ble det klart at kun Norges førstelag hadde noe å gjøre i tetstriden. Sammen med Russland og Sverige ble det en intens kamp om seieren.

– Ville vise hva jeg kunne

Therese Johaug klarte nemlig aldri å riste av seg Ebba Andersson eller Tatjana Sorina. Da hun vekslet ut Fossesholm var det dødt løp mellom de tre nasjonene.

For et stafettdrama, utbrøt NRK-kommentator Jann Post

Selv om det norske stortalentet forsøkte seg med et rykk i den siste virkelig lange bakken holdt det ikke inn.

4MZA2WhPQZI

ENORM GLEDE: Veronika Stepanova går først over målstreken foran Norge og Sverige. Det betydde mye.

Foto: Fredrik Varfjell / NTB

– Etter at jeg fikk igjen pusten i den neste utforkjøringen, så fikk jeg troen. Det var overraskende for meg også at jeg klarte det. Jeg ville vise hva jeg kunne gjøre, sier Stepanova til NRK.

For det russiske talentet klarte å tette luken og inn på stadion var det Stepanova som hadde mest å gå med.

Hun gikk Russland inn til en råsterk stafettseier. Like bak der vant Olsson spurtoppgjøret med Fossesholm. Dermed ble det ingen seier i den siste stafetten før øvelsen kommer på OL-programmet.

– Det er kjempebra med tredjeplass. Vi gjorde vårt beste alle sammen. Det er en løype det er fordel å komme bakfra og ligge bak. Vi kjempet hele veien, men Sverige og Russland var hakket bedre i dag. Men vi er revansjesugne til et OL, bare så det er sagt, sier Therese Johaug, og avslutter slik:

– De får ta denne her, vi skal skjerpe oss og komme tilbake, lover Norges ski-dronning.

Siste nytt

 • KFUM rystet hjemmelaget i historisk kamp

  Den historiske midnattssolkampen på Romssa Arena endte 2–1 til gjestene fra Oslo.

  Det var hjemmelaget som styrte mest de første 45 minuttene, men de store sjansene lot vente på seg i første omgang.

  – Vi har ikke skapt så mye, så da er det umulig å være fornøyd, sa KFUMs Johannes Nuñez til TV 2 i pausen.

  To målløse lag gikk til hvilen, men allerede fem minutter ut i andre omgang førte Johannes Nuñez gjestene opp i ledelsen etter en skudd som gikk via en Tromsø-spiller.

  Det var to langt mer offensive lag som var klare for 45 nye minutter i midnattssolen.

  I det 63. minutt slo Tromsø tilbake. Jakob Napoleon Romsaas utlignet for hjemmelaget, og ga Tromsø-supporterne noe å juble for.

  De røde og hvite jaktet en scoring, men fikk ikke satt ballen i nettet til bak KFUM-keeperen. I stedet stanget Momodou Lion Njie gjestene i føringen.

  Hele 14 minutter ble lagt til på Romssa Arena etter at det ble kastet tennisballer og andre gjenstander på banen ved to anledninger.

  Til tross for mye tilleggstid, ble det ikke flere scoringer. Kampen endte 1–2.

  Med seieren her klatret KFUM fire plasser opp på tabellen og dro ifra tidligere tabellnabo Tromsø, som falt ned på en 14. plass.

  Eliteserien i fotball 2024: Tromsø-KFUM Oslo
  Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB
 • Viking enig med belgisk klubb om overgang for Gunnarsson

  Patrik Gunnarsson drar fra Viking til belgiske Kortrijk. Islendingen reiser til Belgia for å gjennomføre medisinsk test søndag.

  Det melder klubben i sine mediekanaler.

  Islendingen kom til Viking fra engelske Brentford i 2022, men var også på lån i Stavanger i 2021. Han har siden spilt 90 kamper for klubben. Senest lørdag holdt han nullen mot KBK.

  Gunnarsson drar søndag til Belgia for å gjøre medisinsk test og sluttføre overgangen.

  Viking har vært i strålende form den siste perioden, med fem seirer og én uavgjort på de siste seks kampene. Stavanger-klubben har med det tatt seg opp til tredjeplass, fem poeng bak Bodø/Glimt med én kamp til gode. (NTB)

  Patrik G
  Foto: NTB
 • Ubeseirede Mol og Sørum klare for semifinale i Wien

  Sandvolleyballstjernene Anders Mol og Christian Sørum fortsatte seiersrekken og er klare for semifinale i verdenstourturneringen i Wien.

  Kvartfinaleseieren kom mot amerikanske Miles Partain og Andy Benesh med sifrene 21-17, 21-16.

  I semifinalen venter vinneren av oppgjøret mellom spanske Pablo Herrera og Adrian Gavira Collado og den tyske duoen Nils Ehlers og Clemens Wickler. De møtes senere lørdag.

  Mol og Sørum tok styringen i første sett og opparbeidet seg raskt en komfortabel ledelse. Den norske duoen vant til slutt settet 21-17 og kunne dermed sikre semifinalebillettene i andre sett.

  Sett to startet imidlertid langt jevnere, hvor parene fulgte hverandre stort sett hele veien til 12-12. Da tok Mol og Sørum styringen igjen og skaffet seg en stor ledelse, som de holdt hele veien inn til 21-16-seier.

  Turneringen er Mol og Sørums siste før OL i Paris. Der er nordmennene tittelholdere og kan bli tidenes første sandvolleyballpar på herresiden som forsvarer et OL-gull. (NTB)

  Mol Sørum
  Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal