Johaugs beskjed til ustø Fossesholm etter stafettnedtur: «Som å følge noen som hadde vært på byen»

LILLEHAMMER (NRK): Russiske Veronika Stepanova knuste Norge og Sverige i spurten i den siste stafetten før OL. For Norges ankerkvinne Helene Marie Fossesholm ble det drama også etter rennet.

_LdiS-amKjI

MÅTTE HA HJELP: Therese Johaug hjelper Helene Marie Fossesholm ut av målområdet etter stafetten på Lillehammer søndag.

Foto: Fredrik Varfjell

– Jada, jeg var stiv, da. Det så man kanskje. Jeg fikk høre av Johaug at det var som å følge noen som hadde vært en tur på byen, sier Helene Marie Fossesholm til NRK etter rennet.

– Ja, det føltes sånn, bekrefter Johaug og bryter ut i latter.

– Jeg vet ikke hvordan det (å dra hjem fra en bytur) er, men fikk kanskje en følelse av det nå, sier Fossesholm og smiler tappert.

STØTTES: Her må Fossesholm ha hjelp av helsepersonell og Therese Johaug etter stafettnedturen.

Frosne fingre og ben

Norges ankerkvinne hadde akkurat vært med på et intenst stafettdrama, endt med å bli spurtslått av både russiske Veronika Stepanova og Sveriges Moa Olsson, da hun la seg rett i snøen etter målgang.

Hun var tydelig sliten og ble liggende i mange minutter. Til slutt kom lagvenninnene til for å hjelpe henne opp. Da hun omsider kom seg på beina var Fossesholm tydelig ustø. 20-åringen måtte ha hjelp av helsepersonell for å komme seg ut av målområdet.

– Helene var sliten og forfrosset. Hun fikk neglesprett og måtte få noe for hendene og for beina, for hun stod nesten ikke, sier landslagstrener Ole Morten Iversen til NRK.

Hun sjanglet?

– Ja, hun gjorde jo det. Hun hadde tatt seg ut og plutselig var hun følelsesløs.

Det så dramatisk ut?

– Ja, jeg ble bekymret. Da hun kom inn så var det neglene som var forfrosset som plutselig var veldig vonde, sier Iversen videre.

BT5lMIxUQC4

REISTE SEG IGJEN: Helene Marie Fossesholm (høyre) kom seg til hektene og stilte til intervjuer med resten av det norske førstelaget søndag. Her med Heidi Weng, Therese Johaug og Tiril Udnes Weng.

Foto: Fredrik Varfjell / NTB

Fikk hjelp

Da NRK prater med 20-åringen etter rennet, så hun tilsynelatende ut til å ha det bra.

– Det var ekkelt. Det var akkurat som de (beina) forsvant. Det var godt jeg hadde mange som kunne stable meg på beina og holde meg litt. De var som krykker for meg, sier Fossesholm.

– Det var hardt. Det er en løype som ikke er så lett å gå ifra. Jeg ga et forsøk og i dag holdt det ikke helt inn, sier hun videre.

TwXmki5G-nY

FORSØKTE Å DRA FRA: Therese Johaug loset på Ebba Andersson og Tatjana Sorina på dagens tredjeetappe.

Foto: Fredrik Varfjell / NTB

Therese Johaug, som gikk tredjeetappen for Norges førstelag, var en av de som måtte hjelpe Fossesholm. 33-åringen var bekymret for lagvenninnen da hun la seg ned i målområdet.

– Jeg tror Helene var litt stiv. Hun trengte hjelp å komme seg på føttene igjen.

– Ble du bekymret for Helene?

– Ja, jeg måtte se hvordan hun hadde det. Hun slet med å komme seg på beina. Det er ikke rart, hun var pinnestiv. Det er hardt. Du ser jentene har gitt alt, det er det ingen tvil om, sier Johaug.

UDi_f52azKA

MÅTTE HA HJELP: En ustø Helene Marie Fossesholm får en hjelpende hånd av Therese Johaug etter dagens stafett.

Foto: Fredrik Varfjell

Stod mellom tre nasjoner

Norge stilte med to sterke lag på dagens stafett. Tiril Udnes Weng, Heidi Weng, Therese Johaug og Helene Marie Fossesholm, utgjorde førstelaget, mens Maiken Caspersen Falla, Anne Kjersti Kalvå, Ragnhild Haga og Lotta Udnes Weng gikk for Norges andrelag.

Men da to etapper var unnagjort ble det klart at kun Norges førstelag hadde noe å gjøre i tetstriden. Sammen med Russland og Sverige ble det en intens kamp om seieren.

– Ville vise hva jeg kunne

Therese Johaug klarte nemlig aldri å riste av seg Ebba Andersson eller Tatjana Sorina. Da hun vekslet ut Fossesholm var det dødt løp mellom de tre nasjonene.

For et stafettdrama, utbrøt NRK-kommentator Jann Post

Selv om det norske stortalentet forsøkte seg med et rykk i den siste virkelig lange bakken holdt det ikke inn.

4MZA2WhPQZI

ENORM GLEDE: Veronika Stepanova går først over målstreken foran Norge og Sverige. Det betydde mye.

Foto: Fredrik Varfjell / NTB

– Etter at jeg fikk igjen pusten i den neste utforkjøringen, så fikk jeg troen. Det var overraskende for meg også at jeg klarte det. Jeg ville vise hva jeg kunne gjøre, sier Stepanova til NRK.

For det russiske talentet klarte å tette luken og inn på stadion var det Stepanova som hadde mest å gå med.

Hun gikk Russland inn til en råsterk stafettseier. Like bak der vant Olsson spurtoppgjøret med Fossesholm. Dermed ble det ingen seier i den siste stafetten før øvelsen kommer på OL-programmet.

– Det er kjempebra med tredjeplass. Vi gjorde vårt beste alle sammen. Det er en løype det er fordel å komme bakfra og ligge bak. Vi kjempet hele veien, men Sverige og Russland var hakket bedre i dag. Men vi er revansjesugne til et OL, bare så det er sagt, sier Therese Johaug, og avslutter slik:

– De får ta denne her, vi skal skjerpe oss og komme tilbake, lover Norges ski-dronning.

Sportsnyheter

Rørt McGrath (21) på pallen under en måned etter skade: – Jeg klarte ikke slutte å gråte

Det har vært mye stang ut for Atle Lie McGrath den siste tiden. Så sent som på nyttårsaften brakk han tommelen og måtte operere – i verste fall stod OL i fare. Men i siste renn før lekene slo han kraftig tilbake.

Siste nytt

 • Martial leies ut til spansk klubb

  Manchester United har blitt enig med den spanske fotballklubben Sevilla om et utlån av den offensive spilleren Anthony Martial for resten av sesongen

  Det bekrefter klubben på sine nettsider.

  Innhoppet til franskmannen mot West Ham i Premier League i midten av januar blir de siste minuttene på fotballbanen for Martial i Manchester United-drakten, iallfall på en god stund.

  Det er ingen klausul i avtalen som kan gjøre Martial til permanent Sevilla-spiller, så franskmannen skal returnere til Manchester United etter sesongslutt.

  Martial har hatt en vanskelig sesong i United, etter at både Jadon Sancho og Cristiano Ronaldo kom inn i sommer, og i desember informerte han Manchester United-manager Ralf Rangnick om at han ønsket å forlate klubben. Nå er utlånet et faktum.

  Martials nåværende kontrakt med United løper fram til 2025 (2024 pluss opsjon på ett år).

  Premier League - Manchester United v Everton
  Foto: PHIL NOBLE / Reuters
 • Hodgson tar over Watford

  Roy Hodgson blir ny manager for Watford. Det bekrefter klubben i en pressemelding.

  Hodgson ledet Crystal Palace fra 2017 til 2021, og ga seg i utgangspunktet som manager etter den perioden.

  Nå er imidlertid 74-åringen klar for ny jobb, og det blir hans 23. periode som hovedtrener i en klubb.

  Han tar over for en annen veteran, Claudio Ranieri. Watford har slitt i nedrykksstriden denne sesongen, og ligger foreløpig på sisteplass i Premier League.

  Pozzo-familien, som eier Watford, har tidligere jobbet med Hodgson under hans korte tid i Udinese for 20 år siden. Nå gjenforenes de i England.

  FILE PHOTO: Premier League - Crystal Palace v Arsenal
  Foto: XXSTRINGERXX xxxxx / Reuters
 • Mané sendte Senegal til kvartfinale

  Storfavoritt Senegal slet lenge mot lille Kapp Verde i afrikamesterskapets åttedelsfinale, men vant 2-0 etter at motstanderen fikk to mann utvist.

  Kapp Verde har vært en av mesterskapets mange overraskelser, og laget holdt nullen i over en time, men Liverpool-stjernen Sadio Mané satte inn ledermålet i det 63. minutt.

  Da var Kapp Verde redusert til ni mann etter at midtbaneankeret Patrick Andrade og keeper Vozinha var sendt av banen med rødt kort. Andrade ble utvist i det 27. minutt, Vozinha i det 57., begge etter VAR-inngripen.

  Vozinha ble utvist etter å ha skallet med Mané. Tydelig preget av hodesmellen spilte Senegal-kapteinen videre lene nok til å score ledermålet, men så måtte han ut.

  Kampen levde helt til overtiden, da Ahmadou Bamba Dieng satte inn 2-0. Det var Dieng som kom inn for Mané.

  Sadio Mane
  Foto: PIUS UTOMI EKPEI / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal