Hopp til innhold

King kan ikke garantere at han blir i Bournemouth

Joshua King kobles til Tottenham og andre store klubber. Til NRK forklarer han hvilke fallgruver han kan møte ved å gå til en større klubb etter sesongen.

Joshua King

HETT OVERGANGSOBJEKT: Joshua Kings eventyrlige sesong går mot slutten, og flere britiske medier har begynt å koble nordmannen til Tottenham og andre store klubber i England.

Foto: Andrew Couldridge / Reuters

– Ja, du kommer til flere sjanser når du spiller for Tottenham, Chelsea og Arsenal, men da er også konkurransen større rundt det å få starte hver kamp, sier Joshua King.

25-åringen snakker med NRK via telefon dagen etter at han scoret sitt 16. seriemål for sesongen.

I løpet av få måneder har King fra Romsås i Oslo blitt ett av Englands heteste fotballnavn.

Bare Evertons Romelu Lukaku (14 mål) og Tottenhams Harry Kane (14) har flere scoringer enn nordmannens 13 i kalenderåret 2017.

Tror det er mulig å score enda mer i Bournemouth

King har fått skryt fra Premier League-managere for å score så mye for en klubb som har vært på nedre halvdel av tabellen i store deler av sesongen.

Nå kobles han til Tottenham og Newcastle i engelsk presse, men King tror han kan klare å score enda flere mål enn i år også om han blir værende i Bournemouth.

– Jeg har fantastiske medspillere som gjør at jeg kommer til sjanser. Så har vi en trener (Eddie Howe) som er fantastisk med spillerne og klubben. Han har spillere som har spilt i League Two (nivå fire). De spiller og gjør det bra i Premier League. Han får det meste ut av spillerne sine, sier King til NRK.

– Jeg tror nok at jeg kan greie det samme i denne klubben selv om Premier League er knalltøft hvert år, legger han til.

Samtidig understreker han viktigheten av å spille kontinuerlig for å overgå seg selv i målprotokollen neste sesong.

– Nå har jeg kun gått glipp av én kamp i løpet av hele sesongen. Jeg tror jeg har kommet inn fem og starta 30 eller 31 kamper...

– Kan du garantere at du blir i Bournemouth?

– Man kan aldri garantere noe. Hva hvis klubben får et bud og vil selge meg? Man kan ikke garantere noe. Men jeg trives veldig godt i klubben. Familien trives her. Jeg har det veldig godt med treneren. Jeg har ingen planer om å dra noen steder. Jeg har lært mye her, men man kan aldri garantere noe.

Manager Eddie Howe har nylig advart Tottenham og andre klubber om at King ikke er til salgs.

APTOPIX Britain Soccer Premier League

PÅ HØYDE MED LIGAENS GIFTIGSTE SPISSER: Harry Kane (bildet) og Romelu Lukaku er de eneste som har scoret mer enn King i 2017.

Foto: Alastair Grant / AP

Managerens overraskende kvalitet kan ha knekt scoringskoden for King

Howe får mye ros for å ha bidratt til å skape storscoreren King, som før fikk kritikk for å score for lite.

Og det er Howes kunnskap om hvordan han skal få det beste ut av angripere nordmannen trekker fram som den mest overraskende kvaliteten ved manageren.

– Da jeg var i Manchester United hadde jeg Ole Gunnar Solskjær som trener. Han var veldig flink, men han var også spiss, så han visste hva vi angripere ville ha.

– Eddie var forsvarsspiller som aktiv. Så jeg ble veldig overraska over drillene han hadde for spissene som ville stå igjen etter trening og jobbe videre. Det handler om kvalitieten han ville ha på det vi gjorde av ekstraarbeid.

King er imponert over hvor mange situasjoner Howe legger opp til i øvelser på trening som storscoreren igjen møter i kamp, og forteller samtidig at det øves på mye i andre klubber som gir liten effekt.

– Jeg har hatt trenere før i tiden, jeg skal ikke nevne navn..., sier King og antyder at det ikke alltid har vært høy kvalitet på treninger i karrieren.

– I klubber jeg har vært i før har jeg slått ballen til en trener som legger den igjen og jeg skyter, men det skjer jo nesten bare en av tusen ganger i kamp. Eddie har vært veldig flink til å skape situasjoner som er veldig likt det vi får i kamp, sier King.

– Kan du nevne en konkret øvelse?

– He-he. Jeg kan ikke huske at vi har gjort én og samme øvelse mer enn to ganger denne sesongen. Det er alltid noe nytt, sier King, og skryter av Howes evne til å variere.

Den eventyrlige målformen forklarer han også ved at Howe har hatt vært villig til å prøve ut King i ulike posisjoner selv om nordmannen ikke lyktes der han ble satt til å spille i starten - først i en dyp «tier-rolle» og så som ving.

– At jeg ikke spiller angripende midtbanespiller, men er posisjonert nærmere mål og det at jeg har holdt meg skadefri er hovedårsakene til at det går så bra, sier King

– Og så har jeg har stått veldig mye igjen og jobba etter trening. Ikke at det er noe å skryte av. Det skulle bare mangle, sier nordmannen.

Valencia

OVERRASKER KING: Manager Eddie Howe (høyre) får skryt for hvordan han organiserer Kings treningshverdag. Her sammen med tidligere Valencia-trener Pako Ayestaran.

Foto: John Sibley / Reuters

– Skal bli tidenes norske spiller

Nå er han bare to mål unna å tangere læremester Ole Gunnar Solskjærs norske rekord på 18 mål i én Premier League-sesong.

– Jeg har ikke snakket med Ole siden han dro fra jobben som reservetrener i Manchester United. Jeg tror han hadde blitt glad om jeg klarte å nå samme antall mål som han gjorde da han spilte.

– Det hadde vært gøy å tangere rekorden i og med at han var den første treneren min i England. Men jeg går helt ærlig ikke og grubler på om den rekorden er mulig å ta, sier King.

Og selv om han skulle klare å slå Solskjær vil han være langt unna å føle at han har overgått Molde-treneren.

– Jeg har veldig mye å gå på for å kunne sammenligne meg selv med ham. Jeg har alltid sagt at jeg skal bli Norges beste fotballspiller gjennom tidene, og jeg er på vei. Men jeg er ikke der enda. Jeg har en god del spillere foran meg, og Ole har oppnådd noe stort her borte, sier King.

Eliteserien fotball 2017: Sandefjord-Molde (3-3)

KAN TANGERE LÆREMESTEREN: Joshua King er bare to scoringer unna å tangere Ole Gunnar Solskjærs 18 mål på en sesong i Premier League.

Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

Ler av de som kritiserte, men som nå vil gratulere

Denne sesongen hylles King av alle. Slik har det ikke vært tidligere.

Nylig dro Aftenposten fram et gammelt sitat fra Rosenborg-trener Nils Arne Eggen, som kritiserte Kings valg om å dra til England som 16-åring.

Men King er klokkeklar på at han ikke hadde stått med 16 mål i årets Premier League-sesong dersom han hadde blitt værende i Norge.

– Der er svaret enkelt. Aldri i verden. Det er så stor forskjell på det man får i Norge og her. Det gjelder alt fra fasiliteter til mat og nivået på trening. Hadde en gutt kommet til meg og spurt om han burde dra til utlandet for å spille fotball ville jeg svart ja ti av ti ganger, sier King.

Bournemouths juvel har opplevd mye motgang med skadeplager og benkesliting i England. Og selv om han ikke har lyttet til kritikk rundt prestasjoner, valg og innsatsvilje, har han også bitt seg merke i dem.

– Hvis Ole Gunnar Solskjær hadde kommet og kritisert meg hadde jeg hørt på og lyttet. Men når folk som kritiserer selv ikke har spilt på høyere nivå enn i Norge, da ler jeg, sier King.

– Jeg ler når de samme folka som skriver piss i avisene eller på Facebook nå prøver å legge meg til, bli kompis og si gratulerer og bra jobba. Jeg liker å se ting, men jeg liker også å vise fingern til folk som tror de vet hva de snakker om, men egentlig ikke har noe peiling.

Takket fansen med sønnen Noah

King føler han har klart å gå sin egen vei tross råd fra flere kanter, og påpeker at han har jobbet hardt for familien, som han også tok med på banen etter siste hjemmekamp for sesongen.

– I fjor hadde jeg ikke barn, så det var moro å ta med Noah (1) ut på banen etter kamp. Det var godt å takke fansen for å ha møtt opp på hjemme- og bortekamper og brukt tid og penger på å støtte oss.

På Kings Instagramkonto ligger bildet av pappa Joshua og sønnen Noah som vinker til publikum etter en sesong der Bournemouth kan ta en oppsiktsvekkende 8.-plass i Premier League. Så vil tiden vise om dette også var bildet på et farvel til fansen for klubbens heteste spiller.

Sportsnyheter

Kane

Fikk EM-drømmen knust igjen: – Så vondt som det kan bli

Spania stakk seirende ut av en høydramatisk EM-finale og snøt England på tampen.

En radiobil med en røykboks blir fjernet fra gressmatten på Romssa Arena under midnattssolkampen.

Supporterklubb med uttalelse etter VAR-protest: – Dette ble dråpen for oss

Tennisballene fløy inn på nok en Eliteseriearena. Så fikk KFUM-spiller Momodou Lion Njie en flaske etter seg.

Henriette Jæger jubler etter å ha sett tiden på 300 meter i Trond Mohn Games

Jæger brøt drømmegrense: – Har revolusjonert distansen på kort tid

Henriette Jæger løp søndag inn til 49,85 og ny norsk rekord på 400 meter. NRKs friidrettsekspert mener det er revolusjonerende.

Siste nytt

 • Argentina vant Copa América - Messi i tårer og byttet ut med skade

  Argentina vant søndagens finale i Copa América. Lautaro Martínez skjøt ballen i mål i andre ekstraomgang. Messi ble skadet og måtte tas av banen.

  Martínez' scoring var kampens eneste, og det ble dermed han som sikret seieren for Argentina i Miami.

  Etter en sen takling i første omgang, måtte seierherrenes stjernespiller Lionel Messi få legebehandling. Han holdt seg for ankelen, men kom seg igjen fort.

  Etter å ha snublet i sine egne bein i andre omgang, ble han byttet ut med Nicolas Gonzalez. En tydelig preget Messi greide ikke å holde tårene tilbake etter at han måtte gå fra banen.

  Det var mange som hadde billett til finalen mellom de to søramerikanske landene. Selve kampen startet med en forsinkelse på hele 45 minutter og ble innledet med kaos. Den argentinske avisen La Nación beskriver gråtende barn, folk som ble dyttet og folk som ikke gadd mer av kaoset ved inngangsporten, og dro hjem.

  Det var ingen ringere enn den colombianske artisten Shakira som sto for underholdningen i den noe utvidede pausen. I stedet for det vanlige kvarteret, så varte den i 25 minutter.

  (NTB)

  XG827mnD878
  Foto: Reuters
 • Finalen i Copa America utsatt en halvtime

  Finalen mellom i Copa America ble utsatt i en halvtime grunnet supporterkaos, melder AFP.

  Det ble problemer da publikum skulle inn på stadion. Bilder derfra viser fotballsupportere som bryter sikkerhetsporter ved stadion i Florida. Flere har også fått medisinsk hjelp.

  Finalen spilles mellom Argentina og Colombia.

  Copa America 2
  Foto: Nathan Ray Seebeck / Reuters
 • Southgate overrasker i lagoppstillingen

  Startoppstillingen er klar fra spanjolene, og det er ingen store overraskelser. Dani Carvajal er tilbake i lagoppstillingen sammen med Robin Le Normand. Begge var suspendert mot Frankrike.

  Slik starter Spania mot England:

  Unai Simon – Dani Carvajal, Robin Le Normand, Aymeric Laporte, Marc Cucurella – Rodri, Fabián Ruiz – Lamine Yamal, Dani Olmo, Nico Williams – Álvaro Morata.

  Luke Shaw starter for England for første gang siden 19. juni 2023. Forrige gang engelskmannen startet for Manchester United var 18. februar.

  Kieran Trippier må dermed finne seg en plass på benken.

  Slik starter England:

  Jordan Pickford – Kyle Walker, Marc Guéhi, John Stones, Luke Shaw – Kobbie Mainoo, Declan Rice – Bukayo Saka, Jude Bellingham, Phil Foden – Harry Kane.

  Euro 2024 Soccer Netherlands England
  Foto: Andreea Alexandru / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal