Hopp til innhold

King kan ikke garantere at han blir i Bournemouth

Joshua King kobles til Tottenham og andre store klubber. Til NRK forklarer han hvilke fallgruver han kan møte ved å gå til en større klubb etter sesongen.

Joshua King

HETT OVERGANGSOBJEKT: Joshua Kings eventyrlige sesong går mot slutten, og flere britiske medier har begynt å koble nordmannen til Tottenham og andre store klubber i England.

Foto: Andrew Couldridge / Reuters

– Ja, du kommer til flere sjanser når du spiller for Tottenham, Chelsea og Arsenal, men da er også konkurransen større rundt det å få starte hver kamp, sier Joshua King.

25-åringen snakker med NRK via telefon dagen etter at han scoret sitt 16. seriemål for sesongen.

I løpet av få måneder har King fra Romsås i Oslo blitt ett av Englands heteste fotballnavn.

Bare Evertons Romelu Lukaku (14 mål) og Tottenhams Harry Kane (14) har flere scoringer enn nordmannens 13 i kalenderåret 2017.

Tror det er mulig å score enda mer i Bournemouth

King har fått skryt fra Premier League-managere for å score så mye for en klubb som har vært på nedre halvdel av tabellen i store deler av sesongen.

Nå kobles han til Tottenham og Newcastle i engelsk presse, men King tror han kan klare å score enda flere mål enn i år også om han blir værende i Bournemouth.

– Jeg har fantastiske medspillere som gjør at jeg kommer til sjanser. Så har vi en trener (Eddie Howe) som er fantastisk med spillerne og klubben. Han har spillere som har spilt i League Two (nivå fire). De spiller og gjør det bra i Premier League. Han får det meste ut av spillerne sine, sier King til NRK.

– Jeg tror nok at jeg kan greie det samme i denne klubben selv om Premier League er knalltøft hvert år, legger han til.

Samtidig understreker han viktigheten av å spille kontinuerlig for å overgå seg selv i målprotokollen neste sesong.

– Nå har jeg kun gått glipp av én kamp i løpet av hele sesongen. Jeg tror jeg har kommet inn fem og starta 30 eller 31 kamper...

– Kan du garantere at du blir i Bournemouth?

– Man kan aldri garantere noe. Hva hvis klubben får et bud og vil selge meg? Man kan ikke garantere noe. Men jeg trives veldig godt i klubben. Familien trives her. Jeg har det veldig godt med treneren. Jeg har ingen planer om å dra noen steder. Jeg har lært mye her, men man kan aldri garantere noe.

Manager Eddie Howe har nylig advart Tottenham og andre klubber om at King ikke er til salgs.

APTOPIX Britain Soccer Premier League

PÅ HØYDE MED LIGAENS GIFTIGSTE SPISSER: Harry Kane (bildet) og Romelu Lukaku er de eneste som har scoret mer enn King i 2017.

Foto: Alastair Grant / AP

Managerens overraskende kvalitet kan ha knekt scoringskoden for King

Howe får mye ros for å ha bidratt til å skape storscoreren King, som før fikk kritikk for å score for lite.

Og det er Howes kunnskap om hvordan han skal få det beste ut av angripere nordmannen trekker fram som den mest overraskende kvaliteten ved manageren.

– Da jeg var i Manchester United hadde jeg Ole Gunnar Solskjær som trener. Han var veldig flink, men han var også spiss, så han visste hva vi angripere ville ha.

– Eddie var forsvarsspiller som aktiv. Så jeg ble veldig overraska over drillene han hadde for spissene som ville stå igjen etter trening og jobbe videre. Det handler om kvalitieten han ville ha på det vi gjorde av ekstraarbeid.

King er imponert over hvor mange situasjoner Howe legger opp til i øvelser på trening som storscoreren igjen møter i kamp, og forteller samtidig at det øves på mye i andre klubber som gir liten effekt.

– Jeg har hatt trenere før i tiden, jeg skal ikke nevne navn..., sier King og antyder at det ikke alltid har vært høy kvalitet på treninger i karrieren.

– I klubber jeg har vært i før har jeg slått ballen til en trener som legger den igjen og jeg skyter, men det skjer jo nesten bare en av tusen ganger i kamp. Eddie har vært veldig flink til å skape situasjoner som er veldig likt det vi får i kamp, sier King.

– Kan du nevne en konkret øvelse?

– He-he. Jeg kan ikke huske at vi har gjort én og samme øvelse mer enn to ganger denne sesongen. Det er alltid noe nytt, sier King, og skryter av Howes evne til å variere.

Den eventyrlige målformen forklarer han også ved at Howe har hatt vært villig til å prøve ut King i ulike posisjoner selv om nordmannen ikke lyktes der han ble satt til å spille i starten - først i en dyp «tier-rolle» og så som ving.

– At jeg ikke spiller angripende midtbanespiller, men er posisjonert nærmere mål og det at jeg har holdt meg skadefri er hovedårsakene til at det går så bra, sier King

– Og så har jeg har stått veldig mye igjen og jobba etter trening. Ikke at det er noe å skryte av. Det skulle bare mangle, sier nordmannen.

Valencia

OVERRASKER KING: Manager Eddie Howe (høyre) får skryt for hvordan han organiserer Kings treningshverdag. Her sammen med tidligere Valencia-trener Pako Ayestaran.

Foto: John Sibley / Reuters

– Skal bli tidenes norske spiller

Nå er han bare to mål unna å tangere læremester Ole Gunnar Solskjærs norske rekord på 18 mål i én Premier League-sesong.

– Jeg har ikke snakket med Ole siden han dro fra jobben som reservetrener i Manchester United. Jeg tror han hadde blitt glad om jeg klarte å nå samme antall mål som han gjorde da han spilte.

– Det hadde vært gøy å tangere rekorden i og med at han var den første treneren min i England. Men jeg går helt ærlig ikke og grubler på om den rekorden er mulig å ta, sier King.

Og selv om han skulle klare å slå Solskjær vil han være langt unna å føle at han har overgått Molde-treneren.

– Jeg har veldig mye å gå på for å kunne sammenligne meg selv med ham. Jeg har alltid sagt at jeg skal bli Norges beste fotballspiller gjennom tidene, og jeg er på vei. Men jeg er ikke der enda. Jeg har en god del spillere foran meg, og Ole har oppnådd noe stort her borte, sier King.

Eliteserien fotball 2017: Sandefjord-Molde (3-3)

KAN TANGERE LÆREMESTEREN: Joshua King er bare to scoringer unna å tangere Ole Gunnar Solskjærs 18 mål på en sesong i Premier League.

Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

Ler av de som kritiserte, men som nå vil gratulere

Denne sesongen hylles King av alle. Slik har det ikke vært tidligere.

Nylig dro Aftenposten fram et gammelt sitat fra Rosenborg-trener Nils Arne Eggen, som kritiserte Kings valg om å dra til England som 16-åring.

Men King er klokkeklar på at han ikke hadde stått med 16 mål i årets Premier League-sesong dersom han hadde blitt værende i Norge.

– Der er svaret enkelt. Aldri i verden. Det er så stor forskjell på det man får i Norge og her. Det gjelder alt fra fasiliteter til mat og nivået på trening. Hadde en gutt kommet til meg og spurt om han burde dra til utlandet for å spille fotball ville jeg svart ja ti av ti ganger, sier King.

Bournemouths juvel har opplevd mye motgang med skadeplager og benkesliting i England. Og selv om han ikke har lyttet til kritikk rundt prestasjoner, valg og innsatsvilje, har han også bitt seg merke i dem.

– Hvis Ole Gunnar Solskjær hadde kommet og kritisert meg hadde jeg hørt på og lyttet. Men når folk som kritiserer selv ikke har spilt på høyere nivå enn i Norge, da ler jeg, sier King.

– Jeg ler når de samme folka som skriver piss i avisene eller på Facebook nå prøver å legge meg til, bli kompis og si gratulerer og bra jobba. Jeg liker å se ting, men jeg liker også å vise fingern til folk som tror de vet hva de snakker om, men egentlig ikke har noe peiling.

Takket fansen med sønnen Noah

King føler han har klart å gå sin egen vei tross råd fra flere kanter, og påpeker at han har jobbet hardt for familien, som han også tok med på banen etter siste hjemmekamp for sesongen.

– I fjor hadde jeg ikke barn, så det var moro å ta med Noah (1) ut på banen etter kamp. Det var godt å takke fansen for å ha møtt opp på hjemme- og bortekamper og brukt tid og penger på å støtte oss.

På Kings Instagramkonto ligger bildet av pappa Joshua og sønnen Noah som vinker til publikum etter en sesong der Bournemouth kan ta en oppsiktsvekkende 8.-plass i Premier League. Så vil tiden vise om dette også var bildet på et farvel til fansen for klubbens heteste spiller.

Siste nytt

  • Sabalenkas kjæreste bekreftet død: – Må han hvile i fred

    Den tidligere NHL-spilleren Konstantin Koltsov har gått bort. Det bekreftes av det belarusiske ishockeyforbundet.

    Koltsov var også kjæresten til verdenstoer i tennis, Aryna Sabalenka.

    I en kort uttalelse skrev forbundet at Koltsov «døde plutselig», uten å si hvordan eller hvor han gikk bort.

    «Vi er i sorg. Det belarusiske hockeyforbundet uttrykker sin dypeste medfølelse til familien, venner og alle som kjente og jobbet med Konstantin», heter det i uttalelsen.

    Koltsov spilte tre sesonger i NHL med klubben Pittsburgh Penguins, samt i to OL med det belarusiske landslaget.

    I tillegg til sin spillerkarriere, var Koltsov også trener for KHL-klubben Salavat Yulayev Ufa og det belarusiske landslaget.

    «Han var en sterk og positiv person, han var elsket og respektert av spillere, kolleger og supportere. Må han hvile i fred,» skriver Salavat Julajev Ufa i en uttalelse.

    Konstantin Koltsov ble 42 år gammel.

    Aryna Sabalenka
    Foto: AP
  • Messi-fans får 50 prosent refusjon etter Hongkong-fiaskoen

    Fans som kjøpte billetter for å se Lionel Messi i Hongkong får tilbakebetalt 50 prosent av billettprisen etter at argentineren mistet treningskampen.

    Det er riktignok kun så lenge de ikke iverksetter rettslige skritt mot arrangøren.

    Et utsolgt stadion betalte fra 880 Hongkong-dollar (1200 norske kroner) for å se den åttedobbelte gullballvinneren i aksjon 4. februar. Da ble det spilt en treningskampen mellom Inter Miami mot en utvalgt Hongkong XI.

    Reaksjonene var sterke da Messi ble sittende på benken gjennom hele kampen på grunn av en skade.

    Det ble ikke bedre da han tre dager senere spilte en halvtime da laget hans møtte japanske Vissel Kobe i Tokyo. Da kom anklagene om at Messis «no show» i Hongkong var rettet mot Kina.

    Arrangør Tatler Asia tilbød mandag 50 prosent refusjon for «de som kjøpte billetter gjennom offisielle kanaler til kampen».

    De som vil ha noen av pengene tilbake, må godta vilkår og betingelser som inkluderer at de ikke kan ta rettslige skritt mot arrangøren.

    Messi på benken under kampen i Hongkong
    Foto: AFP
  • Curling-VM: Norsk storseier over Tyrkia

    De norske curlingkvinnene slo knallhardt tilbake etter to strake tap og knuste Tyrkia 11-5 i curling-VM i Canada.

    Skip Marianne Rørvik fronter det norske VM-laget sammen med Kristin Skaslien, Mille Haslev Nordbye og Martine Rønning.

    Etter fem VM-kamper står de med to seiere og tre tap. Det gjør at Norge ligger på en delt 6.-plass. Sveits topper tabellen med fem av fem seire.

    Senere tirsdag venter det nok en kamp mot storfavoritt Sveits.

    Curling VM Norge
    Foto: Darren Calabrese / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal