Hopp til innhold

Dropper Beijing-tur: – Sitter langt inne

Hopp- og kombinertlandslagene sender ikke utøvere til test-konkurranser for vinter-OL i Beijing kommende helg. Samtidig advarer Kina om at den nye virusvarianten omikron kan påvirke lekene.

Clas Brede Bråthen

USIKKERHET: Clas Brede Bråthen sier usikkerheten knyttet til isolasjon og karantene i Kina gjør at de velger å ikke reise til Kina denne gang.

Foto: NTB

– Mest av alt handler det om usikkerheten rundt hva som skjer om en av våre blir smittet der borte. All usikkerheten knyttet til isolasjon og karantene i Kina. Ingen av oss ønsker å utsette noen av våre for den usikkerheten, sier landslagssjef for hopperne, Clas Brede Bråthen, til NRK.

Han skulle egentlig sendt en utøver og en trener til kontinentalcuprennene i hopp i OL-anleggene kommende helg. Det samme skulle kombinertlandslaget.

– Det var en ekstremt kostbar tur, det er grunnen til at vi i utgangspunktet reiste med så få. Vi mente det var viktig for nødvendig befaring i forkant av OL, sier Bråthen.

– Du kan jo si det sånn at det er menneskelige hensyn som trumfer det å skaffe nødvendig informasjon om anlegget og delta i et internasjonalt hopprenn, noe som sitter langt inne for oss å ikke gjøre.

Bråthen forteller at Olympiatoppen avlyste turen i samråd med hopp- og kombinertlandslagene.

– Vi føler det har vært en åpen og god dialog. Inntil for to dager siden var planen å reise. Det har skjedd ting med utvikling og innhenting av informasjon av folk som har vært der nå nylig rundt hvordan det er å være der borte, sier Bråthen.

– Sitter langt inne

Landslagssjefen forteller at de gjerne skulle vært til stede for å befare anlegget. Siden beslutningen ble tatt nylig, har de derimot ikke har fått utrede hvilke konsekvenser det kan få at de ikke får reise dit.

Sportssjef i kombinert, Ivar Stuan

ALVORLIGE: – Konsekvensene om noen blir smittet er alvorlige, sier sportssjef kombinert Ivar Stuan.

Foto: Terje Pedersen / NTB

Men Bråthen peker på at ingen norske hoppere har prøvd noen av bakkene.

– Men jeg føler vi er et system som er ganske gode til å forberede oss på uforutsette ting. Nå blir hele tilværelsen i OL mye mer uforutsett, men det er nå et valg vi har gjort. Og det står vi for uansett hvilke konsekvenser det gir, sier Bråthen.

– Har dere erfaringer med å komme til uprøvde bakker tidligere?

– Vi har dårlig og gode erfaringer med det. Det kan være kollektivt dårlige og gode erfaringer, og individuelt dårlige og gode erfaringer.

Sportssjef kombinert Ivar Stuan i Norges Skiforbund sier de lever greit med å ikke reise.

– Konsekvensene om noen blir smittet er alvorlige, sier han til NRK

Kina: Fører til utfordringer

Zhao Lijian

UTFORDRINGER: Talsmann for det kinesiske utenriksdepartementet, Zhao Lijian, sier den nye virusvarianter skaper utfordringer for gjennomføringen av OL i Beijing.

Foto: Liu Zheng / AP

I Kina tror de den nye virusvarianten kan føre til utfordringer knyttet til forebygging og kontroll av viruset.

– Men siden Kina har erfaring med forebygging og å kontrollere koronaviruset, tror jeg fullt og helt at Kina vil kunne arrangere vinter-OL som planlagt, problemfritt og vellykket, sier talsmann for det kinesiske utenriksdepartementet, Zhao Lijian.

Vinter-OL i Beijing avvikles i perioden 4. til 20. februar neste år. Lekene blir avholdt i en lukket boble, ikke ulikt sommerens OL i Tokyo. De omkring 2900 utøverne må enten være fullt vaksinert eller være i en 21 dager lang karantene i Beijing i forkant av lekene.

Likevel er det foreløpig åpnet for tilskuere på arenaene, men ikke for andre enn folk som er bosatt i Kina. Det er ikke klart hvor mange det åpnes opp for på de enkelte arenaene.

Beijing 2022 Winter Olympics - FIS Ski Cross World Cup

JUBEL?: Det er foreløpig åpnet for tilskuere på arenaene, men ikke for andre enn folk som er bosatt i Kina.

Foto: TINGSHU WANG / Reuters

– Et varsel

Virusvarianten omikron ble først påvist i Sør-Afrika 24. november og har den siste uken spredt seg til flere land i verden.

Den har ført til strengere innreiseregler i en rekke land. I Norge er det allerede innført strengere regler knyttet til omikron-varianten. Fredag ble det også innført nye nasjonale regler og anbefalinger knyttet til koronapandemien.

Landslagssjef Bråthen sier at de har hatt smittevern og utøvere og medarbeideres helse i hovedfokus under hele pandemien

– Vi har ikke slakket av på det ennå. Det kan se ut som ting strammes inn igjen, men for vår del føles det ikke som noe annet enn et varsel om at det er viktig å følge med, sier han.

Det samme sier Halvor Lea, medierådgiver i Olympiatoppen.

– Olympiatoppen har hatt veldig strenge rutiner hele tiden, og da samfunent åpnet opp igjen, beholdt vi rutinene. Vi styrer etter smittetall, ikke innleggelser. Vårt mål er å unngå smitte, som vi har klart på Olympiatoppen til nå, sier han.

United-kamp kan bli flyttet

Også utenfor Norge har den nye virusvarianten på ny skapt frykt for at koronaviruset skal gi idretten utfordringer.

Mandag meldte den britiske avisen The Telegraph at mesterligamøtet mellom Manchester United og Young Boys 8. desember kan måtte spilles utenfor England.

Young Boys - Manchester United

KAN BLI FLYTTET: 14. desember møttes Young Boys og Manchester United i Bern. Returoppgjøret kan bli flyttet ut av England.

Foto: SEBASTIEN BOZON / AFP

Sveitsiske myndigheter har nemlig skjerpet innreisereglene og pålegger ti dagers karantene for personer som ankommer landet fra steder der omikronsmitte er blitt påvist. Lørdag ble omikronvarianten av koronaviruset oppdaget i England.

Dersom Young Boys ikke får dispensasjon fra innreisekarantene i Sveits, må kampen flyttes til et annet land om det skulle være mulig.

I Tyskland ønsker Bayerns regjeringssjef Markus Söder å stenge delstatens fotballstadioner helt for publikum på grunn av sterk smitteøkning, melder NTB.

Foreløpig har føderale myndigheter ikke kommet med forslag om begrensninger i forsamlinger.

Siste nytt

  • Store endringer på kombinertlandslaget: Fra 13 til seks utøvere

    I vinter var det ni menn og fire kvinner på kombinertlandslaget. Til neste sesong slås de to lagene sammen til ett, samtidig som det kuttes drastisk.

    – Vi ønsker å spisse satsingen enda mer mot et VM på hjemmebane neste år og optimalisere satsingen mot de aller, aller beste, sier sportssjef Ivar Stuan til NRK.

    De seks utøverne som blir en del av Elite A-landslaget er: Jørgen Graabak, Ida Marie Hagen, Gyda Westvold Hansen, Mari Leinan Lund, Jens Lurås Oftebro og Jarl Magnus Riiber.

    Samtidig har ledelsen opprettet et B-landslag. Der er det én kvinne og syv menn. Blant dem flere som har medaljer og gull fra VM og OL.

    B-laget består av: Marte Leinan Lund, Espen Andersen, Espen Bjørnstad, Kasper Moen Flatla, Einar Lurås Oftebro, Aleksander Skoglund, Andreas Skoglund og Simen Tiller.

    – Vi legger også til rette for de nest beste, men de vil trene mye mer lokalt med sine regionale team, sier sportssjef Stuan om utøverne på Elite B-laget.

    Ifølge Stuan handler kuttet i antall på A-laget først og fremst om optimalisering, men også noe økonomi.

    Neste år er det VM på hjemmebane i Trondheim.

    Kombinert
    Foto: NTB
  • VG: VM endte med millionunderskudd for Norges Håndballforbund

    Den norske delen av VM i håndball gikk over én million kroner i underskudd. Medarrangørene Danmark og Sverige fikk bedre økonomiske resultater.

    Norges håndballpresident Kåre Geir Lio opplyser om underskuddet til VG. Håndballmesterskapet for kvinner ble avholdt i november og desember 2023.

    Ifølge Lio fikk Danmark et overskudd på seks millioner kroner, mens svenskene gikk omtrent i null. Det økonomiske tapet skal likevel ikke være en sperre for mesterskap i Norge i framtiden.

    – Vi må være modige og tørre, sier Lio til avisen.

    Norge arrangerte totalt 23 VM-kamper i gruppespillet, hovedrunden og kvartfinaler. Det var totalt 36.870 tilskuere på kampene til de norske håndballjentene. Mesterskapet endte med VM-sølv for Norge.

    Neste år er Norge vertskap sammen med Danmark og Kroatia når håndball-VM for menn arrangeres. (NTB)

    cLJZ5U40J_M
    Foto: NTB
  • Eliteserieklubbene smadret salgsrekorden i 2023

    Norsk Toppfotballs (NTF) mål om at landets fotballklubber samlet skal selge spillere for mer enn én milliard kroner årlig innen 2028 er nesten nådd allerede.

    Det viser en fersk rapport fra Europatoppen.

    I 2023 solgte norske klubber spillere for hele 959 millioner kroner. Det var en markant økning fra 355 millioner i 2022.

    – Det er fantastiske tall, og det viser at spillere i norske klubber er attraktive på det internasjonale markedet. Samtidig er det en risiko for at ligaen blir svekket dersom man ikke klarer å fylle på med egenutviklede spillere eller bommer på spillerkjøp, sier NTFs sportssjef Erik Hoftun.

    I fjor solgte Molde alene spillere for nær en kvart milliard kroner, mens også Bodø/Glimt (149 millioner) og Rosenborg (105 millioner) passerte et tresifret antall millioner. (NTB)

    Sivert Mannsverk
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal