Hopp til innhold

Kineserne lover å stanse aldersjuks

Forut for ungdoms-OL i Singapore som starter denne uka, har unge kinesere lagt seg inn i MR-maskiner for å stadfeste alderen sin.

Det ble lenge forut for Sydney-OL i 2000 spekulert i om den unge OL-deltakeren Dong Fangxiao egentlig var så gammel som hennes trenere oppga henne til å være.

10 år etter arrangementet besluttet Det internasjonale turnforbundet (FIG) å frata Dong Fangxiao og hennes lagvenninner medaljen fra Sydney, da det ble oppdaget at hun var kun 14 år da hun deltok, ikke 17 som hun hadde oppgitt.

Nye regler for å fastsette alder

En jente øver seg på turn i Jiaxing

En jente øver seg på turn i Jiaxing, nordøst i Kina.

Foto: STRINGER SHANGHAI / Reuters

For å unngå liknende episoder i framtiden, har kinesiske myndigheter insistert på å innføre nye regler før ungdoms-OL i Singapore denne uka, for å fastsette utøvernes alder.

I tillegg til fødselsattester, ID-kort, pass, idrettsregistre og konkurranseverifisering har idrettsutøvere under 16 år gjennomgått MR-undersøkelser for å fastslå alderen deres.

– Vi har gjort inngående undersøkelser på hver og en av utøverne forut for ungdoms-OL for å påse at ingen tar turen til Singapore med falsk alder, sier sjefen for Kinas delegasjon under arrangementet, Cai Zhenhua.

Han sier prosedyrene er innført for å vise at delegasjonen fra Kina skal være «ren og gjennomsiktig».

– Det er til det beste for utøverne og for sportsånden i De olympiske leker.

Seks nordmenn til ungdoms-OL

Ungdoms-OL i Singapore er det første av sitt slag, og starter lørdag 14. august.

Mer enn 3600 unge utøvere i alderen 14 til 18 år deltar fra 205 ulike nasjoner.

Den norske troppen består av seks utøvere.

De som har klart kvalifiseringskravene til IOC er svømmerne Lavrans Solli (18) og Sverre Næss (18), bryterne Karoline Løvik (15) og Pål Eirik Gundersen (17), skytteren Malin Westerheim (16) og seileren Harald Fæste (16).

Turnere henger i ribbeveggen i Jiaxing

Kinesiske turnere henger i ribbeveggen i en treningshall i Jiaxing.

Foto: STRINGER SHANGHAI / Reuters

Siste nytt

 • Skadesmell for Barcelona – Busquets kan være ute til møtet med Manchester United

  Landslags- og Barcelona-kaptein Sergio Busquets (34) er ute med skade.

  Det bekrefter Barcelona i en pressemelding på deres nettside.

  Søndag møtte Barcelona Sevilla i den 20.-runden av La Liga. Kampen endte i en 3-0 seier til katalanerne, men de måtte dessverre se kaptein-Busquets gå av banen etter sju minutters spill.

  Ifølge pressemeldingen til Barcelona skal 34-åringen ha pådratt seg en forstuet ankel etter en kollisjon med Sevillas En-Nesyri.

  Barcelona skriver at han ikke vil være disponibel før han er helt frisk igjen. Det sår tvil om han vil kunne stille til start i europaligamøtet med Manchester United 16. februar.

  Busquets har spilt totalt 18 av 20 mulige kamper for Barcelona denne La Liga-sesongen. Han har også spilt ni kamper for klubben i andre turneringer. (NTB)

  Saudi Spanish Super Cup Soccer
  Foto: Hussein Malla / AP
 • Disse er tatt ut i landslagstroppen til Norge

  Norge sitt kvinnelandslag i fotball skal spille tre kamper under oppholdet i Frankrike. Landslaget skal spille mot Uruguay onsdag 15. februar, Danmark lørdag 18. februar og Frankrike tirsdag 21. februar.

  Dette er troppen landslagssjef Hege Riise har tatt ut:

  Guro Pettersen, Aurora Mikalsen, Sunniva Skoglund;

  Sara Hørte, Mathilde Harviken, Guro Bergsvand, Tuva Hansen, Malin Brenn, Maria Thorisdottir, Maren Mjelde, Marit Bratberg Lund, Thea Sørbo;

  Anna Jøsendal, Emilie Joramo, Thea Bjelde, Vilde Bøe Risa, Emilie Haavi, Frida Maanum, Amalie Eikeland, Guro Reiten, Emma Stølen Godø, Julie Blakstad, Karina Sævik, Celin Bizet Ildhusøy, Emilie Nautnes.

  – Det er mange som får prøve seg i løpet av denne samlingen. Vi har en tropp som kan fordele spilletid med tanke på at det er kun to dager mellom kampene, sier Riise.

  Hege Riise
  Foto: Terje Pedersen / NTB
 • Mowinckel i medaljeposisjon – står likevel over slalåmrennet

  Ragnhild Mowinckel leverte varene i første del av superkombinasjonen i VM i alpint mandag. Hun kjørte inn til nest best tid. Men alpinisten sparer kneet og dropper slalåmdelen i franske Courchevel.

  Italienske Federica Brignone er i ledelsen før slalåmen etter å ha levert en strålende super-G.

  Lara Gut-Behrami kjørte også inn til en andreplass med lik tid som Mowinckel. Sveitseren er heller ikke ventet å starte slalåmen.

  Heller ikke Vickhoff Lie blir med videre til slalåmdelen. Den norske utøveren greide ikke å håndtere den utfordrende super-G-traseen og kjørte ut halvveis ned i løypa.

  Etter konkurransen ble Lie sett med bandasje på hånden etter å ha slått hånda i en av portene, men alpinisten avkrefter at det er snakk om noe alvorlig.

  – Det er bare én knoke som er vond, det går helt fint. Det handler om å være føre var, sier hun til NRK.

  – Jeg hadde gledet meg så mye til slalåm, det er så kjipt å ikke få kjøre det nå. Jeg har lyst til å ta på meg «bib-en» til Ragnhild og kjøre hennes omgang, men det er dessverre ikke lov, sier Lie videre.

  Mikaela Shiffrin er blant favorittene, og amerikaneren kjørte inn til en femteplass.

  Slalåmen går klokken 14.30 i dag uten nordmenn på start.

  FIS Alpine Ski World Cup - Women's Alpine Combined
  Foto: LEONHARD FOEGER / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Norsk-svensk «smørekonflikt» i skiskytter-sirkuset: – Over grensen 01:29
Neste