Hopp til innhold

Eiriks (27) kropp sa stopp i jakten på verdensrekord: – Han klarer ikke se på det ene øyet

Det er ikke mange som vet hvem skiløperen Eirik Asdøl er. Det gjør de kanskje nå. Etter nesten 40 mil på ski siden i går kveld tok han den norske «rekorden» i antall kilometer gått på én og samme tur, men han nådde ikke opp til verdensrekordnivå.

Asdøl

UTSLITT: Eirik Åsdøl, her på vei hjem etter kraftanstrengelsen i skiløypene gjennom helgen.

Foto: Ola Kvisle

For etter 376 kilometer og 18 timer og 50 minutter med skigåing i en snittfart på 20 kilometer i timen ved Store Sandungen i Asker lørdag til søndag, var det nemlig stopp for Asdøl. Han skulle i utgangspunktet holde på til klokken 18.30 søndag kveld.

Men:

– Vi måtte kaste inn håndkleet nå. Han ser ikke på det ene øyet og sliter med å puste ordentlig inn. Det er noen varsellamper som blinker nå. Han er helt ferdig, sier trener Ola Kvisle til NRK i 13.30-tiden søndag.

– Det var rett og slett ikke forsvarlig?

– Vi tror ikke det. Han hadde mange timer igjen. Vi diskuterte om han bare skulle gå veldig sakte for å runde 400 kilometer, men jeg tror ikke det var forsvarlig. Han tynet strikken de siste fire-fem timene. Men det er utrolig bra jobba av ham.

Faren til Eirik Asdøl, Anders, forteller følgende om sønnens tilstand:

– Han ligger på sofaen under et pledd. Vi klarer ikke å vekke ham akkurat nå...

– Han er totalt utslutt. Jeg har aldri sett ham så sliten før. Det var en tøff utfordring. Men det går vel bra, bare han får slappet av litt, sier faren.

Eirik Asdøl

RUNDET 321 KILOMETER: I morgentimene i Asker var en utslitt Eirik Asdøl ferdig med sitt første av to mål for helgen.

Foto: Privat

Dermed er det slutt for et utrolig stunt på tampen av langrennssesongen. Selv om det ikke ble noen verdensrekord der målet var 472 kilometer på ett døgn kan Asdøl foreløpig smykke seg med tittelen «skiløperen som har gått lengst» denne vinteren.

For rundt klokken 10.00 søndag morgen klarte han det. Da hadde Asdøl tilbakelagt 321 kilometer på cirka 15 timer og 30 minutter i fristil (skøyting).

Det er den samme distansen som Anders Aukland og Joar Thele gjennomførte på 17 timer og 50 minutter i Nordmarka tidligere denne uken.

– Det lar seg å høre at vi har tatt den skalpen. Men å klare dette, var på en måte minstekravet for at dette ikke skulle være fullstendig fiasko, kommenterte Kvisle til NRK søndag morgen.

Kvisle

TRENER: Ola Kvisle, her avbildet under NM på Konnerud tidligere i år.

Foto: Mikal Aaserud

Men planen var at Asdøl skulle gå mange timer til. Han startet på den brutale oppgaven rundt klokken 17.30 lørdag kveld. «En massiv utfordring», sa 27-åringen i en kort kommentar til NRK. Laget hadde kjøpt inn mer enn nok med væske og næring som står på et bord midt i løypa, der energidrikk og pannekaker er nøkkelen til suksessen.

Asdøl gikk det samme 3,73 kilometer lange strekket i sitt rekordforsøk. Frem og tilbake utgjør en «runde» rundt 7,4 kilometer. Etter å ha tatt rekorden til Aukland og Thele stoppet det hele på 376 kilometer.

Asdøl

FOKUSERT, MEN SLITEN: Eirik Asdøl, her i morgentimene søndag.

Foto: Privat

Målet var å ta verdensrekorden. Ifølge TV 2s langrennsekspert Petter Skinstad er det finske Hans Mäenpää som har den inneværende rekorden på 472,007 km på ett døgn. Finnen staket (klassisk stil) den distansen, ifølge Yle. For å sette distansene i perspektiv: Lillestrøm - Trondheim er 478 km med bil på E6.

– Litt tungt å ikke klare det, Kvisle?

– Det er ergerlig. Forholdene lå til rette. Planen underveis var god. Men vi bommet nok litt på åpningsfarten. Om det ble avgjørende eller ikke, det er vanskelig å si. Men vi lever fint med det, selv om Eirik er veldig skuffet nå.

Rekord på rekord

Asdøl

FØR START: Eirik Asdøl, her like før starten på rekordforsøket sitt.

Foto: Privat

«Kilometerkrigen» i langrennsmiljøet denne vinteren kommer av en sterkt amputert sesong på grunn av koronaviruset. Langløp og verdenscup ble avsluttet langt tidligere enn forventet.

For å holde motivasjonen oppe har en rekke profiler holdt det gående ved å nærmest la det gå sport i å klokke flest mulig kilometre på en ski-tur. Landslagsløper Hans Christer Holund gikk lørdag for en drøy uke siden 203 kilometer på 11 timer.

Langløperne Anders Aukland og Joar Thele fulgte opp med 321 kilometer på 17 timer og 50 minutter mandag for seks dager siden.

Nå er det altså Eirik Asdøl som kan kalle seg kilometerkongen i langrennsmiljøet.

Siste nytt

  • Kronprinsesse Mette-Marit fikk se Norge knuse Storbritannia

    Norge har fått en god start på VM i parahockey på hjemmebane i Skien.

    Tirsdag vant de norske iskrigerne hele 18-0 over Storbritannia med kronprinsesse Mette-Marit på tribunen.

    I mandagens åpningskamp slo Norge til med 25-0 over Frankrike.

    Nå venter Kasakhstan, Sverige og til slutt Tyskland. Målet er å rykke opp til A-VM.

    Kronprinsessen delte ut bestemannspremiene etter kampslutt.

  • KFUM-tapte etter omdiskutert scoring

    Strømsgodset vant 3-1 borte mot KFUM Oslo i Eliteserien tirsdag kveld.

    I forkant av Herman Stengels 2-0-scoring mente KFUM at de burde fått frispark da Godsets Logi Tómasson hadde en «høy fot» i duellen med KFUM-stopper Momodou Lion Njie, som gikk inn i duellen med hodet.

    – Jeg tør ikke å gå inn ordentlig med hodet når foten hans er såpass høy, men det er tydeligvis lov, sa KFUMs Momodou Lion Njie til TV 2 i pausen.

    KFUM-trener Johannes Moesgaard var ikke like bestemt.

    – Ja, det er høyt spark. Men i pausen sa jeg at han må ofre tennene og ta den i ansiktet, for da blåser dommeren. Hvis ikke får vi ikke noe. Vi kan ikke trekke oss slik som det. Jeg trenger mer hjerte og sjel enn det, sa Moesgaard om situasjonen til TV 2 i pausen.

    Strømsgodset tok ledelsen allerede etter seks minutter. Eirik Ulland Andersen scoret etter et nydelig angrep.

    KFUM styrte det meste av spillet i førsteomgang, men uten å skape de største sjansene.

    I stedet var det Strømsgodset som var effektive. Da Herman Stengel scoret 2-0 målet like før pause.

    Etter pause fikk KFUM reduseringen. Midtbanespiller Simen Hestnes viste frem skuddfoten og klinket ballen i lengste hjørne fra 15-meter. Dermed stod det 2-1.

    Hjemmelaget fortsatte å presse på etter scoringer og skapte flere store muligheter, men nok en gang var det bortelaget som scoret mot spillets gang da Stengel fastslo resultatet til 3-1.

    KFUM
    Foto: NTB
  • Nadal gjorde kort prosess i etterlengtet comeback – feide Cobolli av grusen

    Rafael Nadal imponerte da han endelig var tilbake på tennisbanen igjen. 37-åringen feide Flavio Cobolli av grusen i Barcelona Open.

    Nadal vant 6-2, 6-3 over den 62.-rangerte italieneren. Dermed tok han seg videre til kamp mot Alex de Minaur i neste runde. Nadal har vunnet turneringen 12 ganger.

    Det var gruskongens første kamp på favorittunderlaget siden han slo Casper Ruud i finalen i Roland-Garros i juni 2022. Han har vært plaget av skader siden da, og hans forrige kamp var i januar.

    Under skadeoppholdet har Nadal falt til 644.-plass på ATP-rankingen. (NTB)

    Nadal
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal