Eiriks (27) kropp sa stopp i jakten på verdensrekord: – Han klarer ikke se på det ene øyet

Det er ikke mange som vet hvem skiløperen Eirik Asdøl er. Det gjør de kanskje nå. Etter nesten 40 mil på ski siden i går kveld tok han den norske «rekorden» i antall kilometer gått på én og samme tur, men han nådde ikke opp til verdensrekordnivå.

Asdøl

UTSLITT: Eirik Åsdøl, her på vei hjem etter kraftanstrengelsen i skiløypene gjennom helgen.

Foto: Ola Kvisle

For etter 376 kilometer og 18 timer og 50 minutter med skigåing i en snittfart på 20 kilometer i timen ved Store Sandungen i Asker lørdag til søndag, var det nemlig stopp for Asdøl. Han skulle i utgangspunktet holde på til klokken 18.30 søndag kveld.

Men:

– Vi måtte kaste inn håndkleet nå. Han ser ikke på det ene øyet og sliter med å puste ordentlig inn. Det er noen varsellamper som blinker nå. Han er helt ferdig, sier trener Ola Kvisle til NRK i 13.30-tiden søndag.

– Det var rett og slett ikke forsvarlig?

– Vi tror ikke det. Han hadde mange timer igjen. Vi diskuterte om han bare skulle gå veldig sakte for å runde 400 kilometer, men jeg tror ikke det var forsvarlig. Han tynet strikken de siste fire-fem timene. Men det er utrolig bra jobba av ham.

Faren til Eirik Asdøl, Anders, forteller følgende om sønnens tilstand:

– Han ligger på sofaen under et pledd. Vi klarer ikke å vekke ham akkurat nå...

– Han er totalt utslutt. Jeg har aldri sett ham så sliten før. Det var en tøff utfordring. Men det går vel bra, bare han får slappet av litt, sier faren.

Eirik Asdøl

RUNDET 321 KILOMETER: I morgentimene i Asker var en utslitt Eirik Asdøl ferdig med sitt første av to mål for helgen.

Foto: Privat

Dermed er det slutt for et utrolig stunt på tampen av langrennssesongen. Selv om det ikke ble noen verdensrekord der målet var 472 kilometer på ett døgn kan Asdøl foreløpig smykke seg med tittelen «skiløperen som har gått lengst» denne vinteren.

For rundt klokken 10.00 søndag morgen klarte han det. Da hadde Asdøl tilbakelagt 321 kilometer på cirka 15 timer og 30 minutter i fristil (skøyting).

Det er den samme distansen som Anders Aukland og Joar Thele gjennomførte på 17 timer og 50 minutter i Nordmarka tidligere denne uken.

– Det lar seg å høre at vi har tatt den skalpen. Men å klare dette, var på en måte minstekravet for at dette ikke skulle være fullstendig fiasko, kommenterte Kvisle til NRK søndag morgen.

Kvisle

TRENER: Ola Kvisle, her avbildet under NM på Konnerud tidligere i år.

Foto: Mikal Aaserud

Men planen var at Asdøl skulle gå mange timer til. Han startet på den brutale oppgaven rundt klokken 17.30 lørdag kveld. «En massiv utfordring», sa 27-åringen i en kort kommentar til NRK. Laget hadde kjøpt inn mer enn nok med væske og næring som står på et bord midt i løypa, der energidrikk og pannekaker er nøkkelen til suksessen.

Asdøl gikk det samme 3,73 kilometer lange strekket i sitt rekordforsøk. Frem og tilbake utgjør en «runde» rundt 7,4 kilometer. Etter å ha tatt rekorden til Aukland og Thele stoppet det hele på 376 kilometer.

Asdøl

FOKUSERT, MEN SLITEN: Eirik Asdøl, her i morgentimene søndag.

Foto: Privat

Målet var å ta verdensrekorden. Ifølge TV 2s langrennsekspert Petter Skinstad er det finske Hans Mäenpää som har den inneværende rekorden på 472,007 km på ett døgn. Finnen staket (klassisk stil) den distansen, ifølge Yle. For å sette distansene i perspektiv: Lillestrøm - Trondheim er 478 km med bil på E6.

– Litt tungt å ikke klare det, Kvisle?

– Det er ergerlig. Forholdene lå til rette. Planen underveis var god. Men vi bommet nok litt på åpningsfarten. Om det ble avgjørende eller ikke, det er vanskelig å si. Men vi lever fint med det, selv om Eirik er veldig skuffet nå.

Rekord på rekord

Asdøl

FØR START: Eirik Asdøl, her like før starten på rekordforsøket sitt.

Foto: Privat

«Kilometerkrigen» i langrennsmiljøet denne vinteren kommer av en sterkt amputert sesong på grunn av koronaviruset. Langløp og verdenscup ble avsluttet langt tidligere enn forventet.

For å holde motivasjonen oppe har en rekke profiler holdt det gående ved å nærmest la det gå sport i å klokke flest mulig kilometre på en ski-tur. Landslagsløper Hans Christer Holund gikk lørdag for en drøy uke siden 203 kilometer på 11 timer.

Langløperne Anders Aukland og Joar Thele fulgte opp med 321 kilometer på 17 timer og 50 minutter mandag for seks dager siden.

Nå er det altså Eirik Asdøl som kan kalle seg kilometerkongen i langrennsmiljøet.

Siste nytt

 • Norsk fiasko i Elitloppet

  Travveteranen Jomar Blekkan fikk sin drøm oppfylt om å kjøre Elitloppet i trav, men det endte i gedigen nedtur. Hesten Looking Superb fikk aldri opp farten og ble slått ut i kvalifiseringen.

  Örjan Kihlström og hesten Propulsion vant Elitloppet i sitt femte forsøk. Førstepremien var på vel tre millioner kroner. Hesten rundet dermed 35 millioner kroner innkjørt i karrieren.

  Norskfødte Cokstile gikk et kanonløp og ble nummer to. Det ga vel 1,5 millioner kroner.

  Jomar Blekkan og hesten Looking Superb
  Foto: Henrik Montgomery/tt / NTB scanpix
 • Dortmund vant 6-1 uten Haaland

  Erling Braut Haaland er skadet, men Borussia Dortmund knuste likevel bunnlaget Paderborn 6-1 søndag.

  Jadon Sancho scoret hattrick etter pause. Haaland fikk en støtskade da han kolliderte med dommeren forrige uke, men er ventet tilbake i spill til uka.

  Jadon Sancho
  Foto: Pool / Reuters
 • Molde tapte mot Sogndal

  Regjerende seriemester Molde måtte ble slått 2-1 av 1.-divisjonsklubben Sogndal i en treningskamp søndag.

  – Det var nok en liten vekker for oss, sier Molde-trener Erling Moe til Romsdals Budstikke.

  Selv om Molde byttet ut så å si hele laget i pausen, mener treneren det ikke finnes noen unnskyldning for nederlaget.

  – Jeg forventer ikke at vi ikke vinner hjemme mot Sogndal, sier Moen.

  Kristoffer Hoven og Per-Magnus Steiring scoret for Sogndal, mens Leke James puttet for Molde.

  Erling Moe
  Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal