Eiriks (27) kropp sa stopp i jakten på verdensrekord: – Han klarer ikke se på det ene øyet

Det er ikke mange som vet hvem skiløperen Eirik Asdøl er. Det gjør de kanskje nå. Etter nesten 40 mil på ski siden i går kveld tok han den norske «rekorden» i antall kilometer gått på én og samme tur, men han nådde ikke opp til verdensrekordnivå.

Asdøl

UTSLITT: Eirik Åsdøl, her på vei hjem etter kraftanstrengelsen i skiløypene gjennom helgen.

Foto: Ola Kvisle

For etter 376 kilometer og 18 timer og 50 minutter med skigåing i en snittfart på 20 kilometer i timen ved Store Sandungen i Asker lørdag til søndag, var det nemlig stopp for Asdøl. Han skulle i utgangspunktet holde på til klokken 18.30 søndag kveld.

Men:

– Vi måtte kaste inn håndkleet nå. Han ser ikke på det ene øyet og sliter med å puste ordentlig inn. Det er noen varsellamper som blinker nå. Han er helt ferdig, sier trener Ola Kvisle til NRK i 13.30-tiden søndag.

– Det var rett og slett ikke forsvarlig?

– Vi tror ikke det. Han hadde mange timer igjen. Vi diskuterte om han bare skulle gå veldig sakte for å runde 400 kilometer, men jeg tror ikke det var forsvarlig. Han tynet strikken de siste fire-fem timene. Men det er utrolig bra jobba av ham.

Faren til Eirik Asdøl, Anders, forteller følgende om sønnens tilstand:

– Han ligger på sofaen under et pledd. Vi klarer ikke å vekke ham akkurat nå...

– Han er totalt utslutt. Jeg har aldri sett ham så sliten før. Det var en tøff utfordring. Men det går vel bra, bare han får slappet av litt, sier faren.

Eirik Asdøl

RUNDET 321 KILOMETER: I morgentimene i Asker var en utslitt Eirik Asdøl ferdig med sitt første av to mål for helgen.

Foto: Privat

Dermed er det slutt for et utrolig stunt på tampen av langrennssesongen. Selv om det ikke ble noen verdensrekord der målet var 472 kilometer på ett døgn kan Asdøl foreløpig smykke seg med tittelen «skiløperen som har gått lengst» denne vinteren.

For rundt klokken 10.00 søndag morgen klarte han det. Da hadde Asdøl tilbakelagt 321 kilometer på cirka 15 timer og 30 minutter i fristil (skøyting).

Det er den samme distansen som Anders Aukland og Joar Thele gjennomførte på 17 timer og 50 minutter i Nordmarka tidligere denne uken.

– Det lar seg å høre at vi har tatt den skalpen. Men å klare dette, var på en måte minstekravet for at dette ikke skulle være fullstendig fiasko, kommenterte Kvisle til NRK søndag morgen.

Kvisle

TRENER: Ola Kvisle, her avbildet under NM på Konnerud tidligere i år.

Foto: Mikal Aaserud

Men planen var at Asdøl skulle gå mange timer til. Han startet på den brutale oppgaven rundt klokken 17.30 lørdag kveld. «En massiv utfordring», sa 27-åringen i en kort kommentar til NRK. Laget hadde kjøpt inn mer enn nok med væske og næring som står på et bord midt i løypa, der energidrikk og pannekaker er nøkkelen til suksessen.

Asdøl gikk det samme 3,73 kilometer lange strekket i sitt rekordforsøk. Frem og tilbake utgjør en «runde» rundt 7,4 kilometer. Etter å ha tatt rekorden til Aukland og Thele stoppet det hele på 376 kilometer.

Asdøl

FOKUSERT, MEN SLITEN: Eirik Asdøl, her i morgentimene søndag.

Foto: Privat

Målet var å ta verdensrekorden. Ifølge TV 2s langrennsekspert Petter Skinstad er det finske Hans Mäenpää som har den inneværende rekorden på 472,007 km på ett døgn. Finnen staket (klassisk stil) den distansen, ifølge Yle. For å sette distansene i perspektiv: Lillestrøm - Trondheim er 478 km med bil på E6.

– Litt tungt å ikke klare det, Kvisle?

– Det er ergerlig. Forholdene lå til rette. Planen underveis var god. Men vi bommet nok litt på åpningsfarten. Om det ble avgjørende eller ikke, det er vanskelig å si. Men vi lever fint med det, selv om Eirik er veldig skuffet nå.

Rekord på rekord

Asdøl

FØR START: Eirik Asdøl, her like før starten på rekordforsøket sitt.

Foto: Privat

«Kilometerkrigen» i langrennsmiljøet denne vinteren kommer av en sterkt amputert sesong på grunn av koronaviruset. Langløp og verdenscup ble avsluttet langt tidligere enn forventet.

For å holde motivasjonen oppe har en rekke profiler holdt det gående ved å nærmest la det gå sport i å klokke flest mulig kilometre på en ski-tur. Landslagsløper Hans Christer Holund gikk lørdag for en drøy uke siden 203 kilometer på 11 timer.

Langløperne Anders Aukland og Joar Thele fulgte opp med 321 kilometer på 17 timer og 50 minutter mandag for seks dager siden.

Nå er det altså Eirik Asdøl som kan kalle seg kilometerkongen i langrennsmiljøet.

Sportsnyheter

Sommer-OL i Tokyo 2021

Knust etter OL-nedturen – ramlet i vannet og ble kjørt ut i redningsbåt

TOKYO/OSLO (NRK): Den norske dobbeltsculleren var på vei mot finale da uhellet inntraff, båten kantret og alle tanker om finale og medaljer forsvant på sekundet.

Tufte rørt

Tufte hevder lagkameraten ljuger og vil trekke seg unna: – Klart de er lei av meg

TOKYO/OSLO (NRK): Olaf Tufte (45) avsluttet sin OL-karriere med skuffelse og tårer. Nå mener han lagkameratene er lei av ham – og vil trekke seg unna romiljøet for en stund.

Siste nytt

 • Roglic tok suverent OL-gull

  Slovenske Primoz Roglic var sterkest og syklet inn til OL-gull i onsdagens temporitt. Tobias Foss var langt bak favorittene i OL-debuten og endte på 23.-plass.

  Foss uttalte før OL at han hadde håp om å blande seg inn blant de aller beste om han hadde en god dag, men nordmannen fikk det ikke til å stemme. 23.-plassen var langt under forventningene til 24-åringen, som ristet på hodet da han syklet i mål.

  Roglic var i en klasse for seg og ledet ved de fleste passeringene i løypa. Han sikret en solid tid i mål på 55.04,19, som holdt helt inn til gull.

  Nederlandske Tom Dumoulin sikret sølvet 1.01,39 bak Roglic, mens australske Dennis Rohan vant bronsen.

  Tokyo Olympics Cycling
  Foto: Christophe Ena / AP
 • Hynne kvitt ankelskaden

  Hedda Hynne (31) måtte under onsdagens pressekonferanse avsløre at hun har vært plaget med en ankelskade i oppkjøringen til OL.

  Den har hun ikke snakket mye om hittil i sesongen, men på NRKs spørsmål måtte hun til pers.

  Hun måtte innrømme at skaden plaget henne i starten av sesongen.

  Hynne slet med å få opp tempoet i de første løpene, og det var først i Diamond League-stevnet i Stockholm 4. juli at hun kom seg under to minutter. I fjor satte hun norsk rekord på 1.58,10 og var helt i verdenstoppen.

  – Det jeg kan si at det er helt uproblematisk. Det er ingenting som har hemmet meg i de siste ukene. Jeg er smertefri, og ting er som de skal. Vi fortsetter å gjøre tiltak for å opprettholde status, sa Hynne under seansen i deltakerlandsbyen.

  Sommer-OL i Tokyo 2021
  Foto: Heiko Junge / NTB
 • Landslagskeeper vender hjem

  Aurora Mikalsen (25) vender tilbake til Toppserien, og rettere bestemt Sandviken Toppfotball denne gangen. Keeperen har de siste årene spilt i Tottenham i England, og var også et kort opphold i Manchester United før det.

  Sist Mikalsen spilte i Norge, var det for Kolbotn.

  Hun har signert en kontrakt med bergensklubben som strekker seg ut 2022.

  1O7cB1JqmSc
  Foto: Annika Byrde/NTB / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal