Hopp til innhold

Eiriks (27) kropp sa stopp i jakten på verdensrekord: – Han klarer ikke se på det ene øyet

Det er ikke mange som vet hvem skiløperen Eirik Asdøl er. Det gjør de kanskje nå. Etter nesten 40 mil på ski siden i går kveld tok han den norske «rekorden» i antall kilometer gått på én og samme tur, men han nådde ikke opp til verdensrekordnivå.

Asdøl

UTSLITT: Eirik Åsdøl, her på vei hjem etter kraftanstrengelsen i skiløypene gjennom helgen.

Foto: Ola Kvisle

For etter 376 kilometer og 18 timer og 50 minutter med skigåing i en snittfart på 20 kilometer i timen ved Store Sandungen i Asker lørdag til søndag, var det nemlig stopp for Asdøl. Han skulle i utgangspunktet holde på til klokken 18.30 søndag kveld.

Men:

– Vi måtte kaste inn håndkleet nå. Han ser ikke på det ene øyet og sliter med å puste ordentlig inn. Det er noen varsellamper som blinker nå. Han er helt ferdig, sier trener Ola Kvisle til NRK i 13.30-tiden søndag.

– Det var rett og slett ikke forsvarlig?

– Vi tror ikke det. Han hadde mange timer igjen. Vi diskuterte om han bare skulle gå veldig sakte for å runde 400 kilometer, men jeg tror ikke det var forsvarlig. Han tynet strikken de siste fire-fem timene. Men det er utrolig bra jobba av ham.

Faren til Eirik Asdøl, Anders, forteller følgende om sønnens tilstand:

– Han ligger på sofaen under et pledd. Vi klarer ikke å vekke ham akkurat nå...

– Han er totalt utslutt. Jeg har aldri sett ham så sliten før. Det var en tøff utfordring. Men det går vel bra, bare han får slappet av litt, sier faren.

Eirik Asdøl

RUNDET 321 KILOMETER: I morgentimene i Asker var en utslitt Eirik Asdøl ferdig med sitt første av to mål for helgen.

Foto: Privat

Dermed er det slutt for et utrolig stunt på tampen av langrennssesongen. Selv om det ikke ble noen verdensrekord der målet var 472 kilometer på ett døgn kan Asdøl foreløpig smykke seg med tittelen «skiløperen som har gått lengst» denne vinteren.

For rundt klokken 10.00 søndag morgen klarte han det. Da hadde Asdøl tilbakelagt 321 kilometer på cirka 15 timer og 30 minutter i fristil (skøyting).

Det er den samme distansen som Anders Aukland og Joar Thele gjennomførte på 17 timer og 50 minutter i Nordmarka tidligere denne uken.

– Det lar seg å høre at vi har tatt den skalpen. Men å klare dette, var på en måte minstekravet for at dette ikke skulle være fullstendig fiasko, kommenterte Kvisle til NRK søndag morgen.

Kvisle

TRENER: Ola Kvisle, her avbildet under NM på Konnerud tidligere i år.

Foto: Mikal Aaserud

Men planen var at Asdøl skulle gå mange timer til. Han startet på den brutale oppgaven rundt klokken 17.30 lørdag kveld. «En massiv utfordring», sa 27-åringen i en kort kommentar til NRK. Laget hadde kjøpt inn mer enn nok med væske og næring som står på et bord midt i løypa, der energidrikk og pannekaker er nøkkelen til suksessen.

Asdøl gikk det samme 3,73 kilometer lange strekket i sitt rekordforsøk. Frem og tilbake utgjør en «runde» rundt 7,4 kilometer. Etter å ha tatt rekorden til Aukland og Thele stoppet det hele på 376 kilometer.

Asdøl

FOKUSERT, MEN SLITEN: Eirik Asdøl, her i morgentimene søndag.

Foto: Privat

Målet var å ta verdensrekorden. Ifølge TV 2s langrennsekspert Petter Skinstad er det finske Hans Mäenpää som har den inneværende rekorden på 472,007 km på ett døgn. Finnen staket (klassisk stil) den distansen, ifølge Yle. For å sette distansene i perspektiv: Lillestrøm - Trondheim er 478 km med bil på E6.

– Litt tungt å ikke klare det, Kvisle?

– Det er ergerlig. Forholdene lå til rette. Planen underveis var god. Men vi bommet nok litt på åpningsfarten. Om det ble avgjørende eller ikke, det er vanskelig å si. Men vi lever fint med det, selv om Eirik er veldig skuffet nå.

Rekord på rekord

Asdøl

FØR START: Eirik Asdøl, her like før starten på rekordforsøket sitt.

Foto: Privat

«Kilometerkrigen» i langrennsmiljøet denne vinteren kommer av en sterkt amputert sesong på grunn av koronaviruset. Langløp og verdenscup ble avsluttet langt tidligere enn forventet.

For å holde motivasjonen oppe har en rekke profiler holdt det gående ved å nærmest la det gå sport i å klokke flest mulig kilometre på en ski-tur. Landslagsløper Hans Christer Holund gikk lørdag for en drøy uke siden 203 kilometer på 11 timer.

Langløperne Anders Aukland og Joar Thele fulgte opp med 321 kilometer på 17 timer og 50 minutter mandag for seks dager siden.

Nå er det altså Eirik Asdøl som kan kalle seg kilometerkongen i langrennsmiljøet.

Siste nytt

  • Ber om at Alves løslates fra fengsel

    Den tidligere brasilianske fotballspilleren Dani Alves ba i et rettsmøte tirsdag om å bli løslatt fra fengsel i påvente av ankesak.

    41-åringen ble i slutten av februar dømt til fire og et halvt års fengsel for å ha voldtatt en kvinne. I tillegg må han betale 150.000 euro i erstatning til offeret, dersom dommen blir stående. Det tilsvarer 1,7 millioner kroner.

    Alves har anket dommen.

    I påvente av ankesaken ba Alves' advokat, Inés Guardiola, om at brasilianeren blir løslatt i tirsdagens rettsmøte. Advokaten forsøkte å forhandle fram løslatelsen ved å gi fra seg den tidligere Barcelona-spillerens pass.

    Alves lovet også å holde seg i Barcelona, og benektet at han ønsker å forlate landet.

    – Jeg skal ikke rømme, jeg tror på rettferdighet, sa han ifølge Sport.

    Det er foreløpig ikke kjent når utfallet av rettsmøtet vil foreligge, men ifølge spanske medier vil det skje i løpet av de kommende dagene.

    Alves har snart sonet en fjerdedel av dommen, noe som gir han mulighet til å søke om prøveløslatelse.

    Spain Soccer Dani Alves Sexual Assault Trial
    Foto: D.Zorrakino / AP
  • To nigerianere på prøvespill i Rosenborg

    Chidiebere Nwobobo og Peter John Musa har fått innpass på Lerkendal for å trene med Rosenborg den kommende perioden.

    Det skriver klubben på sine nettsider.

    Begge de to nigerianerne er 20 år og født i 2003. De spiller til daglig i Enugu Rangers i den nasjonale ligaen i hjemlandet. Nwobobo er kantspiller, mens Musa spiller spiss.

    – Det er to interessante spillere som vi har fått muligheten til å se litt nærmere på. De skal trene med oss de kommende ukene, før vi gjør opp status for veien videre, sier sportslig leder Mikael Dorsin (bildet).

    Rosenborg serieåpner hjemme mot Sandefjord 1. april. (NTB)

    Mikael Dorsin
    Foto: Terje Pedersen / NTB
  • Nyland bekrefter kontraktsforhandlinger med Sevilla

    Landslagskeeper Ørjan Håskjold Nyland stortrives i sin spanske klubb Sevilla, og forteller at han allerede er i forhandlinger for å forlenge kontrakten.

    – Vi har hatt en fin samtale den siste tiden. Det ser bra ut, så får vi se hvordan det går de neste ukene, sier Nyland til NRK.

    33-åringen signerte en toårskontrakt med Sevilla i fjor sommer, og har stort sett blitt foretrukket som førstekeeper foran Marko Dmitrović.

    Totalt har Nyland stått 19 kamper for La Liga-klubben i alle turneringer.

    – Det hadde vært fint å fortsette der. Det er en kjekk tid. Det er et fint sted å være og utvikle seg. Jeg føler at den siste tiden så har jeg fått vise det på banen, sier Nyland og fortsetter:

    – Jeg har levert stabilt og godt, og vært med å ta en del poeng som har vært viktig for oss.

    Ørjan Håskjold Nyland mot Real Madrid
    Foto: VIOLETA SANTOS MOURA / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal