Hopp til innhold

Kilde frykter for Jansrud etter stygt fall: – Håper ikke dette er det siste vi ser til Kjetil

Aleksander Aamodt Kildes første verdenscupseier etter comebacket ble en følelsesladet affære. Lagkamerat Kjetil Jansrud føyk rett i sikkerhetsnettet, og nå konstanterer Skiforbundet skade på korsbånd og sidebånd.

WCup Mens Super G Skiing

STYGT FALL: De er uklart hvor stort skadeomfanget er etter at Kjetil Jansrud falt i Beaver Creek.

Foto: Robert F. Bukaty / AP

STYGT FALL: De er uklart hvor stort skadeomfanget er etter at Kjetil Jansrud falt i Beaver Creek.

Foto: Robert F. Bukaty / AP

Jeg så hele fallet. Jeg fikk kjenne på følelsen av skikkelig klump i magen. Litt sånn kvalmhetsfølelse. I de første minuttene der vet man ikke hva som skjer. Da er man veldig uviten, forteller Kilde til NRK.

Han satt i lederstolen og så alt som skjedde, da Kjetil Jansrud ble kastet inn i sikkerhetsnettet etter et fall.

Usikkerheten rundt hvordan det hadde gått med lagkameraten preget Kilde etter seieren.

Det satte en liten brems på det hele. Veldig følelsesladet dag. Emosjonell berg-og-dalbane for å være helt ærlig, sier han.

WCup Mens Super G Skiing

TODELT: Det ble blandede følelser for Kilde på dagen han vant verdenscupseier nummer syv.

Foto: Gregory Bull / AP

Konstantert korsbåndskade

For ved første øyekast så fallet ganske så stygt ut. Medisinsk personell var umiddelbart på plass, og det ble også gjort klar en båre. Etter noen minutter kom han seg likevel på beina og kjørte ned bakken på ski. Men det betyr ikke nødvendigvis at alt hadde gått bra, ifølge Kilde.

Det vet jeg at han gjør for de andre sin del. Det er det som er så rått med Kjetil. Han gjør det for at det ikke skal bli for lang stopp i rennet og helikopter og den greia der, sier Kilde.

Og det ble raskt klart at ikke alt var bra med Jansrud.

– Vanskelig å si akkurat nå, men har sannsynligvis skjedd litt i venstre kne tenker jeg. Kanskje potensielt sett kragebein. Så jeg går litt og halter. Jeg er ganske sikker på at innerbåndet i venstre kne har røket, sa Jansrud om skadeomfanget til Viaplay like etter at han hadde kjørt.

Audi FIS Alpine Ski World Cup - Men's Super-G

PÅ SKI: Jansrud kjørte ned bakken for egen maskin, men skal likevel ikke ha kommet uskadet fra fallet.

Foto: Sarah Stier / AFP

– Håper ikke dette er det siste

Etter rennet ble han fraktet til sykehus for ytterligere sjekk, og lørdag morgen bekrefter Skiforbundet skade i kneet til alpinisten.

– Vi har foreløpig fått konstatert skade på korsbånd og innvendig sidebånd. Kjetil reiser hjem med laget mandag, der vil han få en ny vurdering, sier alpinlandslagets lege Marc Strauss i en pressemelding.

– Det er for tidlig å si noe om eventuell operasjon og skadeomfang, fortsetter han.

Lagkamerat Kilde krysser fingrene for at en rehabilitering går bra.

Vi får bare være positivt innstilt og kjempe videre selv om det er veldig, veldig trist å eventuelt miste Jansrud denne sesongen. Jeg håper ikke at dette er det siste vi ser til Kjetil, sier Kilde til NRK.

For skulle skaden være så alvorlig at det er fare for at sesongen ryker, kan det også være karriereslutt for Jansrud. Han har nemlig uttrykt at denne sesongen kan bli hans siste som toppalpinist.

«Alle gode ting er tre»

Selv om dagen ble preget av fallet, kunne Kilde også glede seg over sin første verdenscupseier etter korsbåndsskaden. Etter litt stang ut i sesongens to første renn, klaffet det endelig.

– Det tredje er ofte det beste, er det ikke det man sier? Og da satt den, sier Kilde og ler.

Noe som var fantastisk bra og utrolig fin følelse. Og jo tidligere den følelsen kommer jo bedre er det jo, for da er man på en måte tilbake igjen.

Kilde ga full gass i nedre del av løypa og da han krysset målstreken lyste det grønt. Det resulterte i hans syvende verdenscupseier i karrieren – og at «godfølelsen» endelig var tilbake.

Det er egentlig den jeg har ventet litt på. Den er på en måte ikke der før man får vist hva man er god for, for å være helt ærlig. Det kjennes deilig ut, sier Kilde.

Nedtur på dag to

Tredje nordmann som kjørte fredagens super-G var Adrian Smiseth Sejersted. Med startnummer tre hadde han et enda bedre utgangspunkt enn på torsdagens renn, der han endte på syvendeplass.

Audi FIS Alpine Ski World Cup - Men's Super-G

SKUFFET: Det ble ikke en like bra dag i bakken for Sejersted fredag, som det var dagen før.

Foto: Sarah Stier / AFP

Det lyste grønt på første mellomtid, men i en sving litt lenger ned blir han dratt altfor langt ned. Og da raste tiden fra 27-åringen. Det endte til slutt med en 13.-plass for Sejersted i sesongens andre super-G.

Dermed ble det ikke like nærme pallen som sist. Da var han nemlig bare 19 hundredeler fra tredjeplassen.

Siste nytt

 • Kvandal nest best i første omgang

  Eirin Maria Kvandal ledet lenge første omgangen i hoppkonkurransen i Lahti med et hopp på 120 meter og 115.3 poeng.

  Men så klinket VM-dronninga Katharina Althaus til med et hopp på 123 meter og leder hopprennet etter første omgang med 125 poeng.

  Eva Pinkelnig ligger som nummer tre kun 0.6 poeng bak Kvandal.

  – Jeg føler jeg fortsatt har mer inne, sier Kvandal til Viaplay.

  Silje Opseth hoppet også godt og landet på 117 meter og er nummer seks før finaleomgangen.

  Anna Odine Strøm er nummer åtte, Thea Minyan Bjørseth nummer 11 og Maren Lundby nummer 12.

  Med andre ord en solid norsk laginnsats i første omgang i Finland.

  Eirin Maria Kvandal
  Foto: Geir Olsen / NTB
 • Her havnet svensken: – Det er imponerende

  De to norske lagene hadde full kommando på lagsprinten i Lahti. Og det norske førstelaget var umulig å slå med Erik Valnes og Johannes Høsflot Klæbo. Klæbo var overlegen i avslutningen igjen og sikret seieren for Norge 1. Italia tok andreplassen foran det norske andrelaget.

  Men det gikk ikke like knirkefritt for alle lagene, og halvveis i rennet lå plutselig det svenske andrelaget og Oskar Svensson i nettet utenfor løypa.

  – Jeg skjønner fortsatt ikke helt hva som skjedde. Skiene forsvant under føttene og i det neste sekundet lå jeg i nettet, forklarer Svensson til NRK og fortsetter:

  – Det var litt sjukt. Jeg fikk hjelp av en funksjonær som kom for å hjelpe meg. Det var vanskelig å komme seg opp derfra.

  Harald Østberg Amundsen på det norske andrelaget fikk med seg hva som hadde skjedd på storskjermen etter å ha vekslet med Sindre Bjørnestad Skar.

  – Det er imponerende å komme seg ut der i utgangspunktet. Det er alltid noe trøbbel med svenskene, sier Amundsen med et smil om munnen.

  – Hvorfor er det sånn?

  – De blir stressa og klarer ikke å ha lave skuldre og gjør feil i pressa situasjoner. Det gjentar seg mange ganger, spøker Amundsen.

  Klæbo mener det ikke var noe galt eller skummelt med løypa.

  – Nei, nei. Det er løst og slush bare. Det er ikke noe farlig. Det er bare å holde seg på bena. Det er kanskje den minst farlige løypa vi går i verdenscupsirkuset. Det er lite plasser å slå seg på her, sier Klæbo.

 • Uno-X-rytter veltet stygt i Belgia

  Uno-X-rytter Anders Skaarseth gikk i bakken og traff fortauskanten i høy fart med rundt seks mil igjen av endagsrittet E3 Classic i Belgia fredag.

  Skaarseth satt på kanten av hovedfeltet da han plutselig skled ut. Lillehammer-syklisten falt av sykkelen og gikk rett i en fortauskant med kneet først. I etterkant holdt han seg til beinet og så plaget ut.

  Skaarseth er en av Uno-X-lagets beste klassikerryttere og vil være en viktig brikke i vår.

  Det gjenstår fem mil av rittet i Harelbeke.

  (©NTB)

   Anders Skaarseth
  Foto: Carina Johansen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Nektet å prate om Haaland - så skjedde dette 01:00
Neste