Hopp til innhold

Kilde og co. på plass i OL-løypa: – Forholdene er ekstremt bra

Det norske alpinlandslaget er på plass i byen som skal arrangere OL om to år. Rapportene er svært lovende.

Kilde

FORNØYD: Aleksander Aamodt Kilde på plass i løypene i sørkoreanske Pyeong Chang. FOTO: Lars Mæland.

I 2018 arrangeres vinter-OL i den sørkoreanske byen PyeongChang.

– Ekstremt fine forhold

Tidligere har NRK skrevet om gondoltrøbbel som kunne sette prøve-OL i fare. Men denne uken er alpinsirkuset på plass i Sør Korea, og rapportene som kommer fra den norske leiren er svært positive.

– Vi fikk bare prøve litt frikjøring i dag, vi fikk ikke prøve oss gjennom portene. Men forholdene er ekstremt fine. Det er ganske kald snø - aggressiv og fin, sier Aleksander Aamodt Kilde på telefon.

Han er ikke i tvil om hva den største utfordringen med turen til Sør Korea er.

Jansrud

PÅ PLASS: Også Kjetil Jansrud er på plass i Sør Korea. Foto: Lars Mæland

– Jetlagen er jo litt tøff denne veien her. Det er åtte timer forskjell. Vi er åtte timer foran dere i Norge. Det er ganske tøft når du våkner om morgenen og føler deg veldig lite uthvilt. Men det pleier å ta to eller tre dager før man er ordentlig klar igjen, sier han.

Kilde tok sin aller første verdenscupseier da han gikk til topps i Garmisch Partenkirchen forrige helg. Og med Aksel Lund Svindal ute resten av sesongen, skjønner han at forventningene til han er høye.

– Jeg hadde håpet på en topp ti-plassering i Garmisch. Og når jeg går helt til topps, så blir jo forventningene skrudd opp til de neste rennene. Når man putter det i perspektiv så har jeg to topp ti-plasseringer i utfor i min karriere. Så jeg må være fornøyd dersom jeg klarer å få en til i helgen, sier han.

Ryste: – Har det veldig bra

Også sportssjef Claus Ryste skryter av forholdene i Sør Korea.

– Løypene er kjempefine. Det er ganske kaldt her nede. Det er lagt masse kunstsnø. Den er ikke så veldig lang, i forhold til andre utforløyper. Men den er krevende med mye svinger og terreng. Den virker veldig spennende, og er bra tilrettelagt, sier han.

Han skryter av måten de er blitt tatt imot på, men innrømmer også at det er en jobb som må gjøres før OL-flammen tennes i den sørkoreanske byen i 2018.

– Med tanke på World Cup så har de lagt veldig godt til rette for oss med busstransport, logistikk, innkvartering og mat. Vi har det veldig bra, men det er klart det må utfylles litt frem mot et OL, sier han.

PeyongChang i Sør-Korea2

Siste nytt

  • Forskere frykter hetebølge i Paris-OL

    Studier viser at det kan bli krevende temperaturer for utendørsutøverne i sommerens OL. Den norske troppen tar alle forholdsregler.

    Hanne Staff opplyser at det er tall og analyser som tilsier at det kan det bli varmere enn i Tokyo-OL for tre år siden.

    – Vi må virkelig ta det på alvor i forberedelsene, men jeg opplever at vi har lært mye fra Tokyo. Vi har lagt gode planer, sier Staff til NTB.

    Hun er leder for prestasjon og utvikling på Olympiatoppen.

    Tidligere i år ble det publisert en studie av tidsskriftet Npj Climate and Atmospheric Science, som undersøkte risikoen for at temperaturen i Paris kan overgå rekorden som ble satt i fjor. Den konkluderte med at det er en «ikke ubetydelig risiko». Franske helsemyndigheter har opplyst at hetebølgen i 2023 forårsaket 5000 dødsfall.

    Også det europeiske værbyrået ECMWF sine prognoser peker mot en varm sommer – muligens den varmeste siden 2017, ifølge instituttets april-prognose. Bakteppet er at 2023 var blant de varmeste årene noen gang registrert.

    En talsperson fra OL-arrangøren i Frankrike har tidligere uttalt til AFP at hetebølger og ekstremvær er faktorer de tar med i betrakningen og som de forbedereder seg så mye som mulig på for å iverksette nødvendige tiltak.

    Blant tiltakene er enten tidlig eller sent tidspunkt for konkurranser for å unngå den verste varmen. Det gjelder idretter som friidrett, sandvolleyball og tennis. (NTB)

    Hanne Staff på mediemøte 100 dager til OL
    Foto: Fredrik Varfjell / NTB
  • Medaljesjanse glipper trolig for Norge i OL

    En medalje ville vært innen rekkevidde for Norge med Casper Ruud og Ulrikke Eikeri i mixed double i tennis i Paris-OL, men det ligger dårlig an.

    Utfordringen er at om man skal delta i mixed double, må man fra før være kvalifisert til enten single- eller doubleturneringen.

    – Det er en liten sjanse, men den er der, sier Fredrik Lovén til NTB.

    Han er landslagsansvarlig i Norges tennis- og padelforbund.

    For at Ruud/Eikeri skal bli en realitet i Paris, bør Eikeri spille seg til en plass innenfor topp ti på doublerankingen. Da vil hun umiddelbart være kvalifisert, men hun trenger da en landsvenninne innenfor topp 300 på en av rankingene.

    Malene Helgø er for øyeblikket på 388.-plass på singlerankingen. Etter det vil OL-plassene fordeles etter den kombinerte rangeringen til de to double-spillerne.

    31 år gamle Eikeri er for øyeblikket på 26.-plass på doublerankingen etter et knepent finaletap i Stuttgart søndag.

    I Tyskland pådro dessuten Eikeri seg en skade som gjør at hun blir på sidelinjen i en kort periode.

    Det er kun 16 lag som stiller i mixed double-turneringen i OL.

    – Ruud/Eikeri ville utgjort en stor medaljemulighet?

    – Ja. Det viste de i United Cup i desember (slo Kroatia). Casper spiller egentlig ikke double eller mixed spesielt ofte, men er man god i tennis, pleier det å fungere i double òg, sier Lovén.

    Eikeri har blant annet spilt finalen i Roland-Garros i mixed double. På WTA-touren har hun tre doubletitler.

    Verdensrankingen 10. juni bestemmer hvilke utøvere som kvalifiserer seg til sommerens leker.

    (NTB)

    Casper Ruud
    Foto: Erlend Havsgård Martinsen / NRK
  • Målfest da Leeds sikret viktige poeng i opprykkskampen

    Middlesbrough kjempet til siste minutt, men det endte til slutt 3-4 i favør Leeds i engelsk førstedivisjon. Sistnevnte kjemper om opprykk til Premier League, og ligger nå på andreplass på tabellen med én kamp mer spilt enn sine konkurrenter i opprykkskampen.

    Kampen på Riverside startet med et smell allerede etter syv minutter, da Isaiah Jones satte inn 1-0 for vertene. Syv minutter senere utlignet Crysencio Summerville og lagene var like langt. Snaue 20 minutter inn i kampen var kampen snudd, da Patrick Bamford fant nettmaskene til 21- for Leeds.

    Men lagene var langt fra ferdigscoret. Først utlignet Emmanuel Latte Lath til 2-2 for hjemmelaget, og like før pause satte Wilfried Gnonto inn 3-2 til gjestene, som også var stillingen inn til pause.

    Andreomgangen ble langt fra like målrik, men også her rullet ballen i mål et par ganger. Først Summerville med dagens andre, før også Lath satte sitt nummer to for kvelden og dermed ekstra press på gjestene. Men det ble også kampens siste.

    Leicester topper fremdeles tabellen med 91 poeng, foran Leeds med 90 poeng og én kamp mer spilt og Ipswich på tredje med 89 poeng.

    Championship - Leeds United v Hull City
    Foto: Craig Brough / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal