Kilde knuste sveitserne på hjemmebane: – Et av mine største mål

Som kun tredje nordmann vant Aleksander Aamodt Kilde et utforrenn i Wengen. Han har vunnet fem av de åtte siste fartsrennene og seiler opp som den virkelig store OL-favoritten.

Kilde vant rennet foran sveitserne Marco Odermatt og Beat Feuz.

– Det er en helt fantastisk følelse. Jeg klarer å slå Beat Feuz i Wengen, det er kanskje et av mine største mål. Å vinne en av klassikerne er høyt på lista. Det er en ordentlig god følelse, sier Kilde til NRK.

Kilde var kun raskest i de nederst partiene, men jevn kjøring hele veien ga en solid grunnmur for seier. NRKs kommentator Thomas Lerdahl mener Kilde leverte et formidabelt renn.

– Han er egentlig bare raskest mellom to punkter i dag, utover det pusler han det sammen, og i sum er det ingen som er raskere i Wengen, sa kommentator Thomas Lerdahl på NRKs sending.

– Han gjennomfører et løp uten feil i dag. Den skal bli vanskelig å slå, sa ekspert Lars Elton Myhre.

– Det var nesten et plettfritt løp. Jeg hadde et par sånne smårusk, men ellers føltes det vanvittig bra, sier Kilde selv.

Switzerland Alpine Skiing World Cup

SEIER: Aleksander Aamodt Kilde kunne juble for nok en seier.

Foto: Luciano Bisi / AP

Slo tilbake

Kilde kunne torsdag vunnet sitt fjerde super-G-renn på rad, men sveitsiske Marco Odermatt tok fra han den muligheten. Også fredag så det ut som at sveitseren kunne slå Kilde, men han endte til slutt 19 hundredeler bak.

– Det er alltid nervepirrende, det er helt vanvittig. Hundredelsløp fra topp til bånn. Jeg vet at han er god i bånn, da dunket hjertet godt, sier Kilde.

Norske løpere har tidligere slitt i utfortraseen i Wengen. Kun Lasse Kjus (1999) og Aksel Lund Svindal (2016) har gått til topp i den sveitsiske alpelandsbyen.

Kilde har derimot sansen for traseen.

FIS Alpine Ski World Cup - Men's Downhill

TRIVES: Aleksander Aamodt Kilde liker løypa i Wengen.

Foto: DENIS BALIBOUSE / Reuters

– Jeg har alltid likt Wengen, og jeg klarer å finne en god flyt. Jeg har sett jeg kan vinne her før, og i dag tenkte jeg at jeg måtte gi det ordentlig sjanse. Det klarte jeg, sier han.

Fredagens utforrennet skulle egentlig gått i Bormio i romjula og var dermed ikke det tradisjonelle rennet i Wengen. Fredag var løypa forkortet og på til sammen 2950 meter.

Lørdag skal derimot hele den 4,25 kilometer lange Lauberhorn-traseen, den lengste i utforsirkuset, kjøres. Dermed kan det bli mer norsk jubel i Sveits denne helgen.

– Det er bare å gjøre seg klar for i morgen. Jeg blir sliten nok på 1.40, og så skal vi kjøre et minutt til. Det gleder jeg meg til, merker jeg, sier Kilde.

Kilde var ikke den eneste nordmannen med utforsuksess fredag. I Hafjell ble nemlig Jesper Saltvik Pedersen verdensmester i VM i snøsport for parautøvere. Les mer om det her:

Nærmer seg OL

Etter lørdagens renn venter to utforrenn i Kitzbühel før OL, der Kilde er storfavoritt i fartsdisiplinene, står for tur.

Kilde har hatt en strålende sesong til nå og sto med seier i fem av de åtte siste fartsrennene. Han leder super-G-cupen og holder 2.-plassen i totalcupen bak suverene Odermatt.

– Den følelsen når du kjører og det bare flyter. Den har jeg hatt noen ganger i år, og den håper jeg aldri gir seg, sier Kilde.

– Det lover så fryktelig godt for det som kommer. Kilde er i en forrykende form, sa Lerdahl.

Omdiskutert start

Kilde var eneste nordmann på start fordi Adrian Smiseth Sejersted valgte å stå over fredagens renn.

– Adrian tar ned totalbelastningen til OL, så derfor kjører han ikke i dag. Mest sannsynlig stiller han til start i morgen, sa barmarkstrener Bjørn Fosse til NRK før rennet.

Starten i Wengen ble utsatt ned nesten 15 minutter etter at den første prøvekjøreren kjørte ut og måtte hentes av helikopter.

FIS Alpine Ski World Cup - Men's Downhill

OMDISKUTERT: Vincent Kriechmayr fikk kjøre i Wengen.

Foto: LEONHARD FOEGER / Reuters

Det har gjennom uka vært store spørsmål om Vincent Kriechmayr skulle få starte rennet. På grunn av koronasmitte i det østerrikske laget fikk han ikke delta i noen av de offisielle prøveomgangene, som utøverne normalt må gjennomføre for å delta i selve rennet.

Arrangøren valgte derimot å gjøre et unntak for Kriechmayr, som fikk sin egen prøveomgang like før start av fredagens renn. Han valgte derimot å hoppe ut av løypa helt fra start, men siden han brøt startporten, ble han registrert med en gjennomført treningsomgang.

I rennet gikk det derimot ikke veldig bra for Kriechmayr, som endte på 12.-plass.

Sportsnyheter

Ronaldo tydelig misfornøyd med å bli byttet ut: – Det er forkastelig

Manchester United slo Brentford komfortabelt, men det var Cristiano Ronaldo-bilder som skulle stjele mye oppmerksomhet da han virket tydelig misfornøyd med å bli byttet av.

Siste nytt

 • Sørloth scoret da Real Sociedad senket Atlético

  Alexander Sørloth scoret det siste målet da Real Sociedad slo Atlético Madrid 2-0 og tok seg til kvartfinale i den spanske cupen.

  Han spilte fra start på topp sammen med David Silva hjemme i San Sebastian. Adnan Januzaj scoret det første målet da han vant i lufta og nikket inn høyreback Joseba Zalduas innlegg etter en drøy halvtime.

  I det 47. minutt nølte Atlético-stopper med ballen da han ble presset av Sørloth og Mikel Oyarzabal. Nordmannen vant ballen fra ham, satte full fart mot mål og plasserte ballen kaldt til side for keeper Jan Oblak. Dermed var kampen punktert.

  Sørloth ble byttet ut i sluttminuttene, men jobben var gjort.

  Sørloth
  Foto: ANDER GILLENEA / AFP
 • Tottenham med ellevill snuoperasjon

  Det så lenge mørkt ut for Tottenham da hjemmelaget Leicester først ledet 1-0 og så 2-1.

  Men så skrudde Spurs og Steven Bergwijn på turboen. Først satte nederlenderen inn 2-2 i det 96. minutt etter et flott forarbeid av Matt Doherty.

  Da det så ut til å bli poengdeling, var Bergwijn frempå igjen og satte inn 3-2 til Tottenham i det 97. minutt.

  Dermed ble det tre knallsterke poeng til Antonio Contes menn.

  Premier League - Leicester City v Tottenham Hotspur
  Foto: JASON CAIRNDUFF / Reuters
 • Graham Hansens Barcelona til supercupfinale

  Barcelonas kvinnelag slet med å få ballen i mål mot Real Madrid i den spanske supercupens semifinale, men Alexia Putellas ordnet 1-0-seier på overtid.

  Alexia har fått både Ballon d'Or (gullballen) og Fifas The Best-pris som årets spiller i verden. Onsdag frelste hun Barcelona med scoring på en stolperetur.

  Caroline Graham Hansen startet angrepet da hun sendte Jennifer Hermoso i fullt firsprang nedover høyresiden. Innlegget nådde Asisat Oshoala, som fra kort hold skjøt i stolpen. Ballen spratt ut til Alexia, som satte inn kampens enste mål på Spanias fotballforbunds anlegg i Madrid. (NTB)

  Treningskamp: Rosenborg - Barcelona (0-3).
  Foto: Ole Martin Wold / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal