Kilde knuste sveitserne på hjemmebane: – Et av mine største mål

Som kun tredje nordmann vant Aleksander Aamodt Kilde et utforrenn i Wengen. Han har vunnet fem av de åtte siste fartsrennene og seiler opp som den virkelig store OL-favoritten.

Kilde vant rennet foran sveitserne Marco Odermatt og Beat Feuz.

– Det er en helt fantastisk følelse. Jeg klarer å slå Beat Feuz i Wengen, det er kanskje et av mine største mål. Å vinne en av klassikerne er høyt på lista. Det er en ordentlig god følelse, sier Kilde til NRK.

Kilde var kun raskest i de nederst partiene, men jevn kjøring hele veien ga en solid grunnmur for seier. NRKs kommentator Thomas Lerdahl mener Kilde leverte et formidabelt renn.

– Han er egentlig bare raskest mellom to punkter i dag, utover det pusler han det sammen, og i sum er det ingen som er raskere i Wengen, sa kommentator Thomas Lerdahl på NRKs sending.

– Han gjennomfører et løp uten feil i dag. Den skal bli vanskelig å slå, sa ekspert Lars Elton Myhre.

– Det var nesten et plettfritt løp. Jeg hadde et par sånne smårusk, men ellers føltes det vanvittig bra, sier Kilde selv.

Switzerland Alpine Skiing World Cup

SEIER: Aleksander Aamodt Kilde kunne juble for nok en seier.

Foto: Luciano Bisi / AP

Slo tilbake

Kilde kunne torsdag vunnet sitt fjerde super-G-renn på rad, men sveitsiske Marco Odermatt tok fra han den muligheten. Også fredag så det ut som at sveitseren kunne slå Kilde, men han endte til slutt 19 hundredeler bak.

– Det er alltid nervepirrende, det er helt vanvittig. Hundredelsløp fra topp til bånn. Jeg vet at han er god i bånn, da dunket hjertet godt, sier Kilde.

Norske løpere har tidligere slitt i utfortraseen i Wengen. Kun Lasse Kjus (1999) og Aksel Lund Svindal (2016) har gått til topp i den sveitsiske alpelandsbyen.

Kilde har derimot sansen for traseen.

FIS Alpine Ski World Cup - Men's Downhill

TRIVES: Aleksander Aamodt Kilde liker løypa i Wengen.

Foto: DENIS BALIBOUSE / Reuters

– Jeg har alltid likt Wengen, og jeg klarer å finne en god flyt. Jeg har sett jeg kan vinne her før, og i dag tenkte jeg at jeg måtte gi det ordentlig sjanse. Det klarte jeg, sier han.

Fredagens utforrennet skulle egentlig gått i Bormio i romjula og var dermed ikke det tradisjonelle rennet i Wengen. Fredag var løypa forkortet og på til sammen 2950 meter.

Lørdag skal derimot hele den 4,25 kilometer lange Lauberhorn-traseen, den lengste i utforsirkuset, kjøres. Dermed kan det bli mer norsk jubel i Sveits denne helgen.

– Det er bare å gjøre seg klar for i morgen. Jeg blir sliten nok på 1.40, og så skal vi kjøre et minutt til. Det gleder jeg meg til, merker jeg, sier Kilde.

Kilde var ikke den eneste nordmannen med utforsuksess fredag. I Hafjell ble nemlig Jesper Saltvik Pedersen verdensmester i VM i snøsport for parautøvere. Les mer om det her:

Nærmer seg OL

Etter lørdagens renn venter to utforrenn i Kitzbühel før OL, der Kilde er storfavoritt i fartsdisiplinene, står for tur.

Kilde har hatt en strålende sesong til nå og sto med seier i fem av de åtte siste fartsrennene. Han leder super-G-cupen og holder 2.-plassen i totalcupen bak suverene Odermatt.

– Den følelsen når du kjører og det bare flyter. Den har jeg hatt noen ganger i år, og den håper jeg aldri gir seg, sier Kilde.

– Det lover så fryktelig godt for det som kommer. Kilde er i en forrykende form, sa Lerdahl.

Omdiskutert start

Kilde var eneste nordmann på start fordi Adrian Smiseth Sejersted valgte å stå over fredagens renn.

– Adrian tar ned totalbelastningen til OL, så derfor kjører han ikke i dag. Mest sannsynlig stiller han til start i morgen, sa barmarkstrener Bjørn Fosse til NRK før rennet.

Starten i Wengen ble utsatt ned nesten 15 minutter etter at den første prøvekjøreren kjørte ut og måtte hentes av helikopter.

FIS Alpine Ski World Cup - Men's Downhill

OMDISKUTERT: Vincent Kriechmayr fikk kjøre i Wengen.

Foto: LEONHARD FOEGER / Reuters

Det har gjennom uka vært store spørsmål om Vincent Kriechmayr skulle få starte rennet. På grunn av koronasmitte i det østerrikske laget fikk han ikke delta i noen av de offisielle prøveomgangene, som utøverne normalt må gjennomføre for å delta i selve rennet.

Arrangøren valgte derimot å gjøre et unntak for Kriechmayr, som fikk sin egen prøveomgang like før start av fredagens renn. Han valgte derimot å hoppe ut av løypa helt fra start, men siden han brøt startporten, ble han registrert med en gjennomført treningsomgang.

I rennet gikk det derimot ikke veldig bra for Kriechmayr, som endte på 12.-plass.

Siste nytt

 • Iran klar for Qatar-VM

  Iran ble den 14. nasjonen, og den første fra Asia, til å kvalifisere seg til fotball-VM i Qatar etter å ha slått Irak 1-0 hjemme torsdag.

  Porto-spissen Mehdi Taremi ble den store helten da han i det 48. minuttet sendte Iran til sitt sjette VM-sluttspill, foran 10.000 tilskuere på Azadi stadion i Teheran. Med torsdagens 1-0-seier over Irak, har iranerne etter sju kamper tatt 19 av 21 mulige poeng i kvalifiseringen.

  Ifølge nyhetsbyrået AP var 2000 av de 10.000 fremmøtte på tribunen kvinner. Det var første gang på 2,5 år at kvinner fikk gå på fotballkamp med herrelandslaget. VM-kvalifiseringskampen mot Kambodsja i oktober 2019, var det første gang siden 1981 at kvinner i Iran fikk rett til å kjøpe billetter til en fotballkamp. (NTB)

  WCUP Iran Iraq
  Foto: Vahid Salemi / AP
 • Holund: – Ingen kan føle seg trygge

  Hans Christer Holund sier det var trist å få beskjeden om at lagkamerat Simen Hegstad Krüger er koronasmittet.

  – Det er fryktelig trist. Veldig mye hardt arbeid som ligger bak det å komme til OL, så det går i vasken, og det er veldig trist for Simen. Helt forferdelig, sier Holund til NRK.

  Han har likevel tro på at Krüger kan rekke femmila i OL 19. mars.

  – Det kommer helt an hvor sjuk han blir. Med lite virus i kroppen blir man ikke veldig sjuk, og da tror jeg han blir klar for femmila, sier han.

  Holund sier smittesituasjonen er et stort nederlag for hele laget.

  – Det er en fryktelig kjedelig situasjon. Så får vi bare håpe det ikke er flere som tester positivt de neste dagene, sier Holund.

  – Vi må vente å se, tror ingen kan føle seg trygge enn så lenge, avslutter han.

  Menn Elite Allround på pressetreff
  Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal