Hopp til innhold

Kilde har fått kallenavnet «Hulken»: – Han er et beist

Aleksander Aamodt Kilde (24) er overlegen i alpinistenes fysiske tester. Han er så sterk at å finne bindinger som tåler kreftene hans, er en utfordring.

Aleksander Aamodt Kilde

STERK: Aleksander Aamodt Kilde har en styrke som av og til kan være vanskelig å kontrollere, men som også kan gi ham VM-medalje.

Foto: HERBERT NEUBAUER / AFP

Man så det flere ganger forrige sesong: Aleksander Aamodt Kilde mistet den ene skien mens han suste nedover løypa i over 100 kilometer i timen. Bindingen tålte rett og slett ikke kreftene til fartsspesialisten.

Han har en fysikk man sjelden har sett maken til i norsk alpint.

– Jeg har fått litt på meg at jeg er «Hulken» da, forteller Kilde og flirer.

– Man må jo være litt gal for å drive med denne idretten, så det hører jo ganske bra hjemme sånn sett, fortsetter han.

– Den sterkeste og mest fullkomne

24-åringen veier 90 kilo og tar enkelt over 200 kilo i knebøy. Han knuser gamle rekorder i alpinistenes kjente «ironmantest» og imponerer i spenst og utenholdenhet.

– Vi trener mye på Olympiatoppen, og min subjektive mening, er han han er den sterkeste og mest fullkomne atleten vi har i Norge. Han er råsterk, komplett og har få svakheter, skryter landslagets fysiske trener, Lars Mæland.

– Han er et beist, uttaler Aksel Lund Svindal.

– Han har en rå styrke, og i tillegg er han rå i hodet, sier Kjetil Jansrud.

Styrken et handicap

Kilde fikk sitt store gjennombrudd i fjor, med to verdenscupseire og han vant super-G-kula. Forventninger til ham i VM i St. Moritz er derfor store. Da må den enorme kraften kontrolleres.

SKI-WORLD-MEN-SUPERG

STOR SESONG: Kilde vant super-G-cupen sammenlagt forrige sesong.

Foto: FABRICE COFFRINI / Afp

– Jeg har en tendens til å bli litt for eksplosiv. Det blir hardt mot hardt i stedet for å følge løypa, som ikke er så gunstig i utfor. I terreng skal man jo gjerne prøve å være litt kattemyk, og det å være «Hulken» da, funker dårlig noen ganger, forklarer han.

– Så styrken kan bli ditt handicap?

– Ja, for man skal ha minst mulig friksjon når man suser ned fjellet. Jo mer trykk, jo mindre fart. Å klare å beherske styrken min og jobbe med naturkreftene er noe jeg arbeider ganske mye med, for det blir fort umulig.

Nye bindinger

Som barn var han innom turn, bandy, hockey og fotball, før valget til slutt falt på alpint. Fra 15-årsalderen satset han for fullt.

– Også da jeg var mindre hadde jeg ork og energi til å gjøre mye, forteller Kilde.

Men styrken gjør ham også skadeutsatt, og et «jumpers knee» må holdes i sjakk. Men Kilde har ingen planer om å gi opp.

– Jeg føler jeg er tidlig i karrieren fortsatt. Ledd, rygg og knær sier vel stopp til slutt, men fysikken skal holdes oppe lenge.

Og problemet med bindingen er løst. Den er nå dobbelt så sterk - for å tåle «hulken» fra Norge.

Aleksander Aamodt Kilde mister den ene skia i fart, men klarer å holde balansen og unngå fall på én ski. Rennet er likevel over for Kilde.

Aleksander Aamodt Kilde mister den ene skien under utforrennet i Santa Catarina i februar i fjor. Fysikken er en av grunnene til at han klarer å holde seg på beina.

 • Hele møtet med Aleksander Aamodt Kilde ble vist i Sportsrevyen søndag. Se innslaget her.

Sportsnyheter

Jakob Ingebrigtsen smadret bestenotering: – Et av de mest ekstreme løpene han har gjort

Med et superløp knuste Jakob Ingebrigtsen den tidligere bestenoteringen i verden på to engelske mil.

Siste nytt

 • Djokovic klar for finale etter skadedrama

  Novak Djokovic er klar for finalen i Roland Garros etter å ha slått verdensener Carlos Alcaraz 3-6, 7-5, 1-6, 1-6.

  Spanjolen måtte flere ganger få medisinsk behandling i det tredje settet og det var lenge usikkert om Alcaraz kunne gjennomføre kampen.

  Han holdt seg flere ganger til leggen og så ut til å få krampe. Spanjolen fikk også behandling av låret.

  – Jeg kan ikke spille som dette, sa Alcaraz etter det andre gamet i det tredje settet.

  Publikum likte dårlig at Alcaraz var ute på banen igjen etter bare noen minutter med behandling og buet på verdenseneren. Det tok litt tid før dommeren fikk roet publikum og kampen kunne fortsette.

  Etter det tredje settet gikk spanjolen i garderoben og brukte god tid, men da han til syvende og sist kom ut ble han møtt med jubel fra publikum.

  I det fjerde settet hadde ikke Alcaraz mye å stille opp med og Djokovic surfet inn til finale der han kan møte Casper Ruud. Nordmannen møter Alexander Zverev senere fredag kveld.

  France Tennis French Open
  Foto: Thibault Camus / AP
 • Inter-trener om Haaland: – Vi har planlagt noe

  Erling Braut Haaland er blant spillerne Inter må stoppe lørdag, hvis de skal vinne finalen i Mesterligaen. Ifølge Inter-trener Simone Inzaghi er det italienske laget godt forberedt på hva som kommer.

  – Vi vet hvor sterk Haaland er. Vi har planlagt noe for å holde ham i ro, selv om hele Inter må være god til å begrense ham og hele laget deres. De forsvarer seg bra, de angriper bra. Vi skal forsøke å spille vår fotball, sier Inzaghi på en pressekonferanse fredag.

  Champions League - Final - Manchester City Media Day
  Foto: JASON CAIRNDUFF / Reuters
 • Uno-X-duo klatret i sammendraget

  Det norske profflaget Uno-X kom seg ikke med i bruddet på den sjette etappen i Critérium du Dauphiné. Dermed startet de en lengre jakt på bruddet, men til slutt var det de tre bruddrytterne Georg Zimmermann, Mathieu Burgaudeau og Jonathan Castroviejo som gjorde opp om seieren.

  Av dem var Zimmermann sterkest, mens en gruppe på 19 ryttere fulgte bak de tre. Der satt både Tobias Halland Johannessen og Torstein Træen og de to Uno-X-rytterne klatret henholdsvis to og tre plasser i sammendraget, til 10. og 13. plass.

  Johannessen ble også nummer ti i rittet i fjor. Da vant han også ungdomstrøya i rittet. Før de siste to etappene er han to sekunder bak Mikkel Bjerg i ungdomskonkurransen.

  Det er en annen danske, Jonas Vingegaard, som leder sammenlagt etter seks av åtte etapper.

  Tobias Halland Johannessen
  Foto: Marit Hommedal / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
NRK forklarer: Rasismeskandalen i Spania 02:41
Neste