Man så det flere ganger forrige sesong: Aleksander Aamodt Kilde mistet den ene skien mens han suste nedover løypa i over 100 kilometer i timen. Bindingen tålte rett og slett ikke kreftene til fartsspesialisten.
Han har en fysikk man sjelden har sett maken til i norsk alpint.
– Jeg har fått litt på meg at jeg er «Hulken» da, forteller Kilde og flirer.
– Man må jo være litt gal for å drive med denne idretten, så det hører jo ganske bra hjemme sånn sett, fortsetter han.
– Den sterkeste og mest fullkomne
24-åringen veier 90 kilo og tar enkelt over 200 kilo i knebøy. Han knuser gamle rekorder i alpinistenes kjente «ironmantest» og imponerer i spenst og utenholdenhet.
– Vi trener mye på Olympiatoppen, og min subjektive mening, er han han er den sterkeste og mest fullkomne atleten vi har i Norge. Han er råsterk, komplett og har få svakheter, skryter landslagets fysiske trener, Lars Mæland.
– Han er et beist, uttaler Aksel Lund Svindal.
– Han har en rå styrke, og i tillegg er han rå i hodet, sier Kjetil Jansrud.
Styrken et handicap
Kilde fikk sitt store gjennombrudd i fjor, med to verdenscupseire og han vant super-G-kula. Forventninger til ham i VM i St. Moritz er derfor store. Da må den enorme kraften kontrolleres.
STOR SESONG: Kilde vant super-G-cupen sammenlagt forrige sesong.
Foto: FABRICE COFFRINI / Afp– Jeg har en tendens til å bli litt for eksplosiv. Det blir hardt mot hardt i stedet for å følge løypa, som ikke er så gunstig i utfor. I terreng skal man jo gjerne prøve å være litt kattemyk, og det å være «Hulken» da, funker dårlig noen ganger, forklarer han.
– Så styrken kan bli ditt handicap?
– Ja, for man skal ha minst mulig friksjon når man suser ned fjellet. Jo mer trykk, jo mindre fart. Å klare å beherske styrken min og jobbe med naturkreftene er noe jeg arbeider ganske mye med, for det blir fort umulig.
Nye bindinger
Som barn var han innom turn, bandy, hockey og fotball, før valget til slutt falt på alpint. Fra 15-årsalderen satset han for fullt.
– Også da jeg var mindre hadde jeg ork og energi til å gjøre mye, forteller Kilde.
Men styrken gjør ham også skadeutsatt, og et «jumpers knee» må holdes i sjakk. Men Kilde har ingen planer om å gi opp.
– Jeg føler jeg er tidlig i karrieren fortsatt. Ledd, rygg og knær sier vel stopp til slutt, men fysikken skal holdes oppe lenge.
Og problemet med bindingen er løst. Den er nå dobbelt så sterk - for å tåle «hulken» fra Norge.
Aleksander Aamodt Kilde mister den ene skien under utforrennet i Santa Catarina i februar i fjor. Fysikken er en av grunnene til at han klarer å holde seg på beina.
- Hele møtet med Aleksander Aamodt Kilde ble vist i Sportsrevyen søndag. Se innslaget her.