Hopp til innhold

Kickbokser om hjelmdebatten: – Jeg var rett og slett ikke villig til å bokse uten

Regjeringen vil tillate boksing uten hjelm. Kickbokser Andreas Lødrup mener det er viktig å ha et klart skille mellom amatør- og proffboksing.

KICKBOKSING VM-KAMP KICKBOKSING

Tidligere kickbokser Andreas Lødrup mener boksernes sikkerhet kommer i andre rekke.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

brækhus

Cecilia Brækhus vil gjerne bokse i Norge, men ikke med hjelm.

Foto: Grøtt, Vegard / NTB scanpix

Det internasjonale bokseforbundet (AIBA) nekter norske amatørboksere å bruke hjelm. I en ytring på NRK.no skriver lege og verdensmester Andreas Lødrup at utøvernes sikkerhet neglisjeres.

– Det er andre faktorer som gjør at AIBA vil fjerne hjelmen. Jeg tror de gjør det for å skape mer publisitet rundt sporten. Det er mye mer spennende å se boksing når man vet at knockouten henger i lufta.

27.mars ble Norges Bokseforbund utestengt av AIBA etter å ha fulgt norsk lov om hjelmpåbud under NM i Tønsberg fordi dette strider med AIBAs regelverk. AIBA krever at norske boksere fjerner hjelmen i klassen senior herrer.

Inntil videre er herreboksing for seniorer forbudt. Norske utøvere må nå bokse under nøytralt flagg utenfor Norges grenser.

Nå jobber Kulturdepartementet med å endre «knockoutloven», slik at det norske bokseforbundet kan etterkomme kravet fra AIBA.

– Det er bra, og nødvendig for norsk boksing. Men med alt jeg vet om skader i kampsport synes jeg det burde være AIBA som gjorde som Norge, ikke omvendt, mener Lødrup.

Tok ikke sjansen

Kickbokseren la opp i 2013 etter 15 år på landslaget. Han rakk å bli verdensmester både som proff- og amatør og har vunnet EM og en rekke NM-gull. Østfoldingen har gått over 100 kamper i fullkontaktkickboksing, alltid med hjelm. Som nyutdannet lege vet han hvilken risiko boksing innebærer.

– Jeg synes det er skremmende at man kan få hodeskader og satt derfor en grense for meg selv. Jeg var rett og slett ikke villig til å bokse uten hjelm fordi risikoen for skader er så stor.

Hjelm hjelper

Det er vanskelig å måle nøyaktig hvilken effekt hjelmbruk har, men nevrolog og nevrokirurg ved Rikshospitalet, Ingunn Rise Kirkeby, er klar på at hjelm er en viktig skadeforebygger.

– Ethvert slag eller spark mot hodet kan medføre akutt skade hos den som blir truffet og føre til kroniske skader på sikt. Hjelmen tar av noe av kraften fra slaget. Enhver regelendring som tenderer til å gjøre amatørboksing mer likt profesjonell boksing medfører økt skaderisiko. Et slag er nok til å være dødelig, sier hun.

I tillegg til legegjerningen sitter Kirkeby i «knockoutkomiteen». Hun tror AIBAs utestengelse av Norges Bokseforbund har vært avgjørende for å få fart på kulturdepartementets håndtering av saken.

– Det som er bra med departementets forslag er at de er klar over at lovendringene vil øke skaderisikoen for de som deltar. Jeg synes det er positivt at dette ikke legges skjul på.

– Bør få velge selv

I juni i fjor fikk den svenske bokseren Frida Wallberg hjerneblødning da hun ble slått knockout under en kamp. Svensken sliter fortsatt med hodepine og andre bivirkninger etter hendelsen. En annen tidligere svensk proffbokser, Sanna Neselius, har uttalt at hun ville bokset med hjelm hvis hun hadde hatt mulighet.

Selv om han nå har lagt opp, er Andreas Lødrup fortsatt aktiv i kickbokser-miljøet. I sin ytring skriver han at det er et dårlig signal at AIBA vil fjerne hjelmen i herreboksing.

– Det er den gruppen boksere som slår hardest. Jeg synes det er rart at de ikke fjerner hjelmen i kvinne- og juniorboksing også.

Lødrup mener det bør være opp til utøverne selv om de vil bruke hjelm eller ikke.

– Når man har forskjell i skade i skadeforekomst på proff og amatør synes jeg det er dumt å fjerne det skillet. Jeg er ikke motstander av proffboksing, men synes det er fint at folk kan velge hvilken risiko de vil utsette seg for.

Brækhus fornøyd

Kulturdepartementets lovforslag gir Cecilia Brækhus håp om at hun en dag kan bokse hjemme i Norge.

– Regjeringen skal virkelig ha honnør for at den nå ser ut til å ta dette valgløftet på alvor. Jeg føler jeg er litt nærmere drømmen om å få bokse på hjemmebane, sier Brækhus til NRK.

Men å bokse med hjelm, er hun lite interessert i.

– Nei, det synes jeg ikke er riktig. Proffboksing er proffboksing. Å skulle gå med hjelm og kalle det proffboksing synes jeg blir feil, sa Brækhus til NRK i fjor høst.

I tillegg til Brækhus har Norge flere andre proffer. En av disse er Alexander Ullenes Hagen. Han er positiv til Kulturdepartementets lovforslag.

– Jeg håper det skjer noe nå og at vi endelig kan bokse her hjemme i Norge. Jeg synes hjelmen er i veien fordi den hindrer sikten min og ser frem til å kunne bokse uten den.

Også idrettspresident Børre Rognlien er fornøyd med utsendelsen av kulturdepartementets lovforslag.

–Det er positivt for norsk boksing at det er bevegelse i saken.

Siste nytt

 • Tottenham-spiller utestengt for doping: – Gjorde en feil

  Tottenham-angriperen Chioma Ubogagu (29) straffes for brudd på dopingbestemmelsene. Hun holdes utenfor fotballen fram til oktober.

  Englands fotballforbund opplyste om dopingdommen torsdag. Utestengelsen er satt til ni måneder etter at det i oktober i fjor ble funnet spor av et forbudt steroid i Ubogagus urinprøve.

  Den engelske landslagsspissen fikk utskrevet to ulike medisiner i USA for å behandle sine akneproblemer (hudsykdom), skriver Tottenham i en uttalelse. Hun skal ikke ha visst at de var på idrettens dopingliste.

  – Jeg vil være tydelig på at medisinene ikke hadde noen prestasjonsfremmende effekt, men jeg gjorde en feil ved ikke å være forsiktig nok, sier Ubogagu.

 • Supporter tiltalt for overfall på Sheffield United-kapteinen

  En Nottingham Forest-supporter må i retten for å ha skallet ned Sheffield United-kaptein Billy Sharp i tirsdagens kamp i den engelske opprykkskvalifiseringen.

  Forest vant oppgjøret etter straffesparkkonkurranse, og supporterne feiret vilt og stormet banen. Sharp sto ved sidelinjen da han ble «løpt ned» og skallet til av en supporter. Morgenen etter opplyste politiet om at en mann var pågrepet og mistenkt.

  Torsdag er det klart at den 30 år gamle mannen er tiltalt og skal møte i retten i Nottingham senere samme dag, skriver Yorkshire Post. (NTB)

  Britain Soccer
  Foto: Zac Goodwin / AP
 • Solberg stiller med leiebil i VM-runde

  Sponsorer hjelper Oliver Solberg til start i Rally Portugal. 20-åringen skulle egentlig stå over årets fjerde VM-runde.

  Den svensknorske rallyprofilen fikk før sesongen beskjed fra Hyundai om å dele bil med spanjolen Daniel Sordo i den ypperste VM-klassen. Solberg kjørte de tre første rundene, mens stallkameraten tar over på portugisisk grus.

  Opprinnelig betød det kjørefri for Solberg, men tre av hans sponsorer har steppet inn og leid en Hyundai i20. Det gjør at han likevel kan delta de neste dagene.

  – Jeg er evig takknemlig overfor sponsorene mine som gir meg denne sjansen. I rally betyr erfaring med de forskjellige løpene svært mye, og nå sørger de for at jeg ikke går glipp av denne muligheten i Portugal, sier Solberg i en pressemelding. (NTB)

  Oliver Solberg
  Foto: VALERY HACHE / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 39 klipp
Sport
Spiller nå
Haalands karriere fra A til NÅ 03:44
Neste