Hopp til innhold

Kickbokser om hjelmdebatten: – Jeg var rett og slett ikke villig til å bokse uten

Regjeringen vil tillate boksing uten hjelm. Kickbokser Andreas Lødrup mener det er viktig å ha et klart skille mellom amatør- og proffboksing.

KICKBOKSING VM-KAMP KICKBOKSING

Tidligere kickbokser Andreas Lødrup mener boksernes sikkerhet kommer i andre rekke.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

brækhus

Cecilia Brækhus vil gjerne bokse i Norge, men ikke med hjelm.

Foto: Grøtt, Vegard / NTB scanpix

Det internasjonale bokseforbundet (AIBA) nekter norske amatørboksere å bruke hjelm. I en ytring på NRK.no skriver lege og verdensmester Andreas Lødrup at utøvernes sikkerhet neglisjeres.

– Det er andre faktorer som gjør at AIBA vil fjerne hjelmen. Jeg tror de gjør det for å skape mer publisitet rundt sporten. Det er mye mer spennende å se boksing når man vet at knockouten henger i lufta.

27.mars ble Norges Bokseforbund utestengt av AIBA etter å ha fulgt norsk lov om hjelmpåbud under NM i Tønsberg fordi dette strider med AIBAs regelverk. AIBA krever at norske boksere fjerner hjelmen i klassen senior herrer.

Inntil videre er herreboksing for seniorer forbudt. Norske utøvere må nå bokse under nøytralt flagg utenfor Norges grenser.

Nå jobber Kulturdepartementet med å endre «knockoutloven», slik at det norske bokseforbundet kan etterkomme kravet fra AIBA.

– Det er bra, og nødvendig for norsk boksing. Men med alt jeg vet om skader i kampsport synes jeg det burde være AIBA som gjorde som Norge, ikke omvendt, mener Lødrup.

Tok ikke sjansen

Kickbokseren la opp i 2013 etter 15 år på landslaget. Han rakk å bli verdensmester både som proff- og amatør og har vunnet EM og en rekke NM-gull. Østfoldingen har gått over 100 kamper i fullkontaktkickboksing, alltid med hjelm. Som nyutdannet lege vet han hvilken risiko boksing innebærer.

– Jeg synes det er skremmende at man kan få hodeskader og satt derfor en grense for meg selv. Jeg var rett og slett ikke villig til å bokse uten hjelm fordi risikoen for skader er så stor.

Hjelm hjelper

Det er vanskelig å måle nøyaktig hvilken effekt hjelmbruk har, men nevrolog og nevrokirurg ved Rikshospitalet, Ingunn Rise Kirkeby, er klar på at hjelm er en viktig skadeforebygger.

– Ethvert slag eller spark mot hodet kan medføre akutt skade hos den som blir truffet og føre til kroniske skader på sikt. Hjelmen tar av noe av kraften fra slaget. Enhver regelendring som tenderer til å gjøre amatørboksing mer likt profesjonell boksing medfører økt skaderisiko. Et slag er nok til å være dødelig, sier hun.

I tillegg til legegjerningen sitter Kirkeby i «knockoutkomiteen». Hun tror AIBAs utestengelse av Norges Bokseforbund har vært avgjørende for å få fart på kulturdepartementets håndtering av saken.

– Det som er bra med departementets forslag er at de er klar over at lovendringene vil øke skaderisikoen for de som deltar. Jeg synes det er positivt at dette ikke legges skjul på.

– Bør få velge selv

I juni i fjor fikk den svenske bokseren Frida Wallberg hjerneblødning da hun ble slått knockout under en kamp. Svensken sliter fortsatt med hodepine og andre bivirkninger etter hendelsen. En annen tidligere svensk proffbokser, Sanna Neselius, har uttalt at hun ville bokset med hjelm hvis hun hadde hatt mulighet.

Selv om han nå har lagt opp, er Andreas Lødrup fortsatt aktiv i kickbokser-miljøet. I sin ytring skriver han at det er et dårlig signal at AIBA vil fjerne hjelmen i herreboksing.

– Det er den gruppen boksere som slår hardest. Jeg synes det er rart at de ikke fjerner hjelmen i kvinne- og juniorboksing også.

Lødrup mener det bør være opp til utøverne selv om de vil bruke hjelm eller ikke.

– Når man har forskjell i skade i skadeforekomst på proff og amatør synes jeg det er dumt å fjerne det skillet. Jeg er ikke motstander av proffboksing, men synes det er fint at folk kan velge hvilken risiko de vil utsette seg for.

Brækhus fornøyd

Kulturdepartementets lovforslag gir Cecilia Brækhus håp om at hun en dag kan bokse hjemme i Norge.

– Regjeringen skal virkelig ha honnør for at den nå ser ut til å ta dette valgløftet på alvor. Jeg føler jeg er litt nærmere drømmen om å få bokse på hjemmebane, sier Brækhus til NRK.

Men å bokse med hjelm, er hun lite interessert i.

– Nei, det synes jeg ikke er riktig. Proffboksing er proffboksing. Å skulle gå med hjelm og kalle det proffboksing synes jeg blir feil, sa Brækhus til NRK i fjor høst.

I tillegg til Brækhus har Norge flere andre proffer. En av disse er Alexander Ullenes Hagen. Han er positiv til Kulturdepartementets lovforslag.

– Jeg håper det skjer noe nå og at vi endelig kan bokse her hjemme i Norge. Jeg synes hjelmen er i veien fordi den hindrer sikten min og ser frem til å kunne bokse uten den.

Også idrettspresident Børre Rognlien er fornøyd med utsendelsen av kulturdepartementets lovforslag.

–Det er positivt for norsk boksing at det er bevegelse i saken.

Siste nytt

  • Helseth og Kavlie rett til finale i ro-EM

    Thea Helseth og Inger Kavlie rodde Norges dobbeltsculler til heatseier og booket finaleplass på EMs første dag.

    Den nykomponerte duoen fikk tiden 6.51,81 og vant det andre heatet med over ett sekunds margin på Romania.

    Resultatet betyr at Helseth og Kavlie slipper å ro oppsamling og kan se fram mot søndagens A-finale i ungarske Szeged.

    Nylig var Helseth på pallen med Jenny Rørvik i verdenscupen, men i EM ble Rørvik byttet ut med Kavlie. Trioen kjemper om to plasser i båten i OL. (NTB)

    sq1_1fpr_pQ
    Foto: NTB
  • TV 2: Patrick Thoresen sier ja til å spille for Norge i ishockey-VM

    Det bekrefter hovedpersonen selv til TV 2.

    Thoresen sier han og landslagssjef Tobias Johansson har hatt tett kontakt den siste tiden.

    – Det har tent en liten glød i meg. Jeg kjente for to, tre år siden at jeg var ferdig med landslaget og at jeg hadde gjort mitt. Men nå har jeg har hatt en veldig god sesong i en alder av 40, og når landslagsledelsen ser noe i meg, og sier jeg kan bidra med noe både på og utenfor isen, så vekker det noen følelser jeg trodde var borte, sier han til TV 2..

    Thoresen ga seg på landslaget før VM i 2022, men har nå snudd.

    Patrick Thoresen
    Foto: Carina Johansen / NTB
  • Tenåring pågrepet etter terrormelding mot Paris-OL – ville dø som en martyr

    En 16 år gammel gutt har blitt arrestert i Frankrike etter at han skal ha planlagt en terrordåd under OL i Paris.

    Tenåringen skal ha fremmet et budskap i sosiale medier om at han ved hjelp av et selvmordsbelte ønsket å dø som en martyr under de olympiske lekene i Frankrike denne sommeren. Gutten skal ha truet med å sprenge seg selv i luften.

    16-åringen ble arrestert tirsdag som følge av terrormeldingen, ifølge AFP. Deretter skal det ha blitt iverksatt etterforskning av saken.

    Under en ransaking av foreldrenes hjem ble det oppdaget håndskrevne papirer der tenåringen hadde lovet troskap til den islamske staten, har en politikilde sagt til AFP. Den samme kilden har informert om at tenåringen skal ha innrømmet å ha planlagt en terrorhandling ved hjelp av pistol eller selvmordsbelte.

    Arbeidet med å fastslå tenåringens eksakte intensjoner pågår fortsatt. Frankrikes sikkerhetstjeneste (DGSI) gjennomfører en etterforskning.

    Frankrike er vertskap for de olympiske lekene i Paris fra 26. juli til 11. august. I mars hevet regjeringen beredskapsnivået til det høyeste nivået.

    (©NTB)

    BFo3Dgwqg8I
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal