NRK Meny
Normal

Kickbokser om hjelmdebatten: – Jeg var rett og slett ikke villig til å bokse uten

Regjeringen vil tillate boksing uten hjelm. Kickbokser Andreas Lødrup mener det er viktig å ha et klart skille mellom amatør- og proffboksing.

KICKBOKSING VM-KAMP KICKBOKSING

Tidligere kickbokser Andreas Lødrup mener boksernes sikkerhet kommer i andre rekke.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

brækhus

Cecilia Brækhus vil gjerne bokse i Norge, men ikke med hjelm.

Foto: Grøtt, Vegard / NTB scanpix

Det internasjonale bokseforbundet (AIBA) nekter norske amatørboksere å bruke hjelm. I en ytring på NRK.no skriver lege og verdensmester Andreas Lødrup at utøvernes sikkerhet neglisjeres.

– Det er andre faktorer som gjør at AIBA vil fjerne hjelmen. Jeg tror de gjør det for å skape mer publisitet rundt sporten. Det er mye mer spennende å se boksing når man vet at knockouten henger i lufta.

27.mars ble Norges Bokseforbund utestengt av AIBA etter å ha fulgt norsk lov om hjelmpåbud under NM i Tønsberg fordi dette strider med AIBAs regelverk. AIBA krever at norske boksere fjerner hjelmen i klassen senior herrer.

Inntil videre er herreboksing for seniorer forbudt. Norske utøvere må nå bokse under nøytralt flagg utenfor Norges grenser.

Nå jobber Kulturdepartementet med å endre «knockoutloven», slik at det norske bokseforbundet kan etterkomme kravet fra AIBA.

– Det er bra, og nødvendig for norsk boksing. Men med alt jeg vet om skader i kampsport synes jeg det burde være AIBA som gjorde som Norge, ikke omvendt, mener Lødrup.

Tok ikke sjansen

Kickbokseren la opp i 2013 etter 15 år på landslaget. Han rakk å bli verdensmester både som proff- og amatør og har vunnet EM og en rekke NM-gull. Østfoldingen har gått over 100 kamper i fullkontaktkickboksing, alltid med hjelm. Som nyutdannet lege vet han hvilken risiko boksing innebærer.

– Jeg synes det er skremmende at man kan få hodeskader og satt derfor en grense for meg selv. Jeg var rett og slett ikke villig til å bokse uten hjelm fordi risikoen for skader er så stor.

Hjelm hjelper

Det er vanskelig å måle nøyaktig hvilken effekt hjelmbruk har, men nevrolog og nevrokirurg ved Rikshospitalet, Ingunn Rise Kirkeby, er klar på at hjelm er en viktig skadeforebygger.

– Ethvert slag eller spark mot hodet kan medføre akutt skade hos den som blir truffet og føre til kroniske skader på sikt. Hjelmen tar av noe av kraften fra slaget. Enhver regelendring som tenderer til å gjøre amatørboksing mer likt profesjonell boksing medfører økt skaderisiko. Et slag er nok til å være dødelig, sier hun.

I tillegg til legegjerningen sitter Kirkeby i «knockoutkomiteen». Hun tror AIBAs utestengelse av Norges Bokseforbund har vært avgjørende for å få fart på kulturdepartementets håndtering av saken.

– Det som er bra med departementets forslag er at de er klar over at lovendringene vil øke skaderisikoen for de som deltar. Jeg synes det er positivt at dette ikke legges skjul på.

– Bør få velge selv

I juni i fjor fikk den svenske bokseren Frida Wallberg hjerneblødning da hun ble slått knockout under en kamp. Svensken sliter fortsatt med hodepine og andre bivirkninger etter hendelsen. En annen tidligere svensk proffbokser, Sanna Neselius, har uttalt at hun ville bokset med hjelm hvis hun hadde hatt mulighet.

Selv om han nå har lagt opp, er Andreas Lødrup fortsatt aktiv i kickbokser-miljøet. I sin ytring skriver han at det er et dårlig signal at AIBA vil fjerne hjelmen i herreboksing.

– Det er den gruppen boksere som slår hardest. Jeg synes det er rart at de ikke fjerner hjelmen i kvinne- og juniorboksing også.

Lødrup mener det bør være opp til utøverne selv om de vil bruke hjelm eller ikke.

– Når man har forskjell i skade i skadeforekomst på proff og amatør synes jeg det er dumt å fjerne det skillet. Jeg er ikke motstander av proffboksing, men synes det er fint at folk kan velge hvilken risiko de vil utsette seg for.

Brækhus fornøyd

Kulturdepartementets lovforslag gir Cecilia Brækhus håp om at hun en dag kan bokse hjemme i Norge.

– Regjeringen skal virkelig ha honnør for at den nå ser ut til å ta dette valgløftet på alvor. Jeg føler jeg er litt nærmere drømmen om å få bokse på hjemmebane, sier Brækhus til NRK.

Men å bokse med hjelm, er hun lite interessert i.

– Nei, det synes jeg ikke er riktig. Proffboksing er proffboksing. Å skulle gå med hjelm og kalle det proffboksing synes jeg blir feil, sa Brækhus til NRK i fjor høst.

I tillegg til Brækhus har Norge flere andre proffer. En av disse er Alexander Ullenes Hagen. Han er positiv til Kulturdepartementets lovforslag.

– Jeg håper det skjer noe nå og at vi endelig kan bokse her hjemme i Norge. Jeg synes hjelmen er i veien fordi den hindrer sikten min og ser frem til å kunne bokse uten den.

Også idrettspresident Børre Rognlien er fornøyd med utsendelsen av kulturdepartementets lovforslag.

–Det er positivt for norsk boksing at det er bevegelse i saken.

Siste nytt

 • 39-åring gjør keeper-comeback

  Tidligere landslagskeeper Tone Wølner (39) skal hjelpe et skadeutsatt Storhamar-lag i eliteserien i håndball.

  Hamar-klubben har bare hatt én målvakt tilgjengelig etter at Alma Hasanic Grizovic ble skadet. Nå styrkes den plassen med Wølner, som la opp i 2015.

  Tone Wølner
  Foto: Bøe, Torstein / NTB scanpix
 • Ny motstander for Anthony Joshua

  Neste lørdag skulle Anthony Joshua forsvare sin tungvektstittel i boksing mot bulgarske Kubrat Pulev.

  Nå har derimot Pulev trukket seg fra kampen som følge av en skade i skulderen.

  Pulevs erstatter er Carlos Takam. Franskmannen er rangert som nummer tre i verden på IBFs tungvektsliste, bak nettopp Pulev og Joshua.

  BOXING-HEAVYWEIGHT/JOSHUA-PULEV
  Foto: ANDREW COULDRIDGE / Reuters
 • Tiger Woods friskmeldt

  Etter å ha vært ute med en ryggskade siden februar tidligere i år er nå Tiger Woods endelig friskmeldt av legene.

  Når 41-åringen vil være tilbake på golfbanen er likevel uvisst, skriver ESPN.

  Tiger Woods Golf
  Foto: Kamran Jebreili / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal