Hopp til innhold

Kevin (20) kastet ut av landslaget: – Ikke forenlig med våre verdier

Den svenske snowboarderen Kevin Bäckström er kastet ut av landslaget på grunn av uakseptabel oppførsel på sosiale medier.

Kevin Beckstrom

Kevin Bäckströms aktivitet på sosiale medier, som her ved Instagram, ble for sterk for det svenske snowboardforbundet.

Foto: Simon Hastegard/Skjermdump Instagram

Det opplyser det svenske skiforbundet i en pressemelding.

– Kevin har i sosiale medier og i ulike uttalelser oppført seg på en måte som overhodet ikke er forenlige med våre verdier, sier snowboardernes sportssjef Olle Danielsson.

Bäckström har nemlig, via sin Instagram-konto, levert en jevn flyt av lettkledde jenter, ofte med initialene hans «K.B.» skrevet på kroppen.

– Jeg elsker kvinner

– Han har vist fram erobringer og gitt uttrykk for veldig kvinne-nedsettende tendenser, sier Danielsson til Expressen.

Dette til tross for at han de siste månedene skal ha vært i en rekke møter med landslagsledelsen om sin rolle som forbilde, etter at han i høst besøkte en strippeklubb.

Riise

Også John Arne Riise har fått oppleve hvor mye oppstyr man kan skape via sosiale medier. Han valgte til slutt å gi seg på Twitter.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Bäckström benekter ingenting, men synes det er kjedelig at han nå må klare seg utenfor landslagsvarmen. Han bedyrer at han ikke er noen kvinnehater.

– Jeg vil bare vel. Jeg har ingenting imot kvinner. Jeg har fått mange kommentarer om at jeg er en kvinnehater, men det er jeg slett ikke. Jeg elsker kvinner, sier han til Expressen.

– Har god oversikt over de norske

Nyheten ble tatt imot med forståelse i det norske snowboardforbundet.

– Det er en grei avgjørelse. Det handler om at Bäckström over lang tid ikke kommuniserer samme verdier som forbundet ønsker at man skal ha, sier kommunikasjons- og markedssjef Trude Alnæs til NRK.no.

Hun frykter ikke noe lignende i egne rekker, men avslører at de har kontroll over hva utøverne gjør på sosiale medier.

– Vi har god oversikt over hva som kommuniseres både via oss selv og våre kjørere på sosiale medier, sier hun.

Alnæs er ikke overrasket over at dette skjer i nettopp snowboard-miljøet, som hun mener har en spesielt ung målgruppe.

– Det fordrer at vi følger med i større grad enn andre. Våre utøvere har mange følgere på sosiale medier, og da er det viktig at de er bevisste på denne rollen, og bruker vanlig fornuft i forhold til hva de publiserer, sier Alnæs.

– Må tenke seg godt om

Svenske Bäckström er imidlertid langt fra den første idrettsutøveren som tråkker i sosiale medier-salaten.

For eksempel sluttet fotballspiller John Arne Riise å være aktiv på Twitter etter at han antydet at alle i Ålesund var «arrogante folk».

Meldingen ble naturligvis plukket opp i media, og skapte store overskrifter.

Espen Graff

Espen Graff forteller at sosiale medier ikke gir grunn til store bekymringer i skiforbundet.

Foto: Ã…serud, Lise / NTB scanpix

Manchester United-stjerna Rio Ferdinands Twitter-bruk fikk enda større konsekvenser. En sleivete kommentar om Chelsea-spiller Ashley Cole resulterte i en bot på 420 000 norske kroner.

– Det er viktig at kjente personer tenker seg godt om før de publiserer noe. En melding kan virke uskylding der og da, men likevel bli oppfattet helt annerledes av andre, sier kommunikasjonssjef i Norges Skiforbund, Espen Graff til NRK.no.

Ingen retningslinjer for skistjernene

Graff er for tiden sammen med langrennslandslaget i VM i Val di Fiemme, et mesterskap hvor trykket er stort mot alle utøverne.

Likevel har han ikke funnet det nødvendig med noen omfattende innføring i sosiale medier.

– Jeg har nevnt det for noen, men vi har ingen retningslinjer. Dette er ingen utfordring for oss i dag, sier han.

PS: Selv om Kevin Bäckström er satt ut av landslaget, kan han fortsatt være aktuell for konkurranser hvis han er sportslig kvalifisert.

Siste nytt

  • Xavi gjør helomvending – fortsetter som Barcelona-trener etter sesongen

    Xavi Hernández (44) har skiftet mening og forblir Barcelona-trener etter inneværende sesong. Tidligere i år valgte han egentlig å forlate jobben til sommeren.

    Nyheten ble offentliggjort under en pressekonferanse med Xavi og Barcelona-president Joan Laporta torsdag.

    Allerede onsdag kveld meldte spanske medier at Xavi ville fortsette som Barcelonas hovedtrener etter flere møter med ledelsen i klubben. De har lyktes med å overtale han til å fortsette i jobben ut kontraktsperioden.

    For et halvt år siden ble kontrakten forlenget til sommeren 2025. Han påtok seg treneransvaret for den katalanske klubben i november 2021. I fjor ledet han klubben til La Liga-tittelen.

    Det var i slutten av januar at Xavi bestemte seg for å slutte som Barcelona-trener etter inneværende sesong. Han forklarte at jobben var for slitsom i lengden.

    Xavi er blant de største spillerne Barcelona har fostret fram. 44-åringen fikk over 500 kamper for klubben mellom 1998 og 2015, og vant alt som kunne vinnes med Barcelona i løpet av den perioden.

    (©NTB)

    AC Milan v FC Barcelona - Preseason Friendly
    Foto: ETHAN MILLER / AFP
  • Tobias Foss på Ineos-laget i Giro d'Italia

    Tobias Foss (26) er blant åtte Ineos-ryttere som skal delta i årets Giro d'Italia.

    Det var ventet at Vingrom-mannen kom til å få plass på laget. Nylig viste han form i Tour de Alps, hvor han vant den første etappen.

    – Det hadde nok gått uansett, men denne seieren er nok spikeren i kista. Laget er riktignok ikke tatt ut ennå, sa Foss til NTB nylig etter triumfen på åpningsetappen i Nord-Italia.

    Giroen varer fra 4. til 26. mai. For tre år siden ble Foss nummer ni sammenlagt i Grand Tour-rittet.

    Hele laget til Ineos i Giro d'Italia: Thymen Arensman, Geraint Thomas, Filippo Ganna, Jhonatan Narváez, Magnus Sheffield, Ben Swift, Connor Swift og Foss. (NTB/NRK)

    Tobias Foss
    Foto: AFP
  • Landslagsspiller klar for finsk ishockey: – Enkelt valg

    Den norske landslagsspilleren Christian Kåsastul har skrevet under en kontrakt med den finske ishockeyklubben KooKoo.

    27-åringen bekrefter overgangen til TV 2.

    – Det var et enkelt valg. Jeg ville tilbake til Finland. Det er en topp liga i Europa. Det er fokus på struktur og det defensive spillet, og det passer meg godt, sier Christian Kåsastul til TV 2.

    FID276OpxVg
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal