Kenyansk OL-vinner i maraton med positiv dopingprøve

Jemima Sumgong, som tok OL-gull i maraton i Rio-OL, har testet positivt for bruk av EPO.

ATHLETICS-GBR-MARATHON

TESTET POSITIVT: Jemima Sumgong fra Kenya.

Foto: JUSTIN TALLIS / Afp

32-åringen ble den første kvinnen fra Kenya til å vinne et OL-gull i maraton. Hun er også regjerende vinner av London Maraton.

Rita Jeptoo

UTESTENGT: Rita Jeptoo, også fra Kenya, testet positivt i 2014.

Foto: Elise Amendola / Ap

Ifølge det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF) testet hun positivt i en test tatt utenfor konkurranse mens hun oppholdt seg i hjemlandet.

Bekrefter brudd på dopingreglementet

– Vi kan bekrefte at det er opprettet en sak for brudd på dopingreglementet mot Jemima Sumgong. Dette var et ledd i programmet ved å teste eliteløpere som er støttet av Abbott World Marathon Group utenfor konkurranse.

– IAAF vil ikke komme med ytterligere kommentarer før det er konkludert, heter det i en uttalelse.

32-åringen kommer nå ikke til å forsvare tittelen i London Maraton tittel 23. april, melder arrangørene fredag.

– Hun er for tiden utestengt fra konkurranse i påvente av B-testen og utfallet av etterforskningen. Hun vil derfor ikke forsvare tittelen som hun vant i fjor, heter det i en uttalelse fra arrangøren.

Sumpongs positive test fyrer opp under mistankene om at friidretten i Kenya er alt annet enn ren.

Sliter med dårlig rykte

Sumgongs tidligere treningskamerat, Rita Jeptoo, avga i 2014 positiv dopingprøve. Hun er ilagt fire års utestengelse for bruk av EPO.

Jeptoo ble regnet som verdens beste kvinnelige maratonløper og kunne blant annet se tilbake på to seirer i Chicago maraton og én i    Boston maraton .

Sist sommer hevdet den tyske TV-kanalen ARD og den britiske avisen Sunday Times at doping er hverdagsmat ved treningssenteret i Iten der de kenyanske toppidrettsutøverne trener.

Tidligere i år sa Sumgong at hun var positiv til et nytt tiltak for å bekjempe doping i Kenya.

Bakgrunn: Sjokkbilder i dopingdokumentar - her settes sprøytene

Siste nytt

 • Pubenes stengetid flytter storkamp

  Premier League-kampen mellom Liverpool og Arsenal kommende mandag er flyttet fram et kvarter. Grunnen er at britiske puber stenger klokken 22. Kampen fremskyndes fra 20.15 til 20 (lokal tid), slik at kampen skal være ferdig innen stengetid.

  APTOPIX Britain Soccer Premier League
  Foto: Paul Ellis / AP
 • Koronasmittet før Bodø/Glimt-møte

  AC Milan-spiller Léo Duarte har testet positivt for koronaviruset og er satt i isolasjon. Det melder klubben selv på sine nettsider. Resten av laget, trenerne og staben skal ha testet negativt.

  Torsdag skal Milan og Bodø/Glimt møtes på San Siro og spille om avansement i europaligakvalifiseringen. Den italienske klubben skriver at hele laget skal testes på nytt før kampen.

  AC Milan
  Foto: Miguel Medina / AFP
 • Haaland topp fem i Uefa-kåring

  Erling Braut Haaland er kåret til den femte beste spissen i Europa, i en kåring som Det europeiske fotballforbundet (Uefa) står bak.

  Ada Hegerberg er også stemt frem som den syvende beste på kvinnesiden, på tross av at hun har slitt med skade og ikke har spilt fotball siden januar.

  Det er 80 trenere fra klubbene som spilte gruppespill i mesterligaen og 55 utvalgte journalister som har stemt i kåringen.

  Bundesliga, Borussia Dortmund - Borussia Mönchengladbach
  Foto: Bernd Thissen/dpa / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal