NRK Meny
Normal

Kenyansk OL-vinner i maraton med positiv dopingprøve

Jemima Sumgong, som tok OL-gull i maraton i Rio-OL, har testet positivt for bruk av EPO.

ATHLETICS-GBR-MARATHON

TESTET POSITIVT: Jemima Sumgong fra Kenya.

Foto: JUSTIN TALLIS / Afp

32-åringen ble den første kvinnen fra Kenya til å vinne et OL-gull i maraton. Hun er også regjerende vinner av London Maraton.

Rita Jeptoo

UTESTENGT: Rita Jeptoo, også fra Kenya, testet positivt i 2014.

Foto: Elise Amendola / Ap

Ifølge det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF) testet hun positivt i en test tatt utenfor konkurranse mens hun oppholdt seg i hjemlandet.

Bekrefter brudd på dopingreglementet

– Vi kan bekrefte at det er opprettet en sak for brudd på dopingreglementet mot Jemima Sumgong. Dette var et ledd i programmet ved å teste eliteløpere som er støttet av Abbott World Marathon Group utenfor konkurranse.

– IAAF vil ikke komme med ytterligere kommentarer før det er konkludert, heter det i en uttalelse.

32-åringen kommer nå ikke til å forsvare tittelen i London Maraton tittel 23. april, melder arrangørene fredag.

– Hun er for tiden utestengt fra konkurranse i påvente av B-testen og utfallet av etterforskningen. Hun vil derfor ikke forsvare tittelen som hun vant i fjor, heter det i en uttalelse fra arrangøren.

Sumpongs positive test fyrer opp under mistankene om at friidretten i Kenya er alt annet enn ren.

Sliter med dårlig rykte

Sumgongs tidligere treningskamerat, Rita Jeptoo, avga i 2014 positiv dopingprøve. Hun er ilagt fire års utestengelse for bruk av EPO.

Jeptoo ble regnet som verdens beste kvinnelige maratonløper og kunne blant annet se tilbake på to seirer i Chicago maraton og én i    Boston maraton .

Sist sommer hevdet den tyske TV-kanalen ARD og den britiske avisen Sunday Times at doping er hverdagsmat ved treningssenteret i Iten der de kenyanske toppidrettsutøverne trener.

Tidligere i år sa Sumgong at hun var positiv til et nytt tiltak for å bekjempe doping i Kenya.

Bakgrunn: Sjokkbilder i dopingdokumentar - her settes sprøytene

Siste nytt

 • Sterk slutt sikret seier

  Spanske Omar Fraile sikret sin første etappeseier i Tour de France da han gikk til topps på den 14. etappen i årets utgave. På Belgias nasjonaldag så det lenge ut til at det skulle bli belgisk etappeseier, men Fraile ble for sterk opp monsterbakken.

  Tour de France
  Foto: Benoit Tessier / Reuters
 • Norges J19-lag til semifinale

  Norges J19-lag tok seg til semifinale i EM-sluttspillet med å ta sin annen seier i gruppespillet. Lørdag ble Frankrike slått 1-0. Sophie Haug scoret Norges eneste mål.

  UEFA European kvinner U-19
  Foto: Urs Flueeler/keystone / NTB scanpix
 • Semifinale for sandvolleyballgutta

  Anders Mol og Christian Sørum er klare for semifinale i EM etter 2-1 seieren mot den nederlandske duoen Varenhorst/Bouter. Det var deres femte strake seier i mesterskapet. Semifinalen spilles søndag, etterfulgt av en eventuell finale samme dag.

  Foto: Peter Schneider / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
X Games Minneapolis
X Games Minneapolis -- Menn BMX Dirt Finale | Menn Motorcross Best Whip Finale | Menn Motocross Best Trick Finale | Menn Skateboard Big Air Finale