NRK Meny
Normal

Kenyansk OL-medaljør: – Høres ut som alle jukser

Stjerneløper Wilson Kipsang mener den tyske dopingdokumentaren er altfor generaliserende.

Wilson Kipsang

MISFORNØYD: Wilson Kipsang, her etter New York maraton i 2014.

Foto: JEWEL SAMAD / Afp

– Kenyanske toppidrettsutøvere har gjennomført mange dopingtester de siste årene, og de er rene, sier Kipsang til nyhetsbyrået Reuters.

Kipsang tok OL-bronse i London i 2012 og er tidligere verdensrekordholder i maraton.

Denne uken trente han som normalt i den kenyanske byen Eldoret sammen med flere av Kenyas toppløpere, men det har vært umulig for dem å ikke få med seg dopingmistankene som nå kastes over landet.

– Det er påstander fra media og det er synd at de forsøker å skade sporten vår på denne måten. De får det til å høres ut som alle her jukser, sier Kipsang.

– Dette skader oss

Samtidig som han løper runde på runde på en løpebane dekket av jord, ruller en tysk dopingdokumentar nå over skjermene i store deler av verden.

Dokumentaren er laget for tyske ARD og viser blant annet bilder av at kenyanske utøvere får injisert det som angivelig er EPO i blodet.

Kenyanske løpere sprøyte

SJOKKBILDER: Her får en kenyansk løper EPO, ifølge bilder i den kenyanske dokumentaren.

Foto: Skjermdump / ARD

I data presentert av avisen Sunday Times kommer det dessuten frem at flere kenyanske blodprøver i perioden 2001 til 2012 har mistenkelig høye verdier.

– De (media, journ.anm.) snakker hele tiden om kenyanske løpere i flertall, ikke om enktelutøvere. Når de allmengjør funnene i så stor grad, skader det oss som er rene utøvere, sier tidligere vinner av London Marathon, Emmanuel Mutai, som også trener i Eldoret denne uka.

Mang tatt

Flere kenyanere har de siste årene avlagt positive dopingprøver. Mandag understreket NRKs friidrettsekspert Jann Post at det er et sted mellom 30 og 40 kenyanere som har avlagt positive prøver de to siste årene.

Men ifølge Kipsang er det ofte amatørløpere som blir tatt. Han tror derfor de mistenkelige blodprøvene som dokumentaren omtaler stammer fra amatører.

Han innrømmer likevel at Kenya har en vei å gå for å få bukt med dopingproblemet blant amatører.

– Jeg tror vi helt klart må skape en større bevissthet blant kenyanere rundt skadeomfanget av å bruke ulovlige stoffer. I dag tror jeg mange ikke er bevisste nok.

– Her håper jeg Det internasjonale antidopingbyrået (WADA) kommer på banen, i stedet for media, sier han.

Siste nytt

 • Fransk seier på 10. etappe

  Julian Alaphilippe gikk til topps på den 10. etappen i Tour de France. Franskmannen angrep på den nest siste stigningen, og sikret årets første franske seier. 26-åringen tok også over klatretrøyen. Det er hans første etappesier i Tour de France noensinne.

  Alaphillipe
  Foto: Philippe Lopez / AFP
 • Johansson slapp med skrekken

  Robert Johansson (28) slapp med skrekken då han fall på 126 meter under trening i polske Wisla tysdag.

  – Han er heldigvis ikkje skadd, berre skrubbsår på olbogen, seier landslagssjef Alexander Stöckl til NTB.

  RAW AIR finalen Vikersundbakken.
  Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Tour de France: 10. etappe
Sport i dag