Kenyaner sjokkerer: Løp maraton på to timer og 25 sekunder

Kenyanske Eliud Kipchoge (32) var lørdag bare 26 sekunder unna å bli verdens første til å løpe et maraton på under to timer.

Eliud Kipchoge

SE VIDEO AV LØPET: Eliud Kipchoge hadde hele tiden harer (fartsholdere) rundt seg i løypa og fikk drikke fra funksjonærer på motorsykkel. Dét er ikke i tråd med Det internasjonale friidrettsforbundets regelverk og derfor blir ikke tiden 2.00.25 godkjent som verdensrekord. Uansett: Tiden er meget imponerende.

– Dette er historie, sa han etter løpet.

Kenyaneren klokket inn på uhyre sterke to timer og 25 sekunder på Monza-banen i Italia. Det vil si at han løp hver kilometer på to minutter og 51 sekunder.

Her er et klipp fra løpet delt på sosiale medier:

Laster Twitter-innhold

Tiden var godt under den gjeldende verdensrekorden på 2.02.57 tilhørende landsmannen Dennis Kimetto.

I snitt løp Kipchoge i 21 km/t.

– Det er helt ellevilt fort. Det er vanskelig å forstå hvor fort det er. Det er bare å gå opp på tredemølla hjemme og sette den på 21, da vil man oppdage hvor fort det er å løpe i den farten i 42,195 kilometere, sier NRKs friidrettskommentator Jann Post.

Men lørdagens løp, der alt var lagt til rette for å bryte drømmegrensen på to timer, teller ikke som offisiell verdensrekord. Årsaken er at løpet ikke var i tråd med Det internasjonale friidrettsforbundets (IAAF) regelverk.

 Eliud Kipchoge

SJU MÅNEDER: Eliud Kipchoge hadde forberedt seg til lørdagens løp i sju måneder. Her er han like etter målgang.

Foto: ALESSANDRO GAROFALO / Reuters
Eliud Kipchoge

NESTEN: Eliud Kipchoge like etter målgang. Han var 26 sekunder unna å bryte den magiske totimersgrensen på et maraton.

Foto: Alessandro Garofalo / Reuters

Fartsholdere

Flere fartsholdere ble blant annet sendt ut i løypa underveis, og Kipchoge mottok drikke fra funksjonærer på motorsykkel.

Kipchoge, som skal ha fått flere millioner for å bli med på løpet, var uansett fornøyd etterpå.

– Jeg er glad for å ha løpt et maraton på to timer.

– Hele tiden tenkte jeg på totimersgrensen, men den siste kilometerne gikk for sakte. Denne reisen har uansett vært god, det har vært sju måneder med dedikasjon, sier han.

Bak forsøket på å bryte totimersgrensen står utstyrsgiganten Nike, som i tre år har planlagt prosjekt. Alt fra temperatur, tidspunkt på året og ikke minst egnet arena er blitt nøye planlagt for stuntet.

Det var ikke tilfeldig at løpet gikk på den paddeflate Formel-1-banen i Italia.

– Det viktigste for å ta totimersgrensa er at løypa er helt flat og at den ikke har vesentlige retningsforandringer, sier tidligere OL-vinner og NRK-ekspert Vebjørn Rodal.

I et vanlig maraton er det ofte flere og krappere svinger enn Kipchoge måtte gjennom lørdag.

Laster Twitter-innhold
Eliud Kipchoge

HARER: Alt var lagt til rette for at kenyanske Eliud Kipchoge skulle bryte totimersgrensen lørdag. Hele tiden så han en klokke med tiden foran seg på taket av en bil, mens det skal ha vært 18 harer som byttet på å dra kenyaneren.

Foto: Luca Bruno / AP

– Mulig i vanlig maraton også

Kipchoge passerte halvmaraton på 59.54, og holdt tempo til å bryte totimersgrensen i omlag 35 kilometer.

Selv om han ikke fulgte de offisielle reglene til punkt og prikke, mener Post lørdagens prestasjon er en milepæl for løping.

– Maratonløpere må nå begynne å tenke nytt. Kipchoge har bevist at det er mulig å løpe under to timer, noe få eksperter trodde på. Jeg føler det er et skifte for en hel løpeverden, sier Post som selv er en ivrig maratonløper med en personlig rekord på 2.33.32.

 Eliud Kipchoge

I RØDT: Eliud Kipchoge dro aldri feltet under forsøket. Her ligger han sist i rød drakt.

Foto: Alessandro Garofalo / Reuters

I 1908 løp iren Johnny Hayes den første moderne maraton på 2.55.15. Siden da er rekorden presset ned vel 52 minutter, og det tilbakevennende spørsmålet har hele tiden vært: Kan et menneske løpe under to timer?

For at det skal telle offisielt må fartsholderne, harene, starte likt med løperen. Under forsøket lørdag skal det ha vært 18 harer som byttet på å ta pauser underveis for så å komme inn igjen i løpet når andre hvilte.

– Men nå skjønner man at det er mulig å løp under to timer i et normalt maraton også, med en hare som starter samtitid og gir seg underveis. Dette løpet beviser det, sier Post.

Kipchoges bestenotering på maraton var fra før 2.03.05. Den stammet fra fjorårets London maraton. Den blir fortsatt stående som hans offisielle bestenotering, men nå har han bevist at den magiske to-timersgrensen ikke er altfor langt unna.

Siste nytt

 • Fortsatt koronafast i Alaska

  Thomas Wærner gikk til topps i verdens lengste hundesledeløp Iditarod 18. mars. Turen hjem blir mye mer omfattende og vanskelig enn han hadde sett for seg.

  Det som normalt blir gjort er at en person flyr til Alaska med fire hunder av gangen, ettersom det er maksimalt av hva ham får med seg på en flytur. Da de dro til Alaska var det fire forskjellige personer som fløy over med fire hunder hver på forskjellige dager. Nå er det to personer og 16 hunder igjen i Alaska.

  Thomas Wærner på vei inn til sjekkpunktet Unalakleet
  Foto: Loren Holmes / Loren Holmes
 • Bergen åpner idrettsanleggene

  Fire dager etter at Helsedirektoratet åpnet opp for organisert trening på idrettsanlegg, velger Bergen kommune å gjøre det samme.

  Onsdag åpnet Helsedirektoratet for at det igjen kan drives organisert trening, men innenfor de strenge smittevernrådene helsemyndighetene har gitt.

  Likevel valgte Bergen kommune å vente med å åpne opp for trening i små grupper for å få klarhet i hva direktoratet mente.

  Søndag åpnet kommunen utendørsanleggene for organisert trening. Det innebærer at den tildelte treningstiden igjen kan brukes av idrettslagene.

  Stengt fotballbane korona Møvig skole Kristiansand
  Foto: Thomas Sommerset / NRK
 • Hardt ut mot Premier League-toppene

  Wayne Rooney mener at Premier League kommer til å henge ut spillere etter diskusjonen rundt lønnskutt i kjølvannet av korona-pandemien.

  – Hvorfor er spillerne plutselig de store stygge ulvene? Premier Leagues offentliggjøring av deres ønske (om lønnskutt) legger bare mer press på spillerne og setter dem etter min mening i en umulig situasjon, skriver Rooney i sin spalte i avisen Sunday Times.

  Spillerforeningen ble bedt om å godta lønnskutt på 30 prosent, og nå skal det diskuteres videre mellom spillere og enkelte klubber. Det ventes å bli vanskelige samtaler som vil pågå inn i neste uke.

  Premier League har ikke rett til å beslutte lønnskutt for hele ligaen, og spillerne må gå med på det om det skal gjennomføres.

  Wayne Rooney og Odion Ighalo
  Foto: Rui Vieira / Rui Vieira

Sendeplan

Kl. Program Kanal