Hopp til innhold

Kenyaner sjokkerer: Løp maraton på to timer og 25 sekunder

Kenyanske Eliud Kipchoge (32) var lørdag bare 26 sekunder unna å bli verdens første til å løpe et maraton på under to timer.

Eliud Kipchoge

SE VIDEO AV LØPET: Eliud Kipchoge hadde hele tiden harer (fartsholdere) rundt seg i løypa og fikk drikke fra funksjonærer på motorsykkel. Dét er ikke i tråd med Det internasjonale friidrettsforbundets regelverk og derfor blir ikke tiden 2.00.25 godkjent som verdensrekord. Uansett: Tiden er meget imponerende.

– Dette er historie, sa han etter løpet.

Kenyaneren klokket inn på uhyre sterke to timer og 25 sekunder på Monza-banen i Italia. Det vil si at han løp hver kilometer på to minutter og 51 sekunder.

Her er et klipp fra løpet delt på sosiale medier:

Laster Twitter-innhold

Tiden var godt under den gjeldende verdensrekorden på 2.02.57 tilhørende landsmannen Dennis Kimetto.

I snitt løp Kipchoge i 21 km/t.

– Det er helt ellevilt fort. Det er vanskelig å forstå hvor fort det er. Det er bare å gå opp på tredemølla hjemme og sette den på 21, da vil man oppdage hvor fort det er å løpe i den farten i 42,195 kilometere, sier NRKs friidrettskommentator Jann Post.

Men lørdagens løp, der alt var lagt til rette for å bryte drømmegrensen på to timer, teller ikke som offisiell verdensrekord. Årsaken er at løpet ikke var i tråd med Det internasjonale friidrettsforbundets (IAAF) regelverk.

 Eliud Kipchoge

SJU MÅNEDER: Eliud Kipchoge hadde forberedt seg til lørdagens løp i sju måneder. Her er han like etter målgang.

Foto: ALESSANDRO GAROFALO / Reuters
Eliud Kipchoge

NESTEN: Eliud Kipchoge like etter målgang. Han var 26 sekunder unna å bryte den magiske totimersgrensen på et maraton.

Foto: Alessandro Garofalo / Reuters

Fartsholdere

Flere fartsholdere ble blant annet sendt ut i løypa underveis, og Kipchoge mottok drikke fra funksjonærer på motorsykkel.

Kipchoge, som skal ha fått flere millioner for å bli med på løpet, var uansett fornøyd etterpå.

– Jeg er glad for å ha løpt et maraton på to timer.

– Hele tiden tenkte jeg på totimersgrensen, men den siste kilometerne gikk for sakte. Denne reisen har uansett vært god, det har vært sju måneder med dedikasjon, sier han.

Bak forsøket på å bryte totimersgrensen står utstyrsgiganten Nike, som i tre år har planlagt prosjekt. Alt fra temperatur, tidspunkt på året og ikke minst egnet arena er blitt nøye planlagt for stuntet.

Det var ikke tilfeldig at løpet gikk på den paddeflate Formel-1-banen i Italia.

– Det viktigste for å ta totimersgrensa er at løypa er helt flat og at den ikke har vesentlige retningsforandringer, sier tidligere OL-vinner og NRK-ekspert Vebjørn Rodal.

I et vanlig maraton er det ofte flere og krappere svinger enn Kipchoge måtte gjennom lørdag.

Laster Twitter-innhold
Eliud Kipchoge

HARER: Alt var lagt til rette for at kenyanske Eliud Kipchoge skulle bryte totimersgrensen lørdag. Hele tiden så han en klokke med tiden foran seg på taket av en bil, mens det skal ha vært 18 harer som byttet på å dra kenyaneren.

Foto: Luca Bruno / AP

– Mulig i vanlig maraton også

Kipchoge passerte halvmaraton på 59.54, og holdt tempo til å bryte totimersgrensen i omlag 35 kilometer.

Selv om han ikke fulgte de offisielle reglene til punkt og prikke, mener Post lørdagens prestasjon er en milepæl for løping.

– Maratonløpere må nå begynne å tenke nytt. Kipchoge har bevist at det er mulig å løpe under to timer, noe få eksperter trodde på. Jeg føler det er et skifte for en hel løpeverden, sier Post som selv er en ivrig maratonløper med en personlig rekord på 2.33.32.

 Eliud Kipchoge

I RØDT: Eliud Kipchoge dro aldri feltet under forsøket. Her ligger han sist i rød drakt.

Foto: Alessandro Garofalo / Reuters

I 1908 løp iren Johnny Hayes den første moderne maraton på 2.55.15. Siden da er rekorden presset ned vel 52 minutter, og det tilbakevennende spørsmålet har hele tiden vært: Kan et menneske løpe under to timer?

For at det skal telle offisielt må fartsholderne, harene, starte likt med løperen. Under forsøket lørdag skal det ha vært 18 harer som byttet på å ta pauser underveis for så å komme inn igjen i løpet når andre hvilte.

– Men nå skjønner man at det er mulig å løp under to timer i et normalt maraton også, med en hare som starter samtitid og gir seg underveis. Dette løpet beviser det, sier Post.

Kipchoges bestenotering på maraton var fra før 2.03.05. Den stammet fra fjorårets London maraton. Den blir fortsatt stående som hans offisielle bestenotering, men nå har han bevist at den magiske to-timersgrensen ikke er altfor langt unna.

Sportsnyheter

Premier League - Arsenal v Chelsea

Leken Ødegaard ydmyket Chelsea: – En magiker

Arsenal dundret inn både én, to, tre, fire og fem scoringer mot Chelsea. Etter to målgivende hagler det med komplimenter til Martin Ødegaard.

Siste nytt

  • Vålerengas stortalent forsvinner fra klubben

    Stian Solberg (18) bidro til å sende Vålerenga til NM-finalene i ishockey, men nå er stortalentet tapt for Oslo-klubben. Solberg har signert en toårskontrakt med den svenske SHL-klubben Färjestad.

    Solberg sier han takket nei til et tilbud fra Färjestad i fjor.

    – Jeg følte ikke at det var riktig tid. Jeg har hatt et bra år denne sesongen, så jeg føler egentlig at det er helt perfekt å dra i år, sier Solberg til NRK.

    Vålerengas sportsdirektør, Anders Myhrvold, sier han overtalte Solberg til å bli værende i fjor.

    – Siden har han utvikla seg til å bli eliteseriens beste back. Han har alle egenskapene som skal til for å spille i NHL i framtida, sier Myhrvold.

    Til sommeren vil også verdens beste ishockeyklubber kjempe for å sikre seg Solberg under den såkalte NHL-draften.

    Der vil én av NHL-klubbene mest sannsynlig sikre seg rettighetene til Solberg i fire år, en slags opsjon som gir dem mulighet til å hente nordmannen når som helst.

    – Han er en ambisiøs, ung spiller som det prates om i forbindelse med NHL. Han kommer til å bli valgt av en NHL-klubb i år, det er hundre prosent sikkert, sier Färjestads sportsdirektør, Rickard Wallin.

    Men selv om en NHL-klubb trolig sikrer seg rettighetene til Solberg til sommeren, vil han etter alt å dømme spille for Färjestad en stund framover.

    – Vi skal støtte Stian med å bli proff i Sverige før vi prater om neste steg, som er spill i Nord-Amerika, sier Wallin.

    Färjestad vant grunnserien i SHL forrige sesong, og regnes blant Sveriges beste lag.

    – Jeg elsker Vålerenga, men det blir gøy å prøve noe nytt og spille for en enda større klubb, sier Solberg til NRK.

    Solberg og Vålerenga tapte NM-finalene mot Storhamar tirsdag kveld.

    Stian Solberg jubler
    Foto: NTB
  • Bekrefter friplass til Johaug: Klæbo sikker på VM-deltakelse for skilegenden

    Therese Johaug var ikke til stede da langrennslandslagene for kommende sesong ble presentert i Holmenkollen onsdag.

    35-åringen trenger imidlertid bare å slå på tråden og si «Jeg vil være med».

    Landslaget gir Johaug en friplass om hun finner motivasjon og bestemmer seg for å satse.

    – Dersom Therese utover våren bestemmer seg for at hun satser 100 prosent inn mot VM i Trondheim, så skal hun selvfølgelig inn på laget der, sier landslagssjef Ulf Morten Aune.

    Landslagsledelsen har ikke satt en endelig frist for når Johaug må bestemme seg:

    – Men den fristen er ganske naturlig. Det kan ikke bli høst og jul før Therese bestemmer seg, men det skal hun få lov til å gjøre helt på fritt grunnlag, sier Aune.

    Johannes Høsflot Klæbo møtte på Johaug på trening i morgentimene. Han mener at skilegenden ser sprek og motivert ut, og er skråsikker på at de begge går VM i Trondheim.

    – Hun kommer til å gå VM, det er jeg helt sikker på. Hun kommer til å stå på startstreken der. Så spørs det om hun skal være med på noe mer før den tid, sier Klæbo til NRK.

    Se hele landslagsuttaket her.

    NM ski Nordiske grener Lillehammer
    Foto: Geir Olsen / NTB
  • Guardiola bekrefter: Haaland mister Premier League-oppgjøret mot Brighton

    Manchester City-trener Pep Guardiola må klare seg uten spydspiss og Premier League-toppscorer Erling Braut Haaland i torsdagens nøkkelkamp borte mot Brighton.

    Det opplyste spanjolen på en pressekonferanse onsdag ettermiddag.

    Haaland var i likhet med lagkamerat Phil Foden ikke til stede på tirsdagens trening. Nordmannen var heller ikke med i helgens FA-cupsemifinale som endte med 1-0-seier over Chelsea. I kampen i forveien, Mesterliga-nederlaget mot Real Madrid, måtte nordmannen ut med en skade.

    Manchester City er i førersetet i Premier League og møter Brighton torsdag kveld. De lyseblå ligger fire poeng bak Arsenal på tabelltopp, men har to kamper til gode på rødtrøyene fra London. Opp til Liverpool på annenplass er avstanden ett poeng med én kamp mindre spilt.

    _g_QDc2r5f8
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal