Kenyaner sjokkerer: Løp maraton på to timer og 25 sekunder

Kenyanske Eliud Kipchoge (32) var lørdag bare 26 sekunder unna å bli verdens første til å løpe et maraton på under to timer.

Eliud Kipchoge

SE VIDEO AV LØPET: Eliud Kipchoge hadde hele tiden harer (fartsholdere) rundt seg i løypa og fikk drikke fra funksjonærer på motorsykkel. Dét er ikke i tråd med Det internasjonale friidrettsforbundets regelverk og derfor blir ikke tiden 2.00.25 godkjent som verdensrekord. Uansett: Tiden er meget imponerende.

– Dette er historie, sa han etter løpet.

Kenyaneren klokket inn på uhyre sterke to timer og 25 sekunder på Monza-banen i Italia. Det vil si at han løp hver kilometer på to minutter og 51 sekunder.

Her er et klipp fra løpet delt på sosiale medier:

Laster Twitter-innhold

Tiden var godt under den gjeldende verdensrekorden på 2.02.57 tilhørende landsmannen Dennis Kimetto.

I snitt løp Kipchoge i 21 km/t.

– Det er helt ellevilt fort. Det er vanskelig å forstå hvor fort det er. Det er bare å gå opp på tredemølla hjemme og sette den på 21, da vil man oppdage hvor fort det er å løpe i den farten i 42,195 kilometere, sier NRKs friidrettskommentator Jann Post.

Men lørdagens løp, der alt var lagt til rette for å bryte drømmegrensen på to timer, teller ikke som offisiell verdensrekord. Årsaken er at løpet ikke var i tråd med Det internasjonale friidrettsforbundets (IAAF) regelverk.

 Eliud Kipchoge

SJU MÅNEDER: Eliud Kipchoge hadde forberedt seg til lørdagens løp i sju måneder. Her er han like etter målgang.

Foto: ALESSANDRO GAROFALO / Reuters
Eliud Kipchoge

NESTEN: Eliud Kipchoge like etter målgang. Han var 26 sekunder unna å bryte den magiske totimersgrensen på et maraton.

Foto: Alessandro Garofalo / Reuters

Fartsholdere

Flere fartsholdere ble blant annet sendt ut i løypa underveis, og Kipchoge mottok drikke fra funksjonærer på motorsykkel.

Kipchoge, som skal ha fått flere millioner for å bli med på løpet, var uansett fornøyd etterpå.

– Jeg er glad for å ha løpt et maraton på to timer.

– Hele tiden tenkte jeg på totimersgrensen, men den siste kilometerne gikk for sakte. Denne reisen har uansett vært god, det har vært sju måneder med dedikasjon, sier han.

Bak forsøket på å bryte totimersgrensen står utstyrsgiganten Nike, som i tre år har planlagt prosjekt. Alt fra temperatur, tidspunkt på året og ikke minst egnet arena er blitt nøye planlagt for stuntet.

Det var ikke tilfeldig at løpet gikk på den paddeflate Formel-1-banen i Italia.

– Det viktigste for å ta totimersgrensa er at løypa er helt flat og at den ikke har vesentlige retningsforandringer, sier tidligere OL-vinner og NRK-ekspert Vebjørn Rodal.

I et vanlig maraton er det ofte flere og krappere svinger enn Kipchoge måtte gjennom lørdag.

Laster Twitter-innhold
Eliud Kipchoge

HARER: Alt var lagt til rette for at kenyanske Eliud Kipchoge skulle bryte totimersgrensen lørdag. Hele tiden så han en klokke med tiden foran seg på taket av en bil, mens det skal ha vært 18 harer som byttet på å dra kenyaneren.

Foto: Luca Bruno / AP

– Mulig i vanlig maraton også

Kipchoge passerte halvmaraton på 59.54, og holdt tempo til å bryte totimersgrensen i omlag 35 kilometer.

Selv om han ikke fulgte de offisielle reglene til punkt og prikke, mener Post lørdagens prestasjon er en milepæl for løping.

– Maratonløpere må nå begynne å tenke nytt. Kipchoge har bevist at det er mulig å løpe under to timer, noe få eksperter trodde på. Jeg føler det er et skifte for en hel løpeverden, sier Post som selv er en ivrig maratonløper med en personlig rekord på 2.33.32.

 Eliud Kipchoge

I RØDT: Eliud Kipchoge dro aldri feltet under forsøket. Her ligger han sist i rød drakt.

Foto: Alessandro Garofalo / Reuters

I 1908 løp iren Johnny Hayes den første moderne maraton på 2.55.15. Siden da er rekorden presset ned vel 52 minutter, og det tilbakevennende spørsmålet har hele tiden vært: Kan et menneske løpe under to timer?

For at det skal telle offisielt må fartsholderne, harene, starte likt med løperen. Under forsøket lørdag skal det ha vært 18 harer som byttet på å ta pauser underveis for så å komme inn igjen i løpet når andre hvilte.

– Men nå skjønner man at det er mulig å løp under to timer i et normalt maraton også, med en hare som starter samtitid og gir seg underveis. Dette løpet beviser det, sier Post.

Kipchoges bestenotering på maraton var fra før 2.03.05. Den stammet fra fjorårets London maraton. Den blir fortsatt stående som hans offisielle bestenotering, men nå har han bevist at den magiske to-timersgrensen ikke er altfor langt unna.

Siste nytt

 • Ventura ikke med videre

  Kristoffer Ventura gikk fredagens runde ett slag over par. Dermed blir det ikke mer spill på ham i PGA-turneringen i North Carolina. Han lå plassert som nummer 109 da han var ferdigspilt.

  Ventura brukte 74 slag på den første dagen, mens det ble 72 slag på dag to etter sju bogeyer og seks birdier. Han havnet dermed fem slag over den antatte cuten - eller kvalifiseringsgrensen.

  Zurich Classic Of New Orleans - Final Round
  Foto: Mike Ehrmann / AFP
 • Ruud feide Bublik av banen

  Dagen etter at han tok sin største skalp i karrieren, er Norges store tennisstjerne klar for nok en semifinale.

  For Casper Ruud slo kasakhstanske Alexander Bublik i kvartfinalen i Madrid Masters med sifrene 7-5, 6-1. Bublik er rangert som nummer 44 i verden.

  – Det var veldig jevnt i første sett, det kunne gått litt begge veier. Men i andre sett så var det nesten et feilfritt sett, sa Casper Ruud til Eurosport etter kampen.

  Dermed er nordmannen klar for sin tredje strake semifinale på dette nivået. Først i Monte Carlo, deretter i München – og nå i Madrid.

  Eurosports tennisekspert Øivind Sørvald kunne fortelle at Ruud kun gjorde tre upressede feil, noe som er imponerende. Bublik hadde en bruddball i første sett og det er første og eneste bruddballen Ruud har fått mot seg i hele turneringen.

  I kvartfinalen lørdag møter Ruud enten italienske Matteo Berrettini eller Cristian Garin fra Chile til duell om finaleplassen.

  – Uansett hvem det blir, blir det en tøff match. Men jeg føler meg bra og skal gjøre alt jeg kan for å være klar for i morgen, sier Ruud.

  ATP Masters 1000 - Madrid Open
  Foto: Juan Medina / Reuters
 • Ni utbryterklubber får kjempebøter

  Det europeiske fotballforbundet (Uefa) har bestemt at ni av de tolv klubbene som ville bryte ut og danne en superliga slipper unna med bøter, melder NTB.

  Det er imidlertid ikke snakk om småpenger. Hver av klubbene må betale 15 millioner euro, altså nærmere 150 millioner kroner, som skal gå til gressrotfotballen i Europa.

  I tillegg ilegges de en bot som skal tilsvare fem prosent av inntektene etter én sesong med europacupkamper. Uefa legger til at de aksepterer unnskyldningen etter at de forsøkte å starte sin egen superliga. De ni klubbene har sagt ja til å være en del av Uefas turneringssystem framover.

  De risikere ytterligere bøter på opp til 150 millioner euro om de gjør nye forsøk på å bryte ut.

  Ifølge en pressemelding fra Uefa, har de ni klubbene akseptert disse betingelsene.

  Tre klubber risikerter imidlertid enda tøffere sanksjoner. Det gjelder klubbene Juventus, Barcelona og Real Madrid. Trioen har ikke gitt opp planene om en framtidig Super League i europeisk fotball. Saken mot disse klubbene sendes videre til Uefas disiplinærkomité.

  nZptWNhyI8s
  Foto: TOBY MELVILLE / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal