Hopp til innhold

Storaksjon mot Hockey-Norge – kemnerne gransker alle toppklubbene

Presidenten i ishockeyforbundet er bekymret for hva kemneren kan komme til å finne etter flere måneder med gransking av norske eliteserieklubber i ishockey.

Kemneren har sett på økonomistyringen i de norske ishockeyklubbene. De mener alle klubbene kunne trengt et grundig kurs i regnskapsføring og budsjettering.(Reporter: Anders Engeland).

Alle ishockeyklubbene i eliteserien har i løpet av de siste månedene hatt besøk av kemneren.

Gerhard Nilsen

Ishockeypresident Gerhard Nilsen velger å tro at det er uvitenhet og ikke bevisst forsøk på fusk som er årsaken til eventuelle feil kemnerne finnes i hockeklubbene.

Foto: Pernille Solås / NRK

– Vi ser behov for opplæring, og det er betydelige forbedringspunkter, sier president Gerhard Nilsen i Norges ishockeyforbund til NRK.

Siden februar har kemnerkontor over hele landet jobbet sammen for å lete etter feil i skatte- og avgiftsbetalingen til alle eliteserieklubbene i landet.

Dette er første gang kemnerkontorene tar for seg en idrett så systematisk som dette, og i løpet av få uker er resultatet av det omfattende bokettersynet klart.

Oslo-kemner Astri Marija Rosenqvist sier de forventer å finne feil i denne typen aksjoner, men vil ikke røpe hva de har funnet.

– Vi har sett mye på lønnsoppgaveplikten, og på lønn i form av naturalytelser som fri bil og fri bolig. Vi har også sett på utenlandske spillere som beskattes på en spesiell måte i Norge, sier hun.

Feil i fotballen

Hockeyklubber gransket - grafikk

Alle de ti eliteserieklubbene er kontrollert i aksjonen.

Foto: Christoffer Holm / NRK
Astri Marija Rosenqvist

Oslo kemnerkontor ved kemner Astri Marija Rosenqvist har koordinert aksjonen mot eliteserieklubbene.

Foto: Christian Grotnes / NRK

Kemneren forteller at erfaringer fra andre deler av idretten de siste årene er noe av bakgrunnen for at de nå gransker ishockeyklubbene nærmere.

– Vi har sett at det har vært en del feil i fotballen, og derfor har vi funnet ut at vi vil se på andre deler av idretten også, sier Rosenqvist.

Mye tyder på at også i enkelte ishockeyklubber har en historie med juks.

I 2008 hadde NRK Sport en serie saker der kilder i Hockey-Norge snakket om omfattende juks med blant annet kjøregodtgjørelse. En vanlig måte å jukse på, mente en kilde, var å inngå avtaler der lønn ble utbetalt som kjøregodtgjørelse.

På den måten slapp klubben å betale arbeidsgiveravgift, og spilleren slapp skatt.

Så langt tilbake i tid går imidlertid ikke kemnerne denne gangen. Samtlige 2012-regnskap er gjennomgått, og i enkelte tilfeller også regnskapene for 2011.

– Hjertedrevet virksomhet

Hvorvidt det pågår bevisst juks i dag, ønsker ikke hockeypresidenten å spekulere i. Han velger derimot å tro at det er mangel på kunnskap om et komplisert regelverk som er forklaringen på eventuelle feil.

– Jeg tror det er veldig mye hjertedrevet virksomhet der man prøver å løse de finansielle utfordringene etter hvert. Og når man først er i gang med en sesong og mangler penger til arbeidsgiveravgift, så står man overfor dilemmaer om man skal betale lønn og beholde spillerne eller om man skal si at det er stopp, sier Nilsen.

Dersom det blir påvist juks, kan kemnerne komme til å straffe klubbene i etterkant. Men økonomisk straff er ikke det eneste målet med denne typen aksjoner. Kemnerne ønsker også å gi informasjon og veiledning til klubber som sliter.

Flere sliter økonomisk

I norsk ishockey er Stavanger Oilers i en særklasse når det kommer til økonomiske muskler. Etter at de åpnet sin nye ishall i 2012, har de nå økt inntektene så mye at klubben driver med overskudd.

Men bak Oilers er det en lang rekke klubber som sliter med å få endene til å møtes. Siden lønnsbudsjettene jevnt over ikke er særlig høye, tror heller ikke presidenten i hockeyforbundet at det vil være veldig store summer som er ført feil.

Likevel er han bekymret.

– Kemnerne finner helt sikkert områder hvor det er trukket feil skatt eller det er berettet inn feil arbeidsgiveravgift. Det er kanskje ikke satt av tilstrekkelige beløp på skattetrekkskonto, så det er nok mye å ta tak i, sier han.

Stavanger Oilers Norgesmestere

Stavanger Oilers kunne juble for sitt tredje NM-gull på sin nye hjemmebane våren 2013.

Foto: Kent Skibstad / NTB Scanpix

Sportsnyheter

Qatarsk TV hånte Tysklands VM-smell: – Ser ikkje ut som dei bryr seg

Ein seanse frå eit qatarsk VM-program viser fleire personar som morar seg på kostnad av Tysklands VM-exit. Det får ekspertar til å riste på hovudet.

Siste nytt

 • Carlsen-advokater slår knallhardt tilbake mot Niemann

  I slutten av oktober ble det kjent at amerikanske Hans Niemann krever én milliard kroner av Magnus Carlsen etter jukseskandalen. Nå har Carlsens amerikanske advokater svart på Niemanns søksmål.

  I rettsdokumentene, som har blitt omtalt av The Wall Street Journal, går advokatene knallhardt ut mot Niemann og kaller søksmålet et «PR-stunt».

  – Etter flere år med forsøk på å skape et rykte som sjakkens «badboy», ønsker saksøker Hans Niemann å tjene penger ved å gi andre skylden for konsekvensene av hans egen erkjennende uredelighet, skriver advokatene.

  De skriver videre at retten må avvise alle Niemanns krav mot den norske sjakkstjernen.

  Carlsen og Niemann har i flere måneder stått i sentrum av en betent sjakkonflikt etter at etter at førstnevnte anklaget tenåringen for omfattende juks under partier.

  Niemann har i ettertid innrømmet at han jukset som 12- og 16-åring på Chess.com. Han avviser imidlertid at han brukte ulovlige midler mot Carlsen.

  Carlsen Niemann
  Foto: NTB
 • Slik spilles åttedelsfinalene

  Gruppespillet i Qatar-VM er ferdig, og allerede lørdag starter utslagsrundene. Nå er det vinn eller forsvinn.

  Den aller første åttedelsfinalen spilles lørdag klokken 16.00 mellom Nederland og USA. Den kampen sender TV 2.

  Klokken 20.00 samme dag kan du følge Lionel Messi og Argentina når de møter overraskelseslaget Australia. Den kampen sendes på NRK.

  Her er alle åttedelsfinalene:

  Lørdag 3. desember: Nederland - USA

  Lørdag 3. desember: Argentina - Australia

  Søndag 4. desember: Frankrike - Polen

  Søndag 4. desember: England - Senegal

  Mandag 5. desember: Japan - Kroatia

  Mandag 5. desember: Brasil - Sør-Korea

  Tirsdag 6. desember: Marokko - Spania

  Tirsdag 6. desember: Portugal - Sveits

  Utslagsrunder
  Foto: NRK
 • Sveits videre i VM etter amper målfest

  Serbia var avhengig av å vinne for å ha en mulighet til å gå videre fra gruppespillet, og kampen mot Sveits ble en thriller med høy temperatur.

  Sveits tok ledelsen med Xherdan Shaqiri i kampens 20. minutt, men Serbia slo raskt tilbake. Spisstjernene Aleksandar Mitrovic og Dushan Vlahovic scoret to raske mål og sendte Serbia ledelsen. Like før pause utlignet imidlertid Breel Embolo til 2-2.

  I den andre omgangen var det igjen Sveits som startet best, og allerede etter tre minutter avsluttet Remo Freuler et sveitsisk drømmeangrep. 3-2, og dermed måtte igjen Serbia snu kampen for å holde liv i VM-håpet.

  Det klarte de ikke, og dermed er Serbia ute, og på slutten var det flere tilløp til slåsskamp ute på banen. I den andre kampen i gruppa vant Kamerun 1-0 mot Brasil etter en overtidsscoring av Vincent Aboubakar. men det var ikke nok til å gå videre fra gruppespillet. Sveits møter Portugal i åttedelsfinalen, mens Brasil møter Sør-Korea.

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Er Ola Lunde og fotball den perfekte kombinasjonen? 00:51
Neste