Keeperbrøler sendte Spania videre: – Utførelsen der er Youtube-mat

Slovakias keeper Martin Dúbravka har storspilt gjennom hele EM. Det helt frem til det 29. minuttet i kampen hvor Spania endelig overbeviste.

Martin Dubravka

Spania holdt lekestue med Slovakia og ga seg ikke før det sto 5–0 på scoringstavla, men i etterkant er det nok en keepertabbe som vil bli husket fra kampen.

Det hele startet med en sleivete tversoverpasning fra midtstopper Lubomír Satka, rett utenfor Slovakias 16. meter.

Pablo Sarabia var på rett sted til rett tid og snappet den opp på drøyt 20 meter, tok den med seg til kanten av sekstenmeteren og klinte til. Ballen traff tverrliggeren, så den nærmet ristet i Sevilla, før returen gikk himmelhøyt.

Man kunne nesten høre et gisp gå gjennom det spanske publikummet mens ballen suste var på vei nedover til keeper Martin Dúbravka.

De aller fleste forventet nok av Dubravka skulle bokse ballen enkelt ut over dødlinja, men slik gikk det ikke.

I stedet bokser han den rett i eget mål til hans store fortvilelse. Dubravka kunne ikke annet enn å ta seg til ansiktet etter brøleren.

– Han ser altså så tullete ut i den situasjonen der. Dubravka ser tidlig at den kan duppe ned foran mål og utførelsen derifra er Youtube-mat, sier NRK kommentator Thomas Lerdahl.

Dette er selvmål nummer syv i mesterskapet, og det tredje selvmålet fra en keeper i turneringen.

– Det er en kardinaltabbe av Dubravka. Han skal jo bare legge den over selvfølgelig, det ser jo alle, sier NRK-kommentator Carl-Erik Torp.

Forsvares med vanskelig lysforhold

Noe som kan forsvare den gigantiske blunderen fra keeper Dubravka er den enorme kontrasten på sol og skygge i Sevilla.

Etter returen fra tverrliggeren går ballen fra skygge, til sol og tilbake til skygge, rett før sisteskansen bokser den i mål.

– Jeg tror rett og slett at det er en synsforvirring og det er en fryktelig skygge på denne banen her, sier NRKs fotballekspert Aleksander Schau om stadionet Estadio Ramón Sánchez Pizjuán.

– Offda.

Det var den korte oppsummeringen til Viaplays ekspertkommentator Petter Veland, fra NRKs EM-studio.

SFjj1_1IdRA

SATT I SKYGGEN: Martin Dúbravka kunne ikke annet enn å se på da spanjolene feiret etter hans egen tabbe.

Foto: MARCELO DEL POZO / Reuters

Slovakia roter det til flere ganger

Men Spania hadde flere sjanser før brøleren som skaper overskrifter.

Etter ti minutters spill fikk Spania straffe etter at Koke ble felt av Jakub Hromada i en 50/50-situasjonen innenfor egen 16. meter. VAR og dommer Björn Kuipers tok en kjapp titt på situasjonen, før pipeblåseren pekte bestemt på straffemerket.

Opp troppet utskjelte Álvaro Morata, som ikke har hatt et drømmemesterskap så langt.

Sisteskanse Martin Dúbravka holdt hodet kaldt, gikk riktig vei, og Morata måtte nok en gang innse at det ikke gikk hans vei i dag heller.

– Det stanger for Morata, utbryter Lerdahl.

Dette er Spanias andre straffebom så langt i mesterskapet.

De spanske gigantene har hatt et trøblete mesterskap så langt. Med uavgjort både mot Polen og Sverige, har de måttet tåle kritikk i hjemlandet. Men i kveldens kamp styrte showet.

På overtid i første omgang var spanjolene frempå for endte gang. Denne gangen var det en tidligere franskmann, nå i Spania-trøye, som troppet opp. Aymeric Laporte fikk nemlig spansk statsborgerskap i grevens tid før mesterskapet.

Etter nok en slurvete Slovakia-klarering fra corner, ender ballen først opp hos Gerard Moreno, som fra dødlinjen velger å chippe ballen inn i feltet. Her finner ballen Laporte som ruver i lufta og finner veien til nota.

– Igjen, så er det en situasjon hvor Slovakia ikke evner å få ballen skikkelig ut av farlig sone, sier kommentator Lerdahl.

– Det er utilgivelig, Slovakia roter det til for seg selv igjen, sier Lerdahl.

Målfest

Over i andre omgang stopper ikke Spania-toget å rulle som nærmest spiller rundt hele Slovakia.

Sarabia får ballen servert på sølvfat fra Jordi Alba og dermed sto det 3–0 etter et herlig samspill mellom Spania-stjernene.

Men det stopper ikke her. Etter et mesterskap med halvveis måltørke for spanjolene, så var de virkelig påskrudd i dag.

Etter en innøvd cornervariant spilles Sarabia gjennom etter et herlig veggspill med Pedri. Inne foran mål finner Sarabia Manchester City-spilleren Ferrán Torres som får en enkel jobb med å sende ballen i mål.

Og etter 71 minutters spill får Spania nok en gang hjelp av Slovakia.

Spanias Pau Torres header i retning keeper Dubravka, som ikke får hendene på ballen, men sender den videre til veteranen Juraj Kucka som er uheldig og setter ballen i eget mål.

Dagens sterke resultat gjør at Spania blir gruppetoer og skal møte Kroatia i åttendedelsfinalen mandag klokken 18:00. Kampen sendes på NRK 1.

Slovakia må på sin side pakke bagen og reise hjem fra mesterskapet på grunn av den dårlige målforskjellen. Den gjør at de ikke er blant de fire beste treerne i EM-gruppene.

Siste nytt

 • Pochettino forlenget med PSG

  Paris Saint-Germains stjernetrener Mauricio Pochettino har forlenget sin kontrakt med klubben i ett år til sommeren 2023.

  Det opplyser PSG på sitt nettsted.

  Pochettino kom til klubben i januar i år. Da hadde han vært arbeidsledig i et drøyt år etter å ha fått sparken i Tottenham.

  Pochettino
  Foto: Andrew Boyers / Reuters
 • Casper Ruud til semifinale

  Casper Ruud slo tennisveteranen Benoît Paire 6-2, 5-7, 6-3 i fredagens kvartfinale i ATP-turneringen i Gstaad.

  Dermed er Ruud klar for semifinale mot den tsjekkiske kvalifiseringsspilleren Vit Kopriva. Nordmannen vant Båstad-turneringen i forrige uke – hans tredje ATP-tittel i karrieren – og er virkelig i siget.

  Casper Ruud
  Foto: TOBY MELVILLE / Reuters
 • Dønnum klar for Standard Liège

  Aron Dønnum får endelig teste profflivet. Vingen bytter ut Vålerenga med toppklubben Standard Liège i belgisk fotball.

  Overgangen bekreftes av Standard Liège i en video på klubbens Twitter-konto. Dønnum var opprinnelig kontraktsfestet til ytterligere tre sesonger med Vålerenga, men selges for et tosifret millionbeløp.

  Allerede fredag i forrige uke meldte TV 2 at overgangen var i boks. Den dribleglade kantspilleren har gjort sine saker godt i Vålerenga den siste tiden. På ni kamper denne sesongen gjorde Dønnum fem mål og tre målgivende pasninger.

  Dønnum slo gjennom i Eliteserien etter å ha gått gradene i Oslo-klubben som juniorspiller. Denne sesongen fikk han også landslagsdebuten for Norge.

  Eliteserien fotball 2021: Vålerenga - Odd (1-1)
  Foto: Fredrik Hagen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal