Normal

Katie (18) satte verdensrekord uten å prøve: – Hun svømmer på en helt ny måte

Det er bare å merke seg navnet Katie Ledecky. Amerikaneren er bare 18 år, men blir allerede omtalt som historiens beste svømmer på mellom- og langdistanse.

Ledecky

HVA, MEG? Katie Ledecky sjokkerte seg selv ved å tangere sin egen verdensrekord mandag.

Foto: STEFAN WERMUTH / Reuters

– Jeg er i sjokk akkurat nå. Dette er nok den kuleste opplevelsen jeg har hatt etter å ha satt en rekord. Alle er unike på sin måte, men jeg var så avslappet, og forhåpentligvis kan jeg fortsette som dette resten av mesterskapet, sier Katie Ledecky ifølge The Washington Post.

På mandag svømte hun den raskeste 1500-meteren noensinne med tiden 15.27.71 i et forsøksheat under VM i svømming, som i disse dager foregår i Kazan i Russland.

Og som om ikke en verdensrekord var imponerende nok i seg selv:

Amerikaneren prøvde å svømme sakte for å spare krefter. Planen var bare å ta det rolig og kvalifisere seg til finalen. Det endte altså med verdensrekord.

– Jeg hadde ikke forventet å sette verdensrekord i dag. Treneren min sa at jeg skulle svømme de første 900 meterne rolig, bygge opp et bra tempo på de neste 300, og så skulle jeg selv få bestemme hvordan jeg ville fullføre de siste 300 meterne, sier Ledecky.

– Det var så vidt jeg fokuserte på løpet denne morgenen. Jeg var bare så avslappet, forteller hun.

Familien veivet og ropte

Selv ikke underveis skjønte det 18 år gamle supertalentet at hun var i ferd med å gjøre et rekordløp. Før hun la merke til at familien veivet med armene på den glisne tribunen.

– Mot slutten av løpet så jeg familien min på tribunene. Og jeg la merke til at de heiet noe voldsomt. Da tenkte jeg at det kanskje var noe stort på gang, forteller Ledecky.

TV-bildene fra sekundene rett etter at 1500-meteren levner liten tvil om at hun ikke skjønte helt selv hva hun hadde oppnådd. Rekorder er hun imidletid vant til. Mandag er åttende gang tenåringen setter verdensrekord. Den forrige ble satt forrige august. Men den gangen prøvde hun i det minste å svømme fort.

– For å være helt ærlig, så følte jeg at det gikk veldig enkelt!, forteller 18-åringen.

Her setter Ledecky verdensrekord:

Amerikanske Katie Ledecky forbedret sin egen verdensrekord på 1500 meter fri med 0,65 sekunder i et forsøksheat mandag.
18-åringen svømte på 15.27,71. Den gamle rekorden hadde stått siden august i fjor.

– Skjer av og til

Så hvordan er det mulig? Å sette verdensrekord når man tar det med ro og føler man ikke svømmer opp mot sitt beste?

Ifølge NRKs svømmeekspert, Aleksander Hetland, kan det være lettere å sette rekord når man ikke prøver på det.

SWIMMING-WORLD/SWIMMING Ledecky of U.S. reacts after settingnew world record during women's 1500m freestyle heat during Aquatics World Championships in Kazan

GLAD: Ikke lenge etterpå er smilet på plass når hun skjønner at hun har tangert sin egen verdensrekord.

Foto: MICHAEL DALDER / Reuters

– Det skjer av og til. På et lengre løp som en 1500 meter så kommer man inn i en veldig bra rytme. Selvfølgelig så pusher hun det hun kan, men hun tenker at hun kanskje har litt mer å gi. Men ofte så svømmer man faktisk raskere når man ligger på 95 prosent, enn når man ligger på 100 prosent. Rett og slett fordi det blir litt bedre flyt og rytme. Hun kan svømme med mer senkede skuldre, sier Hetland.

Han er imponert over den amerikanske jenta.

– Hun er helt unik! Per i dag så er hun den klart beste mellom- og langdistansesvømmeren for jenter vi har hatt noensinne, sier den tidligere svømmeren.

USA Today mener Katie Ledecky er verdens mest dominerende idrettsutøver, men likevel en du kanskje aldri har hørt om. Så hvem er hun?

Sjokkerte svømmerverdenen som 15-åring

Aleksander Hetland

IMPONERT: Aleksander Hetland mener Katie Ledecky har forandret svømmesporten.

Foto: ERIC FEFERBERG / Afp

Kathleen Genevieve Ledecky fra Washington DC begynte å svømme som seksåring. Ifølge svømmenettstedet swimswam.com fulgte hun i fotsporene til sin eldre bror Michael.

I dag er hun 18 år, og har oppnådd mer enn de fleste på hennes alder bare kan drømme om. Under VM i Barcelona for to år siden kunne fikk hun gullmedaljen rundt halsen hele fire ganger.

Og før hun fylte 16 kunne hun skryte av disse merittene:

 • To verdensrekorder
 • Fire verdensmesterskap
 • Olympisk mester

For akkurat tre år siden, den 3. august 2012, oppnådde Ledecky det ingen trodde hun skulle klare. Nemlig å bli olympisk mester under OL i London på 800 meter fri – kun femten år gammel.

Med tiden 8.14.63 var hun veldig nær verdensrekorden, og knuste den amerikanske rekorden til Janet Evans, som hadde stått siden 1989.

– Det var veldig overraskende. Vi visste at hun kunne svømme kjapt. Men ikke så kjapt. Hun knuste de mer etablerte jentene hun svømte mot, på den måten at hun tok de med storm fra start. Hun var veldig uredd, kjørte hardt ut og klarte å holde det helt inn, forteller Hetland.

Katie Ledecky innehar nå også verdensrekorden på denne distansen. I tillegg har hun også rekorden på 400 meter fri.

OLY-SWIM-SWW80F/(SWW018101) Katie Ledecky of the U.S. poses with her gold medal after winning the women's 800m freestyle final during the London 2012 Olympic Games at the Aquatics Centre

OL-GULLET: 15 år gamle Katie med OL-medaljen fra London rundt halsen.

Foto: MICHAEL DALDER / Reuters

– En ny måte å svømme på

Aleksander Hetland er full av lovord om supertalentet.

– Hun er et unikum. Hun har virkelig tatt distansesvømming med storm på damesiden, sier han.

Han mener at Ledecky har forandret sporten.

– Det som også er spesielt med henne er at hun har mye fart i kroppen. Tidligere så man at de som svømte de lengre distansene var veldig utholdende, men de hadde ikke den samme farten. Hun er mye mer aggressiv i svømmingen sin Hun legger ikke ut på et langløp, hun går hardt ut fra start.

– Sånn sett så er det en ny måte å svømme på.

Han tror verden vil få se flere rekorder fra nettopp den amerikanske jenta.

– Det å gjøre det bra som ung, har vi sett før i damesvømming. Men det som er nytt med Katie er at hun utvikler seg for hvert eneste år og stadig setter nye verdensrekorder. Hun forbedrer stadig seg selv, hun blir ikke fornøyd. Hun blir hele tiden bedre. Det tyder på at hun har veldig mange gode år foran seg om hun klarer å fortsette med det. Men det er ingen ting som tyder på at hun har stoppet utviklingen på noen som helst måte, poengterer Hetland.

SWIM-WORLD-PODIUM

VERDENSMESTER: Ledecky vant søndag VM-gull på 400 meter fri.

Foto: CHRISTOPHE SIMON / Afp

Kan bli VM-dronning

Søndag ble Ledecky verdensmester på 400 meter fri.

– Vi trodde at hun skulle sette ny verdensrekord under finalen på 400 meter, men da var hun nok litt for anspent, sier Hetland.

Tirsdag skal det amerikanske supertalentet svømme 200-meter og finalen i 1500-meter fri.

– Det blir en stor dag. Forhåpentligvis presterer jeg på begge distansene, sier Katie.

Nå blir det veldig mye press på 18-åringen, som ligger an til å bli VM-dronningen. Hun skal svømme fire individuelle distanser, og en lagkonkurranse. Hun kan ta gull i alle fem øvelser, og i tillegg forventer en hel svømmeverden at hun skal sette verdensrekorder.

– Alle regner jo med at hun skal sette ny verdensrekord i finalen på 1500 meteren. Jeg regner også med det. Det er det vi håper på. Men det er ikke 100 prosent sikkert at hun gjør det, avslutter NRKs svømmeekspert.

Ledecky selv utelukker ikke flere verdensrekorder under dette mesterskapet.

– Under finalene er det alltid mer energi og spenning. Jeg har aldri vært en person som svømmer saktere i finaler sammenlignet med forsøksheat. Så forhåpentligvis svømmer jeg like fort, eller enda fortere, smiler tenåringen.

NRK sender VM i svømming på TV og på nrk.no.

Siste nytt

 • Krasj for norgesmesteren

  Anders Grøndal og kartleser Roger Eilertsen var klare NM-vinnere allerede før Rally Hedemarken. Lørdag ble det full stopp etter en stygg avkjøring på den fjerde prøven i årets siste NM-runde.

  – Den verste smellen i min karriere, sier Grøndal til VG.

  Han og kartleseren kom fra det uten skader, men ble likevel sendt til legesjekk.

  Anders Grøndal
  Foto: Micke Fransson/TT / NTB scanpix
 • Danske Astralis til finale

  Den andre semifinalen ble ikke så jevn som spådd. Danske Astralis er klare for finale i Counter-Strike GO-turneringen FaceIt Major etter å ha slått Team Liquid 16-7 i andre omgang, og 2-0 totalt. I søndagens finale møter de Na'Vi.

 • Real Madrid topper tabellen

  Marco Asensios mål i 1. omgang ble avgjørende da Real Madrid tok sesongens fjerde seier av fem mulige med 1-0 over Espanyol i La Liga. Hovedstadsklubben overtar tabelltoppen foran Barcelona, som med en kamp mindre spilt er ett poeng bak.

Sendeplan

Kl. Program Kanal