Normal

Katies supertider ville gitt 26.-plass i VM - for menn!

Katie Ledecky (18) er så overlegen i kvinneklassen at det er fristende å sammenligne henne med menn. Og hun kommer svært godt ut av sammenligningen, både i Norge og internasjonalt.

Katie Ledecky

RÅ: Katie Ledecky er bare 18, men her vinner hun sitt femte VM-gull av fem mulige denne uka.

Foto: CHRISTOPHE SIMON / Afp

På tirsdag omtalte NRK supertalentet Katie Ledecky, som blir kalt en av tidenes beste kvinnelige svømmere allerede som 18-åring. Lørdag avsluttet hun VM med sitt femte gull og sin tredje verdensrekord.

En gjennomgang av tidene hennes viser at den 18 år gamle jenta kunne hevdet seg i herreklassen i VM.

Henger med i alle øvelser

Spesielt på de lengste distansene er hun på høyde med mange av mennene.

Tiden hennes på 1500 meter fri (15.28,48) ville holdt til 26.-plass av 45 deltagere i mennenes forsøk.

Hun er bare 30 sekunder for svak til å kunne kvalifisere seg til herrefinalen på 1500 - og hun forbedrer fortsatt rekordene sine i nesten hvert eneste stevne.

Tabellen med alle distansene viser at selv på 200 meter fri, hvor mennenes rå styrke gir aller størst fordel, hadde Ledecky vært et godt stykke foran de svakeste:

– For stor forskjell

En del av utøverne hun ville slått, spesielt på 1500, er «buljongløpere» fra svake nasjoner. Dessuten ville hun nok blitt slått av flere løpere dersom de sterkeste nasjonene fikk ta med alle sine beste til VM. Men på mange måter holder likevel sammenligningen vann. Ifølge New York Times er det bare 80 menn som har svømt raskere enn henne på 1500 meter på verdensbasis i år.

Hvor mange kan hun slå om hun fortsetter fremgangen?

– Det er neppe mulig for henne å ta igjen de aller beste mennene. Det er for stor forskjell på kvinner og menn, rundt ti prosent. Kvinner kommer til å svømme raskere i fremtiden, men det kommer også menn til å gjøre. Men det er en spennende tanke, sier OL-vinner Jessica Hardy til USA Swimming om lagvenninnen.

SWIMMING-WORLD/SWIMMING Ledecky of the U.S. poses with her gold medal after the women's 200m freestyle final at Aquatics World Championships in Kazan

GULL, GULL OG MER GULL: Katie Ledecky med et av sine fem VM-gull fra Kazan.

Foto: HANNIBAL HANSCHKE / Reuters

Kunne tatt to NM-sølv

Sammenligner vi imidlertid med norske forhold, er Ledecky allerede i eliten.

1500-rekorden hennes fra VM er faktisk god nok til at hun hadde tatt sølv i årets NM, over 15 sekunder foran andremann Truls Wigdel.

– Det er sykt. Det er faktisk helt sykt, sier sølvvinner Wigdel når NRK ringer og tar opp sammenligningen.

– Det er helt vanvittig når man tenker på hennes tider i forhold til hvor fort jentene i Norge svømmer. Og guttene også. Tidene hennes er jo bedre enn guttene i Norge på hennes alder, sier Wigdel, som trener mellom åtte og ni svømmeøkter i uka.

– Har du blitt slått av en jente før?

– Ja, men da var jeg liten, sier han lattermildt.

Ledecky kunne også tatt NM-sølv på 800-meter, utifra årets tider. Den eneste som er sterkere enn henne i Norge på de lange distansene, blant begge kjønn, er Henrik Christiansen.

Knuser Mark Spitz

Prestasjonen blir satt i et like absurd perspektiv hvis man ser bakover i tid. Statistikk-nettstedet FiveThirtyEight har sammenlignet Ledeckys tider med noen av historiens beste mannlige svømmere, blant annet legendariske Mark Spitz. Spitz tok ni OL-gull mellom 1968 og 1972.

Mark Spitz

LEGENDE: Mark Spitz tok ni OL-gull i svømming

Foto: AP

Spitz sine tider er inntil videre såvidt bedre på 100 og 200 meter, men den 18 år gamle jenta er overlegen på de lengre distansene.

Hun har for eksempel allerede slått Spitz' rekord på 400 meter med over ni sekunder!

Før 1972 hadde faktisk ingen mennesker, hverken kvinner eller menn, svømt like fort som henne, ifølge nettstedet - som også ber noen skaffe Ledecky en tidsmaskin:

«Hvis man satte Katie Ledecky i en tidsmaskin til et hvilket som helst tidspunkt før 1961, ville hun trolig blitt den raskeste svømmeren i verden - på alle distanser!».

Lavere vekt hjelper

SIM-VM 2015

TYNN: Henrik Christiansen (18) er et eksempel på at det lønner seg å veie så lite som mulig i distansesvømming.

Foto: Maja Suslin/TT / TT SPORT

Akkurat når det gjelder Spitz-sammenligningen, er selvfølgelig årsaken den eksplosive utviklingen i svømmesporten, for begge kjønn. Men hvorfor er Ledecky så nær nåtidens mannlige svømmere?

En av årsakene er at det er en fordel å være lett, noe relativt sett spinkle Henrik Christiansen fortalte om tidligere denne uka. Christiansen unngår all styrketrening for å beholde vekta. På samme måte som Therese Johaug kan henge med skigutta opp en alpinbakke på grunn av at hun har mindre å dra på opp bakken, har Ledecky mindre masse å dra med seg gjennom vannet enn muskelbunter som Michael Phelps.

En annen årsak når det gjelder Ledecky, er at hun er best på de lange distansene. Den profilerte svømmetreneren Eddie Reese sier til USA Swimming at kvinner relativt sett ofte er mer utholdende i svømming.

– Jo lenger distansen er, jo bedre gjør kvinnene det. Menn er sterkere, men kvinner har større utholdenhet og aerob kapasitet, relativt sett. Så hvis en kvinne noen gang skal slå de beste mennene, må det være på langdistanse, sier han.

– Vi ser at kvinner kan slå menn på trening, spesielt på veldig tøffe sett, sier treneren.

Nettopp det har skjedd med flere av verdens største svømmetalenter, som trener jevnlig med Bedecky.

– Hvis du kommer inn i hallen uten å vite noe fra før, er hun akkurat som alle andre. Så skjønner du at det er en jente. Så skjønner du at gutten i banen ved siden av er den beste high school-svømmeren i landet, sier svømmetrener Bruce Gemmel til Yahoo Sports.

– Hun svømmer litt som en mann. De lange takene hennes... hun blir bare sterkere og sterkere utover i løpene, har Michael Phelps sagt, ifølge NBC.

Michael Phelps

DE BESTE GUTTA: Michael Phelps og Ryan Lochte har begge prøvd seg mot Ledecky.

Foto: Ben Curtis / Ap

Henger med på seniortrening med USA

Men det er ikke bare juniorene som er blitt slått på trening. En sak i New York Times viser at det slett ikke er uvanlig at 18 år gamle Katie slår verdens aller beste seniorsvømmere. Det skal litt til - de andre må være utslitt, for eksempel - men det skjer.

På høydetrening i april tok verdensstjernene det som en selvfølge at hun greide å henge med, skriver avisa.

– Det er ingen skam i å bli slått av henne, sier OL-svømmer Conor Dwyer til New York Times.

– Hun svømte helt latterlig bra der oppe. Hun var rett i hælene på Ryan Lochte og meg. Jeg har aldri sett en kvinne gjøre noe sånt før, sier Dwyer.

Lochte, VMs beste mannlige svømmer, sier at Ledecky er «et monster».

– Men jeg vet ikke hva Conor snakker om når han sier at det ikke er en skam å bli slått av henne. Hvis hun slår meg, så spør jeg meg selv hva i all verden som er galt, ler VMs beste mannlige svømmer.

Ledecky vs Phelps

Så galt gikk det nesten for Michael Phelps i våres - og ikke på trening. Tidenes olympier, ute av form og i en øvelse han ikke hadde prøvd på lenge, svømte inn til 4.02,67 på 400 meter fristil i et stevne i USA. 35 minutter senere svømte Ledecky samme distanse, men i kvinneklassen.

Tiden: 4.02,67. Nøyaktig det samme som Phelps.

– Skal vi avgjøre det med å svømme mot hverandre? spøkte Phelps på direktesendt TV, ifølge NBC.

– Greit. Om én time? svarte Ledecky, tydeligvis helt uaffisert.

– Jeg tror vi sier nå med én gang. Mens du fortsatt er sliten, svarte Phelps leende.

Ledecky

HVA KAN MAN GJØRE? Katie Ledecky etter sin tredje verdensrekord i VM.

Foto: STEFAN WERMUTH / Reuters

Siste nytt

 • OL-kongen slakter WADAs beslutning

  Tidenes mestvinnende idrettsutøver i OL-sammenheng, Michael Phelps, er oppbrakt over at WADAs beslutning om å gjeninnsette det russiske antidopingbyrået.

  – Når skal en organisasjon ta fullt ansvar og gå foran i kampen for å skape endring? For dette er ikke slik idretten er. Idretten handler ikke om å putte prestasjonsfremmende midler i kroppen, sa han til journalister i Hongkong fredag.

  Phelps
  Foto: DAVID GRAY / Reuters
 • Nilsen forlenger med Brann

  Lars Arne Nilsen forlenger kontrakten med Brann, skriver Bergens Tidende.

  Ifølge lokalavisen vil nyheten om trenerens kontraktsforlengelse bli offisielt bekreftet fra klubben senere fredag.

  Eliteserien fotball: Brann - Ranheim.
  Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
 • Idrettsstyret ut mot WADA-vedtak

  – Norges idrettsforbund og olympiske og paralympiske komité støtter verken WADAs vedtak eller oppmykingen av WADAs opprinnelige vilkår for RUSADAs gjeninntreden som nasjonalt russisk antidopingbyrå, skriver Idrettsstyret i en pressemelding fredag.

  Tom Tvedt
  Foto: Tore Meek / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal