Vurderte å legge opp og kollapset for en uke siden – her får hun sin revansj

Etter to tunge år som skiløper hvor hun har vurdert å legge opp, ble mandagens sølv i NM en stor opptur for Kathrine Harsem – én uke etter hun kollapset etter et norgescuprenn.

TILBAKE: Etter noen tunge sesonger hvor hun har vært ute av landslaget og har slitt med motivasjonen, tok Kathrine Harsem NM-sølv mandag.

Laster innhold, vennligst vent..

Mandagens fem kilometer klassiskrenn for kvinnene i NM hadde én soleklar favoritt da ingen av søstrene Udnes Weng, Heidi Weng eller Helene Marie Fossesholm stilte til start. Therese Johaug gjorde også som forventet og gikk inn til en klar seier.

Men den gledelige overraskelsen stod Kathrine Harsem for, da hun gikk inn til 2.-plass, 16 sekunder bak den suverene vinneren.

– Det er litt surrealistisk. Jeg har gått og ventet på dette i to år. Innerst inne prøver man å overbevise seg selv at man kan, men man føler at alle rundt mister litt troen og da er det lett å miste den selv også, sier hun til NRK etter målgang.

NM 5km klassisk, kvinner.

STORFORNØYD: Kathrine Harsem jublet høyt da hun gikk i mål til 2.-plass i NM.

Foto: Ole Martin Wold / NTB

Kollapset forrige helg

Harsem gikk ut i bra tempo, og var på en klar 2.-plass på første passering i sporet. Til den neste tok hun også inn på Johaug, før det gikk tyngre inn mot mål.

– Jeg syns Kathrine ser litt sliten ut her, sa NRKs ekspert Astrid Uhrenholdt Jacobsen da Harsem passerte henne noen minutter før målgang.

Da veteranen gikk 15 kilometer i norgescupen på Lygna forrige søndag kollapset hun etter målgang. Det skjedde etter hun gikk næringstom.

– Jeg syns det var krevende å starte så langt utpå dagen. Da syns jeg det er krevende å få inn nok næring i løpet av dagen, så den uka her har jeg brukt foran peisen med hunden og på å spise. Jeg har ikke trent mye, sier hun etter NM-løpet mandag.

Søndag kollapset Harsem etter 15 kilometeren i Lygna. Hun sier selv hun gikk næringstom.

Har vurdert å legge opp

Men denne gangen holdt det hele veien, noe Harsem var tydelig fornøyd med da hun gikk i mål jublende med hendene knyttet over hodet. De siste to årene har nemlig vært tunge for langrennsløperen som har vunnet fem NM-gull.

– Det har vært skikkelig vanskelig. Fortsatt har jeg dager som er ganske svarte og hvor jeg ikke har lyst til å drive med dette.

Etter å ha vært fast på landslaget i flere sesonger mistet hun plassen før 2019/2020-sesongen. Så vanskelig har det vært at hun nesten har lagt skiene på hylla.

– Jeg har vært så nærme som man kan være. Jeg hadde en periode på våren hvor jeg gikk på fjellet og funderte over livet. Jeg har tenkt mye frem og tilbake, men sagt at jeg vil gå «all in» på det, men det som er utfordringer er at jeg trenger lengre tid enn hva jeg vil selv.

– Jeg er ikke hundre prosent tilbake, men på dager som i dag er med på legge grunnlag for det.

Therese Johaug

TANGERTE BRÅ: Med dette NM-gullet har Therese Johaug 16 seiere totalt. Det er like mange som Oddvar Brå og Bente Skari.

Foto: Ole Martin Wold / NTB

– Hva gjorde at du på de tunge dagene valgte å fortsette og legge ned treningstimene?

– Jeg hadde ikke lyst til å gi meg på bunn. Jeg var Norges nest beste springer for halvannet år siden og gått VM og OL for Norge for en grunn. Jeg har ikke vist meg selv hva jeg er god for.

Therese Johaug lot seg imponere av hva lagvenninnen presterte.

– Det er det som er så fantastisk med idrett, at oppturene blir desto større etter nedturer. Kathrine har hatt opp og ned i form. I dag var hennes dag. Fem kilometer klassisk er skreddersydd for henne og da er det veldig gøy at hun klarer å ta en sølvmedalje.

Med dagens gull tangerte Johaug både Oddvar Brå og Bente Skari sine 16 triumfer i norgesmesterskapet.

Sportsnyheter

Reagerer på at Bolsjunov lot lagkameraten bli liggende alene: – Handler om folkeskikk

OBERSTDORF (NRK): Mens Norge og Finland feiret gull og sølv, ble bronsevinner Gleb Retivykh liggende alene. Lagkamerat Aleksandr Bolsjunov dukket aldri opp for å gratulere eller eventuelt trøste.

Siste nytt

 • Solskjær: - 100 prosent straffe

  Ole Gunnar Solskjær freste over at Manchester United ikkje fekk straffe for ein hands i kampen mot Chelsea.

  – Dersom det er ein naturleg posisjon for ei hand å vere i når ballen kjem, må eg vere blind, seier han til Sky Sports.

  Dommaren vurderte straffe for det som kunne sjå ut som hands etter eit kvarter. Men etter VAR-inspeksjon avviste han kravet om straffe.

  Men det enda 0-0 i storkampen i London. United makta dermed ikkje å ta serleg inn på nabo City, som er 12 poeng framfor. Chelsea missa sjansen til å ta steget opp i topp 4.

  – Vi er nøgde med uavgjort, men vi kunne avgjort etter pause, for då var vi best, seier Chelseas Anders Christensen.

  Kampen blei prega av godt organiserte forsvar, og dei få målsjansane som oppstod, var nokolunde likt fordelte. Dei fleste kom etter pause.

  United har no spela 20 bortekampar utan tap i Premier League. Samstundes har Tomas Tuchel enno ikkje tapt som Chelsea-manager.

  – Det blei den tette kampen vi venta, sa Nils Johan Semb i TV 2-studio.

  Callum Hudson-Odoi handsar - eller?
  Foto: Ian Walton / AFP
 • Norsk sølv i blanda laghopp

  Norge tok sølvet i den blanda laghoppkonkurransen, 5,2 poeng bak Tyskland. Austerrike tok bronsen.

  Silje Opseth, Robert Johansson, Maren Ludnby og Helvor Egner Granerud var på det norske laget.

  Tyskland vinn denne konkurransen for fjerde VM på rad.

 • Opptur for Jonathan Nordbotten

  Jonathan Nordbotten var raskest i europacuprennet i slalåm i tyske Oberjoch søndag.

  Nordbotten var nummer fire etter første omgang og hadde 27 hundredeler å hente inn på ledende Anton Tremmel fra Tyskland.

  I annen omgang klatret nordmannen tre plasser og sikret dermed seieren.

  Amerikanske Jett Seymour fulgte nærmest, kun ni hundredeler bak, mens sveitseren March Rochat endte en tredjeplass. Han var slått av Nordbotten med 32 hundredeler.

  Joachim Jagge Lindstøl endte på sjuendeplass.

  Jonathan Nordbotten
  Foto: JEFF PACHOUD / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal