NRK Meny
Normal

Gråt og gråt etter VMs villeste stunt

MOSKVA (NRK.no): Her kaster stokk stive Alysia Johnson Montano seg over målstreken som nummer fire etter å ha ligget i front hele 800-meteren. Villmanns-taktikken var nær å lykkes.

Eunice Jepkoech Sum fra Kenya ble verdensmester på 800 meter. Hun løp på 1.57,39 og forbedret sin personlige rekord med to sekunder. Kvinnen som ledet frem til oppløpet, Alysia Johnson Montano, kastet seg utslitt over mållinjen.

Alysia Johnson Montano stikker med én gang startskuddet går. Hun løper alene i 750 meter før hun kaster seg over målstreken.

Alysia Johnson Montano

Alysia Johnson Montano brøt ut i gråt sekunder etter svalestupet.

Foto: KAI PFAFFENBACH / Reuters

– Det er helt sykt, hun er så stiv, utbryter NRKs VM-ekspert Ingvill Måkestad Bovim når hun ser fallet til Alysia Johnson Montano.

Den amerikanske jenta var helt tom etter å ha løpt langt foran feltet i 750 av 800 meter.

Hun hadde allerede blitt passert av to konkurrenter på oppløpet, men øynet en liten mulighet for bronse og kastet seg over målstreken.

Reprisen sier alt om hvor sliten 27-åringen er. Hun har så lite krefter at hun ikke greier å komme seg mer enn noen centimeter over bakken. Den første kroppsdelen som deiser i bakken er knærne. Dermed endte det med fjerdeplass.

Gråt og gråt

Amerikaneren var helt knust etter målgang. Omtrent i det øyeblikket hun landet etter svalestupet begynte hun å hylgråte, liggende på banedekket.

Da NRK.no forsøkte å få en kommentar av henne i pressesonen over 20 minutter etter målgang, hulket fortsatt 27-åringen så mye at hun ikke greide å stoppe.

Hun greide ikke engang å få frem ordene for å si nei takk til å bli intervjuet - Johnson Montano bare gestikulerte at «dette går ikke» og småløp til enden av pressesonen.

Så sliten og skuffet kan man bli når man starter spurten idet startskuddet går.

Alysia Johnson Montano

Alysia Johnson Montano ligger utslått på banedekket i sekundene etter målgang.

Foto: FABRIZIO BENSCH / Reuters

Åpnet beinhardt

– Hun går alltid ut så hardt som mulig og sprekker alltid, men av og til vinner hun. Av og til holder det hele veien, spørsmålet er om de andre rekker å ta henne igjen, sier Ingvill Måkestad Bovim.

Johnson Montano skilte seg nemlig ut med én gang under finalen på 800-meter for kvinner. Med sine karakteristiske fletter skjøt hun ut i front fra første sekund.

Etter bare noen få meter fikk hun en solid luke ned til resten av feltet, som løp i samlet flokk 10-20 meter bak amerikaneren.

En skikkelig villmanns-taktikk, altså.

– Hun er så god at det kunne holdt til VM-gull. Hun burde løpt på 57 sekunder, ikke 56, på førsterunden. Da hadde sjansen for at det hadde holdt vært større, sier Ingvill Måkestad Bovim, som selv har løp mot amerikaneren - eller nærmere bestemt bak henne.

Siste nytt

 • Fourcade mot Bø på tredjeetappen

  Startlisten for herrestafetten i skiskyting er klart, og både Johannes Thingnes Bø og Martin Fourcade går tredje etappe.

  Emil Hegle Svendsen er Norges ankermann, og skal opp mot blant andre franske Antonin Guigonnat.

  Vinter-OL. Olympiske leker i Pyeongchang 2018. Skiskyting menn.
  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
 • Femte strake tap for Zuccas Rangers

  New York Rangers og Mats Zuccarello gikk på sitt femte strake tap i NHL da Montreal Canadiens ble for sterke og vant 3-1 natt til fredag. Det melder NTB. 30 år gamle Zuccarello noterte seg for to skudd på mål i oppgjøret.

  Zuccarello Aasen
  Foto: Elsa / Getty Images
 • Celtic og Ajer fikk bank i Russland

  Kristoffer Ajer fikk en stri kveld på jobb i Celtic-forsvaret borte mot russiske Zenit St. Petersburg. Skottene tapte 0-3 og røk ut av europaligaen. Celtic vant hjemmekampen 1-0, men det skulle vise seg å være et altfor lite forsprang mot russerne.

  Scottish Premiership - Celtic vs Rangers
  Foto: Russell Cheyne / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal
OL i Pyeongchang: Skicross finaler kvinner
OL i Pyeongchang
OL i Pyeongchang
OL i Pyeongchang
OL i Pyeongchang
OL i Pyeongchang
OL i Pyeongchang
OL i Pyeongchang
OL i Pyeongchang
OL i Pyeongchang: Curling og ishockey
OL i Pyeongchang: Skøyter 1000 m menn