Hopp til innhold

– Det beste vi kan gjøre er å sette utøverne i bur

LAHTI (NRK): FIS-president Gian Franco Kasper tror det eneste som kan hindre doping er tiltak som er helt uaktuelle – fordi de er umenneskelige.

FINLAND-SKIIG/

TROR IKKE PÅ REN IDRETT: FIS-president Gian Franco Kasper mener idretten er et speilbilde av samfunnet og følgelig full av juks.

Foto: LEHTIKUVA / Reuters

Doping ble det store temaet på FIS-presidentens åpningspressekonferanse i Lahti. Og Gian Franco Kasper fortsetter å tegne et meget dystert bilde.

Slik svarte han da NRK spurte om han tror på et rent VM:

– Jeg håper. Det er alt jeg kan si. Jeg håper virkelig det. Som du vet hadde vi veldig dårlige opplevelser her for mange år siden. Jeg tror det finske skiforbundet har lært at det ikke virker, de drepte nesten VM sist gang, så jeg håper virkelig de har lært de nødvendige tingene. Jeg kan ikke garantere det, men jeg håper, sa Kasper med referanse til skandalemesterskapet i 2001.

– Så du håper, men du tror ikke?

– Til en viss grad er det alltid noe juks som pågår. Jeg håper at utøverne, arrangørene og ikke minst de nasjonale skiforbundene har lært, men jeg kan ikke utelukke det. Jeg vet ikke hva som skjer bak lukkede dører om kvelden.

Vil ha strengest mulig straffer

I løpet av onsdagen skal Kasper også møte utøverrepresentanter. Der må han svare for hvorfor han er så defensiv i kampen mot doping.

– Vi skjønner de er skeptiske til at ingenting skjer, men vi må informere om fakta og prosedyrer. For å være ærlig er jeg personlig for strengest mulige dopingstraffer mot alle som har gjort en feil. Men jeg er sterkt imot å sanksjonere noen bare på grunn av passet deres, sa Kasper.

Therese Johaug-saken ville han ikke kommentere spesifikt utover å informere om at FIS vil bruke tiden fram til 7. mars på å vurdere om de vil anke dommen på 13 måneders utestengelse.

På generelt grunnlag hadde Kasper mye på hjertet – og framsto som grunnleggende skeptisk.

– Som en minister i et viktig land en gang sa til meg: Sport er det fineste i verden så lenge det er på de bakerste sidene i avisen. Når det det kommer på forsiden, vil sporten drepe seg selv. Og for å være ærlig – de to siste årene har vi vært på forsidene altfor ofte, og det skader oss, sa Kasper.

– Ikke menneskelig

– Så lenge nummer to tror han er nummer to på pallen fordi nummer en har tatt noe, så blir det veldig vanskelig. Derfor har vi holdningskampanjer for unge. Hvis ikke det fungerer, må vi gi opp kampen mot doping, fortsatte han.

Og:

– Det er aldri nok. Det er som med bilkjøring, du kan kontrollere farten hver femte meter i stedet for bare en gang i uka.

Kasper mener bare ekstreme tiltak kan garantere en dopingfri idrett.

– Vi gjør det vi kan, og det gjør Wada også. Men det er en grense for hvor langt vi kan gå. Jeg ble fortalt av en tysk journalist at det er et nytt system på markedet med chip i øret som kan kontrollere utøverne dagen lang.

– Det beste ville kanskje være å putte utøverne i bur og bare ta dem ut til konkurranser, men da er det ikke mennesker lenger, sa Kasper.

Da overtok generalsekretær Sarah Lewis ordet og understreket at mye tross alt har skjedd siden Lahti-VM i 2001

Siste nytt

  • Villa forlenger med suksesstreneren

    Unai Emery har skrevet under en ny kontrakt med Premier League-klubben Aston Villa. Den nye avtalen til manageren strekker seg til 2027.

    Emery har ledet Birmingham-klubben med stor suksess etter at han tok over for Steven Gerrard i november 2022. I skrivende stund ligger laget på fjerdeplass i Premier League med fire kamper igjen. Dermed kan klubben sikret sin første mesterligadeltakelse på over 40 år.

    Emery sier til klubbens nettsider at han er veldig fornøyd med å forlenge avtalen sin.

    – Vi nyter tiden i Villa, og vi har en flott gruppe med spillere. Jeg og mitt trenerteam deler visjonen til eierne, og de er veldig støttende og respektfulle. Strukturen er på plass for at vi skal fortsette å utvikle klubben, sier spanjolen. (NTB)

    7ZFc-Z9Pon8
    Foto: AP
  • United-manageren fyrte løs mot pressen: – En skam

    Manchester United-sjef Erik ten Hag langet ut mot journalistene da han stilte til pressekonferanse tirsdag.

    Nederlenderen ble spurt om han forstår kritikken som har kommet i etterkant av FA-cupsemifinalen mot Coventry der de rødkledde til slutt tok seg videre etter en dramatisk kamp.

    – Kommentarene er en skam, sa Ten Hag.

    – Fotball handler om resultater, og vi kom til finalen. Og vi fortjente det, ikke bare etter den kampen, men alle de andre kampene, sa Ten Hag.

    Manchester United ledet 3-0, men mistet hele overtaket i løpet av de siste 20 minuttene av ordinær tid. Coventry utlignet til 3-3, og senere traff de tverrliggeren og fikk et mål annullert etter en VAR-sjekk. På straffer vant United 4-2.

    Tidligere spiller Roy Keane var blant dem som var harde med klubben etter avansementet mot laget fra nivå to. Han kalte prestasjonen for «pinlig».

    – Det var en som spurte om det var pinlig. Nei, reaksjonen fra dere er pinlig, sa Ten Hag. (NTB)

    776131836
    Foto: GLYN KIRK / AFP
  • Stina Nilsson gir seg som skiskytter – bytter idrett igjen

    Det bekrefter Nilsson til SVT.

    – Jeg skal gå langløp neste år, og det føles veldig kult, sier Nilsson.

    For fire år siden la hun brått opp langrennskarrieren, og begynte å satse på skiskyting. Det ble ingen suksess, og nå sier hun stopp.

    – Geværet er lagt på hylla, sier Nilsson.

    Nilsson har signert for det norske langløpslaget Team Ragde Charge, og skal gå Ski Classics neste sesong.

    – Allerede da jeg gikk over til skiskyting så jeg på meg selv nesten som en tretrinnsrakett. Det blir langrenn, skiskyting og så skal jeg prøve meg på langløp. Og nå føles det veldig riktig og spennende.

    Nilsson fikk med seg en pallplass i skiskyting, og sier de to første sesongene var veldig bra. Deretter gikk det nedover. Til slutt gikk hun lei enkelte deler av sporten.

    – Man kan være i superbra form, skyte en veldig god liggende serie, og likevel skyte seg bort på stående. Jeg var ganske lei av det på slutten, at jeg hadde gjort det så bra, men likevel var det noe som ikke stemte.

    Stina Nilsson
    Foto: BILDBYRÅN

Sendeplan

Kl. Program Kanal