Kasparov: – Magnus er en svamp

CHENNAI (NRK.no): Magnus Carlsen har på unikt vis sugd til seg det beste fra to av sjakkens største ikoner. Det mener tidenes kanskje beste sjakkspiller.

Kasparov Carlsen

Sjakklegenden Garry Kasparov mener Magnus Carlsen har en unik evne til å plukke opp triks fra andre sjakkspillere.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

– Han er en svamp. Han trekker til seg kunnskap, sier Garry Kasparov til NRK.no.

YE Obit Fischer

Bobby Fischer hadde ifølge Kasparov en enorm vinnervilje.

Foto: RFS / AP

Den legendariske sjakkspilleren Kasparov var diskusjonspartner, hjelper og «lærer» for Magnus Carlsen for fire år siden.

Kastet seg over Kasparovs database

Han fikk et unikt innblikk i nordmannens psyke i løpet av ett års samarbeid, og har mange forklaringer på hvorfor Carlsen er blitt verdens beste. Men én skiller seg ut foran alle: hans unike evne til å fordype seg i noe og lære av det.

En del av samarbeidet mellom de to gikk ut på at Carlsen fikk tilgang til Kasparovs enorme database med gamle sjakkpartier.

I boka «Kongen av sjakk» kommer det frem at Carlsen nærmest kastet seg over det gigantiske arkivet.

Sugd til seg det beste fra sjakkstjerner

Kasparovs svamp-sammenligning baserer seg på at nordmannen har sugd til seg det beste av to tidligere stormestere.

– Magnus forener presisjonen til Karpov og vinnerviljen til Bobby Fischer. Det er en eksplosiv kombinasjon, sier 50-åringen.

Og russeren er ikke beskjeden i sine sammenligninger.

Anatolij Jevgenjevitsj Karpov og Bobby Fischer er nemlig to av de sjakknavnene som gir mest historisk sus i ørene til sjakkentusiaster.

Karpov var verdensmester 1975 til 1985, og forsvarte blant annet tittelen sin mot Garry Kasparov. Han regnes for å være verdens mestvinnende turneringsspiller med over 140 seire, og var lenge den eneste som virkelig greide å matche Kasparov.

Bobby Fischer var en av sjakkens aller skarpeste hjerner, og vant den det som regnes som tidenes VM-kamp mot Spassky i 1972.

– Ulike spillestiler

CHESS-RUSSIA-KASPAROV-KARPOV-SPAIN -

Presisjonen er en av Anatolij Jevgenjevitsj Karpov beste egenskaper som sjakkspiller.

Foto: JOSE JORDAN / AFP

Garry Kasparov nevner ikke seg selv som en av de store mesterne Carlsen minner om, men det ligger så klart mellom linjene at nordmannen har lært av 50-åringen også.

Kasparov mener han og Carlsen har så forskjellige spillestiler at samarbeidet var perfekt.

– Det året vi jobbet sammen, hjalp jeg ham ganske mye med å utvide sitt syn på spillet. Stilen hans er veldig forskjellig fra min, den minner mer om Karpov. Magnus fikk lære av en stor spiller som hadde en helt annen spillestil. Han tok alle ideene og laget sin egen unike sjakk. Det vi ser nå er en vanvittig kombinasjon av forskjellige fantastiske stilarter, sier Kasparov.

Russeren mener et av Carlsens store fortrinn er en ekstrem evne til å plukke opp nye triks fra andre, som han har gjort med både Karpov, Fischer og Kasparov.

– Han er en svamp. Han trekker til seg kunnskap, sier russeren.

Mener svampen ikke er full

I «Kongen av sjakk» kommer det også frem at Magnus Carlsen hadde en ekstrem evne til å fordype seg og fokusere allerede fra veldig ung alder.

Han kunne sitte i timesvis med Lego, og siden den gang har han «fylt opp» hjernebarken med tusenvis av historiske sjakkpartier.

Likevel er det fortsatt plass til mer kunnskap, mener Kasparov.

– Han har fortsatt en vei å gå. Svampen er langt fra full, sier den gamle storspilleren.

– Magnus har en unik spilleglede, det var derfor jeg nevnte Bobby Fischer. Vi ser at alle spillere har begynt å kjempe for hver siste bonde, og det er på grunn av Magnus. Hans spilleglede og alder er et tegn på at han kommer til å fortsette i en gode del år før han eventuelt begynner å kjede seg.

Vishy Anand sier han ikke visste om at hans team fikk Kasparov bortvist fra første rad på tribunen.

VIDEO: Viswanathan Anand og Magnus Carlsen spilte nok en gang remis i VM, og igjen ble Garry Kasparov tema på pressekonferansen etter kampen.

Siste nytt

 • Ingen hockeystreik

  Etter forhandlinger hos riksmekleren mandag er det klart at det ikke blir noen hockeystreik. LO-forbundet, NISO og NHO Idrett/Abelia har kommet til enighet. Konflikten gjelder minstelønn til utøvere med proffkontrakt i ishockey og håndball. – På vegne av våre utøvere og medlemmer er vi veldig godt fornøyd med resultatet, sier NISOs forbundsleder, Joachim Walltin til NTB.

  Storhamar
  Foto: Geir Olsen / NTB scanpix
 • Zlatan årets angriper i Sverige

  For 13. gang ble Zlatan Ibrahimovic kåret til årets angriper i svensk fotball.

  37-åringen fikk prisen på den svenske fotballgallaen mandag, men var ikke fornøyd med antallet priser han har skaffet seg.

  Zlatan
  Foto: Christine Olsson/TT / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal