NRK Meny
Normal

Kasparov til Erna: – Ikke dra til Sotsji

Tidligere sjakkverdensmester og Putin-kritiker Garri Kasparov (50) mener det vil være en stor tabbe om norske politikere tar turen til Sotsji-OL. Men både kongeparet, kronprinsen og kulturministeren kommer til å reise til Sotsji, og sannsynligvis også statsminister Erna Solberg.

Sjakkverdensmester Garri Kasparov er en uttalt Sotsji-motstander og mener Norges politikere bør holde seg hjemme fra lekene.

VIDEO: Se Garri Kasparov lange ut mot at norske politikere viser seg i Sotsji-OL.

 • Se intervju med Kasparov i videovinduet over!

– Jeg mener at ingen politikere burde dra dit. Det ville vært en støtteerklæring til Vladimir Putin og hans diktator-regime i Russland. La han heller sitte i Sotsji med alle verdens skurker, sier Kasparov i et lengre intervju med NRK.no.

Kasparov er regnet som tidenes kanskje beste sjakkspiller, og russeren holdt verdensmestertittelen i 15 år til sammen. Men Kasparov er også politisk engasjert, og har i flere år vært en uttalt motstander av Vladimir Putins regjering i Russland.

I 2012 ble han også arrestert for å ha vist offentlig støtte til den mye omtalte popgruppa Pussy Riot, som i lang tid har laget musikk som kritiserer Vladimir Putins styre. Noen uker etterpå ble han imidlertid frifunnet.

Mener Norge må ta standpunkt

Kasparov har også lenge vært en motstander av tildelingen av OL til Sotsji, der det har blitt avslørt at russiske myndigheter betaler luselønn til arbeiderne som bygger OL-anleggene, og at Sotsji-OL har blitt tidenes pengesluk med et budsjettsprekk som savner sidestykke i OL-historien.

Nylig ble det blant annet kjent at Putin nekter OL-arbeiderne juleferie for at anleggene til Sotsji-lekene skal bli ferdig i tide. Putin har også varslet at de som måtte ønske å demonstrere under Sotsji-OL, må være forberedt på konsekvenser.

Kasparov mener Norge må ta et tydeligere standpunkt mot Sotsji-OL, og ber landets politikere boikotte lekene.

– Bør Norges statsminister holde seg hjemme fra Sotsji?

– Absolutt. Å dra til Sotsji er å spille etter fløyta til en gammel, paranoid diktator. Vi må heller ikke undervurdere Norges posisjon i vinter-OL. Norge har vært et foregangsland på å ytre motstand mot brudd på menneskerettigheter tidligere. Å sende statsministeren og andre topp-politikere til Sotsji vil være en stor politisk tabbe som vil blidgjøre Putin og skade det norske omdømme internasjonalt, sier Kasparov.

Den Putin-kritiske russeren mener politikere altfor ofte gjemmer seg bak idrettsutøvere.

– Dette er ikke en sak for utøverne. De har trent i fire år for å prestere i Sotsji, og det blir helt feil om de skal blande seg inn i det politiske rundt et OL. Deres jobb er å prestere, så får politikerne ta seg av alt det andre, sier Kasparov.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Sochi-arena

PENGESLUK: Sotsji-lekene har blitt fem ganger dyrere enn først antatt. Det er ventet at lekene vil koste rundt 300 milliarder kroner.

Foto: PAWEL KOPCZYNSKI / Reuters

Kongeparet reiser

Mandag ble det imidlertid klart at flere prominente representanter fra det offisielle Norge reiser til Sotsji-OL.

Overfor NRK.no bekrefter Slottet at kongeparet og kronprins Haakon Magnus reiser til OL på ulike tidspunkt i februar, ifølge Kulturdepartementet skal også kulturminister Torhild Widvey til OL.

Samtidig sier statsminister Erna Solberg det er sannsynlig at også hun reiser til Russland.

– Sannsynligvis kommer jeg til å finne noen dager å være i OL, men det er ikke helt bestemt, sier statsministeren til NRK.no.

Slik svarer Solberg på om hun hører på Kasparovs meninger om situasjonen i Russland:

– Hans engasjement for et mer demokratisk Russland er absolutt viktig, det er toneavngivende når han har et så stort rykte som han har, men det er ofte forskjell på hva personer uten tilgang til myndighetene kan gjøre og de som har tilgang til myndighetene kan gjøre.

Hun hevder Norge ikke tar lett på menneskerettighetssituasjonen i landet.

– Norske myndigheter er opptatt av menenskerettighetssituasjonen i Russland. Vi er også opptatt av at vi skal kunne samarbeide med Russland og at vi skal kunne finne gode felles løsninger på felles utfordringer. Vi er absolutt opptatt av å ta opp menneskerettighetsspørsmål, sier Solberg.

Ingen franske toppledere

En topprepresentant som imidlertid velger å ikke reise til OL er Frankrikes statsminister Francois Hollande.

– Hverken jeg eller presidenten skal dit. Franske toppledere har ingen planer om å være i Sotsji, sa utenriksminisert Laurent Fabius tidligere i desember.

Ifølge Der Spiegel kommer heller ikke Tysklands president Joachim Gauck til å reise, men det avvises at det er snakk om en boikott.

Siste nytt

 • Inter vil saksøke La Liga-sjefen

  Inter liker svært dårlig uttalelsene til La Liga-president Javier Tebas om Milano-klubbens forsøk på å kjøpe Luka Modric fra Real Madrid. – Inter bekrefter at klubben vil ta rettslige skritt mot Javier Tebas i forbindelse med uttalelsene han kom med til pressen i dag, heter det i en melding lagt ut på Inters nettsted.

  Estonia Super Cup Soccer
  Foto: Pavel Golovkin / AP
 • Bolt på plass i Australia

  Usain Bolt gir ikke opp drømmen om å bli profesjonell fotballspiller. Sprintlegenden ankom Australia lørdag for å trene med Central Coast Mariners. – Jeg har helt siden min siste friidrettssesong sagt at jeg vil spille fotball, og jeg vet hva jeg kan, sa Bolt til et stort medieoppbud på flyplassen i Sydney.

  Australia Soccer Bolt
  Foto: Rick Rycroft / AP
 • Sarpsborg vil ha 8000 sitteplasser

  Sarpsborg er kun to kamper mot Maccabi Tel-Aviv unna gruppespillet i Europaligaen. Østfoldklubben planlegger stadionutvidelse hvis den kommer over siste hinder. Klubben vil da øke stadionkapasiteten fra nåværende 6863 til 8000 sitteplasser.

  UEFA Europa League-kvalifisering: Sarpsborg 08 - St. Gallen
  Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
NM-veka: Aquabike, finaler
NM-veka: Aquabike og speedcross
NM-veka: Aquabike
NM-veka: Speedcross, finaler
NM-veka: Speedcross
Friidrett: Diamond League fra Birmingham
Friidrett: Diamond League
4-4-2 med Schau og Aune
NM-veka: Sandbryting, finaler
NM-veka: Sandbryting
NM-veka: Friidrett