Hopp til innhold

Kasparov til Erna: – Ikke dra til Sotsji

Tidligere sjakkverdensmester og Putin-kritiker Garri Kasparov (50) mener det vil være en stor tabbe om norske politikere tar turen til Sotsji-OL. Men både kongeparet, kronprinsen og kulturministeren kommer til å reise til Sotsji, og sannsynligvis også statsminister Erna Solberg.

Sjakkverdensmester Garri Kasparov er en uttalt Sotsji-motstander og mener Norges politikere bør holde seg hjemme fra lekene.

VIDEO: Se Garri Kasparov lange ut mot at norske politikere viser seg i Sotsji-OL.

  • Se intervju med Kasparov i videovinduet over!

– Jeg mener at ingen politikere burde dra dit. Det ville vært en støtteerklæring til Vladimir Putin og hans diktator-regime i Russland. La han heller sitte i Sotsji med alle verdens skurker, sier Kasparov i et lengre intervju med NRK.no.

Kasparov er regnet som tidenes kanskje beste sjakkspiller, og russeren holdt verdensmestertittelen i 15 år til sammen. Men Kasparov er også politisk engasjert, og har i flere år vært en uttalt motstander av Vladimir Putins regjering i Russland.

I 2012 ble han også arrestert for å ha vist offentlig støtte til den mye omtalte popgruppa Pussy Riot, som i lang tid har laget musikk som kritiserer Vladimir Putins styre. Noen uker etterpå ble han imidlertid frifunnet.

Mener Norge må ta standpunkt

Kasparov har også lenge vært en motstander av tildelingen av OL til Sotsji, der det har blitt avslørt at russiske myndigheter betaler luselønn til arbeiderne som bygger OL-anleggene, og at Sotsji-OL har blitt tidenes pengesluk med et budsjettsprekk som savner sidestykke i OL-historien.

Nylig ble det blant annet kjent at Putin nekter OL-arbeiderne juleferie for at anleggene til Sotsji-lekene skal bli ferdig i tide. Putin har også varslet at de som måtte ønske å demonstrere under Sotsji-OL, må være forberedt på konsekvenser.

Kasparov mener Norge må ta et tydeligere standpunkt mot Sotsji-OL, og ber landets politikere boikotte lekene.

– Bør Norges statsminister holde seg hjemme fra Sotsji?

– Absolutt. Å dra til Sotsji er å spille etter fløyta til en gammel, paranoid diktator. Vi må heller ikke undervurdere Norges posisjon i vinter-OL. Norge har vært et foregangsland på å ytre motstand mot brudd på menneskerettigheter tidligere. Å sende statsministeren og andre topp-politikere til Sotsji vil være en stor politisk tabbe som vil blidgjøre Putin og skade det norske omdømme internasjonalt, sier Kasparov.

Den Putin-kritiske russeren mener politikere altfor ofte gjemmer seg bak idrettsutøvere.

– Dette er ikke en sak for utøverne. De har trent i fire år for å prestere i Sotsji, og det blir helt feil om de skal blande seg inn i det politiske rundt et OL. Deres jobb er å prestere, så får politikerne ta seg av alt det andre, sier Kasparov.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Sochi-arena

PENGESLUK: Sotsji-lekene har blitt fem ganger dyrere enn først antatt. Det er ventet at lekene vil koste rundt 300 milliarder kroner.

Foto: PAWEL KOPCZYNSKI / Reuters

Kongeparet reiser

Mandag ble det imidlertid klart at flere prominente representanter fra det offisielle Norge reiser til Sotsji-OL.

Overfor NRK.no bekrefter Slottet at kongeparet og kronprins Haakon Magnus reiser til OL på ulike tidspunkt i februar, ifølge Kulturdepartementet skal også kulturminister Torhild Widvey til OL.

Samtidig sier statsminister Erna Solberg det er sannsynlig at også hun reiser til Russland.

– Sannsynligvis kommer jeg til å finne noen dager å være i OL, men det er ikke helt bestemt, sier statsministeren til NRK.no.

Slik svarer Solberg på om hun hører på Kasparovs meninger om situasjonen i Russland:

– Hans engasjement for et mer demokratisk Russland er absolutt viktig, det er toneavngivende når han har et så stort rykte som han har, men det er ofte forskjell på hva personer uten tilgang til myndighetene kan gjøre og de som har tilgang til myndighetene kan gjøre.

Hun hevder Norge ikke tar lett på menneskerettighetssituasjonen i landet.

– Norske myndigheter er opptatt av menenskerettighetssituasjonen i Russland. Vi er også opptatt av at vi skal kunne samarbeide med Russland og at vi skal kunne finne gode felles løsninger på felles utfordringer. Vi er absolutt opptatt av å ta opp menneskerettighetsspørsmål, sier Solberg.

Ingen franske toppledere

En topprepresentant som imidlertid velger å ikke reise til OL er Frankrikes statsminister Francois Hollande.

– Hverken jeg eller presidenten skal dit. Franske toppledere har ingen planer om å være i Sotsji, sa utenriksminisert Laurent Fabius tidligere i desember.

Ifølge Der Spiegel kommer heller ikke Tysklands president Joachim Gauck til å reise, men det avvises at det er snakk om en boikott.

Siste nytt

  • Spanske myndigheter griper inn – skal «overvåke» landets fotballforbund

    Spanias fotballforbund har havnet under lupen til den spanske regjeringen som følge av flere skandaler det siste året.

    Forbundet skal de neste månedene «overvåkes» av en uavhengig kommisjon underlagt Spanias idrettsråd (CSD).

    – Regjeringen vedtok denne avgjørelsen for å rette opp i den alvorlige situasjonen RFEF er i, slik at forbundet kan fornye seg under stabile forhold, står det i en melding fra CSD.

    Idrettsrådet har tette bånd til Spanias idrettsdepartement.

    Det har stormet rundt landets fotballforbund siden det mye omtalte kysset på podiet etter fjorårets VM-finale for kvinner. Da ble nybakt verdensmester Jenni Hermoso kysset på munnen av Spanias daværende fotballpresident Luis Rubiales.

    Senere trakk Rubiales seg fra vervet på grunn av bråket som fulgte, men ro i RFEF ble det ikke.

    I mars ble Rubiales og flere andre personer pågrepet som en del av etterforskningen av forbundets avtale om å legge den spanske supercupen til Saudi-Arabia. Mistanken handler om mulig pengevasking og korrupsjon. (NTB)

    Soccer Spain Rubiales
    Foto: Manu Fernandez / AP
  • Helseth og Kavlie rett til finale i ro-EM

    Thea Helseth og Inger Kavlie rodde Norges dobbeltsculler til heatseier og booket finaleplass på EMs første dag.

    Den nykomponerte duoen fikk tiden 6.51,81 og vant det andre heatet med over ett sekunds margin på Romania.

    Resultatet betyr at Helseth og Kavlie slipper å ro oppsamling og kan se fram mot søndagens A-finale i ungarske Szeged.

    Nylig var Helseth på pallen med Jenny Rørvik i verdenscupen, men i EM ble Rørvik byttet ut med Kavlie. Trioen kjemper om to plasser i båten i OL. (NTB)

    sq1_1fpr_pQ
    Foto: NTB
  • TV 2: Patrick Thoresen sier ja til å spille for Norge i ishockey-VM

    Det bekrefter hovedpersonen selv til TV 2.

    Thoresen sier han og landslagssjef Tobias Johansson har hatt tett kontakt den siste tiden.

    – Det har tent en liten glød i meg. Jeg kjente for to, tre år siden at jeg var ferdig med landslaget og at jeg hadde gjort mitt. Men nå har jeg har hatt en veldig god sesong i en alder av 40, og når landslagsledelsen ser noe i meg, og sier jeg kan bidra med noe både på og utenfor isen, så vekker det noen følelser jeg trodde var borte, sier han til TV 2..

    Thoresen ga seg på landslaget før VM i 2022, men har nå snudd.

    Patrick Thoresen
    Foto: Carina Johansen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal