NRK Meny
Normal

Kasparov frykter ny Carlsen-kollaps

CHENNAI (NRK.no): Garry Kasparov (50) hevder han bare har gitt Magnus Carlsen (22) ett råd før VM: Lær fra kollapsen i London i april.

Magnus Carlsen

Bildet som har blitt et symbol på Magnus Carlsens kollaps i VM-kvaliken: 22-åringen lener seg på et gelender rett etter det kritiske tapet i siste kamp.

Foto: Rakke, Morten / NTB scanpix

Kasparov

Garry Kasparov er tidenes kanskje største spiller, men la opp i 2005. For fire år siden samarbeidet han med supertalentet Magnus Carlsen i 12 måneder.

Foto: JOSE JORDAN / AFP

– Jeg har sagt til Magnus at det blir essensielt å forstå hva som gikk galt i London, sier Garry Kasparov til NRK.no.

Det har lenge vært spekulert i at verdenshistoriens kanskje største sjakkspiller fortsatt hjelper Magnus Carlsen i kulissene. Han avkrefter dette i et omfattende intervju med NRK.no på VM-hotellet i Chennai tirsdag morgen.

– Jeg husker det veldig tydelig. Jeg har bare snakket med ham én gang det siste året, etter VM-kvaliken i april, sier Kasparov.

– Ny kollaps er den største faren

Da var russerens beskjed krystallklar: Han anbefalte nordmannen å rydde opp i hvordan han håndterer press.

– Det eneste som kan hindre ham fra å vinne, ligger i psykologien, sier Kasparov.

– Han var utrolig nære å ryke ut av VM-kvaliken. Er det en slik kollaps du mener?

– Ja, jeg tror det er den største faren. Det er det som kan hindre ham fra å vinne kampen. Han må for all del unngå å spille slik som han gjorde på slutten av kvaliken, sier den tidligere verdensmesteren.

– Selv om det går bra her i Chennai, vil Magnus møte et lignende øyeblikk. Det var bare kvalifiseringen, og dette blir noe helt annet. Det er VM, hans livs kamp. Jeg jeg håper han har lært fra den smertefulle opplevelsen, sier Kasparov.

Carlsen innrømmet «tvangstanker»

Carlsen selv fortalte før VM om den enorme utmattelsen han følte de siste kampene av kvalifiseringsturneringen.

– Jeg kollapset egentlig på alle mulige måter, sa en åpenhjertig Carlsen.

– Jeg hadde en del nerver og ikke minst tvangstanker som slo negativt ut. Først var jeg altfor sikker på meg selv - det gikk rett og slett litt for enkelt opp til et punkt. Da det begynte å gå galt, ble jeg nervøs, sier Carlsen.

– Hva mener du med tvangstanker?

– Det er sånt som kommer veldig lett i en turnering hvor det bare er førsteplass som gjelder. På et eller annet tidspunkt ble tanken på at jeg ikke skulle vinne veldig fremtredende, og det er et veldig dårlig utgangspunkt for å prestere bra, sa den norske verdensstjernen.

Reddet seg med et nødskrik i London

Carlsen tapte to av de siste tre partiene i turneringen i april. Han var sjanseløs i det siste, kritiske partiet med hvite brikker, en stor sesasjon for seiersvante Carlsen.

Nordmannen reddet seg med et nødskrik da rivalen Vladimir Kramnik også tapte sin siste kamp - mot alle odds.

Det «sjakk-mirakelet» er grunnen til at 22-åringen får møte regjerende verdensmester Anand i VM-finale nå.

Magnus Carlsen og Garry Kasparov

Magnus Carlsen har møtt Garry Kasparov mange ganger. Her fra det berømte partiet i 2004, hvor Carlsen presset verdensener Kasparov. Russeren greide å dra i land remis etter en liten tabbe fra nordmannen.

Foto: Omar Oskarsson / NTB scanpix

Mener Carlsen ikke har bevist pressmestring

Nordmannen må ha blitt bedre på å mestre press om han skal vinne VM, mener hans gamle læremester Kasparov.

– Det er annerledes her, for så mye press. Han har ikke vist ennå at han greier å kombinere hans brilliante sjakkhjerne med å håndtere presset. Jeg tror han vinner hvis han ikke gjør psykologisk feil her, sier den pratsomme russeren.

Den karismatiske 50-åringen eier ethvert rom han befinner seg i. Han snakker høyt, gestikulerer og gliser i alle retninger.

Det kan ofte være et mareritt å prøve å få et intervju med Kasparov, men i India møter NRK.no en komfortabel, hyggelig og imøtekommende russer.

– Har gitt Magnus nok råd i mitt liv

Kasparov samarbeidet med Magnus Carlsen for fire år siden. I ett år hjalp han nordmannen å tenke sjakk på nye måter.

22-åringen fikk tilgang til russerens enorme sjakkdatabase, og etter partier snakket han med Kasparov på Skype.

Bæringen har uttalt at samarbeidet tok slutt fordi Kasparov tok for mye plass.

Derfor ønsker ikke Kasparov å presse seg på under VM. Han hevder han ikke har snakket med Carlsen under mesterskapet.

– Jeg har gitt Magnus nok råd i mitt liv. Han klarer dette fint selv, sier Kasparov til NRK.no

Kasparov har vært på en konferanse i Goa, et godt stykke lenger vest i India. Han har ikke fått sett kampene, men har fulgt med.

– Kampene var ikke veldig lange, så det har vært vanskelig å rekke å få det med seg. Jeg har fulgt kampene på internett, sier den mangedoble verdensmesteren.

Kjøper ikke kritikken om kjedelig spill

Han sier han har fått med seg kritikken mot spillerne etter de to korte uavgjort-partiene i helgen.

Blant annet nevnte verdens fjerde beste spiller, Hikaru Nakamura, at VM-finalen ville blitt mer spennende med Kasparov ved brettet. Det ler russeren godt av.

– Vent nå litt, vent nå litt, vent nå litt, ler Kasparov og gestikulerer nedover med håndflatene for å formidle at «nå må alle roe seg litt ned her».

– De to er ikke her for å vise hvor brilliante de er, men for å vinne. Det er som tungvektsboksing, noen ganger starter det veldig sakte. Begge vet at én liten tabbe kan gi føre til et knusende slag. Men som sjakkturist og sjakkelsker ville jeg elsket å se mer fyrverkerier på brettet. Jeg håper det blir mer action i det tredje og fjerde partiet, sier russeren.

Han er 22 år, han er geni-erklært og han skal spille VM til uka. Magnus Carlsen er noe for seg sjøl og det har han vært lenge. Len deg godt tilbake og bli med på reisen fra vidunderbarn, til stormester og nå kanskje verdensmester.

Se NRKs ni minutter lange mini-dokumentar om Magnus Carlsen.

Siste nytt

 • Barcelona har luke

  Barcelona cruiset inn til 4-0-seier hjemme mot Deportivo La Coruña søndag. Luis Suárez og Paulinho ble begge tomålsscorere for den spanske La Liga-lederen. De leder med seks poeng på Atletico Madrid.

  Luis Suárez
  Foto: Stanley Chou / Getty Images
 • Fossum i ellevill Bundesliga-kamp

  Iver Fossum startet sin første kamp siden 21. oktober, og spilte samtlige minutter for Hannover i 4-4-festen mot Leverkusen i Bundesliga. Julian Korb sikret poengdeling sju minutter før slutt.

  Foto: Peter Steffen / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Uttak landslagstroppen til håndball-EM for menn
V-cup alpint: Parallellstorslalåm menn
V-cup alpint: Parallellstorslalåm menn
V-cup alpint: Parallellstorslalåm, menn
V-cup alpint: Parallellstorslalåm menn