Dopingtatte Kasirye varsler anke

Ruth Kasirye vil søke om å få medisinsk fritak for meldonium etter at hun skal ha fått i seg det ulovlige stoffet gjennom en medisinsk behandling.

OL-håpet Ruth Kasirye hevdar ho ikkje har dopa seg med vilje. 
I dag kom det frem at ho har testa positivt på hjartemedisinen Meldonium. 
Antidoping Norge meiner ho har utvist grovt aktløyse.

SE VIDEO: Ruth Kasirye vil anke dopingsaken.

Advokat Morten Justad Johnsen fra Bull & Co forklarte under dagens pressekonferanse at Ruth Kasirye kommer til å anke saken sin til domsutvalget i Norges Idrettsforbund.

Han forklarer at de vil se på mulighetene for at Kasiryes sak kan gå under medisinsk fritak. Juridisk skal man i hovedsak søke om medisinsk fritak fra bruk av ulike medisinske midler i forkant av en eventuell medisinsk behandling.

Mener hun ikke var i stand til å søke

På Antidoping Norge sine hjemmesider kommer det fram at enkelte idrettsutøvere har behov for medisinsk behandling med legemidler som inneholder stoffer på dopinglisten.

– Hun fikk meldonium ved en medisinsk behandling for malaria. Som er en veldig alvorlig sykdom. Påtalemyndigheten mener hun var i fysisk stand til å søke om medisinsk fritak før hun fikk medisinene, vi mener hun ikke var det, sier Justad.

– Mitt ansvar uansett

– Dette har ikke vært noen bevisst handling fra min side, fordi jeg har vært igjennom en medisinsk behandling som det ikke har vært problemer med tidligere, sier Kasirye under pressekonferansen.

Hun tar likevel det fulle ansvaret for at hun nå har testet positivt på stoffet meldonium.

– Det er min skyld og mitt ansvar og jeg har ingen å skylde på. Jeg burde informert om at jeg har vært gjennom en behandling. Jeg skal ta fulle og hele konsekvensen av min handling, sier hun.

– Burde du ikke være så rutinert at du melder ifra ved medisinsk behandling?

– Da jeg lå akutt syk på sykehuset var det viktigste for meg å bli frisk. Men det er uansett mitt ansvar, sier hun.

Advokat Morten Justad Johnsen sier at straffen for å bli tatt med Meldonium er fire års utestengelse. Advokaten håper legge til rette for et godt forsvar slik at den eventuelle utestengelsen blir kortere enn det.

Antidoping Norge: – Ikke grunnlag for medisinsk fritak

Påtalenemnden i Antidoping Norge har nå suspendert vektløfteren som er en av ca. 145 norske utøvere som står på Antidoping Norges meldepliktliste.

Antidoping Norge informerer i pressemeldingen at prøven, som ble tatt utenfor konkurranse 25. januar 2016, inneholdt ifølge analyserapport fra Norges laboratorium for dopinganalyse stoffet meldonium. Stoffet tilhører gruppe S4 (hormon- og metabolske modulatorer) på WADAs dopingliste.

– Dette er en rutinert utøver som deltar på landslaget og har stått på Antidoping Norges meldepliktliste i flere år, og vi er av den oppfatning at hun her har utvist grov uaktsomhet. Vi er kjent med at utøver påberoper seg at hun fikk stoffet i kroppen som følge av sykdom, men det er Påtalenemndens vurdering at vilkårene for å få søknad om medisinsk fritak behandlet ikke er oppfylt, sier prosessfullmektig for Påtalenemnden Niels R. Kiær.

Siste nytt

 • Brann uten poeng mot Kristiansund

  Brann måtte dra hjem til Bergen uten poeng etter at Kristiansund slo bergenserne 1-0 i Eliteserien søndag. Det var Amahl Pellegrino som scoret kampens eneste mål. Dermed har begge lag 32 poeng etter 21 kamper. Brann er på 5.-plass på tabellen, mens Kristiansund følger på plassen bak.

  Resultater andre kamper: Bodø/Glimt – Stabæk 3-3, Haugesund – Mjøndalen 0-0, Molde – Tromsø 3-0, Strømsgodset – Ranheim 1-0, Viking – Odd 2-0.

  Eliteserien fotball 2019, Kristiansund - Brann.
  Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix
 • Sterk PGA-avslutning av Hovland

  Viktor Hovland avsluttet PGA-turneringen i West Virginia med en knallsterk 64-runde. Det plasserte ham på 5.-plass da han var ferdig med sin runde. Et par timer senere var han nede på delt 8.-plass. Det er flere spillere som ikke er ferdig med sin runde.

  Viktor Hovland
  Foto: Jonathan Ferrey / AFP
 • Stabæk kapret poeng mot Glimt

  Stabæk var heldige og effektive på bortebane i Eliteserien søndag. Det holdt til 3-3 borte mot gulljagende Bodø/Glimt. Ettersom Molde vant hjemme mot Tromsø, ligger Bodø/Glimt nå tre poeng bak serielederen.

   Bodø/Glimts Patrick Berg og Stabæks Emil Bohinen
  Foto: Mats Torbergsen / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal