Kasirye testet positivt på meldonium: – Det er min skyld og mitt ansvar

Det var en tydelig preget Ruth Kasirye som møtte norsk presse i Oslo sentrum i ettermiddag. Vektløfteren la seg helt flat i møte med media etter å ha testet positivt på meldonium.

Ruth Kasirye

Ruth Kasirye var naturlig nok tydelig preget på pressekonferansen i ettermiddag. Hun sier hun tar det hele og fulle ansvaret for at meldonium havnet i kroppen hennes.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

– Jeg er her i dag fordi jeg har avlagt en positiv prøve på meldonium som jeg fikk gjennom medisinsk behandling i desember og januar. Og jeg er veldig lei meg for det. Og jeg er veldig lei meg på vegne av mine vektløftervenner og håper det ikke blir en stor belastning for dem, sa Kasirye.

– Det er min skyld og mitt ansvar. Jeg har ingen andre å skylde på. Jeg burde sagt ifra til mine nærmeste at jeg var gjennom en behandling, men jeg skal ta konsekvensen av mine handlinger, sa Kasirye.

Flaggbærer Kasirye

FLAGGBÆRER: Ruth Kasirye var norsk flaggbærer under OL i Kina i 2008.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Hevder hun fikk meldonium etter sykehusbesøk

Det var da Ruth Kasirye besøkte familien sin i Uganda i julen, at hun skal ha fått akutt utbrudd av sykdommen malaria. Sykehuset som behandlet henne skal ha gitt henne medisin som inneholdt det forbudte stoffet meldonium. Dette skal igjen ha ført til at hun avla positiv prøve da hun ble dopingtestet i januar i år, fortalte advokat Morten Justad Johnsen i advokatfirmaet Bull på pressekonferansen.

– Jeg var akutt syk og var gjennom en medisink behandling. Jeg har hatt samme behandling tidligere. Jeg har blitt testet og det har ikke vært noe noe problem tidligere. Men det er mitt ansvar å melde fra. Jeg burde ha sjekka hva jeg putta i meg. Sånn sett var jeg ikke bevisst på dette, sa Kasirye på pressekonferansen.

Meldonium kom opp på WADAs forbudsliste fra 1. januar i år. Etter dette har flere store idrettsstjerner blitt tatt for å ha brukt stoffet, blant annet tennisstjernen Maria Sjarapova.

Ruth Kasirye

FLAGGBÆRER: Ruth Kasirye var norsk flaggbærer under OL i Kina i 2008.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

I 2008 kvalifiserte Kasirye seg til OL i Kina der hun var norsk flaggbærer under åpningsseremonien. Hun ble nummer syv i +63 kilosklassen tirsdag 12. august 2008, med nordisk rekord med 224 kilo totalt.

Tatt rett før EM på hjemmebane

Presidenten i Norges Vektløfterforbund, Per Jostein Mattingdal har akkurat ankommet Førde der det i helga arrangeres EM i vektløfting. Planen var at Kasirye skulle delta på stevnet.

Meldingen om at en av deres største profiler har testet positivt på Meldonium var en tung beskjed å få inn mot stevnet på norsk jord.

– Det er klart at alle dopingsaker er veldig alvorlige for utøveren og det er veldig trist for norsk idrett og for vektløfting spesielt, sier Mattingdal til NRK

Nå har vektløfterpresidenten tillit til både Norges Idrettsforbund og Antidoping Norge.

– Det er spesielle organ i NIF som tar seg av sånne saker og der har Norges Vektløfterforbund fullstendig tillitt til at den saken blir belyst fra alle mulige vinkler. Og at Ruth vil få en rettferdig behandling, sier Per Jostein Mattingdal.

– Hvilken dialog har dere hatt med Kasirye?

– Det er Antidoping Norge som skal ha dialogen i slike tilfeller, men vi har vært kjent med dette i noen dager.

– Hva betyr dette for vektløftersporten?

– Det har jeg ingen formening om akkurat nå. Det har heldigvis vært veldig stille i lange tider. Det er trist at sånt skjer. Men nå har jeg ikke mer å kommentere, sier Mattingdal.

Antidoping Norge: – Hun har utvist gorv uaktsomhet

Påtalenemnden i Antidoping Norge har nå suspendert vektløfteren som er en av ca. 145 norske utøvere som står på Antidoping Norges meldepliktliste.

Antidoping Norge informerer i pressemeldingen at prøven, som ble tatt utenfor konkurranse 25. januar 2016, inneholdt ifølge analyserapport fra Norges laboratorium for dopinganalyse stoffet meldonium. Stoffet tilhører gruppe S4 (hormon- og metabolske modulatorer) på WADAs dopingliste.

- Dette er en rutinert utøver som deltar på landslaget og har stått på Antidoping Norges meldepliktliste i flere år, og vi er av den oppfatning at hun her har utvist grov uaktsomhet. Vi er kjent med at utøver påberoper seg at hun fikk stoffet i kroppen som følge av sykdom, men det er Påtalenemndens vurdering at vilkårene for å få søknad om medisinsk fritak behandlet ikke er oppfylt, sier prosessfullmektig for Påtalenemnden Niels R. Kiær.

Siste nytt

 • Engelsk fotball hedrer Maradona

  Under fredagens kveldskamp mellom Crystal Palace og Newcastle i Premier League, ble det satt av tid til å hedre den avdøde fotballegenden, Diego Maradona.

  Det ble gjort med svarte sørgebånd og ett minutts applaus før kampstart.

  Markeringen skal bli gjort under alle helgens kamper i den øverste divisjonen i England.

  QoV0T4IGy6U
  Foto: DANIEL LEAL-OLIVAS / AFP
 • Carlsen vant første semifinalekamp

  Magnus Carlsen leder semifinalen mot Jan Nepomnjasjtsjij i første turnering i Champions Chess Tour, men underveis levde han farlig flere ganger.

  Nordmannen er i føringen 2,5-1,5 etter semifinalens fire første hurtigsjakkpartier.

  Magnus Carlsen med ny turnering
  Foto: Heiko Junge / Heiko Junge
 • – Blatter og Platini etterforskes

  De tidligere fotballtoppene Sepp Blatter og Michel Platini kan igjen være i trøbbel. Ifølge nyhetsbyrået AFP gransker påtalemyndighetene i Sveits dem begge for bedrageri.

  Det får nyhetsbyrået AP bekreftet i en uttalelse fra den sveitsiske påtalemyndigheten.

  Blatter og Platini er begge blitt avhørt i Bern de siste ukene. Flere vitner har også måttet svare på spørsmål.

  Inntil for fem år siden var Blatter og Platini to av fotballens mektigste menn.

  Blatter måtte gå av som president for Det internasjonale fotballforbundet (Fifa) og Platini måtte forlate Det europeiske fotballforbundet (Uefa) etter at skandalesaker om korrupsjon begynte å rulle.

  Platini og Blatter
  Foto: DESK / Afp

Sendeplan

Kl. Program Kanal