Hopp til innhold

Kasai trodde skihopping var en norsk henrettelsesmetode

LILLEHAMMER/OSLO (NRK): Noriaki Kasai (42) er blitt en levende legende gjennom 25 år i hoppsirkuset. Men superveteranen har hele tiden misforstått hvordan idretten oppstod.

Noriaki Kasai ble nummer 17 i hopprennet i dag. Japaneren debuterte i verdenscupen allerede i -89, og tok sitt foreløpig eneste mesterskapsgull i Harrachov i - 92. 22 år senerer - i Sotsji, sørget Kasai for å ta sin foreløpig eneste individuelle OL-medalje. Med sine 42-år slår han stadig sine egne rekorder, som den eldste i verdenscupen - nå sist som den eldste verdenscupvinneren - i Kuusamo forrige helg. Han lyktes ikke helt på Lillehammer denne helgen, men japaneren er evighetsmaskinen som aldri gir opp.

SE REPORTASJE: Noriaki Kasai har vært skihopper siden før V-stilen ble oppfunnet. Foto/redigering: Inger Lee.

Noriaki Kasai Skiflyging
Foto: Johansen, Erik / NTB scanpix

– Det sies i Japan at skihopping begynte som en norsk henrettelsesmetode. Jeg ble overrasket over Norge da jeg hørte dette, sier Noriaki Kasai.

Hoppstjernen har en forsiktig, men klar røst når han forteller den japanske versjonen av hoppsportens opphav.

42-åringen er i Norge og Lillehammer for helgens verdenscuprenn – i landet der han det hele, visstnok, startet på grufullt vis.

– Jeg hørte også at noen av dem som skulle henrettes klarte å lande, og at det var sånn skihopping ble til. Jeg ble overrasket over at de klarte å lande. Alle japanere tror det startet sånn, sier 42-åringen.

– Hva sier du til dem som tror på historien?

Tolken NRK har leid inn til intervjuet fniser idet hun stiller spørsmålet. Kasai begynner også å le lavmælt.

– Jeg tror også på historien. Jeg er usikker, men er det sant?, spør Kasai litt forvirret.

Responsen fra tolken får den ellers så sjenerte hopplegenden til å gapskratte.

– Nei, er det bare en myte?, utbryter Kasai og gliser bredt.

Kasais hemmelighet

Det er usikkert om japaneren er skuffet eller lettet over NRKs avsløring, men én ting er sikkert:

Noriaki Kasai har overlevd over 500 verdenscupkonkurranser og rundt 25 år i hoppsirkuset. Og han har ikke bare overlevd – han er en levende legende med resultater i verdensklasse.

Forrige helg utklasset superveteranen Norge og resten av verdenseliten i Kuusamo da han vant sitt første storbakkerenn på over ti år.

Det er ingen hemmelighet. Media stiller meg spørsmålet hele tiden. Jeg har trent jevnt og trutt siden jeg var ung, og jogger nesten hver dag.

Noriaki Kasai

Japaneren sjokkerer konkurrenter og hoppeksperter hver sesong når han slipper seg utfor klodens mektigste hoppbakker.

42-åringen svever fortsatt høyt. Langt. Og meget elegant. Hva er egentlig hemmeligheten?

– Det er ingen hemmelighet. Media stiller meg spørsmålet hele tiden. Jeg har trent jevnt og trutt siden jeg var ung, og jogger nesten hver dag. Jogging gir meg utholdenhet. Mens jeg jogger tenker jeg på mye forskjellig. Jeg trener mentalt mens jeg jogger, sier Kasai, som faktisk ikke hopper på ski utenfor konkurranse.

– Hvorfor har du holdt på med dette så lenge?

– Jeg blir aldri lei. Hvert eneste år gleder jeg meg til å reise verden rundt til forskjellige land. Og jeg må være blant de beste hopperne i Japan for å få lov til det. Det driver meg til å fortsette, svarer han.

(Artikkelen fortsetter under videovinduet)

Noriaki Kasai imponerte stor med to gode hopp og verdenscupseier i dagens skiflyging.
Dette var Kasais første v-cup seier siden 28.februar 2004.

– Jeg var veldig redd

Det er lørdag 21. mars 1992. Det blåser friskt i kinnene til 19 år gamle Kasai der han sitter på toppen av den mektige skiflygingsbakken i Harrachov. Det er andre omgang i VMs første konkurransedag – og Kasai henger med helt i toppen.

TV-kameraet zoomer ut i det Kasai slipper bommen med fingertuppene. Den sjokkrosa drakten er ikke lenger mulig å spotte for TV-seerne på grunn av tåken øverst i tårnet.

Men plutselig kommer han som en rosa prosjektil inn i TV-bildet igjen. Skiene har en fart på 107,8 kilometer i timen ved hoppkanten. 19-åringen gjør seg klar til å ta sats. Det er nå det gjelder. Vil han klare det?

– Jeg var veldig redd, erindrer Kasai.

Det har gått 22 år siden 1992-sesongen, men han husker det fortsatt godt. Hoppsporten var nemlig midt i en revolusjon på dette tidspunktet. Flere og flere utøverne gikk fra å hoppe med samlede ski til V-stil, og Kasai skulle ikke være noe dårligere.

– Jeg byttet stil i 1992 – én måned før OL i Albertville. Vanligvis er jeg flink til å gjøre nye ting. Jeg sliter ikke med å gjøre nye ting. Det tok med rundt tre uker å lære V-stilen før OL. Det er det mest skremmende jeg har måttet gjøre i min 33 år lange karriere, sier han.

– Hvorfor var du så redd?

– Jeg var vant til å se skiene, men plutselig måtte jeg vende meg til at jeg bare så hvit snø foran meg. Jeg visste for eksempel ikke hvordan jeg skulle lande, svarer Kasai.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Noriaki Kasai
Foto: Larsen, HÃ¥kon Mosvold / NTB scanpix

Den perfekte flyvestilling

Men den japanske skistjernen hadde lite å frykte. Det skulle vise seg at han kom til å bli kanskje en av verdens beste på nettopp dette. Og dét er faktisk vitenskapelig bevist.

– Vi har sett at Kasai ligger veldig tett opp til det vi kaller en hensiktsmessig flyvestilling, sier Jermund Lunder.

Han er analytiker for det norske hopplandslaget og jobber med å finne den ideelle flyvestillingen.

Jeg flyr som en Kamikaze-pilot og tenker at jeg er dristigere enn resten.

Noriaki Kasai

– Johan Remen Evensen og Noriaki Kasai er veldig like. Det er ikke veldig mye kraft, men de har en veldig god følelse når det kommer til mengde rotasjon som gjør at de tidlig kommer ut i gunstig flyvestilling, sier Lunder.

Kasais stil har overlevd over to tiår i en sport med store forandringer i bakkeutforming, hoppteknikk og utstyr. Og hoppelskere sitter alltid klare når Kasai kaster seg ut fra hoppkanten. Grunnen?

Japaneren svever bestandig helt på linje med skiene - og der blir han urørlig frem til han går inn til landing. En teknikk til 20 i stil.

– Jeg er ikke redd lenger om forholdene er vanskelige. Jeg flyr som en Kamikaze-pilot og tenker at jeg er dristigere enn resten, sier Kasai.

Gjennombruddet

Vi går tilbake til hoppkanten under VM i skiflyging i 1992. Kasai satser, sprer skiene og legger kroppen tett inntil skiene i løpet av få hundredeler.

Der ligger han i drøye seks lange sekunder før han planter skiene på 182 meter. Japaneren i den rosa hoppdressen står fjellstøtt i unnarennet og løfter begge armene været.

Kasai har en god følelse i kroppen, men holder det i sammendraget?

16,5. 17,5. 17,5. 18,5. Og 18,5. Dommerne kaster ikke akkurat poeng etter den unge japaneren. Men det holder. Akkurat.

Dagen etter blir den siste konkurransen i mesterskapet avlyst – og lørdagens renn blir tellende. Noriaki Kasai fra Japan er verdensmester, og han har fått sitt definitive gjennombrudd.

NRKs mangeårige hoppkommentator, Arne Scheie, husker konkurransen godt. Han er stum av beundring for Kasai og hans vanvittige karriere.

Arne Scheie om Mjøndalen

– Da Kasai ble verdensmester i skiflyging i 1992, tenkte jeg «han blir en utfordrer for Espen Bredesen og Jens Weissflog på Lillehammer – og han holder kanskje til Nagano-OL på hjemmebane». Men at han da skulle være en av favorittene i Falun-VM 2015 var ikke i mine tanker, sier Scheie.

– Hadde du forventet at Kasai skulle legge opp før deg?

– Den problemstillingen er ny. Men jeg hadde aldri trodd han skulle hoppe ut i dette tusenåret, svarer Scheie.

«Å gjøre som Kasai»

Noriaki Kasai forteller at han aldri har hørt om Arne Scheie til tross for at de har vært på de samme konkurransene utallige ganger.

– Det er synd at denne Arne sluttet. Jeg hadde sett at han fortsatte slik at han kunne blit kalt «legenden», som meg, sier japaneren og ler.

Kasai tenker høyt om seg selv. Men han har lov. Han har tross alt – og i likhet med vår egen Bjørn Wirkola – fått et eget uttrykk oppkalt etter seg:

«Å gjøre som Kasai».

– Jeg har hørt uttrykket bli brukt i Japan. Etter at jeg tok medalje i Sotsji-OL blir det brukt her og der, sier Kasai.

– Hva håper du å bli husket for når karrieren tar slutt?

– I fremtiden håper jeg japanere vil svare «Kasai» når de blir spurt om hva de forbinder med skihopping, sier 42-åringen.

Men det kan ta litt tid før han setter sitt siste nedslag. Det ryktes at Sapporo vil søke om ski-VM i 2026 og Kasai drømmer om å legge opp på hjemmebane.

Da er han i så fall 54 år ...

Siste nytt

  • Forskere frykter hetebølge i Paris-OL

    Studier viser at det kan bli krevende temperaturer for utendørsutøverne i sommerens OL. Den norske troppen tar alle forholdsregler.

    Hanne Staff opplyser at det er tall og analyser som tilsier at det kan det bli varmere enn i Tokyo-OL for tre år siden.

    – Vi må virkelig ta det på alvor i forberedelsene, men jeg opplever at vi har lært mye fra Tokyo. Vi har lagt gode planer, sier Staff til NTB.

    Hun er leder for prestasjon og utvikling på Olympiatoppen.

    Tidligere i år ble det publisert en studie av tidsskriftet Npj Climate and Atmospheric Science, som undersøkte risikoen for at temperaturen i Paris kan overgå rekorden som ble satt i fjor. Den konkluderte med at det er en «ikke ubetydelig risiko». Franske helsemyndigheter har opplyst at hetebølgen i 2023 forårsaket 5000 dødsfall.

    Også det europeiske værbyrået ECMWF sine prognoser peker mot en varm sommer – muligens den varmeste siden 2017, ifølge instituttets april-prognose. Bakteppet er at 2023 var blant de varmeste årene noen gang registrert.

    En talsperson fra OL-arrangøren i Frankrike har tidligere uttalt til AFP at hetebølger og ekstremvær er faktorer de tar med i betrakningen og som de forbedereder seg så mye som mulig på for å iverksette nødvendige tiltak.

    Blant tiltakene er enten tidlig eller sent tidspunkt for konkurranser for å unngå den verste varmen. Det gjelder idretter som friidrett, sandvolleyball og tennis. (NTB)

    Hanne Staff på mediemøte 100 dager til OL
    Foto: Fredrik Varfjell / NTB
  • Medaljesjanse glipper trolig for Norge i OL

    En medalje ville vært innen rekkevidde for Norge med Casper Ruud og Ulrikke Eikeri i mixed double i tennis i Paris-OL, men det ligger dårlig an.

    Utfordringen er at om man skal delta i mixed double, må man fra før være kvalifisert til enten single- eller doubleturneringen.

    – Det er en liten sjanse, men den er der, sier Fredrik Lovén til NTB.

    Han er landslagsansvarlig i Norges tennis- og padelforbund.

    For at Ruud/Eikeri skal bli en realitet i Paris, bør Eikeri spille seg til en plass innenfor topp ti på doublerankingen. Da vil hun umiddelbart være kvalifisert, men hun trenger da en landsvenninne innenfor topp 300 på en av rankingene.

    Malene Helgø er for øyeblikket på 388.-plass på singlerankingen. Etter det vil OL-plassene fordeles etter den kombinerte rangeringen til de to double-spillerne.

    31 år gamle Eikeri er for øyeblikket på 26.-plass på doublerankingen etter et knepent finaletap i Stuttgart søndag.

    I Tyskland pådro dessuten Eikeri seg en skade som gjør at hun blir på sidelinjen i en kort periode.

    Det er kun 16 lag som stiller i mixed double-turneringen i OL.

    – Ruud/Eikeri ville utgjort en stor medaljemulighet?

    – Ja. Det viste de i United Cup i desember (slo Kroatia). Casper spiller egentlig ikke double eller mixed spesielt ofte, men er man god i tennis, pleier det å fungere i double òg, sier Lovén.

    Eikeri har blant annet spilt finalen i Roland-Garros i mixed double. På WTA-touren har hun tre doubletitler.

    Verdensrankingen 10. juni bestemmer hvilke utøvere som kvalifiserer seg til sommerens leker.

    (NTB)

    Casper Ruud
    Foto: Erlend Havsgård Martinsen / NRK
  • Målfest da Leeds sikret viktige poeng i opprykkskampen

    Middlesbrough kjempet til siste minutt, men det endte til slutt 3-4 i favør Leeds i engelsk førstedivisjon. Sistnevnte kjemper om opprykk til Premier League, og ligger nå på andreplass på tabellen med én kamp mer spilt enn sine konkurrenter i opprykkskampen.

    Kampen på Riverside startet med et smell allerede etter syv minutter, da Isaiah Jones satte inn 1-0 for vertene. Syv minutter senere utlignet Crysencio Summerville og lagene var like langt. Snaue 20 minutter inn i kampen var kampen snudd, da Patrick Bamford fant nettmaskene til 21- for Leeds.

    Men lagene var langt fra ferdigscoret. Først utlignet Emmanuel Latte Lath til 2-2 for hjemmelaget, og like før pause satte Wilfried Gnonto inn 3-2 til gjestene, som også var stillingen inn til pause.

    Andreomgangen ble langt fra like målrik, men også her rullet ballen i mål et par ganger. Først Summerville med dagens andre, før også Lath satte sitt nummer to for kvelden og dermed ekstra press på gjestene. Men det ble også kampens siste.

    Leicester topper fremdeles tabellen med 91 poeng, foran Leeds med 90 poeng og én kamp mer spilt og Ipswich på tredje med 89 poeng.

    Championship - Leeds United v Hull City
    Foto: Craig Brough / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal