Kasai (43) tok kontakt med NRK - ville takke det norske folk

TRONDHEIM (NRK): – Jeg var ikke klar over betydningen av Holmenkollmedaljen, sa 43-åringen til NRK onsdag formiddag. Noen timer senere tangerte han bakkerekorden i Granåsen.

Kasai takker for Holmenkollmedaljen

TAKKNEMLIG: Her ser Noriaki Kasai på listen over tidligere mottakere av Holmenkollmedaljen. Blant dem er både kong Haakon VII, kong Olav V og kong Harald V.

– Når man har holdt på så lenge som meg setter man stor pris på det å bli satt pris på, sier den ydmyke hopplegenden Noriaki Kasai.

NRK møter han på utøverhotellet i Trondheim noen timer før onsdagens hopprenn i Granåsen. Men denne gangen er det ikke NRK som har bedt om et intervju.

Dét er Kasai selv.

Han vil gjerne takke det norske folk på nytt etter at han mottok Holmenkollmedaljen lørdag.

– Jeg var ikke klar over betydningen av medaljen, men det har jeg fått høre etterpå og nå henger den på brystet mitt og den betyr mye for meg. Jeg passer godt på den, sier Kasai.

Noriaki Kasai

FLYVER: Noriaki Kasai er en flyver. Her svever han i et treningshopp i Garmisch-Partenkirchen nyttårsaften 2015.

Foto: MICHAEL DALDER / Reuters

– Uvirkelig for meg

Kasai har imponert i skibakken i godt over 25 år, og ble den 62. utenlandske skiutøveren som har mottatt medaljen. Totalt har 177 personer fått æresbevisningen. Blant andre kong Harald.

– Det er uvirkelig at jeg havner i dette selskapet for jeg sammenligner meg ikke med det å være kongelige, heller ikke med de andre storhetene, sier mannen som nå har konkurrert i fire tiår.

Siden han debuterte i verdenscupen 17. desember 1988 har han deltatt i 491 verdenscuprenn, nesten hundre mer enn andremann på lista, finske Janne Ahonen.

Det siste rennet gikk av stabelen i Granåsen onsdag kveld - og gjett hvem som tangerte bakkerekorden på 143 meter? Selvfølgelig, Noriaki Kasai.

– Det er en nytelse å se på, men at den kroppen fortsatt henger sammen er et lite mysterium for meg, nærmest ropte NRKs ekspertkommentator Johan Remen Evensen imponert.

Kasai endte til slutt på 3. plass etter et svakt hopp i 1. omgang.

Noriaki Kasai tangerer bakkerekorden i Granåsen.

BAKKEREKORD: Noriaki Kasai tangerte onsdag bakkerekorden til østerrikske Michael Hayböck på 143 meter i Granåsen. Kasai ble nummer tre i storbakkrennet.

50 år

Holmenkollmedaljen regnes som skisportens høyeste utmerkelse i Norge. I statuttene heter at det fortrinnsvis tas hensyn til resultater oppnådd i Holmenkollen, men «toppresultater oppnådd i nasjonale og internasjonale renn kan også få betydning for tildeling av medaljen».

Noriaki Kasai vant Holmenkollrennet i 1999, og tok annenplassen i fjor bak tyske Severin Freund, men dette er bare en liten del av det 43-åringen har fått med seg som hopper.

Kasai har deltatt i sju OL og 13 verdensmesterskap. Han har tatt elleve medaljer, og ett VM-gull, det kom i skiflygings-VM i 1991.

Nå røper Kasai overfor NRK at han vil delta i VM i Trondheim hvis byen får mesterskapet i 2021 eller 2023. Da er han i så fall 50 år.

– Det var jo VM i Trondheim i 1997, men da var jeg forhindret fra å delta, så jeg har lyst til å komme. Hvis jeg deltar blir det «Nåde, alle sammen!».

Siste nytt

 • Moe Wold til FA-cupfinalen

  Ingrid Moe Wold og hennes Everton er klare for den engelske FA-cupfinalen etter å ha slått Birmingham 3–0 onsdag kveld. Simone Magill, Nicoline Sørensen og Valerie Gauvin scoret målene for Merseyside-laget. Moe Wold noterte seg for en målgivende pasning på den siste scoringen.

  I finalen møter Moe Wold og lagvenninnene Manchester City eller Arsenal, som møtes i den andre semifinalen torsdag.

  Trening med Norges kvinnelandslag i fotball på Lillestrøm
  Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
 • Ødegaard på benken da Real vant

  Etter å ha startet Real Madrids to første seriekamper i høst måtte Martin Ødegaard følge hele oppgjøret fra benken da Valladolid ble slått 1–0 onsdag.

  Zinedine Zidanes menn slet med å bryte ned Valladolid, og treneren gjorde tre bytter et snaut kvarter etter pause. Inn kom Dani Carvajal, Marco Asensio og Vinicius Junior, og det var sistnevnte som skulle score det avgjørende målet.

  I det 65. minutt kranglet brasilianeren ballen inn til Federico Valverde, som sendte den videre i retning av Karim Benzema. Så langt kom den ikke, for Valladolid-spillerne Raul Carnero og Javi Sanchez hadde hver sitt mislykkede forsøk på å klarere. De fikk ballen bort fra Benzema, men sendte den rett til Vinicius Junior, som scoret.

  (NTB)

  Spain Soccer La Liga
  Foto: Manu Fernandez / AP
 • United til kvartfinale

  Juan Mata, Scott McTominay og Paul Pogba scoret målene da Manchester United slo Brighton 3–0 borte i ligacupen onsdag kveld. Dermed er Ole Gunnar Solskjærs menn med i kvartfinaletrekningen torsdag kveld.

  I øsregnet i Brighton var ligacupkampen langt fra fyrverkeriet de to klubbene leverte da de med ganske andre oppstillinger møttes i Premier League lørdag.

  Da vant United 3–2 med et straffespark dypt inn i overtiden, etter at dommeren egentlig hadde blåst av. Da hadde Brighton fem stolpetreff i tillegg til de to målene, men onsdag kom ikke hjemmelaget til mange sjanser.

  De andre åttedelsfinalene onsdag endte slik: Newport-Newcastle 1–1 (4–5 etter straffer), Burnley-Manchester City 0–3, Everton-West Ham 4–1.

  (NTB)

  Britain Soccer League Cup
  Foto: Andy Rain / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal