NRK Meny
Normal

Norske superkart skal finte ut hemmelighetsfulle russere før OL

LILLEHAMMER (NRK.no): Russernes hemmelighold av løypene som skal brukes under Sotsji-OL er ikke lenger et problem. I et helt nytt prosjekt har Olympiatoppen laget interaktive versjoner av løypene som de norske utøverne kan bruke i OL-forberedelsene.

Northug og Breitschädel

Petter Northug (t. v) og andre norske vinteridrettsutøvere får god hjelp til OL-forberedelsene av prosjektleder Felix Breitschädels arbeid. Sistnevnte viser en av filmene fra løypenettet i Sotsji, hvor alt fra GPS-data til høydeprofiler er lagt inn slik at utøverne nærmest kan føle at de selv går i skisporet når de ser på videoen.

Foto: Heiko Junge/Yasmin Sunde Hoel / NTB Scanpix/NRK

– Det er et veldig bra verktøy for oss, sier Espen Andersen, landslagstrener for skiskytterherrene.

Tirsdag kveld får landslagsutøvere fra de ulike vinteridrettene for første gang se presentasjon av prosjektet som kalles «Taktikk Sotsji». NRK.no har allerede fått en sniktitt.

– Utøverne får et sted på nettet hvor de kan gå inn og se på løypene som er aktuelle for dem. Den er komplett med blant annet høydeprofiler, GPS-data og filmer av løypene. Så kan de gå i detalj og se på de ulike delene av løypa, legge taktikk, se for seg utfordringer og planlegge alle slags situasjoner, sier Felix Breitschädel, forsker i Olympiatoppen og leder for prosjektet.

Hemmelighold

Espen Andersen

Espen Andersen, landslagstrener for skiskytterherrene, sier prosjektet hjelper laget til å spisse treningene enda mer mot løypene som venter i Sotsji-OL.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Før vinterens OL i Sotsji har spesielt langrennslandslaget stått overfor et litt uvanlig problem, nemlig at russerne i stor grad har nektet andre adgang til de nye skiløypene som skal brukes under mesterskapet.

Breitschädel selv har endt i politiavhør flere ganger når han har forsøkt å teste løypa.

Også det norske smøreteamet og landslagsledelsen i langrenn ble anholdt da de skulle teste ski i Sotsji i fjor. Andre ganger har løypene vært stengt fordi de fortsatt var under bygging eller uten snø.

Dermed har det norske teamet i liten grad testet skisporene de snart skal kjempe om medaljer i, noe som ellers ville gitt verdifull innsikt i hva de skal fokusere på både før og under OL.

Filmet seg gjennom løypa

Derfor blir det nye prosjektet, som er det første av sitt slag i Norge, ekstra viktig.

– Det er positivt og veldig bra jobba av Olympiatoppen. Det hjelper oss å spisse treningene enda mer inn mot de løypene som venter oss i Sotsji, sier Andersen.

Prøve-OL i Sotsji i februar er den eneste gangen russerne har åpnet hele løypenettet for andre. Den sjansen benyttet flere norske utøvere seg av, og også Olympiatoppens forskere var å finne i skisporet da.

Utstyrt med kamera, GPS og avansert utstyr filmet de seg gjennom løypene og kartla dem ned til minste detalj. Det har nå, to måneder senere, blitt til et unikt, interaktivt løypekart landslagene kan bruke i OL-oppkjøringen.

Ingen stigningsprosent eller sving er glemt når det blir åpnet for bruk av vinterutøverne, som for tiden er på Lillehammer under Olympiatoppens årlige fellessamling.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Jan Kocbach (t.v) og Felix Breitschädel

Jan Kocbach (t.v) og Felix Breitschädel forklarer informasjonen de har hentet ut om sprintløypene i langrenn, som i Sotsji har svært tøffe stigninger for herrene.

Foto: Yasmin Sunde Hoel / NRK

Detaljert tilbud

Tore Øvrebø i Olympiatoppen sier det er første gang de lager et så detaljert tilbud for utøverne. Til sammen har forskerne laget et tosifret antall videoer og løypeprofiler for skiskyting, langrenn og kombinert.

Utøveren kan selv sette løypeprofilene sammen, slik at de blir tilsvarende som i disiplinen han eller hun skal gå.

– Detaljer er viktige i arbeidet til Olympiatoppen, og vi vil legge alt til rette for at utøverne skal få en best mulig oppladning. Når vi i tillegg har en litt spesiell situasjon med løypene i Sotsji, er dette en veldig god og fremtidsrettet løsning, sier Øvrebø.

Fornøyde trenere

Landslagssjef Kristian Hammer

Kombinertlandslagstrener Kristian Hammer synes det er spennende å kunne bruke GPS-dataene til å se hvor i terrenget løperne taper tid.

Foto: Johan Mathis Gaup / CPM

Kombinerttrenerne har allerede brukt utstyret til å se nøyere på de spesielle svingene og sløyfene som gjør løypa de skal bruke uvanlig utfordrende.

– Vi kommer etter hvert til å videreføre med å filme utøverne i tilsvarende løyper, og se hvor i terrenget de taper tid, for eksempel. GPS-dataene gjør det mulig, og det er veldig spennende, sier kombinerttrener Kristian Hammer.

Nicolas Lemyre er mental trener for langrenn – og skiskytterlandslaget, og sier han kommer til å sette seg ned med utøverne og bruke nettstedet mye fremover.

– Ofte er det bare tideler som skiller i et løp, så disse dataene blir veldig nyttige i treningsarbeidet. De kan forberede utøverne på alt som vil møte dem, og hjelpe dem til å bruke riktig energi til riktig tid. Å se på løypene kan dessuten være bra motivasjon, sier han.

Full oversikt

Skiløypene i Sotsji preges av mange tøffe bakker. De ulike landslagene jakter treningsløyper som ligner, og da er løypeprofilene gode å ha.

De fleste landslagene har brukt mindre avanserte løypekart tidligere, men de nye kartene hjelper planleggingen til å bli enda bedre.

– Jeg føler vi har full oversikt over OL-løypene nå. Nå prøver vi å finne rulleskiløyper som ligner mest mulig på OL-løypene. Vi har løyper i Norge som ligner, sier Andersen.

Siste nytt

 • VG: Northug vraka til v-cupen

  Petter Northug blir ikkje tatt ut til verdscup-opninga i langrenn i finske Ruka komande helg, melder VG.

  Fem løparar er førehandsuttekne, fem andre skal takast ut i morgon. Northug er ikkje blant desse, etter det avisa erfarer.

  Northug var småsjuk og stilte ikkje på Beitostølen i helga. Men no har meldt han seg frisk.

  Northug
  Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix
 • Grindheim ferdig i Vålerenga

  Vålerenga-kaptein Christian Grindheim (34) får ikke bli med Oslo-klubben videre etter sesongen. – Ingen lett avgjørelse, sier trener Ronny Deila.

  Grindheim har spilt over 250 kamper for Vålerenga i løpet av to perioder (2005-07 og 2013-17). Kontrakten hans går ut etter årets sesong.

  Christian Grindheim
  Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
 • Grand held plassen

  Grand Bodø held plassen i Toppserien, og Urædd må spele i 1. divisjon også neste år. Det er klart etter at Grand vann 3-0 heime i Bodø i dag. Maiken Bakke scora to og Sara Kristine eggesvik eitt.

  Grand vann samanlagt 7-0.

Sendeplan

Kl. Program Kanal