NRK Meny
Normal

– Fra ingenting til den mest ettertraktede

For en måned siden var Karsten Warholm en mann for ventelistene. Nå velger han ikke bare konkurranser fra øverste hylle. Han får også bestemme hvilken bane han skal løpe i.

Friidrett, Diamond League, Bislett Games 2017, Bislett Stadion

SEIEREN SOM FORANDRET ALT: Karsten Warholm på kne etter Norges første Bislett-seier siden 2010. Seieren gjorde ham til verdens mest attraktive på 400 meter hekk.

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

– Karsten Warholms status har gått fra ingenting til å bli en av de mest ettertraktede 400 meter hekk-løperne i verden. Kanskje den mest ettertraktede akkurat nå, sier Steinar Hoen.

Den tidligere europamesteren i høyde er nå sjef for Bislett Games. Det er han som komponerer øvelsesprogrammet i det prestisjefylte Diamond League-stevnene. Det er også han som bestemmer hvem som skal få lov til å løpe.

Til årets stevne 15. juni valgte han 400 meter hekk som en hovedøvelse. Hoen hadde selvfølgelig fått med seg Karsten Warholms enorme framgang på distansen siden sunnmøringen spesialiserte seg på én øvelse for mindre enn et år siden.

Friidrett, Diamond League, Bislett Games 2017, Bislett Stadion.

MERKER FORSKJELLEN: Bislett-general Steinar Hoen kjenner stevnemarkedet bedre enn noen andre i Norge. Han merker at Karsten Warholm har blitt stjerne.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Får velge bane

Warholm-plakater ble klistret opp i hele Oslo, mens Hoen sørget for å skaffe verdens beste løpere på distansen som motstandere for det norske talentet. Deriblant regjerende OL-mester Kerron Clement.

Som de fleste har fått med seg, slo Warholm hele gjengen. Tre dager senere gjentok han bragden i Diamond League-stevnet i Stockholm.

De to løpene snudde alt på hodet. Fra å være en som måtte stå på venteliste for å få delta i de største stevnene, har Warholm blitt løperen alle arrangørene vil ha.

– Og ikke bare det, men han kan velge hvilken bane han skal ha, forteller Hoen, som blir kontaktet av stevnearrangører som vil ha den norske kometen.

– Det alle ønsker

– Det er litt kult, det er det alle ønsker. Å komme lenger fram i køa er et privilegium, og jeg synes det er veldig kjekt med henvendelse, og så prøver vi å gjøre det som er fornuftig, sier Warholm.

Forvandlingen har det skapt en ny utfordring. Han har måttet lære seg å si nei. Sist helg trakk han seg fra Diamond League-stevnet i London for å være best mulig forberedt til U23-EM denne uka og VM i august.

– Man må være litt lur og gjøre de tingene som er best for framtida. Vi prøver å tenke mer langsiktig enn bare i år, forklarer Warholm.

Vebjørn Rodal

GULLGUTTEN: Vebjørn Rodal er den eneste nordmannen med OL-gull i en løpsøvelse. Han vant 800-meteren i Atlanta i 1996.

Foto: Johansen, Erik / Scanpix

Størst siden Rodal

Ifølge Steinar Hoen må vi tilbake til Vebjørn Rodal (OL-gull i 1996) for å finne en norsk utøver med tilsvarende status i en løpsøvelse, for selv ikke Ingebrigtsen-brødrene er seierskandidater i Diamond League.

Den siste som var i nærheten, var sprinteren Jaysuma Ndure.

– Da Jays var på sitt aller beste i 2008-10, og løp 200 meter på under 20 sekunder, kunne han være med i alle stevner og få valgt en bane. Ellers må vi tilbake til Vebjørn og Geir Moen, sier Hoen.

Siste nytt

 • AaFK reddet poeng på overtid

  Aalesund utlignet til 1-1 på overtid mot Kristiansund lørdag. Dermed sikret de seg et viktig poeng i nedrykksstriden. Like før slutt stormet Kristiansunds Torgil Gjertsen mot AaFK-målet som var åpent, men sentret i stedet for å skyte og det ble bom.

  Aalesund - Kristiansund.
  Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix
 • Huddersfield slo United: – Fortjent

  Manchester United tapte overraskende 2-1 mot nyopprykkede Huddersfield lørdag. Svenske Victor Lindelöf tabbet seg ut på det andre Huddersfield-målet. Manchester City leder nå ligaen fem poeng foran United.

  Victor Lindelöf
  Foto: Andrew Yates / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal