Hopp til innhold

Hyllet storebrors 23. plass etter gulløpet: – Helt sykt

For andre år på rad ble det seier til både Karoline Bjerkeli Grøvdal og Jakob Ingebrigtsen i EM i terrengløp. Sistnevnte var vel så imponert over storebror Henrik.

Henrik og Jakob Ingebrigtsen

Tre blad Ingebrigtsen stilte til start i EM i terrengløp. Jakob Ingebrigtsen forsvarte gullet fra i fjor, Filip Ingebrigtsen brøt, mens Henrik Ingebrigtsen endte på en 23. plass.

Storebror Henrik var 1.11 bak Jakob og var tredje beste nordmann, bare fire sekunder bak Narve Gilje Nordås på 21. plass.

Å bli blant de tre tellende i lagkonkurransen var også et mål for Henrik Ingebrigtsen i forkant av løpet.

– Det er jo helt sykt. Jeg vet hva Henrik har vært gjennom, og hvor lite trening han har fått gjort, sier Jakob om storebror.

– Det er helt utrolig å se hvilken god løper Henrik er, så det blir spennende å se om kroppen funker de neste månedene. Jeg skal prøve å bidra så godt jeg kan, så tror jeg han kan bli veldig bra til sommeren, sier han.

Første konkurranseløp på et halvt år

Henrik Ingebrigtsen har selv et gull i U23-klassen fra EM i terrengløp i 2012. Samme år vant han også familiens første EM-gull i seniorklassen da han vant 1500 meter på bane.

De siste årene har vært preget av mye skader for 31-åringen, og han har ikke deltatt i noen internasjonale mesterskap på bane siden VM i 2019, hvor han ble nummer 13 i finalen på 5000 meter.

Søndagens løp var hans første i konkurranse siden Bislett Games 16. juni.

Henrik Ingebrigtsen

FORRIGE KONKURRANSE: Henrik Ingebrigtsen hadde ikke hatt startnummer på brystet siden Bislett Games.

Foto: Beate Oma Dahle / NTB

– Det er herlig å kjenne at det kun er formen som begrenser hvor fort jeg springer i dag. Det er ingen begrensninger med tanke på skade eller vondter, så det gjelder bare å komme seg inn i en rytme og jobbe og jobbe, sier Henrik Ingebrigtsen til NRK.

– Det er kun trening som mangler nå. Jeg er ikke fornøyd med formen jeg er i, men målet var å komme ned hit og få vist hvor god jeg er, på godt og vondt, sier han.

NRKs friidrettsekspert, Vebjørn Rodal, påpeker at avstanden opp til Jakob Ingebrigtsen var på ett minutt og elleve sekunder, noe som ville tilsvart over én runde i en 10.000 meter på bane.

– Henrik har et hode som vil mye. Jeg synes det er imponerende, men det er klart at det er langt frem, sier Rodal.

– En ny maktdemonstrasjon

Gullet gikk altså til Jakob Ingebrigtsen.

22-åringen har gjort det for vane å ta EM-gull i terrengløp. I fire år på rad fra 2016–2019 vant han i juniorklassen, før han i 2021 tok sitt første gull i seniorklassen.

Som regjerende mester var han den store favoritten, og Ingebrigtsen innfridde favorittstemplet.

På den siste runden rykket han fra i motbakken og kunne vinke til kamera på toppunktet, vel vitende om at han hadde kontroll på gullet.

– Han er et unikum, sier kommentator Carl Andreas Wold.

– Det er en ny maktdemonstrasjon av Jakob. Han er ikke bare Europas beste mellom- og langdistanseløp, men også verdens beste. Da blir han ekstremt krevende å slå i et EM terrengløp. Det er veldig imponerende, supplerer ekspertkommentator Vebjørn Rodal.

Ingebrigtsen vant til slutt ni sekunder foran Emile Cairess og tolv sekunder foran Isaac Kimeli.

– Jeg prøvde å gå frem, slik at jeg fikk en liten tjuvstart i bakken. Etter hvert så sluttet de å springe forbi meg opp bakken, så da skjønte jeg at de var slitne de også, sier Ingebrigtsen.

Det er ellevte gang Ingebrigtsen vinner seniorklassen i et internasjonalt mesterskap. Tidligere står han med fire EM-gull på bane, tre EM-gull innendørs, ett VM-gull på bane og ett OL-gull. Og nå altså to seniorgull i EM i terrengløp.

Bjerkeli Grøvdal rykket nedover

– Det er utrolig deilig å kunne forsvare et gull. En ting er å ta det i fjor, men nå har jeg klart det to år på rad. Det er en god følelse, sier Bjerkeli Grøvdal til NRK.

I den kuperte løypa i Torino tok Karoline Bjerkeli Grøvdal teten fra start. Halvveis var det kun Yasemin Can og Konstanze Klosterhalfen som lå sammen med 32-åringen.

Can måtte tidlig slippe i den bratteste bakken på den fjerde av seks runder, og dermed ble det en kamp mot Klosterhalfen om gullet.

Tyskeren tok gull på 5000 meter på bane tidligere i år, et løp Bjerkeli Grøvdal måtte bryte på grunn av en ryggskade.

Denne gangen kunne ingenting stanse henne, og med et rykk like før mål vant Bjerkeli Grøvdal.

– Det var tungt på den siste runden. Jeg slapp en meter her og der hele tiden, sier Bjerkeli Grøvdal.

Mens de fleste snakket om bakkene oppover som det avgjørende punktet, var det nedover at hun satte inn det avgjørende rykket.

– Jeg gledet meg til det partiet hver gang, men jeg hadde ikke en anelse om at jeg skulle ta det ned der. Det svarte bra når jeg satte inn det rykket, sier hun.

Medaljegrossist i terrengløp

Karoline Bjerkeli Grøvdal tok sin første medalje i EM-terrengløp allerede som 16-åring, da hun løp inn til sølv i juniorklassen i 2006.

Tre år senere vant hun juniorklassen, og etter bronse i seniorklassen 2015, 2016, 2017 og 2018 og sølv i 2019, gikk hun helt til topps i fjor.

Som regjerende mester leverte hun godt og forsvarte gullet fra i fjor.

Karoline Bjerkeli Grøvdal

GULLVINNER: Karoline Bjerkeli Grøvdal.

Foto: NRK

Sølv til Østgård – Rabi fraktet ut med ambulanse

I de aldersbestemte klassene ble det dramatisk i for juniorene på herresiden.

Abdullahi Dahir Rabi besvimte rundt seks og et halvt minutt ut i løpet og ble etter hvert fraktet ut av medisinsk personell. Senere ble han kjørt til sykehus for å gjennomføre flere tester.

Les også Melder fra sykehussenga etter kollapsen: – Jeg er ok

Abdullahi Dahir Rabi på sykehus i Torino

Esten Hansen-Møllerud Hauen ble beste norske herrejunior på en syvendeplass. På kvinnesiden løp Ingeborg Østgård – som i fjor – inn til sølv etter en sterk avslutning.

I U23-klassen endte Magnus Tuv Myhre på en tiendeplass for herrene, mens Andrea Modin Engesæth endte på tolvteplass i kvinnenes U23-klasse.

Siste nytt

  • Botheim matchvinner etter at «Tokki» mistet hodet

    Tokmac «Tokki» Nguen mistet de siste sju minuttene av storkampen mellom Djurgården og Malmö etter at han fikk rødt kort. Så ble Erik Botheim helten på overtid.

    – Det var en kjempetøff kamp med høy temperatur. Vi visste at det var marginer som ville avgjøre det, sa Botheim til Discovery og fortsatte:

    – Det er dritdeilig. Overtidsscoring borte mot Djurgården, får man noe deiligere enn det?

    Kampen tok fyr i sluttminuttene med en nordmann på hvert sitt lag i hovedrollene.

    I 82. spilleminutt på stillingen 0-0 var Nguen på vei gjennom, men ble stoppet av Malmö-forsvarer Derek Cornelius.

    Cornelius jublet hemningsløst over Nguen, som svarte med å løpe ned canadieren og fikk raskt det røde kortet.

    Det skulle vise seg å bli skjebnesvangert for vertene, for ti tre minutter på overtid stanget Botheim inn matchvinnerscoringen for Malmö.

    Fotboll, Allsvenskan, Djurgården - Malmö FF
    Foto: BILDBYRÅN
  • Arne Slot: – Jeg vil til Liverpool

    Feyenoord-trener Arne Slot legger ikke skjul på ønske om å bli Jürgen Klopps etterfølger som Liverpool-manager.

    – Det er ingen hemmelighet at jeg vil til Liverpool, iser Slot til ESPN like før Feyenoords kamp mot Go Ahead Eagles torsdag kveld.

    – Feyenoord og Liverpool er i forhandlingssamtaler. Jeg venter på hva som kommer ut av det. Jeg er selvskikker, og venter på at klubbene skal komme til enighet, fortsetter Slot.

    Nederlenderen har de siste dagene blitt sterkt koblet til Liverpool-jobben når Klopp forsvinner etter sesongen.

    Den nederlandkse storavisen De Telegraaf har skrevet at Feyenoord kan kreve opptil 15 millioner euro for Slot, som har en kontrakt med klubben som går ut sommeren 2026.

    Liverpool-kaptein Virgil van Dijk har snakket varmt om landsmannen som en potensiel manager.

    – Jeg synes han spiller på en måte og med en sånn filosofi at han kunne vært Liverpool-manager. Vi får se. Neste år kan vi fokusere på det, sa van Dijk til nederlandske Viaplay onsdag.

    Arne Slot
    Foto: Russell Cheyne / Reuters
  • Vålerenga-spissen slo tilbake i enkel cupseier

    Vålerenga hadde få problemer mot 3.-divisjonsklubben Oppsal og gikk videre til 3. runde i cupen etter 4-0-seier. For Mees Rijks ble det en liten revansj etter helgens utvisning mot Lyn.

    Rijks ble slaktet av egen sportssjef etter sitt røde kort i helgens byderby. Nederlenderen ble utvist på stillingen 1-0 til VIF, og kampen endte til slutt 1-1.

    Torsdag fikk Rijks æren av å score Vålerengas siste i 4-0-seieren mot Oppsal.

    – Det har ikke vært lett de siste dagene siden det røde kårtet. Sånn er spillet. Det har vært en spesiell uke, sier Rijks til TV 2.

    Tidligere i kampen hadde Jones El-Abdellaoui, Vegar Eggen Hedenstad og Aleksander Hammer Kjelsen scoret Vålerengas tre første mål.

    Neste uke får Vålerenga besøk av Tromsø i cupens tredje runde.

    De to siste eliteserielagene var også i aksjon torsdag kveld. Med Fredrikstad og Sarpsborg 08 sine avensement røk ingen av de 14 gjenværende klubbene fra øverste nivå ut i andre runde.

    Fredrikstad tok seg videre etter 5-2-seier mot Eik Tønsberg. Laget fra Plankebyen får besøk av Rosenborg i neste runde.

    Sarpsborg 08 gjorde jobben med sin 2-1-seier mot Hønefoss. Østfold-laget møter Råde borte i runde tre.

    NM i fotball 2024: Oppsal - VIF
    Foto: Cornelius Poppe / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal