Hopp til innhold

Karjakin med syrlig Carlsen-svar om Russland – NRK-ekspert ber russeren holde kjeft

Russiske sjakkspillere er splittet i synet på president Vladimir Putin. Sergej Karjakin (32) får hard kritikk for sin støtte av presidenten.

Carlsen-Karjakin

Sergej Karjakin svarte Magnus Carlsen etter at nordmannen omtalte krigføringen til Russland.

Foto: NTB/AFP

– Han har støttet krigen på en usmakelig måte, sier NRKs sjakkekspert Atle Grønn.

Karjakin har tidligere byttet statsborgerskap fra ukrainsk til russisk og var Magnus Carlsens motstander under VM i sjakk i 2016.

– Først skrev jeg nesten en lang tekst om tankene mine, men så kom jeg over innlegget til Anna Sjafran, skrev Karjakin på Twitter.

Sergej Karjakin

STØTTER PUTIN: Sjakkspiller Sergej Karjakin som i dag er rangert som nummer 18 i verden.

Foto: Carina Johansen / NTB

Den russiske TV-profilen Anna Sjafran skrev et seks avsnitts langt innlegg med full støtte til Vladimir Putin og deres angrep på Ukraina hvor hun blant annet skrev:

«Det er ekstremt overraskende å se personer som ønsker Russland å stoppe nå» og «enhver støtte for Kyiv-regimet er en støtte til krigen».

– Jeg støtter hvert eneste ord. Du kan ikke formulere det bedre, skrev Karjakin.

Atle Grønn

REAGERER: NRKs sjakkekspert synes ikke noe om Karjakins «usmakelige» utspill.

Foto: Jørund Wessel Carlsen / NRK

Grønn, som også er professor i russisk ved Universitetet i Oslo, fyrer seg opp:

– Jeg tror ikke han er klar over hva han skriver. Rent sjakkmessig har han nok ødelagt for seg selv i all fremtid, sier Grønn.

Syrlig svar til Carlsen

I torsdagens runde i Champions Chess Tour ble Magnus Carlsen og Jan Nepomnjasjtsjij finaleklare. Etter Carlsens seier mot russiske Vladislav Artemjev fikk den norske verdensmesteren spørsmål om hva de russiske sjakkspillerne har vært gjennom.

– Når du representerer et land som finner på så mye rart som Russland gjør, så får de mange oppturer og nedturer.

– Både jeg og russiske sjakkspillere er enige om at dette var noe et annet land ikke burde gjøre. Jeg må bare gjøre mitt beste, og jeg er så heldig å leve i land hvor det er fred og ro, sa Carlsen til TV 2.

Meltwater Champions Chess Tour

Magnus Carlsen under Champions Chess Tour.

Foto: Torstein Bøe / NTB

Det fikk Karjakin «opp av stolen»:

– Jeg er så heldig å bo i Russland! svarte russeren til Carlsen.

– Hvis han ikke har noe bedre å si, burde han bare holde kjeft, sier Grønn.

– Han burde skjønne at hans tidligere landsmenn dør som følge av krigen. Da kan ikke han sitte der å være morsom på andres bekostning, sier han videre.

Vil ikke representere Russland lenger

Men mens Karjakin viser sin fulle støtte til Putin og hans regime er det flere andre russiske sjakkspillere som står på den helt andre siden.

Jan Nepomnjasjtsjij, som Carlsen beseiret under VM i Dubai i desember og som også blir motstander i finalen av Champions Chess Tour, skrev følgende om gårsdagen:

– Vi har hatt mange mørke torsdager i historien. Men i dag er den mørkere enn noen gang, skrev russeren med emneknaggen «say no to war».

Vjatsjeslav Tilitsjejev har tatt det enda et steg videre. Russeren sier at han ikke lenger ønsker å representere landet sitt og ønsker å bli oppført som nøytral sjakkspiller fremover.

– Det dreier seg om anstendighet, det er hans måte å si fra på. Det er et modig valg av han, sier Grønn.

Nikita Vitjugov, rangert som nummer 22 i verden, skriver at «russere og ukrainere er brødre, ikke fiender» og at krigen må stoppes.

Sjakk-OL skulle arrangeres i Moskva i juli, men FIDE bekrefter nå at arrangementet flyttes.

«FIDE skal gjøre sitt ytterste for å finne en annen arrangør for olympiaden og kommer med mer informasjon i god tid», står det i uttalelsen.

Siste nytt

 • Nadal med rift i magen – stiller likevel i semifinalen mot Kyrgios

  Rafael Nadal pådro seg en rift i magen under onsdagens kvartfinale mot Taylor Fritz, men er likevel klar for Wimbledon-semifinalen torsdag.

  Spanjolen var gjennom flere undersøkelser etter seieren mot amerikanske Fritz, etter at han i etterkant av kvartfinalen var usikker på om han ville bli klar til fredagens semifinale mot Nick Kyrgios.

  Britain Wimbledon Tennis
  Foto: Kirsty Wigglesworth / AP
 • Viking vil utestenge tilhengere og vurderer politianmeldelse

  En gruppe Rosenborg-supportere ble angrepet av en supportergruppering fra Viking etter eliteseriekampen i Stavanger. Nå vurderes det anmeldelse.

  Iført finlandshetter for å skjule sin identitet, gikk det som trolig var en gruppe Viking-supportere til angrep på en gjeng Rosenborg-tilhengere rett utenfor stadionet i Jåttåvågen, skriver Stavanger Aftenblad.

  Avisen beskriver supporterne som alternative fotballfans. To personer er allerede identifisert, mens det jobbes for å identifisere flere, skriver avisen.

  – Det som skjedde utenfor stadion søndag kveld, de scenene vi så der, det skal aldri få skje igjen, sier arrangementssjef i Viking, Børge Moi Nilsen, til Aftenbladet. (NTB)

  Eliteserien 2022: Viking - Rosenborg (1-1)
  Foto: Carina Johansen / NTB
 • Knudsen i LSK til neste sommar

  LSK-sportssjef Simon Mesfin stadfestar overfor Romerikes Blad at Magnus Knudsen blir hos dei gulkledde på ein avtale fram til neste sommar

  Fifa tillet utanlandske spelarar i den russiske ligaen å suspendere sine kontaktar fram til 30. juni i år fordi Russland invaderte Ukraina. I juni forlenga dei moglegheita med eitt år.

  Magnus Knudsen blei seld til Rostov frå Lillestrøm på tampen av 2021, men berre nokre månader inne i årets sesong var han tilbake hos Kanarifuglene da han nytta seg av denne moglegheita.

  Til Romerikes Blad opplyser LSK-sportssjef Simon Mesfin at klubben og spelaren har inngått ein avtale om at han held fram hos serieleiaren i eliteserien.

  – Vi er einig om ein avtale med Magnus til 30. juni neste sommar, seier han til avisa

  Magnus Knudsen har spelt elleve kampar for Lillestrøm i eliteserien denne sesongen.

  NM i fotball 2021: Skeid - Lillestrøm
  Foto: Annika Byrde / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 43 klipp
Sport
Spiller nå
Ski-VM er endelig tilbake på NRK! 01:00
Neste