NRK Meny
Normal

Karjakin fikk svi for økt popularitet: – Nå er jeg klar igjen

DOHA/OSLO (NRK): Sergej Karjakin ville hvile etter VM-tapet for Magnus Carlsen i New York, men hadde ikke tid. Nå føler han seg likevel klar for ny duell mot nordmannen.

Magnus Carlsen ser på Sergej Karjakin

FØLGER MED: Magnus Carlsen tok seg tid til å se innspurten av partiet mellom Sergej Karjakin og Ian Nepomniatsjtsji. I dag avgjøres lynsjakk-VM.

Foto: Yerazik Khachatourian / NTB scanpix

– Etter New York har det vært veldig mange intervjuer, møter og andre ting. Jeg ville gjerne hvile etter den tøffe kampen, men jeg har ikke hatt tid for jeg har vært utrolig travel, sier Sergej Karjakin til NRK før den avgjørende dagen av lynsjakk-VM i Doha.

– Hvordan synes du det er med all oppmerksomheten?

– Det er veldig bra for meg – og det er bra for russisk sjakk.

Men russeren, som tapte langsjakk-VM knepent for Magnus Carlsen i november, fikk også svi for den travle måneden da hurtigsjakk-VM startet. Han ble bare nummer 19.

– Jeg spilte ikke bra der og var ikke klar for en ny kamp, innrømmer Karjakin.

Ny Carlsen-duell

Nå har det snudd. For Karjakin ligger i delt ledelse med nettopp den norske verdensmesteren. Begge står med 10 poeng etter 12 av 21 partier.

– Nå er jeg klar igjen. Den første dagen gikk veldig bra. Jeg håper jo det fortsetter, forteller han med et smil.

Det var Karjakin som gikk seirende ut av oppgjøret mot Carlsen. Fredag venter ni nye partier.

– Mye tyder på at dette blir en ny duell mellom Carlsen og Karjakin. Carlsen lå bra an i lynsjakk-VM i fjor, men da fikk han merke det kraftig på slutten og ramlet til sjetteplass. Det ser bra ut, men han må stå distansen, mener NRKs ekspert Torstein Bae.

CHESS-NEWYORK/

VM-KONGER: Sergej Karjakin smilte tappert etter å ha tapt VM-kampen mot Magnus Carlsen i november. Nå venter en ny duell.

Foto: MARK KAUZLARICH / Reuters

Det er Carlsen selv klar over.

– Det ser veldig bra ut, men jeg vet fra forrige gang at mange gode lurker bak der, og jeg må spille mot alle de beste for å vinne dette, forklarer han.

Får barn til å begynne med sjakk

Som NRK også tidligere har omtalt, har Karjakins popularitet økt voldsomt i hjemlandet etter VM-matchen i New York. I tillegg til intervjuene han omtaler, har han blant annet stilt opp til å ta avspark i fotballkamper og kastet glans over ishockeyoppgjør. At han ligger så godt an i lynsjakk-VM gjør neppe interessen mindre.

Mange kjenner meg igjen på gata. Og mange, mange barn har begynt å spille sjakk og meldt seg inn i klubber, sier han til NRK.

Ekspert Bae mener Karjakin nå er en liten favoritt til å ta tittelen.

– Han ser råsterk ut, og spiller på en litt annen måte enn Magnus. Han går med på en del raske remiser, og siden han tok seieren innbyrdes, så er han på en måte litt i førersetet. Men her kan det svinge fra runde til runde helt frem til det 21. og siste partiet, spår Torstein Bae.

Laster Instagram-innhold

Siste nytt

 • Vinduet stengt i Italia

  Etter klokken 20 i kveld kan ikke Serie A-klubbene hente flere spillere denne sommeren. På en rolig siste dag ble det klart at Arsenal-duoen David Ospina og Joel Campbell går til henholdsvis Napoli og Frosinone, Simone Zaza fra Valencia til Torino, mens Diego Laxalt (Genoa) og Samu Castillejo (Villareal) ble presentert som Milan-spillere.

  Klubblegenden Claudio Marchisio er løst fra kontrakten etter 25 år i Juventus.

  Premier League - Arsenal vs Stoke City
  Foto: Hannah Mckay / Reuters
 • Liverpool-stopper klar for Cagliari

  Den tidligere Vålerenga-forsvareren Ragnar Klavan forlater Liverpool til fordel for Serie A-klubben Cagliari. Det bekreftet engelskmennene fredag kveld. Italienerne betaler angivelig drøyt 20 millioner kroner for Klavan.

  Man United Liverpool Soccer
  Foto: Tony Ding / AP
 • Weng slått av 20-åring

  Det ble norsk seier i begge sprintklassene da langrennsløperne fullførte del tre av Toppidrettsveka fredag.

  Vind-løper Mathilde Myhrvold vant A-finalen blant kvinnene foran slovenske Katja Visnar. Heidi Weng knep tredjeplassen.

Sendeplan

Kl. Program Kanal
NM-veka: Aquabike, finaler
NM-veka
NM-veka: Aquabike og speedcross
NM-veka: Aquabike
NM-veka: Speedcross, finaler
NM-veka: Speedcross
Friidrett: Diamond League fra Birmingham
Friidrett: Diamond League
4-4-2 med Schau og Aune
NM-veka: Sandbryting, finaler
NM-veka: Sandbryting