NRK Meny
Normal

Karjakin møter Carlsen i VM: – En farlig motstander

MOSKVA/OSLO (NRK): Magnus Carlsen (25) møter Sergej Karjakin i VM. Russeren vant kandidatturneringen på hjemmebane.

Sergej Karjakin

VM-KLAR: Sergej Karjakin vant kandidatturneringen i Moskva.

Foto: Bertinussen, Rune Stoltz / NTB scanpix

Magnus Carlsen

VM-KONGE: Magnus Carlsen.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Det ble en spennende avslutning på kandidatturneringen i Moskva, og etter flere timers intenst spill er det klart:

Russiske Sergej Karjakin møter Magnus Carlsen i VM i New York fra 11. - 30. november, etter å ha slått Fabiano Caruana i siste parti.

– Uansett hvem det blir, er jeg favoritt, sa Carlsen til NRK før turneringen startet.

– Vi har et godt forhold

Carlsen var raskt ute med følgende melding på Twitter:

NRK var på plass i Moskva, og fikk en kort prat med Carlsens VM-motstander.

– Alle spør hvem som er favoritt, men jeg må konsentrere meg om meg selv og ikke tenke på det, forteller 26-åringen.

– Vi er ikke bestevenner, men vi har et godt forhold og snakker med hverandre innimellom på Skype. Jeg gleder meg til matchen. Det blir en utrolig opplevelse for meg, sier Karjakin.

– En farlig motstander

Torstein Bae

SPENT: NRKs sjakkekspert Torstein Bae.

Foto: Ole Kaland / Ole Kaland, NRK

Karjakin er nummer åtte på live-verdensratingen, og står nå med 2779,2 poeng. Carlsen leder soleklart med sine 2851 poeng.

– Karjakin er en av de sterkeste i verden, og har vært det i mange år. Han er kanskje det største talentet verden har sett, for han ble stormester enda yngre enn Magnus, 12 år og sju måneder gammel, sier NRKs sjakkekspert Torstein Bae.

– Karjakin har et stort potensial og er en farlig motstander for Magnus. Karjakin er veldig god i åpningsfasen og det er ikke Magnus sin sterkeste side. Han er også en veldig god forsvarsspiller, og kjemper i dårlige stillinger. Det blir en utfordring for Magnus å knekke russeren når han selv har overtaket, forklarer Bae videre.

Siden både Carlsen og Karjakin var barnestjerner, er dette en match flere har ventet på i mange år.

– Tidligere så mange for seg en drømmematch mellom Karjakin og Magnus, men så ble Karjakin litt dårligere, mens Magnus ble verdensmester. Nå får de den matchen mange etter hvert ble usikre på ville komme, sier Carlsens manager, Espen Agdestein.

Norway Chess

MOTSTANDERE: Sergej Karjakin vant Norway Chess i 2013, foran Magnus Carlsen.

Foto: Johansen, Carina / NTB scanpix

Tabbetrekk

Både Karjakin og Caruana stod med 7,5 poeng før de møttes i det siste og da avgjørende partiet. For Karjakin holdt det remis, mens Caruana helst måtte vinne.

Caruana fikk en god start med sine sorte brikker, men Karjakin lot seg ikke vippe av pinnen på hjemmebane. Da den 23 år gamle amerikaneren så gjorde en tabbe i trekk 36, Te4, var det fritt frem for Karjakin.

– Caruana vil ha mareritt om dette trekket i lang tid, sa kommentator Jan Nepomnjasjtsjij.

– Det var ingen overraskelse, han var en av dem som Magnus hadde nevnt på forhånd. Karjakin kommer kjempegodt forberedt til denne matchen, og han vil ha massiv støtte i sjakknasjonen Russland, sier Agdestein.

Siste nytt

  • Overtar som tysk landslagssjef

    Martina Voss-Tecklenburg blir ny landslagssjef for Tysklands kvinnelandslag i fotball. 50-åringen har fått kontrakt til 2021. Voss-Tecklenburg har hatt stor suksess med det sveitsiske landslaget og er i ferd med å føre det til VM-sluttspill. Den jobben skal hun fullføre før hun i høst overtar Tyskland.

  • Gerrard kan bli Rangers-manager

    Tidligere Liverpool-kaptein Steven Gerrard kan være på vei mot sin første managerjobb. Han er ifølge britiske medier blant de mest aktuelle kandidatene til å overta Rangers.

    SOCCER-ENGLAND-LIV-WLV/
    Foto: Phil Noble / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal