Hopp til innhold

Karjakin møter Carlsen i VM: – En farlig motstander

MOSKVA/OSLO (NRK): Magnus Carlsen (25) møter Sergej Karjakin i VM. Russeren vant kandidatturneringen på hjemmebane.

Sergej Karjakin

VM-KLAR: Sergej Karjakin vant kandidatturneringen i Moskva.

Foto: Bertinussen, Rune Stoltz / NTB scanpix

Magnus Carlsen

VM-KONGE: Magnus Carlsen.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Det ble en spennende avslutning på kandidatturneringen i Moskva, og etter flere timers intenst spill er det klart:

Russiske Sergej Karjakin møter Magnus Carlsen i VM i New York fra 11. - 30. november, etter å ha slått Fabiano Caruana i siste parti.

– Uansett hvem det blir, er jeg favoritt, sa Carlsen til NRK før turneringen startet.

– Vi har et godt forhold

Carlsen var raskt ute med følgende melding på Twitter:

Laster Twitter-innhold

NRK var på plass i Moskva, og fikk en kort prat med Carlsens VM-motstander.

– Alle spør hvem som er favoritt, men jeg må konsentrere meg om meg selv og ikke tenke på det, forteller 26-åringen.

– Vi er ikke bestevenner, men vi har et godt forhold og snakker med hverandre innimellom på Skype. Jeg gleder meg til matchen. Det blir en utrolig opplevelse for meg, sier Karjakin.

– En farlig motstander

Torstein Bae

SPENT: NRKs sjakkekspert Torstein Bae.

Foto: Ole Kaland / Ole Kaland, NRK

Karjakin er nummer åtte på live-verdensratingen, og står nå med 2779,2 poeng. Carlsen leder soleklart med sine 2851 poeng.

– Karjakin er en av de sterkeste i verden, og har vært det i mange år. Han er kanskje det største talentet verden har sett, for han ble stormester enda yngre enn Magnus, 12 år og sju måneder gammel, sier NRKs sjakkekspert Torstein Bae.

– Karjakin har et stort potensial og er en farlig motstander for Magnus. Karjakin er veldig god i åpningsfasen og det er ikke Magnus sin sterkeste side. Han er også en veldig god forsvarsspiller, og kjemper i dårlige stillinger. Det blir en utfordring for Magnus å knekke russeren når han selv har overtaket, forklarer Bae videre.

Siden både Carlsen og Karjakin var barnestjerner, er dette en match flere har ventet på i mange år.

– Tidligere så mange for seg en drømmematch mellom Karjakin og Magnus, men så ble Karjakin litt dårligere, mens Magnus ble verdensmester. Nå får de den matchen mange etter hvert ble usikre på ville komme, sier Carlsens manager, Espen Agdestein.

Norway Chess

MOTSTANDERE: Sergej Karjakin vant Norway Chess i 2013, foran Magnus Carlsen.

Foto: Johansen, Carina / NTB scanpix

Tabbetrekk

Både Karjakin og Caruana stod med 7,5 poeng før de møttes i det siste og da avgjørende partiet. For Karjakin holdt det remis, mens Caruana helst måtte vinne.

Caruana fikk en god start med sine sorte brikker, men Karjakin lot seg ikke vippe av pinnen på hjemmebane. Da den 23 år gamle amerikaneren så gjorde en tabbe i trekk 36, Te4, var det fritt frem for Karjakin.

– Caruana vil ha mareritt om dette trekket i lang tid, sa kommentator Jan Nepomnjasjtsjij.

– Det var ingen overraskelse, han var en av dem som Magnus hadde nevnt på forhånd. Karjakin kommer kjempegodt forberedt til denne matchen, og han vil ha massiv støtte i sjakknasjonen Russland, sier Agdestein.

Siste nytt

 • Lewandowski og co spilleklare for Barcelona

  Flere av Barcelonas nysigneringer er klarert for seriestarten. Det gjelder også Robert Lewandowski som fikk ja fredag kveld.

  Den gjeldstyngede klubben jobbet hardt med å få registrert Lewandowski og andre nysigneringer i Barcelona-troppen foran den første seriekampen mot Rayo Vallecano lørdag kveld. Saken er stort sett løst melder spanske medier, blant annet avisen AS.

  Barcelona har gjennom sommeren solgt viktige deler av sine framtidige inntektskilder, der iblant TV-rettigheter, for å oppfylle de økonomiske retningslinjene spanske klubber er forpliktet til å følge.

  Fredag opplyste Barcelona at klubben har solgt ytterligere 24,5 prosent av produksjonsselskapet «Barca Studios» til Orpheus Media for 980 millioner kroner.

  De midlene kan være det siste som skal til for å få registrert spillerne som er hentet i sommervinduet. I hvert fall er håpet at noen av spillerne skal kunne bli registrert. (NTB)

  Spain Soccer Gamper Trophy
  Foto: Joan Monfort / AP
 • Ruud til ATP-semifinale

  Casper Ruud spilte hjemmehåpet Felix Auger-Aliassime av banen i kvartfinalen i ATP-turneringen i tennis i Canada. Nordmannen vant 2-0 i sett.

  Det betyr at det venter semifinale mot Hubert Hurkacz (Polen) lørdag. Hurkacz slo australske Kyrgios 2-1 i sett i sin kvartfinale. Det siste gikk fort unna og endte med 6-1.

  Ruud vant sitt førstesett med samme sifrer, og det tok ikke lang tid. Auger-Aliassime var helt uten sjanse i åpningen av kampen på centercourten.

  Ruud holdt så sitt første servegame i andre sett og gikk opp til 1-0. Så brøt Ruud canadierens serve og sikret seg 2-0 før det etter ytterligere et par minutter sto 3-0 i norsk favør. Settet endte 6-2.

  Hurkacz er seedet som åttendemann mens Ruud ligger fire hakk høyere i Masters 1000-turneringen i Montreal. (NTB)

  National Bank Open Montréal - Day 7
  Foto: Minas Panagiotakis / AFP
 • Glimt vann 4-1: - Ein svært sterk prestasjon

  Bodø/Glimt var klart mest effektiv og vann 4-1 i Sarpsborg fredag. Hugo Vetlesen og Amahl Pellegrino scora før pause.

  Lars-Jørgen Salvesen scora sitt første etter overgangen til Glimt, før Tobias Heintz reduserte. Pellegrino scora Glimts fjerde etter ein gigatappe i Sarpsborgs forsvar like før slutt.

  Pellegrino scora sitt seriemål nummer 16 og 17, og er suveren toppscorar.

  Glimt klatra til andreplass på tabellen etter sin sjette strake siger.

  - Vi er på veg tilbake. Denne kampen var tung for oss. Vi må i kjellaren, kanskje heilt i blindkjellaren for å hente det som skal til i dag, sa Glimt-trenar Kjetil Knutsen til Discovery.

  - Dette var ein svært sterk prestasjon av oss. Dette Sarpsborg-laget er ikkje enkelt å spele mot.

  Han skal leie laget sitt til den utruleg viktige meisterliga-kvalifiseringskampen mot Dinamo Zagreb i neste veke. Der gler Knutsen seg over å ha forsterka spelargruppa.

  - Vi har fått sterkre konkurranse på fleire plassar. Vi kan starte med Lars-Jørgen (Salvesen), og ha Runar (Espejord) i bakhånd, seier Knutsen.

  Lars-Jørgen Salvesen
  Foto: Christoffer Andersen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 52 klipp
Sport
Spiller nå
Her stagediver Vetle Sjåstad Christiansen etter den fjerde Blink-seieren 00:55
Neste