Hopp til innhold

Karjakin møter Carlsen i VM: – En farlig motstander

MOSKVA/OSLO (NRK): Magnus Carlsen (25) møter Sergej Karjakin i VM. Russeren vant kandidatturneringen på hjemmebane.

Sergej Karjakin

VM-KLAR: Sergej Karjakin vant kandidatturneringen i Moskva.

Foto: Bertinussen, Rune Stoltz / NTB scanpix

Magnus Carlsen

VM-KONGE: Magnus Carlsen.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Det ble en spennende avslutning på kandidatturneringen i Moskva, og etter flere timers intenst spill er det klart:

Russiske Sergej Karjakin møter Magnus Carlsen i VM i New York fra 11. - 30. november, etter å ha slått Fabiano Caruana i siste parti.

– Uansett hvem det blir, er jeg favoritt, sa Carlsen til NRK før turneringen startet.

– Vi har et godt forhold

Carlsen var raskt ute med følgende melding på Twitter:

Laster Twitter-innhold

NRK var på plass i Moskva, og fikk en kort prat med Carlsens VM-motstander.

– Alle spør hvem som er favoritt, men jeg må konsentrere meg om meg selv og ikke tenke på det, forteller 26-åringen.

– Vi er ikke bestevenner, men vi har et godt forhold og snakker med hverandre innimellom på Skype. Jeg gleder meg til matchen. Det blir en utrolig opplevelse for meg, sier Karjakin.

– En farlig motstander

Torstein Bae

SPENT: NRKs sjakkekspert Torstein Bae.

Foto: Ole Kaland / Ole Kaland, NRK

Karjakin er nummer åtte på live-verdensratingen, og står nå med 2779,2 poeng. Carlsen leder soleklart med sine 2851 poeng.

– Karjakin er en av de sterkeste i verden, og har vært det i mange år. Han er kanskje det største talentet verden har sett, for han ble stormester enda yngre enn Magnus, 12 år og sju måneder gammel, sier NRKs sjakkekspert Torstein Bae.

– Karjakin har et stort potensial og er en farlig motstander for Magnus. Karjakin er veldig god i åpningsfasen og det er ikke Magnus sin sterkeste side. Han er også en veldig god forsvarsspiller, og kjemper i dårlige stillinger. Det blir en utfordring for Magnus å knekke russeren når han selv har overtaket, forklarer Bae videre.

Siden både Carlsen og Karjakin var barnestjerner, er dette en match flere har ventet på i mange år.

– Tidligere så mange for seg en drømmematch mellom Karjakin og Magnus, men så ble Karjakin litt dårligere, mens Magnus ble verdensmester. Nå får de den matchen mange etter hvert ble usikre på ville komme, sier Carlsens manager, Espen Agdestein.

Norway Chess

MOTSTANDERE: Sergej Karjakin vant Norway Chess i 2013, foran Magnus Carlsen.

Foto: Johansen, Carina / NTB scanpix

Tabbetrekk

Både Karjakin og Caruana stod med 7,5 poeng før de møttes i det siste og da avgjørende partiet. For Karjakin holdt det remis, mens Caruana helst måtte vinne.

Caruana fikk en god start med sine sorte brikker, men Karjakin lot seg ikke vippe av pinnen på hjemmebane. Da den 23 år gamle amerikaneren så gjorde en tabbe i trekk 36, Te4, var det fritt frem for Karjakin.

– Caruana vil ha mareritt om dette trekket i lang tid, sa kommentator Jan Nepomnjasjtsjij.

– Det var ingen overraskelse, han var en av dem som Magnus hadde nevnt på forhånd. Karjakin kommer kjempegodt forberedt til denne matchen, og han vil ha massiv støtte i sjakknasjonen Russland, sier Agdestein.

Siste nytt

 • Ellevill europeisk opphenting i Solheim Cup

  Europa har stått for en fantastisk opphenting i Solheim Cup i golf og sørget for at det står 8-8 før søndagens singlekamper.

  Lagkaptein Suzann Pettersen så amerikanerne vinne alle fire foursomekamper mot hennes lag fredag, men siden den fryktelige starten har «Tutta» kunne juble for åtte europeiske poeng av tolv mulige i parspillet.

  – Jeg har ikke ord for å beskrive hvor stolt jeg er av dem, men vi må ikke glemme at dette ikke er over. Det er 12 poeng å spille om i morgen, sa den norske lagkapteinen til Sky Sports.

  – Vi har stått for litt av et comeback, og nå er det uavgjort. Vi får bare legge inn femtegiret og fortsette. (NTB)

  7KBT5RKA0vo
  Foto: AP
 • Strand Larsen-scoring mot Barcelona

  Jørgen Strand Larsen så lenge ut til å bli matchvinner mot gigantklubben Barcelona lørdag kveld.

  Den norske landslagsspilleren sendte ballen elegant i det lengste hjørnet bak Marc-André ter Stegen etter 19 minutter og ga gjestene 1-0.

  Dette var Strand Larsen andre mål for klubben denne sesongen.

  Like før pause var han nære å doble ledelsen, men denne gangen fikk Barcelona-keeperen stoppet headingen med en imponerende redning.

  Den norske 23-åringen ble byttet ut etter 65 minutter. Etterpå tok det helt av på Camp Nou.

  Først økte Anastasios Douvikas ledelsen for Celta Vigo, men med en enorm sluttspurt snudde Barcelona til seier.

  Først scoret stjernespissen Robert Lewandowski to ganger på fire minutter, før Joao Cancelo sikret seieren i det 89. minutt.

  deUMxRG0jSU
  Foto: AP
 • Marerittrekken fortsetter for Stabæk

  Bob Bradley har fått alt annet enn en enkel start på comebacket som Stabæk-trener. Lørdag kveld ble det bare 1-1 borte mot tabelljumbo Aalesund i Eliteserien.

  Dermed står amerikaneren med ett tap og én uavgjort siden han tok over som Stabæk-trener. Stabæk fortsetter også nest nederst på eliteserietabellen, med fire poeng opp til trygg plass.

  Det var Aalesund som kom best ut fra startblokkene da Erlend Segberg banket vertene i ledelsen etter 16 minutter. Scoringen kom etter at Isak Pettersson måtte gi retur på et skudd fra Martin Ramsland, som Markus Karlsbakk plukket opp og sendte videre til målscorer Segberg.

  Vertene fikk imidlertid ikke med seg ledelsen inn til pause da Kaloyan Kostadinov fyrte av en kanonkule i krysset fra innenfor 16-meteren, rett før dommeren skulle blåse av omgangen.

  – Den satt, men jeg føler at vi starter litt tregt. Vi jobber oss opp, og så er vi bra i de siste 30 minuttene, konkluderte målscoreren overfor TV 2 i pausen.

  Etter hvilen fortsatte Stabæk å presse på, og etter om lag et kvarter var Fredrik Haugen bare et par centimeter unna å fullføre snuoperasjonen da han skjøt et frispark i stolpen. Dessverre for de tilreisende bortesupporterne ble også det nærmeste de kom et vinnermål.

  Aalesund fortsetter også helt i bunn av tabellen, fem poeng bak Stabæk, som har to kamper mindre spilt. (NTB)

  VXZkXbsauVw
  Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sportsvideoer
Spiller nå
Se høydepunktene fra Norge - Østerrike 01:08
Neste